Connect with us

CULTURA

Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park. Bilete de o zi, disponibile online

Publicat


Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști și lansează biletele de o zi. Festivalul va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, între 6 și 8 iunie.

Nneka, Marcos Valle, Omar Sosa & JazzyBIT & DJ K-lu, Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio „ShekBand” și David Luca Quartet se alătură lineup-ului celei de-a 13-a ediții Jazz in the Park Festival, care va avea loc în 6-8 iunie 2025, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

După un prim anunț de lineup, cu nume mari ale muzicii precum Ibrahim Maalouf, Kokoroko sau Biréli Lagrène printre capetele de afiș, festivalul revine acum cu o serie de nume din jazzul internațional și o veste importantă: începând cu 3 aprilie, vor fi disponibile biletele de o zi pentru fiecare dintre cele trei zile de festival.

Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park

Nneka, artista nigeriană stabilită în Germania, cunoscută pentru muzica încărcată de mesaj. Combină soul, hip-hop, afrobeat și reggae într-un stil inconfundabil. Versurile ei vorbesc despre identitate, iubire, politică și reziliență. Este una dintre cele mai așteptate prezențe la Cluj-Napoca.

Marcos Valle este unul dintre cei mai mari compozitori și performeri din istoria muzicii braziliene. Reprezentant al generației de aur bossa nova, a dus acest stil în jazz, funk, disco și chiar rock psihedelic. Cu o carieră de peste 60 de ani și colaborări cu artiști precum Sarah Vaughan sau Chicago, Valle este o figură emblematică, redescoperită recent de generațiile tinere prin colaborările cu labelul Jazz Is Dead.

Omar Sosa și JazzyBIT, concert inedit la Jazz in the Park

Omar Sosa, pianist cubanez cu șase nominalizări la Grammy, aduce la Jazz in the Park un show care depășește granițele muzicale. Stilul său combină jazzul afro-cubanez cu ritmuri africane, influențe arabe și sunete electronice, într-un mix care se simte ca o călătorie spirituală. La Cluj va concerta într-o formulă specială, alături de trupa JazzyBIT.

JazzyBIT, trupa timișoreană care înseamnă energie și libertate în exprimare, fiind una dintre cele mai iubite trupe de jazz contemporan din România. Trupa s-a format în Timișoara și e compusă din Teodor Pop (pian), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe). Sunt prieteni buni de-ai festivalului, iar anul acesta vin cu un proiect special.

Delvon Lamarr Organ Trio revine la festival după ce au umplut aleile Parcului Central în 2019. Cu groove, funk și improvizație old-school, DLO3 aduc energia soul-jazzului în forma lui cea mai pură. Orgă Hammond, tobe și chitară – atât le trebuie ca să creeze un vibe inconfundabil.

Sandra Sangiao, vocea care a fermecat Europa alături de Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, vine pentru prima dată la Jazz in the Park cu un concert intim, încărcat de emoție și forță expresivă. Cântă în mai multe limbi, trece cu naturalețe prin tradiții muzicale diverse și reușește să creeze o conexiune profundă cu publicul.

Jacob Karlzon Trio, pianist suedez apreciat pentru stilul său cinematic și poetic, aduce la Cluj o combinație de jazz nordic, electronică și sensibilitate clasică. Muzica sa creează spațiu pentru reflecție și intensitate, fiind unul dintre cele mai așteptate nume ale scenei jazz europene contemporane.

Tineri talentați aduc energia unei noi generații pe scena festivalului

David Luca Quartet vine cu energia și curiozitatea noii generații. Finaliști ai Jazz in the Park Competition, membrii trupei explorează jazzul contemporan cu prospețime și maturitate, într-un proiect ce surprinde prin sinceritate și deschidere artistică.

Jazz Family Trio „ShekBand”, un trio vibrant de jazz format din frații Shekera, trei tineri talentați din Kiev care îmbină jazzul contemporan cu influențe din folclorul ucrainean și o energie molipsitoare. Anna (17 ani – pian și harpă), Artem (19 ani – contrabas) și Maksym (15 ani – tobe, flaut și voce) au cucerit deja publicul din Ucraina, susținând în 2023 un concert cu casa închisă în cea mai mare sală de muzică din Kiev.

Prima rezidență din istoria Jazz in the Park

Celebrăm 13 ani de Jazz in the Park x  JazzyBIT într-un proiect cu totul și cu totul special. Trupa marchează 13 ani de activitate cu o rezidență specială în cadrul festivalului – un proiect construit cu grijă, energie și respect pentru ce înseamnă prietenia în muzică:

  • Vineri: Jam session – pe noua scenă din festival;
  • Sâmbătă: Concert cu DJ K-Lu;
  • Duminică: Concert special cu Omar Sosa.

Roadele Jazz in the Park Competition

Anul acesta, urcă pe scena festivalului două trupe care s-au făcut remarcate în competiția noastră. David Luca Quartet a fost, fără îndoială, cea mai mare surpriză, atât pentru noi, cât și pentru juriu. Tineri, talentați și cu un sound matur, au plecat acasă cu Special Jury Mention și revin acum în festival.

Jazz Family Trio ShekBand, format din trei frați din Ucraina, a impresionat prin energie și sensibilitate. La Jazz in the Park Competition au câștigat două premii importante: Best Composition și Special Mention for Best Pianist.

Ce face povestea lor și mai puternică e faptul că, cu doar o zi înainte de izbucnirea războiului, finalizau primul lor album – The Inflatable Ram – lansat ulterior internațional și inclus în emisiunea „Open Jazz” de la Radio France. Sunt o inspirație pentru o întreagă generație de muzicieni, talentați, curajoși și autentici.

A Daytime Festival: Jazz în lumina zilei

Jazz in the Park este un daytime festival – un festival care trăiește în ritmul zilei, cu muzică bună, aer curat și momente tihnite de vară. Nu e doar despre concerte, ci despre a petrece o zi întreagă în natură, cu prieteni, vin, povești, descoperiri muzicale și nu numai. De la prânz până aproape de miezul nopții, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca se întâmplă câte ceva: demonstrații culinare, târguri de viniluri, ateliere, discuții și concerte pe toate gusturile. Seara vine cu lumini calde pe alei, jam session-uri și vin bun. Iar cei care ajung devreme în festival vor fi răsplătiți cu mici surprize.

 Biletele de o zi – disponibile din 3 aprilie

Începând cu data de 3 aprilie, biletele de o zi sunt disponibile la prețul redus de 219 lei, pe bilete.jazzinthepark.ro. Ulterior, prețul se va majora:

  • 12 aprilie: biletele de o zi cresc la 249 lei, iar abonamentele trec de la 449 lei la 549 lei.
  • În zilele festivalului (6-8 iunie): biletul de zi va costa 269 lei, cu o reducere de 20 lei pentru cei care ajung în festival înainte de ora 15:00

Sunt disponibile și pachete pentru două zile (ziua 1+2, 2+3, 1+3) cu un discount de 5% față de prețul individual al biletelor.

Despre Jazz in the Park

​​Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 500 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Anul trecut, asociația a primit premiul AFCN pentru ”Rezistență în Cultură”. Calendarul din 2025 cuprinde:

  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 6-8 iunie
  • Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 19 -21 septembrie



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

U Cluj pierde în fața FCSB. Unicul gol al meciului a fost înscris din penalty

Publicat

FCSB-U Cluj

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.

U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.

Echipele de strat:

FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea
Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță, Musi, Gele, Gheorghiță, Al. Stoian

Antrenor: Elias Charalambous

U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – G. Simion, Codrea, Silaghi – Nistor Macalou, Thiam
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Oaidă, Rață, Fabry, Bota, Bettaieb, Miranyan, Blănuță

Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Miculescu înscrie de la 11 metri

FCSB a avut posesia în prima repriză, pe Național Arena. Meciul a fost oprit după ce Mihai Popescu a căzut pe gazon, în minutul 20, dar a revenit rapid în joc.

În minutul 40, David Miculescu a executat o lovitură după ce Silaghi îl faultează pe Baba Alhassan liberă. Dar balonul trece peste poartă. Deși jucătorii ambelor echipe au încercat să creeze faze periculoase, niciun șut nu a ”găsit” poarta, la pauză scorul a rămas 0-0.

În minutul 56 Simion îl faultează pe Daniel Bîrligea, din întoarcere, iar după analiza VAR se dictează penalty. David Miculescu transformă, în minutul 60. Este 1-0 pentru FCSB.

FCSB a avut posesia și după ce a înscris. În primul minut de prelungiri, arbitrul a anulat un gol pentru FCSB, pentru că balonul a ieșit în afara terenului, înainte de a fi trimis în poartă.

Macalou a fost aproape să înscrie în minutul 90+5, dar Tărnoveanu a reușit să respingă.

Foto: FCSB

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

Publicat

Mircea Comșa, UBB

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.

Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.

Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încredere și vot

Datele analizate, arată Mircea Comșa, provin din ultimul sondaj MKOR, iar analizele, graficele și comentariile îi aparțin.

Citește și: Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

“Tabelul de mai jos prezintă comparativ încrederea medie în instituții a votanților principalilor candidați (AL = alt candidat), plus total votanți. Scala utilizată a fost 1-7, unde 1 înseamnă încrederea cea mai mică, iar 7 încrederea cea mai mare (4 = mijlocul scalei).

Mărimea valorilor medii variază în funcție de candidat, dar mai ales în funcție de instituția evaluată. O singură valoare medie este mai mică de 2 și foarte puține sunt mai mari de 5. La un pol avem instituții care beneficiază de un nivel foarte redus de încredere (Guvern, Parlament, Partide), la celălalt pol instituții în care votanții au un nivel intermediar de încredere (Școală), restul instituțiilor beneficiind de un nivel redus de încredere”, explică sociologul clujean.

 

George Simion, votat mai degrabă de cei care au încredere minimă în Guvern

Sociologul, arată prin grafice, relația dintre preferința de vot și încredere așa cum este descrisă de rezultatele unui model de regresie logistică multinominală (variabile de control: sex, vârstă, educație și mediu de rezidență), arată sociologul.

“Celelalte condiții considerate fiind aceleași (sex, vârstă etc.), probabilitatea de vot pentru candidatul X crește/scade/rămâne constantă pe măsură ce încrederea în instituția Y crește (cele două fenomen corelează; strict pe baza acestor date și analize nu poate fi stabilită cu certitudine existența unei relații de tip cauzal între încredere și preferința de vot). De exemplu, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere minimă în Guvern (1, pe o scală de la 1 la 7), probabilitatea acestuia de a vota cu George Simion este 45% (respectiv 8% să voteze cu Crin Antonescu); dimpotrivă, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere maximă (7), probabilitatea de a vota cu Crin Antonescu este 45% (respectiv 5% să voteze cu George Simion)”, arată Mircea Comșa.

Probabilitatea de vot pentru principalii candidați

  • În general, probabilitatea de vot pentru Elena Lasconi nu variază în funcție de încrederea în instituții. Observăm totuși o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Companiile private și alți oameni, prin urmare, probabilitate de vot pentru Elena Lasconi crește pe măsură ce crește încrederea în aceste instanțe.
  • În general, probabilitatea de vot pentru Victor Ponta variază puțin în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Administrația publică locală, Bănci și Biserică. O relație negativă apare în cazul încrederii în Sistemul sanitar.
  • Probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. În doar câteva instanțe (Școală, Presă și Bănci) observăm lipsa unei relații. În restul situațiilor (mai ales Guvern, Parlament, Partide, Justiție, Companii private și alți oameni), observăm o relație pozitivă, adică, cu cât încrederea este mare, cu atât probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu este mai mare.
  • Probabilitatea de vot pentru Nicușor Dan variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Poliție, Sistem Sanitar, Companii private, Presă și BNR: o încredere mai mare în aceste instituții este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru Nicușor Dan. O relație negativă apare în cazul încrederii în Biserică.
  • Probabilitatea de vot pentru George Simion variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Comparativ cu Crin Antonescu, relația dintre vot și încredere este în general inversată. În două instanțe (Sistemul sanitar și Administrația publică locală) relația este redusă și ușor negativă. În cazul Bisericii este puternic pozitivă, iar în cazul Școlii pozitivă. În restul situațiilor relația este cel puțin negativă. O relație puternic negativă apare mai ales în cazul încrederii în Guvern, Partide, Justiție, Poliție, Companii private, Presă, BNR și alți oameni: o încredere scăzută în aceste instanțe este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru George Simion.

Opțiunea de vot, asociată cel mai puternic cu încrederea în Guvern, Partide și Justiție

Sociologul clujean arată că există o relație puternică între vot și încrederea în instituții.

“Pe baza acestor date, considerând toți candidații, pare că opțiunea de vot este asociată cel mai puternic cu încrederea în trei instituții: Guvern, Partide și Justiție. Un alegător fără încredere în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu George Simion. Un alegător cu încredere mare în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu Crin Antonescu. Restul alegătorilor se situează undeva între aceste extreme”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.

AICI găsiți graficele explicative

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Publicat

Fan U Cluj reținut de polițiștii clujeni pentru violențe

Bărbatul reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, în urma mai multor incidente care au avut loc după derby-ul Clujului, este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj.

Acesta a ajuns 24 de ore după gratii după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj.

Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Potrivit unor surse Cluj24.ro, bărbatul de 38 de anise numește Marius Băncilă și fost identificat după aproape 6 zile de o echipă complexă de investigații.

Acesta a fost identificat după ce polițiștii au

vizionat zeci de ore de imagini de pe camerele de supraveghere și au vorbit cu membri ai galeriei U Cluj.

Tânărul rănit este fan CFR Cluj și student al UBB

Bărbatul reținut de polițiști era cu un grup de alte 7 persoane cțnd i-au agresat pe cei doi fani ai CFR Cluj în Parcul Central din Cluj-Napoca. Ulterior, când cei doi tineri se aflau pe Spaiul Independenței, Marius Băncilă a aruncat cu o sticlă care l-a rănit în față pe unul dintre fanii CFR Cluj.

Tănărul de 19 ani s-a prezentat la UPU și a fost diagnosticat cu fractură de piramidă nazală. Analizele medicale și investigațiile imagistice efectuate în UPU și la Camera de gardă ORL nu au evidențiat alte afecțiuni. A plecat la domiciliu cu recomandări de tratament. Tânărul este student la UBB și și-a scos certificat medico-legal în urma loviturilor primite.

Polițiștii continuă cercetările și față de celelalte persoane identificate, 7 la număr, cu vârste între 25 și 35 de ani, respectiv un băiat de 16 ani. În funcție de participația și implicarea fiecăreia în comiterea faptelor vor fi dispuse măsurile legale care se impun, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii au mai transmis că, până în acest moment, din verificările efectuate nu au rezultat date sau indicii care să conducă la concluzia că faptele ar fi fost săvârșite pe motive de etnie sau rasă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea schimbă foaia la Cluj. Ploi, ninsori și VISCOL la munte, până luni

Publicat

De

Se întoarce iarna la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de vreme rea, valabil și pentru județul Cluj.

Astfel, începând de sămbătă, 5 aprilie, ora 23.00 și până luni, 7 aprilie, ora 18.00, se vor semnala intensificări ale vântului în tot județul, precipitații, inclusiv ninsori, și viscol la munte.

Vremea schimbă foaia la Cluj

Potrivit meteorologilor, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 -70 de kilometri pe oră. La munte rafalele vor fi de 75 – 85 de kilometri pe oră, iar la peste 1.700 de metri de 90 – 100 de kilometri pe oră, și temporar va fi viscol.

În Tranasilvania vor predomina ninsorile, care local și temporar vor fi viscolite.
 Se va depune strat de zăpadă în medie de 5 -10 centimetri și de 15-20 de centimetri la munte.

Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative. Temperaturile minime se vor situa în general între -7 și 2 grade. Local se va produce brumă și îngheț la sol.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate