Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Adrian Marian: Distrugerea lui Ilie Balaci și suspendarea lui Cristian Țopescu

Publicat


Țopescu

Text în loc de avancronică a meciului de fotbal România – Bosnia Herțegovina de vineri, 21.03.2025. Despre distrugerea lui Ilie Balaci și suspendarea comentatorului TV, Cristian Țopescu.

Valentin Ceaușescu, un neoficial (auto) suspendat, la Gala Sportului Românesc.

Prezența singurului copil în viață al familiei Ceaușescu a fost considerată controversată de către unii, iar alții au găsit de cuviință să îi aducă omagii. A fost invitat la acea gală de către antrenorul și fostul fotbalist Ladislau Boloni care a putut pleca să joace în Occident din 1987. Valentin Ceaușescu este o prezență discretă și decentă altfel în peisajul public, iar cei care l-au cunoscut direct l-au apreciat.

Meciul de fotbal internațional România – Bosnia Herțegovina și scandalul iscat (fără voia lui) de prezența lui Valentin Ceaușescu, neoficial suspendat de la manifestările publice, aduce aminte de unele suspendări foarte oficiale legate de fotbalul românesc.

Cel mai iubit comentator român din istorie

Se spune îndreptățit sau nu, că diferența valorică dintre comentatorii de sport de acum și Cristian Țopescu este la fel de mare ca diferența dintre Hagi & comp și rezervele Marin, Man, Ianis, Drăguș de pe unde or lustrui ei băncile de rezerve. Scoțienii recunosc cu umor că lui Ianis i s-a transmis talentul de fotbalist de la părinți.

Lui, din păcate, de la mamă. Au văzut recent și turcii de la Fenerbahce când a ratat un 11 metri. La naționala mare și de tineret însă, (în omagiul tatălui ?) s-a străduit și cu folos.

Acum comentatorii pot spune orice și spun orice. ”Vorbe goale ce din coadă au să sune !” (geniul lui Eminescu are cuvinte și pentru sport) .

Cristian Țopescu trebuia să se controleze extraordinar și tot a fost suspendat de trei ori din comentariul la TV. Prima dată la Jocurile Olimpice a spus că sportivii de culoare au performanțe deosebite în sporturile unde este nevoie de explozie, de reacții instante, de ardere – baschet, box, atletism, dar au performanțe mai slabe în sporturi care presupun multe antrenamente repetitive – tir, scrimă, schi, natație etc Au fost considerate remarci cu tentă rasistă si a fost suspendat câteva lui.

Suspendări pentru Țopescu

A doua oară la o finală a Cupei Campionilor Europeni între Juventus Torino și Panathinaikos Atena a spus că patronul firmei Fiat a dat o zi liberă muncitorilor să se poată duce la meci. Părea că a promovat capitalismul. A fost suspendat un an.

A revenit la comentarii sportive și a câștigat o popularitate imensă și se spune că mulți români si-au trimis copiii la gimnastică, handbal sau tenis pentru comentariile care strângeau familiile și prietenii în jurul televizorului. Puține transmisii, dar emoționante  – și pentru comentarii și pentru succese.

La o campanie de calificare pentru Europenele din 1984, România era în grupa a 4-a valorică după Cehoslovacia, Suedia și campioana mondială Italia si a câștigat grupa! La rugămintea lui Mircea Lucescu, antrenorul de atunci al României, Cristian Țopescu a explicat în cuvinte alese și prudente, avantajele faptului că ar putea juca în Occident unii excelenți fotbaliști români, Balaci, Ștefănescu, Boloni, Cămătaru ceruți de  mari cluburi europene, Milan, Benfica, Valencia, Roma, Arsenal, Bayern.

A spus adevărul

Fotbalul nostru ar fi avut șansa să se dezvolte extraordinar intrând în circuitul marilor valori. În acel meci, România a învins Suedia cu 1-0, dar Țopescu a fost suspendat pe viață din comentariile din vremea comunismului.

A mai fost auzit o singură dată, dar fără să fie voie să se spună numele comentatorului când Milan a bătut Steaua cu 4-0 în finala CCE din 1989.

Pentru ce cuvinte frumoase a fost suspendat Cristian Țopescu se poate vedea în clipurile de arhivă! Păcat că Valentin Ceaușescu nu a intervenit pentru Țopescu.

YouTube video

Nu am avut șansa de a vedea dacă Balaci ar fi fost cel mai bun fotbalist român din istorie. Nici el nu a avut-o.

Lui Balaci i s-a rupt genunchiul într-un meci la Baia Mare, iar Mircea Lucescu rezolvase o clinică medicală de înaltă performanță. Balaci nu a fost lăsat să se opereze de comunismul ceaușist. Comunismul iugoslav avea alte opțiuni fotbalistice de exemplu.

Despre Steaua

Marele antrenor Titi Teașcă a scris când Steaua a câștigat campionatul în 1985 cu echipa care va lua CCE peste un an că ”multe zone ale țării trebuie să se bucure. Aradul pentru Duckadam, Caraș-Severin pentru Belodedici, Craiova pentru Bumbescu și Pițurcă, Târgoviște pentru Iovan, Galați pentru Majaru și Stoica, Bistrița-Năsăud pentru Balint, Mureșul pentru Boloni, Brasovul pentru Lăcătuș. Bucureștiul din acest punct de vedere nu are pentru ce”.

Beizadeaua Valentin a dictatorului Ceaușescu si-a permis ca jucărie să facă o selecționată din tot campionatul care a realizat performanțe sportive extraordinare. Ne vom mândri cu ele toată istoria.

Chiar dacă istoric a fost o conjunctură favorabilă, eliminarea echipelor engleze după tragedia de pe Heysel – Belgia 1985 la finala Juventus -FC Liverpool, și un parcurs norocos cu finlandeza Lahti în sferturi etc. Performanța Stelei nu poate fi contestată. Poate fi controversată însă o anumită dictatură pe care a instaurat-o și în campionatul de fotbal.

Am aminti prelungirea unui meci de la Oradea cu peste 15 minute până Steaua a egalat și apoi a învins echipa lui Mateianu care a fost dus apoi la spital cu comoție și terminat ca antrenor.

Poate fi nu controversată, ci strigătoare la cer demiterea lui Mircea Lucescu de la Naționala României imediat ce a bătut Austria cu 4-0.

Balaci nu a ajuns la operație în Milano

Este strigătoare la cer faptul că Balaci nu a fost salvat de o operație în Milano, unde era programat, ci terminat din punct de vedere al marii performanțe de o dotare medicală precară cum am avut-o în acei ani, dotare care a provocat și eroului de la Sevilla când Steaua a câștigat CCE, portarul Duckadam, o supraveghere și protecție medicală dezastruoasă care a provocat ieșirea lui din sport.

Unii spun că Balaci ar fi fost mai bun decât Hagi. Era mai complet, mai bun conducător de joc, avea ambele picioare și avea aport defensiv. Nu am avut șansa de a vedea că Balaci ar fi fost cel mai bun fotbalist român din istorie. Nenorocirea este că nici el nu a avut această șansă. Mari cluburi europene se luptau pentru el.

Pe cine glorificăm acum ?

Urâtă comparație, dar și Germania ar putea invoca autostrăzile că ar fi meritul lui Hitler, iar rușii că au o țară atât de întinsă tătucului Stalin. Nimic nu permite să fie slăviți. Milioanele de români oprimați, miile de români omorâți în comunism, în lagăre, în închisori, la granițe (încercând doar să fugă spre a munci !), în orfelinatele groazei nu cred că permit glorificarea unei beizadele comuniste, oricât de mult whisky gratis ar fi dat unor vedete sportive la Lido și localurile de lux din acea vreme.

Dovadă de caracter pentru Boloni și chiar și pentru Pițurcă că nu i-au întors spatele lui Valentin Ceaușescu. Totuși, pe lângă performanțele sportive unii mai au elemente de cazier de la ”facultățile de barbut” și ar trebui să se abțină să dea unor jurnaliști lecții de bună purtare.

Ei doi au fost lăsați să se transfere în Occident și să câștige valută în timpul domniei lui Valentin în timp ce Balaci rupt pe teren de un cotonogar nu a fost lăsat să se opereze! Altfel, personajul în discuție, Valentin Ceaușescu este mult mai decent decât alte beizadele comuniste tatuate care fac reclamă la jocuri de noroc, mult mai decent și valoros decât foarte multe beizadele ale parveniților contemporani. Mai decent, școlat la Oxford, de necomparat față de pușlamalele de acum care sunt capabile doar să își tureze limuzinele de lux.

Lui Dobrin i s-a interzis să joace la Real Madrid

Pe Balaci în acei ani nu l-a salvat nimeni. Nici pe Cristian Țopescu, Viorel Mateianu. Marcel Răducanu (alt concurent istoric al lui Hagi )a fost suspendat un an și silit să joace la echipe (atunci) de mâna a doua care se chinuiau să nu retrogradeze.  Santiago Bernabeu, acum nume de stadion, dar atunci mare conducător de club, a făcut cea mai mare ofertă financiară din lume pentru a duce un român la clubul său.

Lui  Nicolae Dobrin i s-a interzis să meargă la Real Madrid! Dotarea medicală era atât de mizerabilă încât imediat după triumful din finală în 1986 la Sevilla, cu FC  Barcelona și recordul a patru de 11 metri apărate, lui Duckadam nu i s-a putut depista un accident vascular minor la mână și a fost terminat ca sportiv de performanță.

Hai, România!

”Dragi telespectatori, indiferent de ce a fost în trecut, cu bune și rele, să nu uităm că suntem români și suntem suporterii echipei naționale, să fim cu sufletul alături de ea și de antrenorul ei de care îmi amintesc cu plăcere că a fost, in 1969,  de la 19 ani, căpitan al echipei naționale care a făcut egal, 1-1, pe Wembley cu campioana mondială en titre de atunci Anglia”. Așa ar fi spus Țopescu? Mai poți Mircea Lucescu? Hai România !

Sigur, Cristian Țopescu ar fi găsit cuvinte mai frumoase, cele mai potrivite. Hai România!

Cândva singurele lucruri de care ne puteam bucura erau rezultatele în sport. Posibil și acum.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale

Publicat

aur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor abuzurile electorale și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic.

Inițiativa vine ca urmare a loviturii de stat din 6 decembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis anularea întregului proces electoral prezidențial, fără existența unei contestații prealabile și în lipsa unui cadru legal clar care să permită o astfel de măsură radicală.

Proiectul legislativ inițiat de parlamentarii AUR urmărește armonizarea legislației naționale cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în raportul publicat în luna martie.

Principalele modificări propuse sunt:
* Interzicerea expresă a posibilității ca procesul electoral să fie anulat din oficiu de către Curtea Constituțională, în lipsa unor contestații temeinic motivate și dovedite.
* Introducerea unor condiții stricte pentru invalidarea alegerilor, care să presupună fraude sau încălcări grave, de natură să influențeze rezultatul scrutinului.
* Obligația Curții Constituționale de a motiva în mod detaliat orice decizie de invalidare, prin prezentarea dovezilor și a modului în care neregulile au afectat rezultatul votului.

Românii au dreptul la alegeri corecte și la certitudinea că votul lor este respectat. Nu putem permite ca procesul electoral să fie viciat în urma unor decizii netransparente și lipsite de temei. Prin această inițiativă, AUR dorește să protejeze democrația și să se asigure că astfel de abuzuri nu se mai pot repeta.

AUR reafirmă angajamentul său pentru un stat democratic, în care vocea poporului să fie ascultată și respectată!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat

Publicat

termopan

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat oficial joi că va finanța, în premieră, un program denumit „Rabla pentru termopane”. Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei.

Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe, scrie Alba24.

RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat

„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.

Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.

50 de milioane de lei buget alocat în 2025

Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.

Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:

– Elaborarea Ghidului de finanțare
– Parcurgerea procedurii de consultare publică
– Asigurarea unui program bine structurat
– Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială

Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.

Statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică

Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.

Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zarzavat expirat și putrezit, vândut de un magazin Mega Image din Florești. Client: „Să vină Piedone și aici!”

Publicat

Un cititor Cluj24 a avut parte de o surpriză neplăcută astăzi, când a cumpărat o cutie cu zarzavat de la magazinul Mega Image de pe strada Răzoare din Florești. Deși produsul părea în regulă la prima vedere, sub etichetă se ascundeau legume putrezite, iar produsul era expirat încă din 14 aprilie!

Clientul susține că pe raft se mai aflau doar două cutii și nu a observat la fața locului produsele degradare și data de expirare a acestora.

El anunță că va depune plângere la Protecția Consumatorilor: „Să vină Piedone și la Florești!”, a spus acesta.

Situația ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care sunt verificate produsele puse la vânzare în marile lanțuri de magazine, mai ales când vine vorba de produse proaspete sau perisabile.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Publicat

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.

Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj

Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.

„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.

Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate