CULTURA
VIDEO. Clujeanul Grigore Lup face pantofi pentru vedete, străini și Moș Crăciun: „Eu știu câtă lume încalț”. Povestea lui
Grigore Lup este un clujean din comuna Chiuiești care s-a lăsat pe mâna destinului, devenind, întâmplător, cizmar cu comenzi în toate colțurile lumii. Inițial, nu voia nimeni să îl angajeze, dar un profesor i-a deschis poarta către meseria vieții sale. A învățat rapid, de la un maestru, calificându-se după 3 luni de curs în loc de 6, iar în pragul falimentului cauzat de pandemie, a venit cu o idee ingenioasă care i-a scos afacerea din pericol. Nu a existat țară care să nu audă de el, în prezent trimițând colete unor nume mari din România, dar și străinilor din Canada, Italia, Spania, China și multe altele, către oameni care caută încălțăminte de calitate din piele naturală.
„Am venit la Cluj să fac o școală, am fost la Liceul Industrial Tehnofrig. După ce am terminat, nu am fost angajat acolo, au fost ceva probleme. Atunci, fostul meu diriginte, profesorul Gheorghe Coașan a zis să-mi caut în altă parte. Noi ne întâlniserăm întâmplător în gară când voiam să plec din Cluj. Mi-a spus <<Haide că o să găsim noi ceva>>. A vrut să mă facă brutar.
Pe vremea aia, pe timpul lui Ceaușescu, erau pene de curent și din cauza asta nu ne-am mai putut duce. Ne-am întors în centrul orașului, pe strada Dávid Ferenc, unde avea o cunoștință doamnă de serviciu. Acolo se școlarizau copiii pentru croitorie, cizmărie, dar se făceau și cojocari și curelari.
I-am explicat despre ce e vorba și mi-a zis să merg a doua zi dimineață la ei. Eram foarte mic de înălțime, aveam în jur de 1 metru 50, s-au uitat la mine, m-au văzut mărunțel și necăjit și au zis <<Ăsta nu o să se facă cizmar niciodată>>.
Lângă era o casă de modă și au zis să merg acolo să mă cunoască și ei. M-au pus lângă un muncitor maghiar care are 94 de ani acum și încă face încălțăminte. Un mare meseriaș, am avut noroc”, relatează clujeanul, pentru Cluj24.
S-a calificat la jumătatea cursului: „Am învățat mai repede”
De la el, în 2 luni a învățat să facă pantofi, iar după 3 a câștigat primii bani. Ulterior, a făcut și un curs de calificare.
„Trebuia să fie de 6 luni, dar pentru că am învățat mai repede, la 3 luni m-au calificat”, adaugă el.
De acolo a început meseria de cizmar, în Casa de Modă din Cluj-Napoca de pe strada Barițiu. Totul a fost o pură întâmplare. S-a lăsat dus de vânt, necăjit fiind, doar pentru a-și găsi un loc de muncă, dar acesta avea să-i schimbe viața, întrucât cu timpul, a ajuns să fie cunoscut peste mări și țări.
„N-am avut ce face, aveam nevoie, am fost 8 copii. De unde bani?”, notează acesta.
Invenția care l-a scos din faliment. Pantofii de distanțare socială au călătorit până în China
Cel mai mult durează să lucreze la pantofii de distanțare socială, pentru care trebuie să facă un calapod personalizat și să folosească mai mult material. De curând, a trimis niște colete în Canada și 5 perechi în China, lumea continuând să plaseze comenzi și la 2 ani după ce a explodat internetul și presa internațională care a scris despre el.
„Mi-a părut bine, că era o perioadă în care nu prea mai vindeam, din cauza pandemiei, și când au aflat cei din străinătate de încălțămintea de distanțare socială, nu a fost țară din lume să nu fi mediatizat. Au venit de la Reuters să afle despre ce e vorba și de atunci am multe comenzi”, povestește, fericit și recunoscător, clujeanul.
Ideea i-a venit într-o zi când era singur la muncă, neștiind ce să facă pentru a scoate afacerea din riscul falimentului.
„Vedeai la televizor că lumea nu respectă regulile de distanțare socială, cozi la magazine erau mereu. Odată am văzut niște pantofi mai lungi și m-am gândit să fac o pereche și mai mare, care să fie pentru distanțare socială. De acolo a pornit ideea”, relatează el, amuzat de inovația care a prins atât de bine la public.
Moș Crăciun își ia cizmele de la Grigore Lup
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a crescut și numărul de comenzi la cizmele de Moș Crăciun. A trimis astfel de colete în Iași, Craiova, dar și în alte orașe din țară.
Prețul unei perechi de ghete de Moș Crăciun oscilează între 650 și 700 de lei.
Totodată, Moșul a cumpărat și pantofi de distanțare socială de la cizmarul clujean.
400 de perechi de opinci pe lună: „Copiii arată un interes mai mare față de tradiție decât generațiile anterioare”
Echipa sa, formată din foști colegi de la Casa de Modă și colege de la fabrica de încălțăminte Clujana – una dintre cele mai reputate brand-uri din Europa – are constant de lucru.
„Facem o gamă foarte largă de încălțăminte. Orice, de la gală până la tradițională”, precizează meșterul.
Încălțămintea tradițională e din nou în vogă, cu atât mai mult cu cât Grigore face opinci personalizate și moderne, după preferințele clienților.
„Sunt interprete de muzică populară mai mici de înălțime pentru care am făcut și un toculeț. Chiar dacă e opincă, am făcut în așa fel să fie bine”, explică Grigore.
Contrar așteptărilor multora, tradiția românească ia din ce în ce mai mult amploare în rândul noilor generații, în opinia pantofarului clujean.
„Multă lume vorbește că tradiția e pe cale de dispariție. Nu e adevărat. Eu fac lunar 400 de perechi tradiționale. Sunt multe ansambluri, mulți copii mici care arată un interes mai mare față de tradiție decât generațiile anterioare.
Eu știu câtă lume încalț și câte ansambluri sunt în țară, că trimit încălțăminte la sute de grupuri de dans”, explică Lup.
De aceeași părere este un alt expert, dar în domeniul gastronomiei. Chef Paul Siserman a punctat, într-un interviu acordat Cluj24, că tinerii manifestă un interes deosebit față de cultura tradițională a românilor. Află mai multe cu un click aici: Istoria gastronomică a României. Rețete pierdute pe vecie. Chef Paul Siserman (Cluj): Singurul produs autentic românesc e coliva
Ar da afacerea mai departe, dar nu are cui: „Cam aici se termină încălțămintea”
Cu toate acestea, deși se manifestă un interes mai mare față de tradiția românească, meseria de cizmar, în sine, nu mai este la fel de populară.
„Nu cred că o să fac asta până la adânci bătrâneți, mă gândesc să mă pensionez pe la 60 de ani, acum am 58. Lucrez de la 16”, precizează Grigore.
Singurul lucru care face pensionarea mai dificilă este numărul mare de clienți, pe care nu vrea să îi dezamăgească. Ar da meseria mai departe, dar nu a găsit pe nimeni interesat.
„Cam aici se termină încălțămintea. Poate apare cineva între timp. Și acum caut muncitori, dar nu găsesc. Dacă e cineva curios și vrea să preia meseria, îl învăț cu drag. Că cei care caută un job nu au experiență. Nu e așa ușor să faci un pantof, mai ales manual. Nu e floare la ureche, dar sunt deschis să învăț pe oricine, și dacă e mai tânăr. Dau și afacerea mai departe dacă poate să o ducă. Deocamdată așteptăm”, mai spune acesta.
Comenzi de la vedete. Încălțăminte pentru striptease, dans popular și nu numai
Cu o vechime de peste 20 de ani și cu profesioniști care activează în domeniu de peste 35 de ani, S.C. Axa Magnolia S.R.L., atelierul de lucru al lui Grigore Lup, produce pantofi, sandale, saboți, ghete, botine și cizme din piele naturală pentru femei, copii și bărbați, în serie sau la comandă, dar face și reparații de orice fel.
Servește oamenii din 2001 în magazinul de pe strada Dâmboviței 50 din Cluj-Napoca, dar și prin intermediul magazinului online, având printre clienți: teatre, opere, dar și persoane care dansează latino, fac dansuri sportive, populare, striptease și nu numai.
În prezent, are în atelier o pereche pe care o va trimite actorului Tibi Codorean, alta pentru îndrăgita interpretă de muzică populară Mioara Velicu, dar până acum a avut și alți clienți faimoși, precum: Mirela Vaida (a comandat o pereche de ghete tradiționale și una de opinci), Ana Ilca Mureșan, Ionuț Fulea, Robert Târnăveanu, Nea Marin (Marin Barbu).
Întrebat cărui lucru i se datorează succesul, a răspuns ferm: seriozitatea.
„99% contează asta. Bineînțeles că și calitatea, dar mai presus de toate, trebuie să îi spui clientului înainte cam cum o să fie lucrul, nu trebuie să editezi fotografiile, să le retușezi. Eu mă duc la mine în grădină, pozez cizma și i-o trimit să vadă procesul, să vedem ce e de ajustat.
Mă mai întreabă de unele defecte care se văd pe cizme, eu le spun sincer: animalele umblă prin spini, se zgârie, și evident că rămâne urma pe piele. Prin urmare, măcar știu că e piele adevărată.
Cu sinteticul e mai greu, doar fabricile pot lucra mai mult. Noi, meșterii, nu prea putem lucra cu sintetic și n-aș lucra niciodată, e deja plin prin oraș de sintetice, ce rost mai are să fac și eu?”, punctează Lup.
Gamă largă de produse
În stoc, are și perechi speciale de opinci tradiționale românești, pe lângă perechile de încălțăminte maghiare, grecești, ucrainene, lipovenești și elvețiene. Pe toate le-a învățat din mers. De obicei, clienții trimit fotografii. Așa a învățat caracteristicile fiecărui tip de încălțăminte, în funcție de țară sau regiune.
„Cele românești au o talpă mai ușoară, ca noi dansăm mai mult, dar există și încălțăminte pe regiuni. În sud se comandă anumite modele, în Banat altele, și așa mai departe. Dar ideea e că opincile românești vândute prin piețe au o talpă mai subțire. Eu le pun o talpă de cauciuc cu care se poate merge și prin apă, și prin zăpadă. De sus nu se observă că ar fi diferite, dar ele au acest detaliu care le oferă un plus de protecție”, explică Lup.
A făcut și încălțăminte de femei pentru bărbați și invers.
„Tocurile de femei sunt foarte înguste, cele de bărbați au un toc mult mai robust. Am un consătean tâmplar care le face din lemn, eu le mai fasonez, le mai aranjez”, împărtășește el.
Cele mai multe comenzi primite sunt din zona Ardealului, dar trimite multe și cu firmele de curierat în alte zone ale României și în Diaspora. Recent a trimis în Italia, mai are de lucrat la o comandă pentru un ansamblu de români din Spania, iar lista continuă.
Clientul fidel din Canada: „Niciodată nu am avut probleme cu încălțămintea”
Dincolo de produsele standard care se pot găsi pe site, face și încălțăminte la comandă. Un canadian i-a devenit client fidel. Pe lângă ansamblul folcloric din țara sa pentru care a dat mai multe comenzi în trecut, de data aceasta a venit la Cluj să își ia măsurătorile necesare celor două perechi de încălțăminte pe care plănuia să le comande.
Dimensiunile tălpii unui picior sunt cu 1 centimetru mai mare decât la celălalt, astfel că procedura e mai amănunțită.
„Puteți reveni peste câteva zile să faceți o probă?”, a întrebat Grigore.
„Eu voi pleca înapoi în Canada între timp, i le trimiteți soției, merg pe încredere, niciodată nu am avut probleme cu încălțămintea luată de la dumneavoastră”, a răspuns acesta.
Soția este traducător pentru cei doi, fiind româncă din Galați. Împreună, au 2 fete adoptate care fac dansuri populare românești la rândul lor. Totul a pornit când bărbatul a descoperit că are originile aici, stră-străbunicii fiind români. A făcut rost de certificatele lor de naștere și a dezvoltat o pasiune pentru cultura românească pe care o promovează în afară.
Mai voia să cumpere o pereche de pantofi lăcuiți, dar meșterul i-a spus că lacul din stoc nu este cel mai bun la momentul actual, că vrea să îl returneze și să ia altul. I-a arătat despre ce e vorba, iar clientul i-a mulțumit pentru înștiințare, plănuind să revină atunci când Grigore va avea lacul bun.
„E un profesionist. E pantofarul meu. De la el am luat numeroase perechi pentru ansamblul din Canada. Face o treabă uluitoare, a produs încălțăminte pentru toți cei 40 și ceva de membri, adică pentru un autobuz întreg, în doar câteva zile”, a punctat canadianul.
Grigore are mult de lucru, având programul plin până în data de 23 decembrie inclusiv, timp în care pregătește o serie de comenzi din toată lumea. Magazinul său poate fi vizitat pe strada Dâmboviței 50, dar și online, cu un click aici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de tipul cod portocaliu și cod galben de vreme rea. Până miercuri dimineață vor fi ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării.
Codul portocaliu va intra în vigoare luni, la ora 20.00, și va fi valabil până miercuri, la ora 10.00. Potrivit avertizării este vorba despre „ninsoare abundentă, depunere de strat și viscol puternic la altitudini de peste 1700 m în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali”.
Vine VREME rea. Ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării
În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini de peste 1.700 m, va ninge abundent și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 30…50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90…110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 50 m, avertizează meteorologii.
O altă avertizare cod galben de ninsori va fi valabilă în același de luni la ora 20.00 până miercuri la 10.00.
„În cea mai mare parte a zonei montane, la altitudini între 800 și 1700 m, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 20…25 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 60…80 km/h, va fi viscol, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m”, a anunțat ANM.
Cod galben de vânt
În județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin va ninge temporar viscolit (rafale de 40…50 km/h).
O avertizare cod galben de vânt puternic va intra în vigoare marți, la ora 5.00 și va fi valabilă până miercuri, la ora 10.00. Vor fi afectate Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei.
Vântul va avea intensificări în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și estul și sudul Transilvaniei. Vor fi rafale de 50…70 km/h, iar în noaptea de marți spre miercuri (24 / 25 decembrie) izolat de peste 80 km/h în estul Munteniei.
Intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul teritoriului, cu viteze de 40…50 km/h. Vântul va continua să prezinte intensificări în zilele de 25 și 26 decembrie în special în sud-estul teritoriului, mai anunță meteorologii.
Marți, de la ora 5.00, până miercuri la ora 10.00 va fi în vigoare o altă avertizare de tipul cod galben de precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie. Sunt vizate Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei.
În Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 25…50 l/mp și izolat vor depăși 60 l/mp.
În restul Munteniei, în Dobrogea și sudul Moldovei va ploua moderat cantitativ (10…20 l/mp). În vestul, centrul și nordul țării vor fi precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), iar în special în zona subcarpatică a Moldovei se va depune polei, a precizat ANM.
EVENIMENT
Pe „Bursuc” l-a prins PALTONUL! Varga îl CONFIRMĂ ca antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon
Nelu Varga s-a decis: Dan Petrescu rămâne antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon, în vară.
În ultimele zile s-a tot vorbit despre înlocuirea lui Dan Petrescu de la cârma celor de la CFR Cluj, în contextul în care echipa a reușit doar două victorii în ultimele 5 partide. Inclusiv antrenorul a admis că va purta o discuție cu finanțatorul echipei, luând în calcul o plecare. Luni, cele două părți s-au pus la masa negocierilor și au decis să continue colaborarea.
Pe „Bursuc” l-a prins PALTONUL! Varga îl CONFIRMĂ ca antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon
Varga a ales să meargă mai departe pe mâna tehnicianului care a avut, de-a lungul timpului, cele mai bune rezultate la formația din Gruia, considerând că în momentul de față nu există o altă variantă mai bună pentru echipa sa.
„Am discutat și am hotărât că va rămâne Dan Petrescu. Am analizat mai bine situația și am în continuare încredere în el. Cred că este cea mai bună variantă pentru CFR, în acest moment”, a spus Varga, pentru prosport.ro.
Decizia lui Varga de a nu-l demite pe Petrescu a venit după ce antrenorul și-a asumat obiectivul de a câștiga campionatul în această stagiune și de a califica echipa în grupele Europa League sezonul viitor.
„Vor veni 3 jucători”
La schimb, pentru a realiza aceste performanțe, Petrescu a cerut întăriri. Trei jucători își dorește antrenorul în fereastra de mercato din iarnă, iar Varga a promis că va efectua modificările.
„Îi voi acorda sprijin în continuare și am încredere că vom realiza obiectivele. Ne dorim câștigarea campionatului și cel puțin grupele Europa League. Vor veni 3 jucători și nu va pleca niciun fotbalist important în această iarnă”, a adăugat Varga, pentru sursa citată mai sus.
În momentul pauzei competiționale din iarnă, CFR Cluj este pe locul 5, cu 35 de puncte, tot atâtea câte are și Universitatea Craiova, ocupanta locului 4.
CFR Cluj nu a avut o ultimă parte de sezon foarte bună în campionatul intern, dar a reușit să se califice de pe primul loc în sferturile Cupei României. Pentru a merge în semifinale, ardelenii vor lupta cu Universitatea Craiova, în manșă unică, pe teren propriu.
EVENIMENT
Guvernul Ciolacu 2, ÎNVESTIT cu doar 7 voturi peste limita minimă. Noii miniștri au depus JURĂMÂNTUL la Cotroceni
Guvernul condus de Marcel Ciolacu, din care fac parte miniștri ai PSD, PNL și UDMR, a primit luni seara votul de învestitură în plenul Parlamentului. Au fost 240 de voturi „pentru” și 143 „împotrivă”, cu doar 7 voturi peste limita minimă de 233. Noii miniștri au depus jurământul la Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.
„Potrivit prevederilor articolului 103 alin3 din Constituția României republicată, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor, adică minim 233 de voturi <pentru>”, a spus deputatul Daniel Suciu, care a prezentat procesul-verbal asupra rezultatului votului.
Guvernul Ciolacu 2, ÎNVESTIT cu doar 7 voturi peste limita minimă. Noii miniștri au depus JURĂMÂNTUL la Cotroceni
Au fost prezenţi 450 de parlamentari, 383 fiind voturile exprimate. Decretul privind numirea noului Guvern condus de Marcel Ciolacu a fost publicat, luni seara, în Monitorul Oficial.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat după votul din Parlament, în legătură cu diferenţa mică de voturi cu care a trecut învestirea Guvernului, că „atât s-a putut”.
Guvernul nu are susţinere populară, doar şapte voturi în plus la învestitura în Parlament arată că „nu i-au votat românii”, a afirmat liderul AUR, George Simion, la Parlament.
Editorial Opinii
Dragoș Damian: Politicienii, STRESAȚI că economia este în faliment. Românii, stresați că magazinele sunt închise de Crăciun
Dezastru, dezastru, dezastru! Economia României este în faliment. Păziți-vă! Politicienii și economiștii din noul Guvern ne avertizează că deficitul nu mai poate fi ținut sub control, că industria și agricultura sunt la pământ, că economia este la un pas de faliment. Dezastru.
Dar, din păcate, mesajul nu a ajuns la români, iată ce se vede peste tot în aceste zile.
Țara este blocată de cozi infernale de mașini.
Cozi pe orice stradă comercială din orașele României. Nu este ca în mall (și acolo sunt cozi), pe străzile comerciale predomină retailul în alternanța bancă – farmacie – sala de jocuri – magazin alimentar de proximitate – fructe-legume – magazin second hand – magazin IT& C.
Dragoș Damian: Politicienii, STRESAȚI că economia este în faliment. Românii, stresați că magazinele sunt închise de Crăciun
Așadar, la magazinul de pâine, coadă lungă și înghesuită, ca pe vremea lui Ceaușescu. La magazinul de proximitate, coadă. La discounter, coadă. La fructe-legume, coadă. Băncile se închid devreme (haha!) dar, la bancomate, coadă.
Peste tot sunt cozi aproape încontinuu, deși politicienii și economiștii ne spun că economia gâfâie.
Inflația astronomică, mai ales la alimente și utilități, din 2022 și 2023, apoi creșterile enorme de prețuri din 2024 (nu mai credeți aiureala cu inflația 5,11% anualizat până în noiembrie), nu au speriat consumul care a atins proporții spectaculoase. În ciuda avertismentelor specialiștilor pentru cumpătare, anul se termina așa cum a început, cozi peste tot, un festival de cheltuit banii la cumpărături.
Black Friday a fost un mega succes anul asta, ce-i drept este un succes în fiecare an.
Totul este sold-out la ornamentele și petrecerile de sărbători, la excursiile în țări calde, la petrecerile și vacanțele de iarnă – schiorii cumpără vacanțe în Austria, țară pe care o înjurăm de doi ani pentru că nu ne-a lăsat în Schengen.
Cozi la rezervări pentru Revelioanele din stațiunile de munte, noaptea de cazare se duce către 3000 lei.
Cozi la firmele de curierat pentru ridicat pachete, ironic, nu?
Segmentul premium bubuie, săptămâna trecută la licitația de artă s-a înregistrat un nou record de cumpărături.
Nimeni și nimic nu au speriat consumul off- și online din 2024, nici conflictul de lângă noi, nici încetinirea economiei UE, nici tragi-comedia alegerilor, nici avertizările politicienilor și economiștilor că vor urma creșteri de taxe și impozite.
Românii, care sunt îngrijorați că 25 e liber – ba chiar unele magazine nerușinate au și 26 liber – deci nu au unde sta la cozi, nu au aflat încă de avertismentele politicienilor și economiștilor, sunt la cozi. Să le spună și lor cineva!