Connect with us

CULTURA

Actorii Teatrului Național Cluj-Napoca vor să fie testați pentru COVID. Așteaptă să își continue activitatea nu doar în spațiul online

Publicat


O petiție intitulată ,,Actorii cer teste PCR în teatru” cere Ministerului Sănătății să  aloce bani teatrelor pentru testarea constantă și periodică atât a personalului tehnic, cât și a actorilor.

Inițiatorul petiției este actrița Ilinca Manolache cunoscută în urma rolurilor sale de pe scena Teatrului Mic, și nu numai, cât și pentru Premiul UNITER primit în 2016. pentru spectacolul „Anul dispărut. 1989” de Peca Ștefan, regia Ana Mărgineanu.

Testarea nu exclude purtarea măștii, distanțarea

„Sunt cazuri de colegi care au fost declarați pozitiv și, bineînțeles, că sunt colegi care sunt asimptomatici. Eu când am vrut să mă testez, nu a avut legătură cu teatrul. Mi-am plătit, bineînțeles, testul singură, la teatru nu a fost un demers al instituției organizat care să testeze asta la teatrul meu.

În alte teatre, după ce s-a depistat un caz care, bineînțeles că a intrat în contact cu ceilalți din teatru, era testat pe banii teatrului. Dar a depins de cum rezolvă managerul instituției treaba și eu nu cred că așa trebuie să meargă lucrurile în situația pe care o traversăm.

Nu cred că ține de managerul instituțiilor de cum rezolvă această situație, cred că este o problemă care trebuie rezolvată de sus și cu niște reguli foarte clare”, a declarat Ilinca Manolache.

Aceasta a precizat că s-a trimis și o scrisoare către minister pe 14 octombrie la care actorii nu au primit răspuns.

”Ce este foarte important de înțeles e că nu ar trebui să fie o chestiune negociabilă. Eu nu vreau să mă testez pentru că îmi place, nu aș vrea să trec prin această testare care este invazivă, dar altfel nu se poate și nu văd alt mod. Testarea nu exclude purtarea măștii, distanțarea. Este doar un plus care să ne ofere siguranța la locul de muncă”, a explicat actrița.

Managerul Teatrului Național Cluj-Napoca, solidar cu actorii

Petiția a fost semnată și de managerul Teatrul Național Cluj-Napoca, regizorul Mihai Măniuțiu.

„Da, chiar am semnat în nume personal, deci nu a semnat instituția, este o semnătură în nume personal. Mi-aș dori să pot face un control mai frecvent și actorilor în cazul în care activitatea în teatru va fi permisă și dacă vom reveni la activitate cu public.

Deocamdată, nu avem activitate cu public și așteptăm hotărârea comisiei speciale, a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și ne conformăm în totalitate comisiei județene. Următoarele zile transmitem spectacole online, înregistrate”, ne-a declarat Măniuțiu.

Acesta a menționat că actorii și regizorii nu au gratuitate iar un test PCR costă destul de mult.

”Nu pot să le impun actorilor să își facă înainte de o repetiție sau înainte de un spectacol. Ar fi o măsură de siguranță, sigur, dar teatrul nu își poate permite asta și nici individual dacă există o suspiciune că ai luat contact cu cineva care este pozitiv.

Managerii de teatre nu au voie să facă asta, eventual prin sponsorizări. Noi vom primi o sponsorizare și când vom avea bani o să cumpărăm ca măcar grupul cel mai exclus de lucru să își poată face testul acesta să vadă au sau au avut, să fim mai liniștiți când ne vedem unii cu alții. În rest trebuie să respectăm toate măsurile”, a mai spus acesta.

Aproape 1000 de semnături pe petiție

În prezent petiția a adunat 926 de semnături, iar câteva dintre acestea aparțin și actorilor de la Cluj-Napoca, printre care se numără și Dan Chiorean.

„Am semnat-o și eu, dar cu precizarea că aceste testări gratuite nu ar trebui introduse doar la actori sau cei din teatre sau operă sau filarmonici, ar trebui la nivel național făcut acest lucru. Eu personal mi-am făcut acest test și am fost negativ.

Testarea gratuită trebuie inclusă în asigurarea de sănătate pentru că este o problemă la nivel mondial, în unele țări știu că dacă ești suspect te programezi la telefon și ți se face acel test, dar la noi nu. La noi încă nu se dorește din punct de vedere politic și nu știu de ce”, a spus Chiorean.

Actorul clujean a adăugat că la Teatrul Național Cluj-Napoca nu este niciun coleg confirmat, doar din rândul funcționarilor a fost depistată pozitiv o persoană.

Arta, lăsată deoparte

”În momentul în care un angajat al teatrului s-a identificat pozitiv toate spectacolele se suspendă și se trece pe varianta înregistrării video, transmis online. Am discutat cu directorul economic și cu directorul general, iar aceștia au toată bunăvoința să facă cumva să găsească o formulă legală de a putea deconta aceste teste”, a mai spus Dan Chiorean.

Potrivit acestuia, situația nu ține de artificiile pe care ar putea să le găsească contabilii, ci este o problemă națională, mai ales în instituțiile unde se lucrează cu publicul, iar în teatre cu atât mai mult.

”În orice caz, arta întotdeauna a fost lăsată deoparte și a fost ultima”, a conchis Dan Chiorean.

Cluj24.ro i-a solicitat un punct de vedere ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, dar acesta nu a răspuns.

Cei care doresc să semneze petiția  pot intra AICI.

Dana Coțovanu

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Timp al iertării și al împăcării. Săptămâna Mare în tradiția populară clujeană

Publicat

De

Tradiții clujene ân Sâptâmâna Mare

Săptămâna Patimilor, în care am intrat de astăzi, este una dintre cele mai încărcate perioade ale anului din punct de vedere spiritual și ritualic în satul tradițional clujean.

Trăită cu profundă reculegere, această săptămână este, în esență, o perioadă de doliu și de tristețe, orientată spre curățenie și pregătire atât trupească, cât mai ales sufletească, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Săptămâna Mare în tradiția populară clujeană

În satele de odinioară, munca la câmp era oprită. „E mare păcat să muncești când Domnul Hristos pătimește”, se spunea cu teamă și cu respect.

Așadar, arată specialiștii clujeni, oamenii posteau, iar întreaga săptămână era consacrată rânduielilor ce preced marea sărbătoare a Învierii.

Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii

Până miercuri, gospodăriile trebuiau să fie pe deplin pregătite pentru întâmpinarea praznicului. Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii.

“Zestrea, păstrată cu grijă în lăzi și lăițere, era scoasă la soare, împrospătată, primenită, iar hainele noi de sărbătoare – obligatorii pentru fiecare membru al familiei – trebuiau să fie gata. Femeile se îngrijeau cu migală de curățenie: scoteau hainele de sărbători, le puneau la soare, apoi le reașezau cu grijă, strecurând printre ele crenguțe de busuioc și alte plante frumos mirositoare”, arată cei de la CJCPCT Cluj.

Nu doar hainele, ci și obiectele din gospodărie erau supuse unei curățenii rituale. Blidele de lut dar și icoanele de glajă de pe pereți erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. Până și fața casei, pavimentul din pământ bătut și muruit cu lut galben, era reîmprospătat.

Curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei

În această săptămână „nu e bine ca femeia să coasă”, se spunea, pentru că „atunci împarte Sfântul Ilie trăsnetele” – un avertisment care ținea deopotrivă de rânduiala religioasă și de credințele populare legate de forțele cerești și pedeapsa divină.

Între Florii și Joia Mare, oamenii se spovedeau și se împărtășeau, dornici să intre în sărbătoarea Învierii cu sufletul curat și împăcați cu cei din jur. Era un timp al iertării și al împăcării, în care curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei.

Foto: Casă pregătită de sărbătoare / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au deschis ANCHETĂ în cazul femeii care a fost atacată de trei câini în Florești

Publicat

De

Anchetă ân Florești unde o femeie a fost mișcată de câini

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Cluj s-au sesizat din oficiu în cazul femeii care, duminică, a fost atacată de trei câini de talie mare în Florești.

Femeia este internată în spital.

Anchetă în cazul femeii care a fost atacată de câini în Florești

Polițiștii Secției 6 Rurală Florești au fost sesizați, prin apel la 112, duminică, în jurul orei 17.10, cu privire la faptul că o femeie a fost atacată de trei câini de talie mare, în apropierea unei zone împădurite, situate în apropierea străzii Cetății.

Din primele verificări a rezultat că femeia, aflată la plimbare în zonă, ar fi fost surprinsă de cei trei câini, care ar fi devenit agresivi și ar fi atacat-o. În sprijinul victimei au intervenit mai mulți oameni aflați în apropiere, care au anunțat imediat incidentul la 112.

Persoana vătămată a fost transportată la o unitate medicală pentru îngrijiri de specialitate.

Poliția încearcă să afle tot ce s-a întâmplat

În cauză, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul ori deținătorul temporar al câinelui asupra unei persoane, în vederea stabilirii întregii situații de fapt, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii recomandăm cetățenilor ca, în cazul în care intenționează să desfășoare plimbări sau drumeții în aer liber, să se asigure că nu pătrund în zone private sau în apropierea stânelor de animale.

Este important să aveți asupra dumneavoastră mijloace de protecție și avertizare și să evitați deplasările în locuri necunoscute sau izolate, mai ales dacă sunteți neînsoțiți.

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeile și bărbații din România vor ieși la PENSIE la aceeași vârstă. Când se va întâmpla asta

Publicat

cupon pensie 768x433

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) anunță că se apropie anul în care, în România, femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă.

În prezent, conform legii, femeile și bărbații din România nu intră în pensie la aceeași vârstă. La prima categorie de persoane, vârsta de pensionare este de 65 de ani, scrie Fanatik.

Femeile și bărbații din România vor ieși la PENSIE la aceeași vârstă. Când se va întâmpla asta

În ceea ce le privește pe femei, vârsta de pensionare este de minim 62 de ani, maxim 65. În cazul lor, vârsta de pensionare se stabilește în funcție de luna și anul nașterii. Această diferență se va păstra încă cinci ani.

Noua Lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, prevede faptul că în România se va egaliza vârsta de pensionare a femeilor şi a bărbaţilor. Se va întâmpla asta până în 2030, anunţă preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

”Noua legea a pensiilor, 360/2023, asta face, încurajează munca şi implicit contributivitatea. Dacă ne uităm pe statistici, indemnizaţia socială pe fiecare lună scade. Încercăm să scoatem din această zonă cât mai mulţi beneficiari. La intrarea legii aveam 1 milion de beneficiari, acum avem 800.000 şi tendinţa este de scădere.

Noi avem în România încă o vârstă de pensionare mică faţă de ţările din UE. Vârsta standard de pensionare este 65 de ani la bărbaţi, iar în ceea ce priveşte doamnele este undeva la 62 de ani şi 4 luni. Avem o creştere etapizată până în 2030 când vârsta de pensionare va fi egală cu a bărbaţilor. Eu aş zice să ne oprim aici”, spune Baciu, conform DCNews.

Cine poate ieși mai repede la pensie fără penalizare

Conform CNPP, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați. Cât privește stagiul complet de cotizare, acesta este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eșalonării.

În prezent, noua Lege a pensiilor le permite românilor să iasă mai repede la pensie, fără să fie penalizați. Pot profita de schimbare cei care au lucrat cel puțin 5 ani peste vechimea completă și mai au tot atâția până la vârsta de pensionare.

”Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5”, se arată în lege.

Ce penalizări sunt la pensionarea anticipată

E important de spus că, în România, legea permite angajaților să iasă mai devreme la pensie. Acest lucru atrage și penalizări calculate după mai multe criterii. Astfel, în cazul pensionării anticipate, aceasta se poate acorda persoanelor care:

– au cu 5 ani mai puțin de vârsta standard de pensionare
– au până în 5 ani peste vechimea completă de 35 de ani. De exemplu, au 37 de ani de cotizare, din care 35 de ani vechime completă, plus încă 2 ani peste stagiu prevăzut de lege.

”Penalizările sunt aplicate și calculate în funcție de numărul lunilor de anticipare și numărul lunilor pentru care s-a depăști stagiul complet de cotizare. Mai exact, cu cât o persoană a muncit mai mult peste perioada de 35 de de ani de cotizare, cu atât penalizarea va fi mai mică”, arată legea.

De exemplu, luăm cazul unui bărbat care vrea să se pensioneze anticipat la 61 de ani. El mai are 4 ani până când îndeplinește vârsta de pensionare. În același timp, persoana în cauză are o vechime de 36 de ani în muncă (35 de ani stagiu complet + 1 an suplimentar).

În cazul său, penalizarea va fi următoarea: 0,4% (procent de penalizare acordat pana la un an) X 48 luni de anticipare (4 ani X 12 luni) = -19,2% din pensie.

Citește mai departe

EDUCATIE

Anunț pentru elevii clujeni. Inspectoratul Școlar a stabilit vacanța din luna februarie a anului viitor

Publicat

De

Vacanța februarie elevi Cluj

Inspectoratul Școlar Cluj a stabilit săptămâna de vacanță din perioada 9 februarie – 1 martie a anului școlar 2025-2026, numită și vacanța de schi.

Intervalul pentru aceasta vacanță este la latitudinea inspectoratelor școlare din fiecare județ.

Anunț pentru elevii clujeni

Conform Inspectoratului Școlar Cluj, în 2026, elevii vor fi în vacanță între 9 și 15 februarie.

În ceea ce privește programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” pentru anul șvolar viitor, acestea se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, în baza deciziilor luate de unitățile de învățământ.

Structura anului școlar 2025-2026

Cursurile anului școlar viitor vor începe în data de 8 septembrie 2025 și se vor încheia în 19 iunie 2026. 
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă cursurile se încheie la data de 5 iunie 2026. Pentru elevii de clasa a VIII-a cursurile se încheie la data de 12 iunie 2026
.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate