Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Polițiștii, o nouă acțiune printre LIVRATORII de mâncare străini la Cluj-Napoca. Amenzi de peste 25.000 de lei

Publicat


Polițiștii, o nouă acțiune printre LIVRATORII de mâncare străini la Cluj-Napoca

Peste 300 de cetățeni străini verificați, amenzi, un permis de conducere reținut și un certificat de înmatriculare retras. Acesta este bilanțul unei noi acțiuni a polițiștilor ptintre livratorii de mâncare.

Aceste acțiuni, dar și întâlniri cu străinii pentru a le explica regulile de circulație, vin ca urmare a mai multor accidente în care au fost implicați livratori.

Polițiștii, o nouă acțiune printre LIVRATORII de mâncare

O nouă acțiune integrată de control a forțelor de ordine clujene pentru creșterea siguranței în trafic a avut loc la Cluj-Napoca, anunță primarul Emil Boc.
“Alături de Prefectura Cluj, Poliția municipiului, Poliția Locală și alte instituții avizate am abordat fenomenul creșterii numărului de participanți la trafic din categoria celor care oferă servicii de livrare la domiciliu și care au venit la muncă în România din variate țări din Asia, Africa și Europa.

Am luat în considerare atât observațiile autorităților, cât și sesizările venite de la cetățeni legate de (ne)respectarea regulilor de circulație și siguranță în trafic. Dorim să asigurăm protecție pentru toți participanții la trafic, astfel că e esențial ca fiecare să înțeleagă și să își asume partea sa de responsabilitate”, a spus Emil Boc.

Flyere în mai multe limbi au fost împărțite la Cluj

Poliția Cluj-Napoca împreună cu Jandarmeria, Poliția Locală și alte structuri de ordine publică au desfășurat o acțiune de prevenire și combatere a infracțiunilor și contravențiilor cu accent pe siguranța rutieră, în special pentru conducătorii de mopede, biciclete și trotinete electrice.

Acțiunea a cuprins și distribuirea de flyere în diverse limbi – spaniolă, turcă, persană/farsi, hindi, sinhala, arabă, bengali, ucraineană, pashto – cu informații despre obligațiile legale în domeniul rutier, prin care să creștem gradul de informare și conștientizare a riscurilor la care se expun acești participanți la trafic în cazul în care nu respectă prevederile legale.

“Dorim ca cei care aleg Clujul pentru a munci să se adapteze și să se integreze în societatea noastră. În această direcție, pe lângă legătura constantă cu autoritățile locale și naționale sau măsurile pe care le discutăm cu agenții economici angajatori, Primăria Cluj-Napoca a creat alături de parteneri platforma welcometocluj.ro, cu informații utile pentru imigranți”, a mai precizat Emil Boc.

Peste 400 de persoane legitimate în trafic

În urma acestei acțiuni, au fost legitimate 455 de persoane, dintre care 305 sunt cetățeni străini. De asemenea, au fost verificate 228 de vehicule, dintre care 210 de tip „food delivery” / servicii de livrare la domiciliu.

Oamenii legii au controlat 12 agenți economici și au aplicat 37 de amenzi, în valoare totală de 25.260 de lei. În timpul acțiunii a fost constatată o infracțiune în flagrant legată de regimul rutier, a fost reținut un permis de conducere și s-a retras un certificat de înmatriculare.

Acțiunea Poliției clujene a avut loc pe data de 19 februarie, iar la aceasta au participat 136 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, proximitate și sisteme de securitate și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Dintre aceștia, 35 de polițiști fac parte din Direcția Poliția Locală a Primăriei.

Foto: Primăria Cluj-Napoca



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Val de vreme rece peste România. Județul Cluj, sub cod galben de ninsori și vânt puternic

Publicat

iarna munte

Vremea continuă să se răcească în următoarele zile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni o nouă serie de atenționări Cod galben care vizează o răcire accentuată a vremii, intensificări ale vântului și ninsori.

Astfel, potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de luni, în Banat, Crișana, Oltenia, Moldova, nord-estul și sud-vestul Munteniei și în nord-vestul Transilvaniei vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h.

Vânt puternic și zăpadă

„Luni, 17 martie, de la ora 10 și până la ora 23, în Banat, Crișana, Oltenia, Moldova, nord-estul și sud-vestul Munteniei și în nord-vestul Transilvaniei vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h.

În zona joasă a județelor Suceava și Neamț va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă de 2…5 cm.

La munte vântul va avea intensificări cu viteze în general de 60…70 km/h, iar în zona înaltă de peste 80…85 km/h. Va ninge, va fi viscol și se va depune strat de zăpadă în general de 10…15 cm”, a transmis ANM.

Vreme rece până joi, în toată țara

Separat, ANM a emis și o informare meteo pentru perioada 17 martie, ora 10:00 – 20 martie, ora 10:00, potrivit căreia vremea se va răci semnificativ, iar nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci pentru această perioadă.

„Vremea se va răci semnificativ, iar nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci pentru această perioadă, cu temperaturi preponderent negative (minime cuprinse în general între -9 și 0 grade), iar în sudul și estul Transilvaniei, precum și în dealurile subcarpatice va fi ger (minime de -13…-11 grade). Se va produce brumă și local îngheț la sol.

Precipitații mixte în cea mai mare parte a țării

Luni vor fi precipitații mixte în cea mai mare parte a țării, iar marți acestea se vor restrânge spre sud-vest. În Oltenia, jumătatea vestică a Munteniei, sudul Transilvaniei și la munte se vor acumula local cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de 25…30 l/mp și se va depune strat de zăpadă.

În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40…45 km/h”, a mai avertizat ANM.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Domeniul Public Napoca SA face angajări. Vezi ce posturi se caută

Publicat

Napoca

D.P. NAPOCA S.A. Cluj-Napoca anunță că recrutează personal în vederea angajării pentru mai multe  ocupații.

Posturile căutate sunt:

–       Inginer proiectant străzi – perioadă nedeterminată;

–       Inginer CFDP – perioadă nedeterminată;

–       Electrician auto – perioadă determinată;

–       Muncitor calificat/necalificat străzi/stația mixturi asfaltice/ridicări auto/agrement/platforma stocare deșeuri – perioadă determinată;

–       Îngrijitor spații verzi – perioadă determinată;

–       Îngrijitor/prinzător câini – perioadă nedeterminată;

–       Îngrijitor WC-uri publice – perioadă determinată;

–       Agent pază – perioadă determinată;

–       Șofer/conducător auto categoria B.C.CE.C1E – perioadă determinată;

–       Mecanic auto/utilaje/mașinist terasamente – perioadă determinată.

Cei interesați vor depune la secretariatul societății sau pe e-mail (office@domeniulpublicnapoca.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională, nivelul de studii).

Informații suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul societății din Cluj-Napoca, str. Calea Someseni, nr. 2.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Spaima consumatorilor de droguri de la Untold și Electric Castle iese la pensie. Festivaluri fără Șuier

Publicat

După 7 ani de activitate neobosită în lupta antidrog, Șuier, celebrul câine-polițist care a patrulat la marile festivaluri din România, inclusiv Untold și Electric Castle, a fost retras din activitate.

Anunțul a fost făcut duminică, 16 martie, de Eduard Ionescu, fost director al Direcției Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Șuier a ieșit la pensie! Șuier, cel mai cunoscut și iubit câine din România a pus ghetele în cui și a plecat să se odihnească!”, a anunțat acesta.

Povestea lui începe dintr-o greșeală

Povestea lui Șuier a început accidental, în 2018, cu o postare virală pe pagina de Facebook a MAI, care a captat rapid atenția publicului. Inițial, poza unui alt câine a fost folosită pentru a marca debutul festivalului Neversea, dar o eroare a determinat autoritățile să caute un câine reprezentativ.

Așa a fost ales Șuier, un patruped negru, numit astfel pentru că, atunci când era pui, nu lătra, ci scotea un fel de șuierat.

„Povestea lui începe în anul 2018, atunci când dintr-o eroare am postat pe pagina de Facebook a MAI o poză cu un câine aflat pe peronul unei gări.

– Uite ce poză frumoasă am găsit, mi-a spus un coleg!

– Începe Neversea! Hai să o folosim. Scriem simplu: „Destinația-Constanța. Motivul-Neversea”.

Postarea a fost făcută într-o zi de vineri. Nu mă așteptam să aibă succes. Într-un timp foarte scurt a strâns un 4,6 K de like-uri și foarte multe comentarii. Toate aveau legătură cu drogurile: mergeți să-i prindeți pe traficanți, găsiți drogurile etc.

Totul bine și frumos până duminică când primesc un telefon de la un prieten.

– Salut! Ați postat voi un câine aflat pe peronul unei gări și ați spus că merge la Constanța?

– Da!

– Vezi că nu e bine! Câinele nu mai e în activitate. Este și bolnav. E acasă la stăpânul lui.

Mi-am dat seama că greșisem și cumva trebuia să o îndrept. Sun imediat pe comandantul Centrului Chinologic de la Sibiu.

– Vreau și eu poze cu câinii de la voi. Trebuie să îndrept o greșeală.

– Tocmai ce a făcut o colegă niște poze. Hai ca îți trimit.

După câteva minute priveam mai mulți câini. Pe care să-l aleg? Toți erau frumoși. În final, am rămas pe unul negru. Sun înapoi.

– Cel negru mă interesează. Spune-mi ceva despre el.

– Șuier? îmi răspunde comandantul și îmi spune că așa se numește. Când era pui nu lătra, ci scotea un fel de șuierat.

– Bun! El rămâne. Vezi că postez și îl leg de festivalul Untold care urmează.

– Ok! Cum crezi tu.

Imediat se face o postare. În foarte scurt timp like-urile încep să curgă. Postarea ajunge la 17.000 de likeuri, enorm pentru perioada aceea”, a mărturisit fostul director al Direcției Informare și Relații Publice a MAI.

Organizatorii Untold au reacționat rapid la apariția sa online, invitându-l la festival, unde s-a bucurat de o popularitate imensă.

„Inclusiv cei de la Untold comentează: îl așteptăm pe Șuier. Pe mesageria paginii vin mai multe comentarii, foarte multă lume întreba unde și când pot face poză cu Șuier. În acel moment mi-am dat seama că nu mai avem scăpare: trebuia să mergem la festival cu Șuier”, a pocvestit Ionescu.

Șuier, simbolul luptei antidrog din România

De atunci, Șuier a devenit simbolul luptei antidrog în România, patrulând la festivaluri majore și atrăgând admirația publicului. De-a lungul anilor, mii de festivalieri s-au fotografiat cu el, transformându-l într-un adevărat star.

„După ce s-a organizat totul, în ziua de deschidere eram prezenți la Cluj. Organizatorii ne anunță că este o televiziune care vrea să filmeze câinele și ne indică locul unde suntem așteptați. Îi spun conductorului că trebuie să mergem acolo. Nu va fi nimic deosebit, doar vor filma puțin pe Șuier.

– Dar eu nu sunt obișnuit cu interviurile, îmi spune el. Am trac!

– Păi, vor filma doar câinele atât.

Când ajungem la locul indicat, toate televiziunile locale ne așteptau cu dorința de a avea și câteva cuvinte de la conductor. Ce să fac? Îl trag deoparte și îi explic că va fi bine, că nu trebuie să aibă emoții și că e un moment bun și pentru el.

Când au început întrebările aveam emoții mai mari ca intervievatul. Îmi era teamă să nu se blocheze. După câteva minute, m-am liniștit. Totul decurgea bine. Însă, la un moment dat, conductorul se apleacă spre Șuier, îl ia în brațe și începe să plângă.

– Șuier, Șuierul meu!

Am văzut mirare pe fețele tuturor, dar era și ceva frumos. Cumva iubirea omului față de câinele lui. Momentul trece cu bine și plecăm. Pe drum îl întreb:

– Dar de ce ai plâns?

– Pentru el am plâns. Niciodată acest câine nu s-a bucurat de atâta apreciere cum am văzut astăzi.

– Atunci să știi că vom plânge împreună. Și vom plânge de bucurie, pentru că Șuier va fi cel cunoscut câine polițist din România.

Și așa a fost, la următoarele festivaluri oamenii făceau coadă ca să se pozeze cu el”, a mai arătat Eduard Ionescu.

Șuier rămâne în grija conductorului său

Șuier, care acum are 9 ani, va rămâne în grija conductorului său, Rareș, care a fost mereu alături de el.

„Astăzi, după 7 ani am plâns iar. De bucurie pentru că Șuier este pe mâini bune, dar și de tristețe pentru că misiunea acestui minunat câine s-a încheiat.

Astăzi, Suier este la pensie. Și-a făcut din plin datoria față de noi, oamenii. În ultimii 7 ani a fost simbolul luptei antidrog. Cu ochii lui parcă ne transmitea de fiecare dată că ei, câinii, există ca să ne apere. Și nu vor nimic în schimb, poate doar puțină dragoste.

Șuier, să ai o pensie lungă și să te bucuri sănătos de ea. Îți mulțumesc pentru toate clipele minunate petrecute alături de tine. Să știi că ai fost, ești și vei fi iubit pentru totdeauna.

Respect, Rareș! Știu că vei avea grijă de el ca de copilul tău. Câinele acesta chiar merită toată iubirea și aprecierea noastră!”, îi urează fostul director MAI.

Retragerea lui Șuier din MAI, după 7 ani de activitate în căutarea drogurilor marchează sfârșitul unei ere pentru festivalurile din România.

Citește mai departe

CULTURA

Fost ziarist clujean, premiat în Canada pentru implicare în activităţi culturale şi promovarea imaginii pozitive a comunităţii

Publicat

De

Ardelean

Fostul ziarist clujean Adrian Ardelean a primit o diplomă de excelență din partea a două asociații comunitare de limba română din Canada pentru ”pentru participare activă la proiectul de cooperare intergeneraţională 2024-2025, pentru implicare în activităţile culturale ACR-CMQ şi pentru promovarea imaginii pozitive a comunităţii în Canada”.

Premierea a avut loc la Montreal unde s-a desfasurat un proiect intergenerational intitulat „L’amitié et la coopération à tout âge”. Organizatori au fost doua asociatii comunitare de limba romana: Comunitatea Moldovenilor din Quebec – CMQ, www.https://www.moldovaquebec.ca/ condusă de Ala Mândâcanu si Asociatia Culturală Română (ACR), condusăa de Corina Diana Haiduc.

”Timp de cateva luni au fost organizate intalniri pe diverse teme – culinare – cei mai in varsa ii invatau pe tineri/tinere bucataria traditionala – sarmale, plăcinte, tochitură), iar cei mai tineri ii invatau pe varstnici sa foloseasca internetul.

De asemenea, a fost prezent un fotograf si un cameraman care au tinut cursuri pentru amatorii de foto si film. Au mai fost cursuri de initiere in croitorie, în care s-a încercat implicarea atat a tinerilor, cât si a seniorilor”, a spus Adrian Ardelean.

Acesta este realizator al emisiunii „Ora românească” de la postul de radio CFMB Montreal (Canada).

Ardelean

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate