ECONOMIE
Maraton pentru Educație Antreprenorială pentru milionarii de mâine. Elevii din Cluj, pregătiți să cucerească lumea businessului

Miercuri, 2 aprilie 2025, la Auditorium Maximum din cadrul Universității Babeș-Bolyai a avut loc semifinala județeană a competiției naționale „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a III a, organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF Sucursala Cluj.
„Maratonul pentru Educație Antreprenorială” are drept scop descoperirea vocației liceenilor și susținerea educației antreprenoriale cu aplicabilitate practică. Programul se află la ediția a III-a și este organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Națională a Antreprenorilor. Anul acesta „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” se desfășoară în 27 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată pe 2 iunie, la București.
Cel mai amplu program național de dedicat descoperirii vocației tinerilor
Corina Chiriac, președinta Confedeației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este și fondarea companiei Flori de Ie, a fost moderatoarea acestei ediții a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, un program pe care CONAF îl derulează a nivel național.
„Maratonul de Educație Antreprenorială a ajuns la nivel național la ediția a treia și este cel mai amplu program național de dedicat descoperirii vocației tinerilor. Interesul nostru este să vă descoperiți vocația, nu vrem să vă facem antreprenori decât dacă vreți și voi, dacă acest subiect vă pasionează. Dacă nu, vă învățăm să lucrați în echipă, să vă dezvoltați abilitățile antreprenoriale, să urcați pe scenă fără emoții, dacă vă împiedicați să vă ridicați, dacă nu merge prezentarea, să improvizați sau să cereți ajutor. Asta înseamnă adaptabilitate, perseverență și determinare”, a declarat Corina Chiriac.
Antreprenori de top, mentori pentru elevi
Vicepreședinta CONAF Sucursala Cluj și coordonatoarea proiectului la nivel județean, Andreea Mariș Porumb, a subliniat importanța mentoratului în educarea noilor generații de antreprenori.
„Maratonul nu este doar o competiție, este o oportunitate pentru toți elevii participanți la acest proiect. Pe parcursul orelor de mentorat, am văzut echipe curajoase, care și-au prezentat ideea de business, care și-au făcut cercetarea de piață și care au făcut propuneri extraordinare. Nu s-au dat la o parte de la a schimba ideea de afacere în momentul în care au văzut o nouă oportunitate. Aș vrea să le mulțumesc profesorilor coordonatori și mai ales mentorilor care și-au luat din timpul lor pentru a veni în sălile de clasă și a mentora elevii, pentru a lucra aplicat pe planurile de afaceri cu ei. Dragi echipe, voi sunteți sufletul acestui maraton, nu doar că ați participat la această competiție, dar voi deja ați câștigat”, a afirmat vicepreședinta CONAF Cluj.
Prefect Cluj: Mi-aș fi dorit să pot accesa un asemenea program în liceu
În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentanți de cel mai înalt rang ai autorităților locale, antreprenori cu notorietate, elevi și profesori. Maria Forna, prefectul județului Cluj, a evidențiat la rândul său importanța unui asemenea program.
„Este o reală bucurie să fiu astăzi alături de dumneavoastră la acest maraton al educației, al cunoașterii, al inovării. Vă mulțumim foarte mult că ați ales și municipiul Cluj-Napoca, deși cred că este obligatoriu să se numere și Cluj-Napoca printre orașele în care se derulează acest program. Dragi elevi, cred că și eu, în anii de liceu, mi-aș fi dorit să existe un asemenea program pe care să îl pot accesa și care să mă ajute nu doar în posibila activitate antreprenorială, ci să mă poarte pe acest drum pe care voi îl urmați și care cu siguranță o să vă ajute foarte mult în viitor”, a fost mesajul adresat de prefectul Clujului în cadrul evenimentului.
Educația antreprenorială, inclusă în Legea Învățământului
Anul acesta, CONAF Sucursala Cluj împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj au organizat ore de educație antreprenorială pentru 300 elevi din 4 licee din 2 localități din județ.
Inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc, a precizat că educația antreprenorială a fost inclusă în noua Lege a învățământului preuniversitar.
„A trecut mult, au fost multe propuneri și multe eforturi, însă iată că în noua Lege a Învățământului Preuniversitar se vorbește explicit despre prezența noțiunilor de educație antreprenorială, integrat, la fiecare disciplină de învățământ și cred că așa și trebuie să fie, să nu vă încărcăm orarul cu o disciplină în plus. Cred că, pentru a livra societății niște absolvenți capabili să se integreze în orice context trebuie să trecem la o nouă etapă”, a transmis Marinel Marc.
Șapte echipe de elevi și-au prezentat ideile de afaceri
La etapa județeană a concursului de planuri de afaceri au participat 7 echipe formate din 4-6 elevi de la Liceul Teoretic Avram Iancu, Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, Colegiul Național George Coșbuc și de la Colegiul Național Mihai Viteazu din municipiul Turda.
Printre ideile prezentate s-au numărat o aplicație pentru sportivi, care facilitează contactul cu antrenori din diverse discipline, o aplicație destinată persoanelor cu deficiențe de auz și familiilor acestora sau o platformă pentru internship-uri, care ajută tinerii să găsească programe adecvate abilităților și intereselor lor.
Juriul care a evaluat ideile de afaceri, implementarea lor, lucrul în echipă și modul de prezentare a fost format din antreprenori de renume:
- Daniela Mariscu – Cofondatoare Aquatica Experience, expertă în business & inovație
- Cătălin Chiș – CEO Life Is Hard , vizionar în tehnologie
- Constantin Buznea – Director Regional Auchan , lider în business & retail
- Alexandru Holicov – CEO Adservio , antreprenor în educație digitală
- Ovidiu Toader – Business Coach & Antreprenor, mentor pentru viitorii lideri
„Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este inițiat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în urma semnării Pactului pentru Educație Antreprenorială, cu Ministerul Educației în 2019 și reînnoit în 2022 pentru încă 4 ani.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai relevantă confederație din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creștere economică sustenabilă și sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Bărbat de 81 de ani din Cluj-Napoca, găsit mort în apartament. Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă

Un bărbat a anunțat, joi, Poliția municipiului Cluj-Napoca că și-a găsit tatăl decedat în apartamentul în care locuiau. Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
În data de 17 aprilie, în jurul orei 12.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un bărbat de 31 de ani din Cluj-Napoca, cu privire la faptul că l-ar fi găsit pe tatăl său, în vârstă de 81 de ani, decedat în apartamentul în care aceștia locuiau.
„La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție din cadrul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca și un echipaj din cadrul Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, care au constat aspectele sesizate, respectiv decesul persoanei de 81 de ani”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.
Bărbatul suferea de mai multe afecțiuni
În contextul cercetărilor efectuate, au fost identificate echimoze la nivelul urechii stângi și la nivelul buzei superioare asupra persoanei în cauză. Totodată, s-a stabilit faptul că bărbatul suferea de mai multe afecțiuni medicale.
„Trupul acestuia a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, în vederea efectuării expertizei medico-legale, urmând a se stabili cu exactitate cauza decesului. Precizăm că vom reveni cu informații ulterioare, în funcție de concluziile rezultate în urma autopsiei”, a mai transmis IPJ Cluj.
În prezent, sunt continuate cercetările în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

În spațiul cultural românesc, Săptămâna Mare este structurată în funcție de numeroase practici ritualice.
Între acestea, un loc aparte îl ocupă obiceiul vopsirii sau decorării ouălor, o practică răspândită în toate regiunile țării, dar cu particularități locale semnificative, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
Împistrirea ouălor. Cojile de ceapă, cel mai folosit pigment
Astfel, în multe sate transilvănene, acest gest se desfășura în mod tradițional în Joia Mare, fiind cunoscut în limbaj popular sub denumirea de „împistrirea ouălor”.
“Potrivit tradiției, pregătirea pentru împistrire începea devreme, încă de luni sau marți. Femeile adunau plantele necesare pentru prepararea coloranților vegetali, transmițând astfel o cunoaștere empirică, transmisă din generație în generație”, arată specialiștii clujeni.
Cojile de ceapă, strânse și păstrate pe durata Postului Mare, reprezentau cel mai frecvent pigment folosit, oferind nuanțe de roșcat, brun sau auriu, în funcție de tipul de ceapă utilizat. În unele sate din Cluj se mai foloseau scoarța de arin, sfecla roșie sau lemnul cânesc, demonstrând o adaptare creativă la resursele vegetale locale.
“Aplicarea frunzelor sau plantelor direct pe coaja oului, înainte de fierberea acestuia în decoctul vegetal, reprezenta o tehnică frecvent întâlnită, care permitea obținerea unor modele vegetale. Frunza de pătrunjel, trifoiul sau mici flori de primăvară generau, prin fierbere, imprimări naturale, ce transformau oul într-un suport vizual al semnificației rituale”, explică reprezentanții CJCPCT Cluj.
În unele localități, decorarea ouălor avea loc nu în Joia Mare, ci în Vinerea Mare, în funcție de rânduiala locală.
Vopsirea ouălor, semnificație profund creștină
Dincolo de dimensiunea tehnică sau decorativă, oul vopsit, în special cel roșu, are o semnificație profund creștină.
“Numeroase legende din folclorul românesc explică originea acestui obicei prin raportare la Patimile Mântuitorului. Una dintre cele mai cunoscute variante spune că, la poalele Crucii, Maica Domnului a așezat un coș cu ouă, care s-au înroșit de sângele lui Hristos. Astfel, oul roșu devine nu doar un simbol pascal, ci și o mărturie a jertfei și a speranței în viața veșnică”, mai arată specialiștii clujeni.
Practica împistririi ouălor rămâne o expresie relevantă a continuității culturii populare românești, în care meșteșugul și simbolul se întâlnesc într-o formă de spiritualitate cotidiană. Chiar dacă astăzi metodele industriale de vopsire sunt larg răspândite, în numeroase gospodării se mențin încă tehnicile tradiționale, fie din respect pentru rânduială, fie din dorința de a păstra o legătură vie cu valorile de odinioară. Este un semn că tradiția merge mai departe – cu credință, cu dragoste și cu gând bun, spun speciliștii clujeni.
Foto: Ouă vopsite în coji de ceapă / Arhiva CJCPT Cluj
EVENIMENT
Bărbat de 55 de ani din Apahida, arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce și-a lovit concubina

Un bărbat de 55 de ani din Apahida a fost reținut și arestat preventiv pentru violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice. Și-a lovit concubina cu un dispozitiv mecanic, provocându-i leziuni grave.
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați prin apel 112, în data de 13 aprilie, cu privire la un incident grav de violență domestică a avut loc în localitatea Apahida, județul Cluj.
Femeie agresată de concubinul ei
O femeie de 48 de ani a fost agresată fizic de către concubinul ei, un bărbat de 55 de ani.
„La data de 13 aprilie, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că o femeie ar fi fost victima unei agresiuni fizice, exercitate de către concubinul acesteia”, a informat IPJ Cluj.
Femeia, transportată la spital
Din cercetările efectuate, a reieșit că, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul ar fi lovit-o pe femeie cu un dispozitiv mecanic, provocându-i acesteia o leziune gravă la nivelul mâinii drepte.
„În urma activităților investigative și a cercetărilor derulate, polițiștii au stabilit faptul că, pe fondul unui conflict spontan, un bărbat, în vârstă de 55 de ani, din localitatea Apahida, ar fi agresat fizic o femeie de 48 de ani, cu un dispozitiv mecanic, cu ajutorul căruia i-ar fi provocat femeii o leziune gravă la nivelul mâinii drepte.
Ulterior femeia de 48 de ani a fost transportată la o unitate medicală, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate”, a transmis instituția.
Bărbatul a fost arestat preventiv
În urma probatoriului administrat, la data de 16 aprilie, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.
Ulterior, în cursul zilei de 17 aprilie, acesta a fost prezentat în fața magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca, care au dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
„Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice, sub coordonarea unității de parchet competente”, au mai arătat organele de ordine.

Un copil de 3 ani a fost lovit de o mașină pe strada Mureșului din cartierul Între Lacuri, municipiul Cluj-Napoca. Potrivit ISU Cluj, acesta este conștient și cooperant.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Mureșului din Cluj-Napoca. A rezultat o singură victimă, mai exact un pieton accidentat. Din primele date, ar fi vorba despre un minor de aproximativ 3 ani, care din fericire este conștient și cooperant. Acesta primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD, în timp ce pompierii asigură zona accidentului cu o autospecială”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE
„Minorul va fi transportat la spital, conștient și cooperant”, a mai transmis ISU Cluj.