Clujeni de 5 stele
VIDEO/FOTO.Clujeanul nevăzătorAlex Benchea, în ascensiune pe Aconcagua, al doilea vârf din seven summits
Un clujean complet nevăzător, Alex Benchea, a început ascensiunea pe al doilea vârf montan din seven summits lumii ca înălţime, Aconcagua.
Clujeanul nevăzătorAlex Benchea, în ascensiune pe Aconcagua, al doilea vârf din seven summits
El a transmis un mesaj susţinătorilor săi.
„Sunt tare bucuros când văd câtă susținere e în jurul meu.
VEZI ŞI:
VIDEO FOTO. Clujeanul nevăzător Alex Benchea, „alpinistul cu ochii albi”, pe cele mai înalte vârfuri ale lumii
Probabil că de unul singur aș fi reușit cu mult mai puțin.
Vă las un gând de recunoștință, de aici din tabăra de bază/Plaza Argentina 4200 m.
Vă mulțumesc tuturor pentru susținere și încredere!
Cu pași mici, dar siguri, tot mai aproape de cel mai înalt vârf al Americii de Sud! 🏔️🙏
Într-un traseu bumerang, echipa Aconcagua a urcat ieri de la 4200m până la prima tabără (4930m) din cele 3 tabere de aclimatizare și odihnă care se află în drumul spre vârf. 🧗 La ceas de seară, cei patru alpiniști s-au întors în tabăra de bază pentru încă o zi de aclimatizare. ⛰️
Ce stă la baza voinței lui Răzvan și Alex? Aflați intr-un reportaj TVR Cluj care le-a surprins pregătirile de plecare și mesajul pe care cei doi alpiniști vor să îl ducă pe cele mai înalte vârfuri ale lumii!. Link în comentarii!🖱️ Mulțumim unui sponsor foarte special pentru susținere Viva Credit”, a transmis Alex Benchea.
Un clujean e 23 de ani, complet orb din nştere, ură pe cele mai înlte vârfuri montane ale lumii. Tocmai a pornit într-o nouă aventură a sa, să ajungă pe cel mai înalti vârf din America aLtină, Aconcagua, Argntina.
Alex Benchea are 23 de ani, face alpinism de peste patru ani şi este complet nevăzător din naştere, dar, cu toate dizabilităţile sale, a urcat până acum pe două dintre cele mai înalte vârfuri montane ale lumii, la circa 6.000 de metri altitudine, iar în aceste zile porneşte spre al treilea vârf şi îşi propune să urce pe toate cele 7 vârfuri ale lumii, seven summits -cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent-, obiectivul principal al tuturor alpiniştilor de performanţă.
Pe cele mai înalte vârfuri ale lumii
„Proiectul meu pe termen lung e seven summits şi până acum am urcat pe două din şapte -Kilimanjaro (5895m), Elbrus (5642m)-, iar Aconcagua (6962 m) e al treilea, acum. În rest, am mai urcat pe munţi tehnici -Mont Blanc (4807m), Grosslockner (3798m), Olimp etc.
Aconcagua, în original în spaniolă, Cerro Aconcagua, se găsește în Argentina și este simultan cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică și emisfera vestică, precum și cel mai înalt munte din afara Asiei și unul din Cele șapte vârfuri importante ale lumii, fiecare dintre ele fiind cel mai înalt al continentului sau al sub-continentului din care face parte. Este al doilea vârf al lumii după Everest (8.852 m).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Clujul, sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică. Ploi TORENȚIALE și vânt puternic de până la 70 de kilometri pe oră

Se schimbă vremea la Cluj. Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică, inclusiv pentru județul Cluj.
Avertizarea este valabilă de duminică, 24 septembrie, ora 13.00 și până luni, 25 septembrie, ora 10.00.
Clujul, sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică. Ploi TORENȚIALE și vânt puternic de până la 70 de kilometri pe oră
Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Banat, Crișana, Maramureș și cea mai mare parte a Olteniei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Aceta va bate în rafale în general de 55 – 70 de kilometri pe oră și pe alocuri se vor semnala grindină și vijelii.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 25 – 30 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 – 50 de litri pe metru pătrat.

Un accident soldat cu moartea unei persoane a avut loc duminică dimineața pe DN 15 E60, în localitatea Luna.
Accident s-a înregistrat în jurul orei 05.25, potrivit polițiștilor.
Clujean care mergea pe drum în Luna lovit MORTAL de un TIR
Potrivit polițiștilor, din verificările preliminare s-a stabilit că un bărbat de 57 de ani, din comuna Luna, care se deplasa pe partea carosabilă a fost accidentat de un ansamblu de vehicule, condus în direcția localității Luduș de un bărbat de 59 de ani, din județul Mureș.
Din nefericire, echipajul medical a declarat în cele din urma decesul pietonului.
Conducătorul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
FOTO. Accident grav la Ciucea. O mașină s-a răsturnat în șanț, un motociclist a fost lovit. 4 răniți la spital

Un accident rutier în care au fost implicate două mașini și o motocicletă a avut loc pe DN 1 E60, în localitatea Ciucea.
Patru persoane au aajuns la spital.
Din cercetările preliminare efectuate la locul evenimentului rutier s-a constatat că un conducător auto, de 52 de ani, din comuna Luna, care circula cu autoturismul din direcția municipiului Oradea ar fi efectuat o manevră de depășire peste marcajul longitudinal continuu, întrand în coliziune cu autoturismul condus din sensul opus de un bărbat de 50 de ani, din municipiul Cluj-Napoca.
Accident grav la Ciucea. O mașină s-a răsturnat în șanț, un motociclist a fost lovit. 4 răniți la spital
În urma impactului, autoturismul bărbatului de 50 de ani a fost proiectat în afara părții carosabile, în șanț.
Ulterior, șoferul de 52 de ani a acroșat un motociclist polonez, care circula de asemenea, din sensul opus.
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în aceste momente la accident.
La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și două SAJ, unde au găsit o motocicletă și două autoturisme avariate, dintre care unul răsturnat pe plafon.
Opt persoane au fost consultate de către echipajele SMURD și SAJ, dintre care trei minori.
4 persoane au fost transportate la spital, și anume conducătorul de 50 de ani, pasageri din auto condus de acesta și motociclistul.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.
Traficul a fost reluat pe un sens, dirijat.
FotoȘ ISU Cluj
EVENIMENT
Sava Negrean-Brudașcu și alți artiști de renume cântă la Cluj pentru Sasha, un băiețel de doi ani diagnosticat cu cancer

Clujenii iubitori de folclor, care vor să facă și un bine, sunt așteptați la un spectacol folcloric de excepție. Îndrăgiți cântăreți sunt „Alături de Sasha” și vor urca pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.
Sasha Rotariu are doar doi ani și a fost diagnosticat cu cancer, iar familia are nevoie de bani pentru tratament.
Sava Negrean-Brudașcu și alți artiști de renume cântă la Cluj pentru Sasha, un băiețel de doi ani diagnosticat cu cancer
Pe scena Casei de Cultură a Studenților vor urca miercuri, 25 octombrie, de la ora 18.00, Sava Negrean-Brudașcu, Marius Ciprian Pop, Ioan Dordoi, Ovidiu Purdea Someș, Adriana Irimieș, Paula Hriscu, Romina Nemeș, Suzana și Dacian Vlad, dar și Ansamblul Folcloric „Mărțișorul”.
La numai doi ani, Sasha Rotariu, un băiețel din Cluj, a fost diagnosticat cu cancer, la nivel retroperitoneal.
Singura sa șansă de tratament se regăsește înafara țarii. Costurile sunt enorme – 500.000 euro, iar familia, alături de omeni de bine, a reușit să adune o mare parte din acești bani.
Mai este nevoie de 43.000 de euro
43.000 de euro este diferența de care are nevoie pentru a completa costurile tratamentului și operației la o clinică din Paris – Franța, acolo unde i s-a dat unica șansă spre vindecare.
Donații se pot face și în urnele amplasate în cadrul spectacolului, dar și în conturile: RO97BTRLRONCRTO622007501-cont de RON RO47BTRLEURCRT0622007501-cont în EURO SWIFT: BTRLR022
Titular cont: Rotariu Andreea Oana, deschise la Banca Transilvania.
Evenimentul este organizat de Casa de Cultură „Dumitru Farcaș” din Cluj-Napoca, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația „Iulia Bodea”.
Un spectacol caritabil pentru Sasha Rotariu a avut loc și în data de 2 iulie.
Biletele pentru spectacolul de miercuri, 25 octombrie, se pot procura online, pe www.entertix.ro și www.myticket.ro, dar și fizic, din librăriile Cărturești din Cluj-Napoca (Iulius Mall, Vivo, Platinia).
Foto principal: Sava Negrean – Brudașcu/Facebook
Pepe
decembrie 11, 2022 la 8:18 pm
Aconcagua, cu 6962 m, e al doilea varf al lumii? Ce a fumat autorul articolului? Dati-l afara