CULTURA
A MURIT Cornel Udrea, unul dintre cei mai mari UMORIȘTI din perioada modernă. Avea 77 de ani

Cunoscutul și apreciatul umorist, scriitor, dramaturg și om de radio Cornel Udrea, s-a stins din viață în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2024. Avea 77 de ani.
Cornel Udrea s-a născut în anul 1947 în Gheorgheni, județul Harghita. A absolvit Liceul Mihai Eminescu din Cluj, promoția 1964. Își continuă studiile la Facultatea de Filologie, absolvind în anul 1969.
A MURIT Cornel Udrea, unul dintre cei mai mari UMORIȘTI din perioada modernă. Avea 77 de ani
La un an de la absolvire, din anul 1970, a lucrat ca redactor la Radio Cluj. Pe lângă acest statut, Cornel Udrea a fost coordonator de programe de divertisment, teatru radiofonic și spectacole cu public, fiind, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Opera sa literară cuprinde peste 50 de volume și numeroase piese de teatru și monografii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Petiție lansată de la Cluj: ”Elena Lasconi, retrage-te”. De ce i se cere să nu mai candideze la alegerile prezidențiale

Se cere retragerea din cursa pentru alegerile prezidențiale a liderei USR, Elena Lasconi, printr-o petiție online lansată de la Cluj.
Este vorba de o campanie inițiată de Dumitru Cornel Vîlcu, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai prin care I se cere Elenei Lasconi să se retragă pe motiv că nu are nicio șansă să ajungă, din nou, în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
Petiție lansată de la Cluj: ”Elena Lasconi, retrage-te”
Peste 70 de semnături a adunat în câteva ore petiția lansată la Cluj. Cei care au semnat-o arată, astfel, că nu o vor vota pe Elena Lasconi, lidera USR.
De ce se cere retragerea Elenei Lasconi din alegeri
“Stimată doamnă Lasconi, se pare că argumentele de bun-simţ nu sunt de ajuns pentru a vă determina să luaţi decizia cea mai firească şi totodată cea mai aşteptată (în rândul societăţii civile autentic pro-europene): să vă retrageţi dintr-o cursă prezidenţială în care, literalmente, nu aveţi nicio şansă de accedere în turul 2.
În consecinţă noi, semnatarii acestei petiţii, vă vom oferi o cifră brută: vă spunem, unul câte unul, cu nume şi prenume, că NU veţi avea votul nostru în aceste alegeri. Nu doar atât: considerăm că încăpăţânarea Dvs. şi a formaţiunii politice pe care o conduceţi ne trădează direct interesele şi se adaugă – inutil şi perdant inclusiv pentru USR – la pericolele importante care pândesc România, în întregul ei, în aceste momente dificile ale istoriei regionale. Acum e mai puţin ca oricând timpul pentru ambiţii personale şi iluzii / mitologii de partid”, se arată în petiție.
Inițiatorii petiției spun că Nicușor Dan are mai multe șanse
Inițiatorul petiției, arată că Nicușor Dan are mai multe șanse în alegeri, conform sondajelor de opinie. Astfel, petiția continuă.
“De ce este important? Chiar şi după eliminarea din joc a trişorului Călin Georgescu, oferta electorală pentru mai 2025 e tristă şi îngrijorătoare. Doar două personalităţi ar putea, eventual şi într-o oarecare măsură, suscita prezenţa şi votul autentic pro-european: Nicuşor Dan şi dumneavoastră, în această ordine şi la o diferenţă semnificativă în ce priveşte şansele de reuşită. USR, care nu ar exista astăzi fără efortul fondator al domnului Dan, a reprezentat, an de an, în măsură tot mai mică interesele şi chiar speranţele electoratului pe care, la început, aţi declarat a-l reprezenta. De data aceasta, simpla dumneavoastră participare la cursa electorală merge de-a dreptul în contra intereselor pomenite. Este întristător să constatăm numărul important al votanţilor unor partide (PNL, PSD, UDMR etc.) cărora nu le-am putea vreodată acorda încredere, şi cu atât mai mult/ mai grav să contemplăm ascensiunea extremei drepte în România.
Însă este una să te lupţi cu inamici de-demult cunoscuţi şi cu totul altceva ca un aşa-zis prieten să facă, indiferent dacă din pură naivitate sau din interese obscure, jocul indivizilor şi formaţiunilor politice mai-sus-pomenite. Cifrele nu mint. Sondajele nu pot fi luate în considerare doar când sunt bune, şi ignorate când prevestesc o catastrofă. De aceea ne-am gândit ca, prin semnarea acestei petiţii, să vă oferim o cifră nu estimativă, ci exactă, clară: NOI NU VĂ VOM VOTA. Vă cerem, tocmai în calitate de lider al USR, să vă retrageţi”.
Editorial Opinii
OPINIE. Dragoș Damian (CEO Terapia): 11 proiecte pentru 11 candidați la PREȘEDINȚIE

Crin, Cristian, Daniel, Elena, George, John, Lavinia, Nicușor, Sebastian, Silviu, Victor. Unul dintre cei 11 candidați va ajunge la Cotroceni.
După ce candidatul ajunge Președintele României nu mai funcționează ceea ce a funcționat în campania electorală, carisma, oratoria, trecutul imaculat, promisiunile, rețelele sociale, angajamentele, jurămintele. La Președinție trebuie să livrezi.
OPINIE. Dragoș Damian (CEO Terapia): 11 proiecte pentru 11 candidați la PREȘEDINȚIE
Va fi șeful CSAT într-o perioada în care Europa se înarmează.
Se va ocupa de politica externă și va trebui să găsească o formulă neutră prin care să fim prieteni cu toate țările lumii.
Va numi premieri – am folosit pluralul, dar ar fi de dorit să numească unul singur care să rămână pe toata durata mandatului prezidențial.
Va trebui să meargă dincolo de fișa postului și să se ocupe de reforma administrației, a sănătății și a învățământului. Va trebui să bată la ușa marilor puteri industriale pentru a atrage investiții pe zona de mâncare, chimie, energie si apărare.
Poate chiar va avea curaj și va schimba Constituția astfel încât România să devina o republică parlamentară. Parlamentul reprezintă cetățenii României.
Poți și trebuie să faci orice pentru România atunci când ești Președintele României.
11 candidați, 11 proiecte pentru a guverna țara mai bine. Bafta pe 4 mai!
1. Să schimb Constituția în așa fel încât România să devină o republică parlamentară.
2. Să garantez că nu se va purta niciodată vreun război pe teritoriul României.
3. Să tratez și să mă asigur că suntem tratați de partenerii strategici drept parteneri.
4. Să mă asigur ca populația țării să crească cu cel puțin 350 de mii de persoane anual.
5. Să încep și să finalizez reorganizarea administrativa a țării.
6. Să termin Autostrada Moldovei și Autostrada Văii Oltului.
7. Să conectez în totalitate sistemul de învățământ la piața muncii, angajabilitate.
8. Să reformez sistemul sanitar prin asigurarea unei competiții reale întreg public și privat.
9. Să elaborez o strategie de reindustrializare pentru mâncare, chimie, energie și apărare
10. Să susțin afacerile de familie și bursa de valori.
11. Să atrag investiții străine directe de peste 10 miliarde de Euro anual.
EVENIMENT
FOTO. Șapte tone de deșeuri, adunate de pe marginea drumul judeţean Luna-Luncani, la limită cu județul Alba

Nu mai puțin de șapte tone de deșeuri atuncate pe marginea drumului DJ 107F, au fost strânse în urma unei acțiuni de salubrizare a Consiliului Județean Cluj.
Tonele de gunoaie au fost adunate de angajați ai Direcţiei de Administrare Drumuri Județene din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, fiind folosite utilaje specifice colectării şi transportului de deşeuri.
Șapte tone de deșeuri, adunate de pe marginea drumul judeţean Luna-Luncani
Consiliul Judeţean Cluj a derulat la sfârșitul săptămânii trecute o amplă acţiune de salubrizare care a vizat sectorul de drum Luna – Luncani – limită cu județul Alba situat pe drumul județean DJ 107F. Acţiunea, arată reprezentanții CJ Cluj, a avut drept scop colectarea deşeurilor menajere abandonate în mod ilegal în vecinătatea drumului de către diverși participanţi la trafic sau locuitori din zonă.
Astfel, în urma acțiunii de salubrizare a fost colectată şi transportată la rampa de gunoi o cantitate de 6.820 de kilograme de deşeuri depozitate ilegal în vecinătatea părţii carosabile a drumului judeţean DJ 107F. Deșeurile au fost preluate de societatea de salubrizare Supercom S.A. și depozitate la o rampă de gunoi autorizată.
Prin Direcţia de Administrare Drumuri Județene, CJ Cluj urmărește constant situația deșeurilor depozitate ilegal pe marginea drumurilor județene şi desfăşoară acţiuni repetate de colectare a acestora precum şi de identificare, în colaborare cu instituţiile abilitate, a persoanelor care se fac responsabile de depozitarea gunoaielor în alte locuri decât cele special amenajate în acest scop.
EVENIMENT
Daniel David: Democrația românilor între “daco-romani” și “daco-geți”, între „globaliști” și „izolaționiști”, între tot și toate

Clujeanul Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, face câteva comentarii la început de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, care vor avea loc în luna mai.
Daniel David vorbește despre “țara noastră la început de campanie electorală în 2025”, din perspectivă psihoculturală, care, speră el, “ne apropie ca români, pentru o competiție corectă în beneficiul țării”.
Daniel David: Dincolo de polarizările dintre noi, trebuie să avem grijă de țară
Daniel David a făcut o analiză după ce s-a stabilit lista și ordinea finală a candidaților la alegerile prezidențiale.
“Într-adevăr, lumea se schimbă paradigmatic și dramatic, de aceea, este important ca polarizarea noastră, a românilor, să nu ne vulnerabilizeze țara în aceste vremuri complicate. Dincolo de polarizările dintre noi, trebuie să avem grijă de țară! Dar pentru a face acest lucru, trebuie să fim înțelepți și să înțelegem psihologic prin ce trecem acum”, spune Daniel David.
Psihocultural vorbind, spune actualul ministru al Educației, orientativ acum avem trei mari grupuri de români, relativ polarizate și antagonizate, cu zone de tranziție între ele.
În zona democrației moderne – putere delegată prin reprezentativitate / adevăr distribuit prin media liberă / stat de drept garantat prin reguli-instituții.
“În aceasăt zonă, avem oamenii care o înțeleg și îi respectă instituțiile (instituții de la grădiniță, la cele politice), cei mai mulți fiind cu orientări euroatlantice. În general sunt oameni deja emancipați, cu preocupare spre binele comun și deschidere spre lumea globală, acesta fiind grupul cu cea mai mare pondere de absolvenți de studii superioare dintre cele trei grupuri despre care discutăm.
Din punct de vedere economic, cei mai mulți se află în clasa superioară sau de mijloc (clasa de mijloc se referă aici la partea din populație care are un venit disponibil anual cuprins între 75% și 200% din venitul disponibil median anual). Aceștia pot fi mai bulversați acum, în aceste vremuri de aparentă ruptură între Europa și SUA”, arată Daniel David.
Mesajul lui, pentru aceștia este că trebuie să-și urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, respectiv sistemul democratic al țării, preocupându-se să funcționeze cât mai bine pentru oameni, “și ne va fi cât de bine se poate nouă și copiilor noștri”.
Între “daco-romani” și “daco-geți”, între „globaliști” și „izolaționiști”
Un alt grup, arată ministrul Educțaiei este reprezentat de cei din zona „antisistem”. Aici, spune Daniel David, sunt mai ales oameni “în faza de emancipare, mai egoiști în acest stadiu în mod natural”, deoarece vor ca mai ales părerea, vocea lor să fie ascultată și urmată, iar părerea, opinia proprie este confundată ușor cu cunoașterea sau adevărul.
“Se simt mai speciali, unii ca urmare a unui salt mai recent economico-social major, cei mai mulți aflându-se într-o zonă a unei clase de mijloc, economic vorbind. Pe acest fond, aceștia sunt împotriva instituțiilor existente pe care doresc să le distrugă și/sau să le înlocuiască prin preluarea acestora de către ei, simțind adesea că nu sunt respectați și valorizați de acestea, psihologia fiindu-le dominată adesea de emoții negative, cum ar fi frustrare, chiar ură.
Acceptă mai ușor ‘șefi’ speciali și, când/unde nivelul educațional este slăbit, dezvoltă narațiuni istorico-sociale bizare prin excepționalismul lor, de exemplu istorii false traco-geto-dace; conspirații prin pseudocunoaștere și pseudoreligie. Se autodescriu adesea ca ‘suveraniști’, în timp ce alții îi descriu ca ‘izolaționiști’, gândind greșit că reprezintă tot poporul și vorbind fără mandat în numele tuturor românilor”, consideăr psihologul Daniel David.
Românii “anisistem”, sensibili la restricțiile, pe care le consideră „șoroșiste”
Cei mai mulți dintre oamenii “antisistem” au studii medii, precizează Daniel David, care spune că, aceștia sunt, de asemenea, foarte sensibili la restricții, catalogându-le automat ca antidemocratice, adică „progresiste”, „șoroșiste”, și adesea sunt împotriva sistemului democratic modern și instituțiilor acestuia.
Dar, arată Daniel David:
- Democrația nu înseamnă că poți face/spune ce vrei. Libertatea comportamentală și libera exprimare vin cu responsabilități într-un cadru stabilit de reguli.
- Poți face ce vrei, atâta timp cât respecți reglementările. Poți să nu le respecți (ex. să fii agresiv, să ai comportamente infracționale), dar atunci vin în mod democratic, nu dictatorial, sancțiunile. Poți să spui ce vrei, atâta timp cât respecți reglementările. Poți să nu le respecți (ex. să fii abuziv, defăimător, amenințător), dar atunci, din nou, vin în mod democratic, nu dictatorial, sancțiunile.
- Așadar, faptul că nu poți face ce vrei și nu poți spune ce vrei este democratic. Asta ne protejează pe noi și pe copiii noștri de dictatura și toanele unuia sau altuia care ajunge temporar șef (uneori cu pistoale pe masă) și aceste limite autoimpuse ne transformă dintr-un grup barbar de homo sapiens într-o societate umană.
“Și lor le spun că, dacă țin la țară și sunt patrioți, trebuie să urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, sistemul, canalizându-și nemulțumirea nu în demersuri anarhice cu tendințe izolaționiste, care distrug instituții și ne vulnerabilizează tuturor viața (inclusiv lor și copiiilor lor), ci în presiune pe funcționarea mai bună a instituțiilor, a sistemului. Și adesea au dreptate că instituțiile trebuie să funcționeze mai bine!”, spune Daniel David.
Daniel David: Sunt convins că există presiuni din zone autoritare externe
Cea de a treia grupă, arată Daniel David, este cea a românilor din zona “tradițională” În această zonă, spune Daniel David sunt oameni mai temători față de orice schimbare și care nu și-au găsit încă clar locul în democrația modernă. Economic, mai arată ministrul Educației, cei mai mulți se află într-o zonă de sărăcie sau în clasa de mijloc.
“Cei cu studii medii sau mai scăzute sunt mai bine reprezentați aici. Și lor le pot spune să-și urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, sistemul democratic al țării, cerând însă atenție și grijă față de nevoile, interesele și valorile lor. Eu sunt convins că, în schimbările paradigmatice de la nivelul lumii actuale, există presiuni din zone autoritare externe care atentează la drumul democratic al țării noastre.
De asemenea, sunt convins că există în interior români care contribuie intenționat la acest lucru, iar alții, neintenționat. Dincolo de faptul că unii îi etichetează negativ global pe cei care o fac intenționat, de exemplu ‘anarhiști’, ‘bolnavi mintal’, ‘interlopi’, ‘legionari’, ‘frustrați social’, lucru neinspirat după mine (dacă este „generalizare excesivă”), cât timp o fac legal, aceștia chiar au dreptul să creadă în altă direcție a țării.
Inițial, au reușit să inducă în eroare un procent mare din electoratul românesc, mai ales din zonele antisistem și tradițională, folosindu-le frustarea/ura și frica față de România euroatlantică prost înțeleasă, după estimarea mea (din diverse analize psihosociologice publice și personale), undeva între 35%-45%. Partea democrată și euroatlantică a fost și în decembrie 2024 și este și acum majoritară”, susține Daniel David.
Daniel David: România suverană este a tuturor
Problema, mai arată David, este să înțelegem bine aceste lucruri, “să ne trezim, prin inteligență și înțelepciune, pentru a ne proteja țara, copiii și viitorul, dacă drumul pe care îl vrem este cel al unei normalități și democrații moderne”.
“România suverană este a tuturor, iar divergențele dintre noi trebuie să ducă pentru toți țara înainte, nu să ne separe. De aceea, este important să ne unim toți forțele, indiferent unde ne regăsim psihocultural, fără a ne mai amenința unii pe alții în stil barbar străin bunului simț românesc, pentru a păstra drumul euroatlantic al țării, chiar dacă avem nuanțe, în funcție de zona ideologică de unde venim. Asta înseamnă după mine patriotismul românesc modern.
Psihocultural, eu mă regăsesc în prima opțiune, pentru democrația modernă, euroatlantică, așa cum am spus-o în diverse contexte. În consecință, votul meu va merge acolo. Dar să alegem toți deștept și patriotic în același timp, pentru România euroatlantică a tuturor!”, a concluzionat Daniel David.