Connect with us

Clujeni de 5 stele

VIDEO FOTO. Clujeanul nevăzător Alex Benchea, „alpinistul cu ochii albi”, pe cele mai înalte vârfuri ale lumii

Publicat


Un clujean e 23 de ani, complet orb din nsştere, ură pe cele mai înlte vârfuri montane ale lumii. Tocmai a pornit într-o nouă aventură a sa, să ajungă pe cel mai înalti vârf din America aLtină, Aconcagua, Argntina.

Clujeanul nevăzător Alex Benchea, „alpinistul cu ochii albi”

Îşi pendulează energic bastonul alb de nevăzător la câţiva zeci de centimetri în faţa sa, se opreşte un moment, adulmecă împrejurimile cu nările şi cu urechile şi-şi continuă drumul cu hotărâre, parcă după o schemă, un traseu, un program care îi sunt imprimate în creier.

alex benchea 0

„Bună ziua, Alex Benchea mă numesc”. Te „priveşte” cu ochii săi albi, trece prin tine cu „ptivirea” şi strânge mâna cu fermitate, cum probabil cu aceeaşi fermitate strânge coarda de căţărare şi stâncile celor mai înalte vârfuri montane din lume, pe care le-a escaladat şi unde a dus cu el tricolorul românesc.

Alex Benchea are 23 de ani, face alpinism de peste patru ani şi este complet nevăzător din naştere, dar, cu toate dizabilităţile sale, a urcat până acum pe două dintre cele mai înalte vârfuri montane ale lumii, la circa 6.000 de metri altitudine, iar în aceste zile porneşte spre al treilea vârf şi îşi propune să urce pe toate cele 7 vârfuri ale lumii, seven summits -cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent-, obiectivul principal al tuturor alpiniştilor de performanţă.

Pe cele mai înalte vârfuri ale lumii

„Proiectul meu pe termen lung e seven summits şi până acum am urcat pe două din şapte -Kilimanjaro (5895m), Elbrus (5642m)-, iar Aconcagua (6962 m) e al treilea, acum. În rest, am mai urcat pe munţi tehnici -Mont Blanc (4807m), Grosslockner (3798m), Olimp etc.

alex benchea 1

Dacă vrei să te implici, dacă vrei să ajuţi, aici

Alex se simte mândru că este român şi arată asta în toate expdiţiile sale şi în toate contactele internaţionle.

„Eu zic că contează şi asta, să fim mândri şi cu asta, să arătăm oamenilor că şi în România se întâmplă lucruri, că sunt oameni dedicaţi. Pe toţi munţii pe care merg duc steagul, tricolorul. Asta e important, să arătăm de unde suntem, să ne mândrim şi cu asta. Cred că 1 Decembrie este o zi bună care ne poate reaminti că suntem români, că putem face lucruri, că ţara asta trebuie să meargă înainte, pe un trend pozitiv, să se întâmple lucruri cu adevărat. Şi ţara a făcut lururi pentru mine. Eu ştiu că Ministerul Sporului sprijină sporturile paralampice. Poate mai mult oamenii din ţara asta…, că instituţiile sunt mai birocratice”, spune Alex Benchea.
„Alpinistul cu ochii albi” este un nume, un renume, pe care l-a primit înainte de a urca pe Kilimajaro. Poate să vină de la culoarea ohilor săi, dar şi de la albul înălţimilor pe care ajunge. Nu i-a plăcut la început, dar apoi a constatat că i-a inspirat pe mulţi, lucru pe care îl consideră important.

alex benchea 2

„A apărut înainte să plec pe Kilimajaro, o colegă responsabilă cu comunicarea mi-a dat numele ăsta, din „Numele trandafirului”, Umbero Eco. La început nu m-a atras aşa de tare numele acesta, dar cu timpul am văzut că i-a impresionat şi le-a plăcut multora. Prin ce fac simt că-i încurajez şi pe alţii. Eu zic că e important pentru fiecare dintre noi ca la un moment dat în viaţă să avem un reper, un model, o persoană pe care o admiră, apreciază. Şi eu am.

Cred că fiecare dintre noi, la un un moment dat poate avea ceva cu care să ajute alţi oameni, îi poate impulsiona să fie încrezători, să facă lucruri, să fie -cum mi se spune şi mie- sursă de inspiraţie pentru unii cărora le e frică şi să iasă din casă sau care depind de alţi oameni. Muntele m-a ajutat să mă includ social, mi-am făcut mulţi prieteni şi am ajutat mulţi oameni cu dizabilităţi să facă lucruri”.

Alex e un om normal şi în lupta sa tocmai asta vrea să şi arate şi, în plus, să-i determine şi pe alţii să facă la fel. Are, ca orice om, are şi frusrări, ştie şi ce este frica.
„Mintea noastră e foarte perversă. uneori mi-a fost frică mai mult când m-am gândit la ce o să urmeze decât când am ajuns în teren şi am fost pus în faţa faptului.

Poate e şi ceva normal să-ţi fie frică de necunoscut, de nou. Dar poate că asta ne şi stimulează. Frustrare că nu mă pot bucura de peisaje când ajung acolo sus? Dar mă bucur, pun oamenii să-mi descrie ce e în jurul meu, înainte de a merge pe munte mă documentez, citesc cărţi literatură, vorbesc cu oameni care au fost acolo, să-mi descrie experienţa lor. Nu totul se rezumă doar la a vedea. Şi compensează celelalte simţuri”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

BNR avertizează asupra potențialului de creștere a inflației

Publicat

De

BNR

Banca Națională a României avertizează asupra faptului că inflația ar putea crește.

Este vorba de o creștere „moderată” în trimestrul II al acestui an.

BNR avertizează asupra potențialului de creștere a inflației

În comunicatul de presă care a fost publicat după ședința de politică monetară a BNR, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,50%, se arată că „potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va rămâne fluctuantă în semestrul I 2025, continuând să se reducă în martie, pe o traiectorie mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2025, și urmând să consemneze în trimestrul II o creștere moderată”, arată analistul economic Radu Georgescu.

Evoluția, arată acestaa, are în vedere incertitudinile și riscurile crescute ce „decurg din evoluția viitoare a prețurilor energiei și alimentelor, inclusiv în contextul legislației în domeniu, dar și din măsurile de politică comercială adoptate de state dezvoltate, cu potențial impact asupra cotațiilor materiilor prime, precum și asupra prețurilor internaționale ale unor bunuri intermediare și finale, (…) în contextul politicii comerciale a administrației americane și al măsurilor adoptate ca răspuns de către alte state, de natură să afecteze mersul economiei globale și al comerțului internațional. (…) Relevante sunt, de asemenea, deciziile de politică monetară ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune.”

ROBOR la 3 luni a crescut marginal

Perspectiva evoluției negative a inflației și posibilitatea ca o primă tăiere a ratei de referință să întârzie, a ridicat marginal nivelului indicelui ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, de la 5,89 la 5,90%, arată Radu Georgescu.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Cursul euro a scăzut

Leul a profitat de o ușoară revenire a apetitului pentru risc iar cursul euro a scăzut de la 4,9774 la 4,9772 lei. Atrage atenția încercarea de forțare o depreciere a monedei naționale, cotația afișată înainte de deschiderea pieței locale fiind de 4,989 lei, spune analistul economic Radu Georgescu.

Finanțele s-au împrumutat luni cu 500 milioane lei, sumă egală cu cea programată, prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadența în iulie 2034 pentru care a acceptat să plătească o dobândă medie anuală de 7,22%.

Trezoreria a redeschis la începutul săptămânii și o emisiune de obligaţiuni scadentă în aprilie 2028. Valoarea programată a licitației a fost de 600 milioane lei, însă statul a atras doar 397 milioane lei iar randamentul mediu anual acceptat a fost de 7,10%.

Prețul gramului de aur a coborât

Tendința de depreciere a monedei americane s-a temperat, iar euro, care a urcat vineri la 1,1109 dolari, se tranzacționa marțea aceasta în culoarul 1,0878 – 1,0987 dolari. Această evoluție a ridicat cursul monedei americane de la 4,5431 la 4,5556 lei.

Moneda elvețiană a revenit în jurul pragului de 0,94 franci/euro, ceea ce a coborât media ei de la 5,3277 la 5,3084 lei. Lira sterlină și-a continuat procesul de scădere față de euro iar cursul ei a alunecat de la 5,8379 la 5,8053 lei, minim al ultimelor șapte luni.

Miercurea trecută, prețul gramului de aur a atins maximul istoric de 463,3913 lei. Următoarele ședințe au adus o scădere a prețului, la care au contribuit deprecierea monedei americane și a cotațiilor metalului galben în piețele specializate. Astfel, marțea aceasta prețul gramului a coborât de la 442,3381 lei la 440,1817 lei, în timp ce uncia se mișca între 2.976,80 și 3.021,70 dolari, arată Radu Georgescu.

Media monedelor din regiune se aprecia marginal, la 4,2946 zloți/euro, respectiv 407,95 forinți/euro. Bitcoin recupera o parte din pierderile din zilele precedente și fluctua între 78.819 și 80.817 dolari. Ethereum se mișca în culoarul 1.542 – 1.615 dolari.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se ELIMINĂ proba teoretică pentru unii posesori de permis auto

Publicat

examen

Persoanele care au deja un permis de conducere auto nu vor mai da proba teoretică, în anumite condiții, la examenul de obținere a unui permis dintr-o categorie apropiată. Astfel, candidații care au promovat examenul teoretic pentru anumite categorii inferioare nu vor mai trebui să parcurgă din nou această etapă atunci când doresc să obțină pemisul pentru o categorie superioară.

Măsura este propusă într-un proiect analizat de Profit.ro și care urmărește simplificarea procedurilor administrative, reducerea timpului necesar obținerii permisului și eliminarea unor bariere birocratice inutile.

Se ELIMINĂ proba teoretică pentru unii posesori de permis auto

Vârsta minimă pentru obținerea pemiselor de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 și A sau B1, B este stabilită progresiv. Proba teoretică aferentă acestor categorii este însă identică ca structură, incluzând același număr de întrebări și aceleași domenii de examinare, arată inițiatorii proiectului. Cu toate acestea, în prezent, persoanele care doresc să obțină un pemis de conducere pentru o categorie superioară sunt obligate să susțină din nou examenul teoretic, chiar dacă au promovat anterior această probă pentru o categorie similară.

Ca urmare, proiectul prevede că ”persoanele care dețin permis de conducere categoria B1, obținut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, sunt exceptate de la susținerea probei teoretice la obținerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte condiții prevăzute de lege”. Totodată, ”persoanele care au obținut permisul de conducere pentru categoria A1 și solicită obținerea categoriei A2 sau A, sunt exceptate de la susținerea probei teoretice, fiind necesară promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte condișii prevăzute de lege”, mai prevede proiectul.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Se SCHIMBĂ vremea de Florii și Paște. Pleacă iarna, vine VARA

Publicat

soare

ANM a emis prognoza pentru intervalul în care intră sărbătorile de Florii și de Paște. Prognoza care este valabilă până în 20 aprilie, anunță o schimbare importantă. Vremea de sărbători vine cu soare și, mai ales, cu căldură.

România traversează, în acest început de aprilie, un episod sever de iarnă. A nins în mai multe regiuni și temperaturile au scăzut mult sub pragul înghețului, spre necazul agriculturilor din țară.

Se SCHIMBĂ vremea de Florii și Paște. Pleacă iarna, vine VARA

Iarna de la mijlocul primăverii mai stă câteva zile în țara noastră. Din fericire, de Paște și chiar de Florii, totul se schimbă. Vremea se va încălzi radical, iar iarna va pleca definitiv. De la temperaturi negative vom ajunge la zile cu peste 20-22 de grade Celsius.

Vremea în Transilvania

În Ardeal, polul frigului, vremea va fi deosebit de rece în perioada 7 – 11 aprilie. Ziua, maximele nu trec de 5 – 6 grade. Minimele, negative, vor fi cuprinse între -6 și -2 grade, dar cu valori mai scăzute în estul regiunii.

Se ameliorează vremea începând din 12 aprilie. Pentru perioada 14 – 20 aprilie sunt estimate temperaturi maxime de 18 – 20 de grade și minime de 3 – 6 grade. În prima săptămână, local și temporar, vor fi precipitații. După data de 16 aprilie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi din nou ridicată.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport

Publicat

„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi la Cluj

Peste 200 de copii au animat terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj, aducând efervescența caracteristică jocului în echipă, fair-play și bucuria de a fi împreună, la competiția „Cupa Iulius la fotbal”, un campionat dedicat echipelor de tineri fotbaliști.

Întrecerea sportivă a fost organizată de Iulius Mall Cluj în colaborare cu Academia de Fotbal Viitorul Cluj și s-a desfășurat în 5 aprilie 2025.

„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport

Provocarea de a participa la „Cupa Iulius la fotbal” a fost acceptată de 210 elevi, care și-au creat amintiri unice. Evenimentul a avut loc weekend-ul trecut, 5 aprilie, și a fost o întrecere în care momentele memorabile și meciurile trăite cu intensitate au stârnit dorința de a duce mai departe spiritul competiției. Fiecare meci ne-a ținut cu sufletul la gură, iar emoțiile au atins cote maxime.

Cele 21 de echipe participante au fost formate din 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă a făcut parte cel puțin o fată. În cadrul competiției au jucat elevi din toate ciclurile școlare, începând cu clasa a III-a până la gimnaziu.

„Suntem extrem de mulțumiți de entuziasmul cu care copiii au participat la această competiție. Investiția în sănătatea și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații reprezintă o prioritate pentru noi. Prin astfel de evenimente, dorim să le oferim copiilor oportunitatea de a descoperi bucuria mișcării și beneficiile unui stil de viață activ, precum și atragerea fetelor în practicarea acestui sport. Mulțumim tuturor participanților, părinților, profesorilor și susținătorilor care au făcut posibilă această frumoasă inițiativă.

Privim cu optimism spre viitoarele ediții ale «Cupei Iulius la Fotbal» și spre impactul pozitiv pe care astfel de evenimente îl au în comunitatea noastră”, a declarat, Andra Zavaleanu, Business Development Manager la Academia de Fotbal Viitorul Cluj.

Premii pentru elevi

Primele trei echipe clasate au primit premii speciale, iar fiecare jucător înscris a fost recompensat cu o medalie și o lună de acces gratuit în cadrul platformei educative eduboom.ro.

„Cupa Iulius la fotbal” a fost organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și eduboom.ro.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate