Connect with us

CULTURA

Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park. Bilete de o zi, disponibile online

Publicat


Jazz in the Park 2025 anunță al doilea val de artiști și lansează biletele de o zi. Festivalul va avea loc în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, între 6 și 8 iunie.

Nneka, Marcos Valle, Omar Sosa & JazzyBIT & DJ K-lu, Delvon Lamarr Organ Trio, Sandra Sangiao, Jacob Karlzon Trio, Jazz Family Trio „ShekBand” și David Luca Quartet se alătură lineup-ului celei de-a 13-a ediții Jazz in the Park Festival, care va avea loc în 6-8 iunie 2025, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

După un prim anunț de lineup, cu nume mari ale muzicii precum Ibrahim Maalouf, Kokoroko sau Biréli Lagrène printre capetele de afiș, festivalul revine acum cu o serie de nume din jazzul internațional și o veste importantă: începând cu 3 aprilie, vor fi disponibile biletele de o zi pentru fiecare dintre cele trei zile de festival.

Nume sonore, pentru prima dată în România la Jazz in the Park

Nneka, artista nigeriană stabilită în Germania, cunoscută pentru muzica încărcată de mesaj. Combină soul, hip-hop, afrobeat și reggae într-un stil inconfundabil. Versurile ei vorbesc despre identitate, iubire, politică și reziliență. Este una dintre cele mai așteptate prezențe la Cluj-Napoca.

Marcos Valle este unul dintre cei mai mari compozitori și performeri din istoria muzicii braziliene. Reprezentant al generației de aur bossa nova, a dus acest stil în jazz, funk, disco și chiar rock psihedelic. Cu o carieră de peste 60 de ani și colaborări cu artiști precum Sarah Vaughan sau Chicago, Valle este o figură emblematică, redescoperită recent de generațiile tinere prin colaborările cu labelul Jazz Is Dead.

Omar Sosa și JazzyBIT, concert inedit la Jazz in the Park

Omar Sosa, pianist cubanez cu șase nominalizări la Grammy, aduce la Jazz in the Park un show care depășește granițele muzicale. Stilul său combină jazzul afro-cubanez cu ritmuri africane, influențe arabe și sunete electronice, într-un mix care se simte ca o călătorie spirituală. La Cluj va concerta într-o formulă specială, alături de trupa JazzyBIT.

JazzyBIT, trupa timișoreană care înseamnă energie și libertate în exprimare, fiind una dintre cele mai iubite trupe de jazz contemporan din România. Trupa s-a format în Timișoara și e compusă din Teodor Pop (pian), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe). Sunt prieteni buni de-ai festivalului, iar anul acesta vin cu un proiect special.

Delvon Lamarr Organ Trio revine la festival după ce au umplut aleile Parcului Central în 2019. Cu groove, funk și improvizație old-school, DLO3 aduc energia soul-jazzului în forma lui cea mai pură. Orgă Hammond, tobe și chitară – atât le trebuie ca să creeze un vibe inconfundabil.

Sandra Sangiao, vocea care a fermecat Europa alături de Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, vine pentru prima dată la Jazz in the Park cu un concert intim, încărcat de emoție și forță expresivă. Cântă în mai multe limbi, trece cu naturalețe prin tradiții muzicale diverse și reușește să creeze o conexiune profundă cu publicul.

Jacob Karlzon Trio, pianist suedez apreciat pentru stilul său cinematic și poetic, aduce la Cluj o combinație de jazz nordic, electronică și sensibilitate clasică. Muzica sa creează spațiu pentru reflecție și intensitate, fiind unul dintre cele mai așteptate nume ale scenei jazz europene contemporane.

Tineri talentați aduc energia unei noi generații pe scena festivalului

David Luca Quartet vine cu energia și curiozitatea noii generații. Finaliști ai Jazz in the Park Competition, membrii trupei explorează jazzul contemporan cu prospețime și maturitate, într-un proiect ce surprinde prin sinceritate și deschidere artistică.

Jazz Family Trio „ShekBand”, un trio vibrant de jazz format din frații Shekera, trei tineri talentați din Kiev care îmbină jazzul contemporan cu influențe din folclorul ucrainean și o energie molipsitoare. Anna (17 ani – pian și harpă), Artem (19 ani – contrabas) și Maksym (15 ani – tobe, flaut și voce) au cucerit deja publicul din Ucraina, susținând în 2023 un concert cu casa închisă în cea mai mare sală de muzică din Kiev.

Prima rezidență din istoria Jazz in the Park

Celebrăm 13 ani de Jazz in the Park x  JazzyBIT într-un proiect cu totul și cu totul special. Trupa marchează 13 ani de activitate cu o rezidență specială în cadrul festivalului – un proiect construit cu grijă, energie și respect pentru ce înseamnă prietenia în muzică:

  • Vineri: Jam session – pe noua scenă din festival;
  • Sâmbătă: Concert cu DJ K-Lu;
  • Duminică: Concert special cu Omar Sosa.

Roadele Jazz in the Park Competition

Anul acesta, urcă pe scena festivalului două trupe care s-au făcut remarcate în competiția noastră. David Luca Quartet a fost, fără îndoială, cea mai mare surpriză, atât pentru noi, cât și pentru juriu. Tineri, talentați și cu un sound matur, au plecat acasă cu Special Jury Mention și revin acum în festival.

Jazz Family Trio ShekBand, format din trei frați din Ucraina, a impresionat prin energie și sensibilitate. La Jazz in the Park Competition au câștigat două premii importante: Best Composition și Special Mention for Best Pianist.

Ce face povestea lor și mai puternică e faptul că, cu doar o zi înainte de izbucnirea războiului, finalizau primul lor album – The Inflatable Ram – lansat ulterior internațional și inclus în emisiunea „Open Jazz” de la Radio France. Sunt o inspirație pentru o întreagă generație de muzicieni, talentați, curajoși și autentici.

A Daytime Festival: Jazz în lumina zilei

Jazz in the Park este un daytime festival – un festival care trăiește în ritmul zilei, cu muzică bună, aer curat și momente tihnite de vară. Nu e doar despre concerte, ci despre a petrece o zi întreagă în natură, cu prieteni, vin, povești, descoperiri muzicale și nu numai. De la prânz până aproape de miezul nopții, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca se întâmplă câte ceva: demonstrații culinare, târguri de viniluri, ateliere, discuții și concerte pe toate gusturile. Seara vine cu lumini calde pe alei, jam session-uri și vin bun. Iar cei care ajung devreme în festival vor fi răsplătiți cu mici surprize.

 Biletele de o zi – disponibile din 3 aprilie

Începând cu data de 3 aprilie, biletele de o zi sunt disponibile la prețul redus de 219 lei, pe bilete.jazzinthepark.ro. Ulterior, prețul se va majora:

  • 12 aprilie: biletele de o zi cresc la 249 lei, iar abonamentele trec de la 449 lei la 549 lei.
  • În zilele festivalului (6-8 iunie): biletul de zi va costa 269 lei, cu o reducere de 20 lei pentru cei care ajung în festival înainte de ora 15:00

Sunt disponibile și pachete pentru două zile (ziua 1+2, 2+3, 1+3) cu un discount de 5% față de prețul individual al biletelor.

Despre Jazz in the Park

​​Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 500 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen. În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Anul trecut, asociația a primit premiul AFCN pentru ”Rezistență în Cultură”. Calendarul din 2025 cuprinde:

  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 6-8 iunie
  • Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 19 -21 septembrie



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Românii se pregătesc pentru prima minivacanță după Paște: patru zile libere la început de mai

Publicat

De

Zile libere de 1 Mai

După sărbătorile pascale, angajații din România vor beneficia de o nouă minivacanță de patru zile, în perioada 1 – 4 mai 2025, datorită deciziei Guvernului de a acorda zi liberă și vineri, 2 mai, pentru salariații din sectorul bugetar.

Conform Codului Muncii, Ziua Muncii, 1 Mai, este zi liberă nelucrătoare. Pentru a crea o punte între această zi și weekendul imediat următor, Guvernul a decis ca și vineri, 2 mai, să fie zi liberă pentru bugetari.

Cine beneficiază de minivacanță

Minivacanța se aplică în principal angajaților din sectorul public, cu câteva excepții:

  • personalul din locuri de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului producției sau al serviciului;
  • magistrații și personalul implicat în procese programate în data de 2 mai 2025.

Angajații din mediul privat vor avea liber doar pe 1 Mai, în funcție de politica fiecărui angajator.

Pauză binevenită și pentru elevi

Și elevii și cadrele didactice se vor bucura de această minivacanță. După revenirea la școală din vacanța de Paște, programată pentru luni, 28 aprilie, ziua de vineri, 2 mai va aduce o nouă pauză în calendarul școlar.

Deși ziua liberă este binevenită, aceasta va trebui recuperată până la finalul anului școlar 2024–2025, conform reglementărilor în vigoare.

Calendarul zilelor libere rămase în 2025, care nu sunt în weekend

Pe lângă minivacanța de început de mai, românii mai au parte de următoarele zile libere legale în cursul anului:

  •  9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni)
  • 25 decembrie – Crăciunul (joi)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri)

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Eparhia de Cluj-Gherla, mesaj la moartea Papei Francisc: Rămâne o figură luminoasă, un păstor al iubirii și al unității

Publicat

De

A murit Papa Francisc

Reprezentanții Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla au transmis un mesaj la la aflarea veștii că Suveranul Pontif, capului Bisericii Catolice, a murit.

Papa Francisc s-a stins din viață luni, în a doua zi de Paști, la vârsta de 88 de ani.

Eparhia de Cluj-Gherla, mesaj la moartea Papei Francisc

“Cuprinși de întristare, dar luminați de lumina Învierii Domnului nostru Isus Cristos, am aflat de trecerea la Casa Tatălui Ceresc a Sfântului Părinte Papa Francisc.

Pentru noi, credincioșii greco-catolici, el rămâne o figură luminoasă, un păstor al iubirii și al unității, cel care a pășit cu smerenie pe pământul Blajului și a ridicat la cinstea altarelor pe cei șapte episcopi martiri ai Bisericii noastre.

Memoria vizitei sale, a cuvintelor rostite și a gesturilor de apropiere față de suferințele și jertfa Bisericii Greco-Catolice din România, vor rămâne pentru totdeauna vii în inimile noastre.

Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa, cu milostivire și dragoste. În tradiția Bisericii noastre se spune că acela care trece la Domnul în perioada pascală este primit direct în Rai – iar noi nădăjduim că sufletul Sfântului Părinte Papa Francisc se odihnește acum în lumina lui Cristos cel Înviat.

În aceste momente și pentru perioada următoare să ne rugăm ca întreaga Biserică să rămână în unitate, sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu și sub ocrotirea Maicii Sfinte”, este mesajul reprezentanților Eparhiei de Cluj-Gherla.

Foto: Eparhia de Cluj-Gherla

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

REPER Cluj-Napoca are un nou consilier local: Adela-Maria Șpaimoc se alătură echipei din Consiliul Local

Publicat

Adela Șpaimoc, consilier local REPER

Partidul REPER anunță validarea mandatului Adelei-Maria Șpaimoc în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca, începând cu data de 23 aprilie 2025.

Mandatul a fost preluat în urma vacantării poziției de către Ramona Strugariu, care a fost numită recent la conducerea Institutului Național al Justiției din Republica Moldova.

REPER Cluj-Napoca are un nou consilier local, Adela-Maria Șpaimoc

Adela-Maria Șpaimoc este antreprenor și consultant în resurse umane, cu pregătire în filologie și specializări în științe politice. Este implicată activ în cauze civice, cu un accent deosebit pe protecția animalelor și promovarea drepturilor acestora. Alături de Alexandra Holom, REPER Cluj-Napoca are acum două reprezentante în Consiliul Local.

„Ne dorim o legătură directă cu cetățenii și o reprezentare autentică a nevoilor reale din comunitate. Le mulțumim clujenilor pentru încrederea acordată și îi invităm să ne scrie oricând la cj@partidulreper.ro. Vom continua să fim o voce puternică în sprijinul unei administrații moderne, transparente și europene”, a transmis Camelia Sălcudean, președintă REPER.

REPER susține o viziune clară pentru Cluj-Napoca:

  • combaterea traficului prin prioritizarea mobilității sustenabile;
  • locuire echitabilă, cu prețuri accesibile pentru tineri și familii;
  • protejarea patrimoniului arhitectural și natural;
  • transparență în deciziile publice;
  • sprijin activ pentru antreprenoriat verde și industrii creative.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

BREAKING NEWS. Papa Francisc, liderul Bisericii Romano – Catolice, a murit în a doua zi de Paști

Publicat

De

Papa Francisc a murit

Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit.

Anunțul a fost făcut, luni, de Vatican, într-o declarație video.

Papa Francisc avea 88 de ani și a supraviețuit recent unei crize grave de pneumonie dublă.

Papa Francisc a murit

Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice, a anunțat de la Casa Santa Marta moartea Papei Francisc prin următoarele cuvinte:

„Preaiubiți frați și surori, cu profundă durere trebuie să anunț moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale. Ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați. Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Unic și Treimic”, potrivit Vatican News.

În ultimele zile, Suveranul Pontif i-a primit pe Regele Charles al Marii Britanii și Irlandei de Nord și pe Regina Camilla, dar a a vut o întrevedere și cu vicepreședintele SUA JD Vance.

Papa Francisc și-a dedicat o mare parte din pontificat apelurilor pentru pace, iar mesajul său din acest an, rostit în Duminica Paștelui, nu a făcut excepție. În cadrul binecuvântării Urbi et Orbi – „către oraș și către lume” – Suveranul Pontif a transmis un îndemn profund de speranță și credință.

De pe loggia Bazilicii Sfântul Petru, Papa, aflat încă în proces de recuperare după pneumonia bilaterală, a salutat mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru.

Francisc, primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit

El s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarului din cartierul Villa Devoto din Buenos Aires. La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel din Buenos Aires, apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.

În anul 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires. În consistoriul din 21 februarie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal.

În data de 14 martie 2013, prima zi de după alegerea sa în funcția de episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, a vizitat Bazilica Santa Maria Maggiore și s-a închinat icoanei Salus populi Romani. La întâlnirea cu jurnaliștii din data de 16 martie 2013 a arătat că și-a ales numele de papă în amintirea lui Francisc de Assisi.[29] Cu aceeași ocazie a spus că i s-a sugerat să-și ia numele de Adrian, în semn de continuitate cu papa Adrian al VI-lea, scrie Mediafax.

Slujba de inaugurare a pontificatului său a avut loc la 19 martie 2013.

Papa Francisc vorbea cursiv spaniolă, limba oficială a Argentinei, italiana – limba maternă a părinților -, engleza, franceza, latina și germana, limbă în care și-a redactat teza de filosofie. Papa Francisc a vizitat România în perioada 31 mai-2 iunie 2019, sub genericul „Să mergem împreună!”

Nouă zile de doliu

Perioada de doliu durează nouă zile, data înmormântării și înmormântării urmând a fi hotărâtă de cardinali, relatează Reuters. Papa Francisc a refuzat fastul și privilegiul de a conduce Biserica Catolică. El a modificat și simplificat obiceiurile funerare papale în 2024.

Liturghia de înmormântare este de așteptat să aibă loc în Piața Sf. Petru, dar, spre deosebire de mulți predecesori, Francisc a cerut să fie înmormântat în Bazilica Sfânta Maria Major din Roma pentru a fi lângă icoana sa preferată a Madonei.

Francisc a cerut de asemenea să fie îngropat într-un sicriu simplu de lemn, spre deosebire de predecesorii care au fost îngropați în sicrie din chiparos, plumb și stejar.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate