ACTUALITATE
Sectorul bancar românesc a înregistrat un profit net de 2 mld. lei în T1/2022
Sectorul bancar din România a înregistrat un profit net de 2 mld. lei în primele trei luni din 2022, cu 4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce cota de piaţă cumulată a băncilor care înregistrează rezultate financiare negative este sub 1%, conform unui raport BNR.
„În România, aproximativ 30% din bănci înregistrează un ROE (rentabilitate financiară) de peste 10% şi cumulează aproximativ 91% din rezultatul financiar al întregului sector, fapt ce subliniează menţinerea polarizării profitabilităţii, o vulnerabilitate recurentă care poate fi potenţată de tensiunile geopolitice actuale“, se arată în raportul de stabilitate al BNR.
Veniturile nete din dobânzi şi-au păstrat poziţia dominantă în veniturile operaţionale, ajungând la 68,1% în primele trei luni din 2022, faţă de 65,9% la finalul anului 2021, conform BNR.
În ceea ce priveşte marja netă de dobândă, aceasta s-a ajustat în România coborând pentru prima dată sub nivelul de 3%.
Această evoluţie a fost determinată în principal de creşterea mai rapidă a activelor purtătoare de dobândă cu 13%, faţă de veniturile din dobânzi aferente, care au crescut cu 3,3%.
Pe de altă parte, reintrarea pe creştere a ratelor de dobândă va putea conduce la revenirea marjei nete de dobândă la niveluti de peste 3%, conform raportului BNR.
„Optimizarea activităţii bancare şi creşterea activităţii digitale a continuat, astfel că numărul de unităţi bancare şi de angajaţi a scăzut în cursul anului 2021, cu -4,1%, respectiv -1,9%, cât şi în primele trei luni ale anului curent, cu -2,9%, respectiv -1,3%. Creşterea anuală a cheltuielilor de exploatare cu Ă5,8%, în 2021 reflectă, în general, intensificarea investiţiilor în transformarea digitală. O vulnerabilitate recurentă a sectorului bancar naţional este poziţionarea eficienţei operaţionale, determinată prin indicatorul cost/venit, în intervalul c
(sursa: Mediafax)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Unul dintre cei doi subprefecți ai Clujului, Tasnadi Istvan Szilard, țintește un post de senator pe lista UDMR Cluj la alegerile parlamentare și și-a depus dosarul de candidatură pentru ședința Consiliului Reprezentanților Județeni (CRJ) din 19 decembrie, când se va stabili ordinea pe listă.
Tasnadi a afirmat că vrea să fiu senator pentru că vrea să lucreze pentru județul Cluj și pentru oameni, considerând că, în calitate de senator ales, în primul rând, trebuie să caute soluții pentru locuitori.
UDMR a obținut la alegerile parlamentare precedente un post de deputat prin actualul lider al filialei județene Cluj, Csoma Botond, și unul de senator, prin Laszlo Attila.
Pe lângă Tasnadi, atât Csoma cât și Laszlo și-au depus și ei candidaturile, iar, în plus, pentru Camera Deputaților s-a mai înscris Gered Imre, fost consilier local al Uniunii în mandatul 2012-2016.
1+1
Președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a declarat pentru Cluj24 că ținta filialei la alegerile parlamentare este să obțină cel puțin un senator și un deputat, ținând cont de voturile adunate la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.
”Noi sperăm ca, la redistribuire, să câștigăm și al doilea post de deputat”, a spus Csoma.
La alegerile locale din 9 iunie, la votul politic pentru Consiliul Județean Cluj, UDMR a obținut 43.477 voturi (14,53%), iar la cele pentru Parlamentul European un număr de 43.005 voturi (13,44%).
Tasnadi Istvan Szilard este avocat de profesie și a deținut timp de un an funcția de prefect al județului Cluj, în perioada martie 2021-martie 2022.
Alegerile parlamentare vor avea loc duminică, 1 decembrie.
CFR Cluj nu doar vinde ci și aduce jucători. Ultimul pe listă este Costel Avram, un fundaș din liga a 2-a, eligibil pentru regula U21.
„Bun venit, Costel Avram!
Clubul CFR 1907 Cluj a semnat un contract cu fundașul Costel Avram, fotbalist eligibil pentru regula U21. Jucătorul a fost testat în ultima perioadă de staff-ul tehnic și, astfel, se alătură lotului echipei noastre.
CFR Cluj a mai adus un FUNDAȘ. A jucat în liga a 2-a și este eligibil pentru U21
Avram a evoluat în eșalonul secund pentru Dunărea Călărași, CSA Steaua și CSM Alexandria, debutând în Superligă în tricoul Chindiei Târgoviște.
Îi urăm mult succes în Gruia și cât mai multe reușite alături de echipa noastră”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
EVENIMENT
4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă. Medicii SMURD Cluj vă învață ce trebuie să faceți, la Maratonul Resuscitării
Oricine poate salva o viață! Maratonul Resuscitării de la Cluj-Napoca a ajuns la ediția cu numărul 12.
Duminică, 15 septembrie 2024, în zona Casino a Parcului Central “Simion Bărnuțiu”, oricine poate învăța metode de resuscitare, iar lecțiile sunt predate în mai multe limbi.
4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă. Medicii SMURD Cluj vă învață ce trebuie să faceți, la Maratonul Resuscitării
O nouă ediție a Maratonului Resuscitării are loc la Cluj-Napoca.
Iniţiat de către medicii şi paramedicii voluntari ai SMURD Cluj, cu sprijinul unor instituţii partenere, proiectul a luat amploare şi îşi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaştere a manevrelor de resuscitare de bază, arată reprezentanții ISU Cluj.
“Lecțiile” au loc între orele 10.00 și 18.00.
Poți salva o viață
4 din 5 stopuri cardio-respiratorii se întâmplă acasă, arată medicii de la SMURD Cluj.
Dacă până la sosirea echipajelor de urgență victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, șansele ca aceasta să supraviețuiască scad cu 10 % în fiecare minut care trece.
“Având în vedere datele menționate mai sus, este lesne de înțeles că dacă ne confruntăm vreodată cu o situație în care suntem martor al unei persoane intrate în stop cardio-respirator, șansele de supraviețuire a victimei depind în cea mai mare măsură de reacția celor din jur”, spun organizatorii Maratonului Resuscitării.
Recunoașterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență se dovedesc a fi vitale pentru șansele de supraviețuire și recuperare cu un deficit neurologic cât mai redus.
Exerciții pe manechine speciale
Publicul va putea exersa tehnicile pe manechine speciale, iar cursurile abordează inclusiv manevre de resuscitare ale copilului.
Atelierele încep succesiv şi se repetă întreaga zi, astfel încât participanţii au posibilitatea să se alăture gratuit, la orice oră, fără a fi necesară o înscriere prealabilă.
Limba de predare principală este româna, însă se asigură predare şi în limbile engleză, germană şi maghiară.
ECONOMIE
Management defectuos la Registrul Comerțului. Directorul, demis din cauza sincopelor la sistemul informatic de 40 de milioane €
Directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Valentina Burdescu, a fost demisă din funcţie.
Demiterea vine după ce Corpul de Control al ministrului Justiţiei a constatat existenţa „unui management defectuos”, iar asta după ce implenetarea noului sistem informatic, care a costat 40 de milioane de euro, a dus la blocaje nepermise, la nervi și cozi în toată țara, inclusiv la Cluj.
Management defectuos la Registrul Comerțului. Directorul, demis din cauza sincopelor la sistemul informatic de 40 de milioane €
Ministru Justiției, Alina Gorghiu a dispus efectuarea unui control la ONRC, începând cu data de 19 august, acest demers fiind efectuat în contextul discuţiilor din spaţiul public privind anumite sincope în funcţionarea noului sistem informatic al Oficiului.
Citește și: Cozi și nervi la Registrul Comerțului Cluj. Serviciul, dat peste cap în toată țara după schimbarea sistemului informatic
Practic, oamenii de afeceri, incusiv din județul Cluj, au fost nevoiți să stea la cozi, iar actele au fost procesate cu întârziere, asta după ce sistemul nu a funcționat timp de 10 zile.
Directorul general a decis suspendarea activității Registrelor de Comerț
„Raportul Corpului de Control a constatat existenţa unui management defectuos la nivelul conducerii ONRC.
Mai exact, decizia punerii în producţie a noului sistem la data de 26 iulie, precum şi suspendarea activităţii ONRC şi a oficiilor teritoriale în perioada 16 – 25 iulie au fost adoptate în mod exclusiv de către directorul general/managerul de proiect Valentina Burdescu, fără consultarea personalului din cadrul ONRC şi din cadrul oficiilor teritoriale.
Precizăm că directorul general al ONRC a fost desemnat manager de proiect pentru proiectul privind noul sistem al ONRC în data de 29 octombrie 2018”, se arată intr-un comunicat al Ministerului Justiției.
Concluziile raportului Corpului de Control arată că deciziile cu privire la modul şi momentul implementării noului sistem informatic, precum şi testarea insuficientă a aplicaţiei informatice au generat disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei.
Comunicare “profund deficitară” cu oamenii de afaceri În ceea ce priveşte comunicarea conducerii ONRC cu mediul de afaceri şi cetăţenii, aceasta a fost „profund deficitară”, arată reprezentanţii MJ. Ministrul Justiţiei a dispus, de asemenea, numirea Luizei Mardare în funcţia de director general al ONRC.
“Este o persoană cu experienţa unei funcţii de conducere, fiind director al ORCT Constanţa, familiarizată cu noul sistem implementat. Are o viziune amplă asupra organizării interne a instituţiei”, se precizează în comunicatul Ministerului Justiţiei.
Foto: Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului