Connect with us

EDUCATIE

VIDEO/ UBB anunță lansarea expoziției „Academia și Orașul” la Turnul Croitorilor

Publicat


Pentru a marca tradiția academică de prestigiu, UBB a organizat expoziția ,,Academia și Orașul” în Turnul Croitorilor, pe care l-a transformat într-un turn al cunoașterii prin organizarea săptămânală a programului Studium Generale, cu acces online.

Expoziția a fost deschisă și prezentată de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, în cursul zilei de 17 noiembrie 2020 și poate vizionată online urmând ca, după pandemie, să poată fi vizitată și on site. În urmă cu 322 ani, la data 17 noiembrie 1698, s-a reinaugurat Academia Claudiopolitana.

Exponatele din cadrul expoziției ,,Academia și Orașul”

Ce reprezintă Academia Claudiopolitana?

Academia Claudiopolitana a fost fondată în 1581 de regele Ștefan Bathory, în jurul actualei biserici reformate (înainte biserică franciscană) de pe str. Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca (atunci Ulița Lupilor), fiind administrată de Ordinul Iezuiților (Societas Jesu).

Instituția avea în structură un gimnaziu și două facultăți, una de filosofie, urmată de una de teologie, predarea fiind în limba latină.

Academia a funcționat cu mici întreruperi până în anul 1606, a ajuns ca funcționare la primele niveluri ale Facultății de Filosofie (și unele cursuri de teologie) și a fost prima instituție de pe teritoriul actual al României cu statut de universitate, având dreptul, conferit prin actul regal de înființare, de a acorda titlurile universitare de baccalaureus, magister și doctor.

Între anii 1606 și 1698, instituția a funcționat adesea la nivel de gimnaziu, iar din 1698 a fost reinaugurat nivelul academic.

Când a fost reînființată Academia Claudiopolitană?


Reînființarea Academiei este considerată un element de continuitate, academia evoluând apoi în secolul XVIII în Universitas Claudiopolitana, prima instituție de pe teritoriul țării cu statut și nume de universitate.

La nivelul maxim de dezvoltare, Universitas Claudiopolitana era o universitate imperială, numită Caesareo-Regia Universitas Claudiopolitana, și avea patru facultăți (filosofie/teologie/drept/medicină), iar limbile de predare erau latina și germana.

După 1786, Universitas Claudiopolitana va fi continuată de o serie de instituții de învățământ superior (academii/institute), care însă nu mai aveau nici statut, nici nume de universitate. Acestea vor fi asimilate în Universitatea Maghiară din Cluj (Universitatea Franz Joseph), fondată în 1872.

Universitatea Maghiară din Cluj va fi transformată, în 1919, în Universitatea Românească din Cluj (Universitatea Regele Ferdinand I). Universitatea Babeș-Boylai a rezultat din unirea, în 1959, a Universității Victor Babeș (continuatoarea universității românești) și a Universității Bolyai (continuatoarea universității maghiare), UBB fiind astfel succesorul acestei tradiții academice de prestigiu din Cluj.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Program “Choose your feature”, eveniment online dedicat tinerilor liceeni

Publicat

Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda organizează evenimentul “Choose your future”. Acesta se va desfășura în mediul online, în perioada 3-4 decembrie, având ca scop de a ajuta tinerii liceeni care nu știu ce carieră să urmeze.

Program “Chose your feature”

Joi, 3 decembrie:

 • 15,30-16,00 -» Deschiderea cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor;
 • 16,00-17,00 -» Cristi Danileț, Vlasiu Remus;
 • 17,00-17,10 -» Pauză;
 • 17,10-18,10 -» Alexandra Chiriac;
 • 18,10-18,20 -» Pauză;
 • 18,20-19,20 -» Mircea Bravo;
 • 19,20-19,30 -» Pauză;
 • 19,30-20,30 -» Andrei Bratu.

Vineri, 4 decembrie:

 • 15,30-16,30 -» Dorel Duca;
 • 16,30-16,40 -» Pauză;
 • 16,40-17,40 -» Radu Constantin;
 • 17,40-17,50 -» Pauză;
 • 17,50-18-50 -» Radu Petrescu;
 • 18,50-19,00 -» Pauză;
 • 19,00-20,00 -» Nicu Mihai.

Link-ul de conectare la eveniment va fi postat AICI.

Citește mai departe

EDUCATIE

Iohannis: „Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală”

Publicat

OMS a recomandat ca școlile să se redeschidă. Președintele Klaus Iohannis spune că această recomandare trebuie „citită până la capăt” și adaptată condițiilor cerute de pandemie. Din cauza ratei mari de infectare, este dificil să se reia cursurile față în față.

Avocatul Poporului susținea că sunt doi ani pierduți pentru o generație, afirmație cu care președintele Klaus Iohannis a precizat că nu este de acord.

„Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală. Este o ecuație destul de simplă, ușor de înțeles. Știu că nu este întotdeauna ușor de respectat, dar vă garantez: merită!”, a precizat Klaus Iohannis.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Consiliul Școlar al Elevilor CNMV Turda organizează evenimentul “Choose your future” și este dedicat tinerilor liceeni care au nevoie de ajutor în alegerea unei cariere

Publicat

Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda organizează evenimentul “Choose your future”. Acesta se va desfășura în mediul online, în perioada 3-4 decembrie.

Evenimentul este unul cu scop informativ, dar vine și în ajutorul acelor elevi care nu știu ce presupune o anumită carieră sau facultate. În cadrul evenimentului vor fi prezenți invitați din mai multe domenii printre care medicină, drept, IT sau arte.

Astfel, nume ca Mircea Bravo, Dragoș Petrescu, Radu Constantin, Nicu Mihai, Cristi Danileț, Remus Vlasiu, Dorel Duca, Andrei Bratu sau Alexandra Chiriac vor discuta cu elevii Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda

Invitații vor împărtăși cu elevii experiențele lor, situațiile cu care s-au confruntat și vor încerca să le dea sfaturi utile. Scopul acestui eveniment este de a fi un sprijin pentru tinerii care se confruntă cu întrebarea “Oare eu la ce mă pricep?” sau “La ce facultate ar trebui să merg?”.

,,Fiecare dintre noi s-a simțit cel puțin o dată în viață pierdut sau nehotărât, în special în perioada adolescenței când trebuie să iei anumite decizii care îți vor croi drumul în viață. Presiunea de a-ți alege o facultate, un job, o pasiune, poate fi destul de mare mai ales când ești un elev fără experiență și fără nicio idee despre ce ți-ar plăcea să faci pe viitor”, transmit organizatorii evenimentului.

Evenimentul va avea loc online. Mai multe detalii se pot afla AICI.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Centrul UBB de Industrii Creative este implementat și funcțional

Publicat

Centrul UBB de Industrii Creative (CIC), anunțat în luna mai 2020, asumat prin Programul managerial PROUBB+, este implementat și funcțional.

Organizat în Cluj Innovation Park în logica STEAM (Science-Technology-Engineering-Arts-Mathematics), Centrul cuprinde următoarele structuri:

(1) Tehnologii Psihologice pentru Sănătate;
(2) Laboratoare de Inovare Digitală (Gamification);
(3) Digital Humanities;
(4)  Digital Interactive Arts/Documentary Film Making;
(5) Astronomie și Astrofizică: Science Meets Fiction;
(6) Muzeul de tehnologie psihologică Florian Ștefănescu-Goangă;
(7) Digital media (în finalizare);
(8) MOOC Studio.

„Industriile creative sunt contributori majori la o societate bazată pe cunoaștere. Complementare industriilor tradiționale (tehnologice/inginerești), acestea, împreună, generează inovații incrementale și disruptive cu impact major pentru competitivitate și bunăstarea oamenilor. Acum UBB este echipată cu ambele “motoare”: Centrul de Industrii Creative și demersul tehnologic tradițional prin Școala academică de inginerie/tehnologie (cu proiectul central InfoBioNano4Health). Aștept acum să văd rezultatele academice și pentru oameni”, arată rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Toate aceste structuri se află în strânsă interacțiune între ele și cu alte structuri academice, stimulând astfel potențialul creativ și de inovare, având deschidere spre societate, atât prin transfer cognitiv/tehnologic, cât și prin interacțiune bidirecțională cu mediul socio-economic și/sau în logica citizen science.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate