Connect with us

CULTURA

VIDEO. Clujeanul Grigore Lup face pantofi pentru vedete, străini și Moș Crăciun: „Eu știu câtă lume încalț”. Povestea lui

Publicat


Grigore Lup este un clujean din comuna Chiuiești care s-a lăsat pe mâna destinului, devenind, întâmplător, cizmar cu comenzi în toate colțurile lumii. Inițial, nu voia nimeni să îl angajeze, dar un profesor i-a deschis poarta către meseria vieții sale. A învățat rapid, de la un maestru, calificându-se după 3 luni de curs în loc de 6, iar în pragul falimentului cauzat de pandemie, a venit cu o idee ingenioasă care i-a scos afacerea din pericol. Nu a existat țară care să nu audă de el, în prezent trimițând colete unor nume mari din România, dar și străinilor din Canada, Italia, Spania, China și multe altele, către oameni care caută încălțăminte de calitate din piele naturală.

„Am venit la Cluj să fac o școală, am fost la Liceul Industrial Tehnofrig. După ce am terminat, nu am fost angajat acolo, au fost ceva probleme. Atunci, fostul meu diriginte, profesorul Gheorghe Coașan a zis să-mi caut în altă parte. Noi ne întâlniserăm întâmplător în gară când voiam să plec din Cluj. Mi-a spus <<Haide că o să găsim noi ceva>>. A vrut să mă facă brutar.

Pe vremea aia, pe timpul lui Ceaușescu, erau pene de curent și din cauza asta nu ne-am mai putut duce. Ne-am întors în centrul orașului, pe strada Dávid Ferenc, unde avea o cunoștință doamnă de serviciu. Acolo se școlarizau copiii pentru croitorie, cizmărie, dar se făceau și cojocari și curelari.

I-am explicat despre ce e vorba și mi-a zis să merg a doua zi dimineață la ei. Eram foarte mic de înălțime, aveam în jur de 1 metru 50, s-au uitat la mine, m-au văzut mărunțel și necăjit și au zis <<Ăsta nu o să se facă cizmar niciodată>>.

Lângă era o casă de modă și au zis să merg acolo să mă cunoască și ei. M-au pus lângă un muncitor maghiar care are 94 de ani acum și încă face încălțăminte. Un mare meseriaș, am avut noroc”, relatează clujeanul, pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.59 (2)

S-a calificat la jumătatea cursului: „Am învățat mai repede”

De la el, în 2 luni a învățat să facă pantofi, iar după 3 a câștigat primii bani. Ulterior, a făcut și un curs de calificare.

„Trebuia să fie de 6 luni, dar pentru că am învățat mai repede, la 3 luni m-au calificat”, adaugă el.

De acolo a început meseria de cizmar, în Casa de Modă din Cluj-Napoca de pe strada Barițiu. Totul a fost o pură întâmplare. S-a lăsat dus de vânt, necăjit fiind, doar pentru a-și găsi un loc de muncă, dar acesta avea să-i schimbe viața, întrucât cu timpul, a ajuns să fie cunoscut peste mări și țări.

„N-am avut ce face, aveam nevoie, am fost 8 copii. De unde bani?”, notează acesta.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.57 (1)

Invenția care l-a scos din faliment. Pantofii de distanțare socială au călătorit până în China

Cel mai mult durează să lucreze la pantofii de distanțare socială, pentru care trebuie să facă un calapod personalizat și să folosească mai mult material. De curând, a trimis niște colete în Canada și 5 perechi în China, lumea continuând să plaseze comenzi și la 2 ani după ce a explodat internetul și presa internațională care a scris despre el.

„Mi-a părut bine, că era o perioadă în care nu prea mai vindeam, din cauza pandemiei, și când au aflat cei din străinătate de încălțămintea de distanțare socială, nu a fost țară din lume să nu fi mediatizat. Au venit de la Reuters să afle despre ce e vorba și de atunci am multe comenzi”, povestește, fericit și recunoscător, clujeanul.

Ideea i-a venit într-o zi când era singur la muncă, neștiind ce să facă pentru a scoate afacerea din riscul falimentului.

„Vedeai la televizor că lumea nu respectă regulile de distanțare socială, cozi la magazine erau mereu. Odată am văzut niște pantofi mai lungi și m-am gândit să fac o pereche și mai mare, care să fie pentru distanțare socială. De acolo a pornit ideea”, relatează el, amuzat de inovația care a prins atât de bine la public.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.58

Moș Crăciun își ia cizmele de la Grigore Lup

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a crescut și numărul de comenzi la cizmele de Moș Crăciun. A trimis astfel de colete în Iași, Craiova, dar și în alte orașe din țară.

Prețul unei perechi de ghete de Moș Crăciun oscilează între 650 și 700 de lei.

Totodată, Moșul a cumpărat și pantofi de distanțare socială de la cizmarul clujean.

cizme pentru mos craciun 2 din piele naturala 768x768

cizme pentru mos craciun din piele naturala 768x768

ghete de distantare sociala pentru mos craciun gds5 3 324x324

whatsapp image 2022 12 08 at 16.27.00

lista de prețuri

400 de perechi de opinci pe lună: „Copiii arată un interes mai mare față de tradiție decât generațiile anterioare”

Echipa sa, formată din foști colegi de la Casa de Modă și colege de la fabrica de încălțăminte Clujana – una dintre cele mai reputate brand-uri din Europa – are constant de lucru.

„Facem o gamă foarte largă de încălțăminte. Orice, de la gală până la tradițională”, precizează meșterul.

Încălțămintea tradițională e din nou în vogă, cu atât mai mult cu cât Grigore face opinci personalizate și moderne, după preferințele clienților.

„Sunt interprete de muzică populară mai mici de înălțime pentru care am făcut și un toculeț. Chiar dacă e opincă, am făcut în așa fel să fie bine”, explică Grigore.

Contrar așteptărilor multora, tradiția românească ia din ce în ce mai mult amploare în rândul noilor generații, în opinia pantofarului clujean.

„Multă lume vorbește că tradiția e pe cale de dispariție. Nu e adevărat. Eu fac lunar 400 de perechi tradiționale. Sunt multe ansambluri, mulți copii mici care arată un interes mai mare față de tradiție decât generațiile anterioare.

Eu știu câtă lume încalț și câte ansambluri sunt în țară, că trimit încălțăminte la sute de grupuri de dans”, explică Lup.

De aceeași părere este un alt expert, dar în domeniul gastronomiei. Chef Paul Siserman a punctat, într-un interviu acordat Cluj24, că tinerii manifestă un interes deosebit față de cultura tradițională a românilor. Află mai multe cu un click aici: Istoria gastronomică a României. Rețete pierdute pe vecie. Chef Paul Siserman (Cluj): Singurul produs autentic românesc e coliva

whatsapp image 2022 12 08 at 16.27.00 (2)

soția lui Grigore Lup lucrând în atelier

Ar da afacerea mai departe, dar nu are cui: „Cam aici se termină încălțămintea”

Cu toate acestea, deși se manifestă un interes mai mare față de tradiția românească, meseria de cizmar, în sine, nu mai este la fel de populară.

„Nu cred că o să fac asta până la adânci bătrâneți, mă gândesc să mă pensionez pe la 60 de ani, acum am 58. Lucrez de la 16”, precizează Grigore.

Singurul lucru care face pensionarea mai dificilă este numărul mare de clienți, pe care nu vrea să îi dezamăgească. Ar da meseria mai departe, dar nu a găsit pe nimeni interesat.

„Cam aici se termină încălțămintea. Poate apare cineva între timp. Și acum caut muncitori, dar nu găsesc. Dacă e cineva curios și vrea să preia meseria, îl învăț cu drag. Că cei care caută un job nu au experiență. Nu e așa ușor să faci un pantof, mai ales manual. Nu e floare la ureche, dar sunt deschis să învăț pe oricine, și dacă e mai tânăr. Dau și afacerea mai departe dacă poate să o ducă. Deocamdată așteptăm”, mai spune acesta.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.27.00 (3)

intrarea în magazinul fizic, AXA Magnolia, de pe strada Dâmboviței 50

Comenzi de la vedete. Încălțăminte pentru striptease, dans popular și nu numai

Cu o vechime de peste 20 de ani și cu profesioniști care activează în domeniu de peste 35 de ani, S.C. Axa Magnolia S.R.L., atelierul de lucru al lui Grigore Lup, produce pantofi, sandale, saboți, ghete, botine și cizme din piele naturală pentru femei, copii și bărbați, în serie sau la comandă, dar face și reparații de orice fel.

Servește oamenii din 2001 în magazinul de pe strada Dâmboviței 50 din Cluj-Napoca, dar și prin intermediul magazinului online, având printre clienți: teatre, opere, dar și persoane care dansează latino, fac dansuri sportive, populare, striptease și nu numai.

 Bocanci barbatesti inalti Gb125

În prezent, are în atelier o pereche pe care o va trimite actorului Tibi Codorean, alta pentru îndrăgita interpretă de muzică populară Mioara Velicu, dar până acum a avut și alți clienți faimoși, precum: Mirela Vaida (a comandat o pereche de ghete tradiționale și una de opinci), Ana Ilca Mureșan, Ionuț Fulea, Robert Târnăveanu, Nea Marin (Marin Barbu).

Întrebat cărui lucru i se datorează succesul, a răspuns ferm: seriozitatea.

„99% contează asta. Bineînțeles că și calitatea, dar mai presus de toate, trebuie să îi spui clientului înainte cam cum o să fie lucrul, nu trebuie să editezi fotografiile, să le retușezi. Eu mă duc la mine în grădină, pozez cizma și i-o trimit să vadă procesul, să vedem ce e de ajustat.

Mă mai întreabă de unele defecte care se văd pe cizme, eu le spun sincer: animalele umblă prin spini, se zgârie, și evident că rămâne urma pe piele. Prin urmare, măcar știu că e piele adevărată.

Cu sinteticul e mai greu, doar fabricile pot lucra mai mult. Noi, meșterii, nu prea putem lucra cu sintetic și n-aș lucra niciodată, e deja plin prin oraș de sintetice, ce rost mai are să fac și eu?”, punctează Lup.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.57

Gamă largă de produse

În stoc, are și perechi speciale de opinci tradiționale românești, pe lângă perechile de încălțăminte maghiare, grecești, ucrainene, lipovenești și elvețiene. Pe toate le-a învățat din mers. De obicei, clienții trimit fotografii. Așa a învățat caracteristicile fiecărui tip de încălțăminte, în funcție de țară sau regiune.

„Cele românești au o talpă mai ușoară, ca noi dansăm mai mult, dar există și încălțăminte pe regiuni. În sud se comandă anumite modele, în Banat altele, și așa mai departe. Dar ideea e că opincile românești vândute prin piețe au o talpă mai subțire. Eu le pun o talpă de cauciuc cu care se poate merge și prin apă, și prin zăpadă. De sus nu se observă că ar fi diferite, dar ele au acest detaliu care le oferă un plus de protecție”, explică Lup.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.58 (1)

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.59 (3)

A făcut și încălțăminte de femei pentru bărbați și invers.

„Tocurile de femei sunt foarte înguste, cele de bărbați au un toc mult mai robust. Am un consătean tâmplar care le face din lemn, eu le mai fasonez, le mai aranjez”, împărtășește el.

Cele mai multe comenzi primite sunt din zona Ardealului, dar trimite multe și cu firmele de curierat în alte zone ale României și în Diaspora. Recent a trimis în Italia, mai are de lucrat la o comandă pentru un ansamblu de români din Spania, iar lista continuă.

Clientul fidel din Canada: „Niciodată nu am avut probleme cu încălțămintea”

Dincolo de produsele standard care se pot găsi pe site, face și încălțăminte la comandă. Un canadian i-a devenit client fidel. Pe lângă ansamblul folcloric din țara sa pentru care a dat mai multe comenzi în trecut, de data aceasta a venit la Cluj să își ia măsurătorile necesare celor două perechi de încălțăminte pe care plănuia să le comande.

Dimensiunile tălpii unui picior sunt cu 1 centimetru mai mare decât la celălalt, astfel că procedura e mai amănunțită.

„Puteți reveni peste câteva zile să faceți o probă?”, a întrebat Grigore.

„Eu voi pleca înapoi în Canada între timp, i le trimiteți soției, merg pe încredere, niciodată nu am avut probleme cu încălțămintea luată de la dumneavoastră”, a răspuns acesta.

Soția este traducător pentru cei doi, fiind româncă din Galați. Împreună, au 2 fete adoptate care fac dansuri populare românești la rândul lor. Totul a pornit când bărbatul a descoperit că are originile aici, stră-străbunicii fiind români. A făcut rost de certificatele lor de naștere și a dezvoltat o pasiune pentru cultura românească pe care o promovează în afară.

Mai voia să cumpere o pereche de pantofi lăcuiți, dar meșterul i-a spus că lacul din stoc nu este cel mai bun la momentul actual, că vrea să îl returneze și să ia altul. I-a arătat despre ce e vorba, iar clientul i-a mulțumit pentru înștiințare, plănuind să revină atunci când Grigore va avea lacul bun.

„E un profesionist. E pantofarul meu. De la el am luat numeroase perechi pentru ansamblul din Canada. Face o treabă uluitoare, a produs încălțăminte pentru toți cei 40 și ceva de membri, adică pentru un autobuz întreg, în doar câteva zile”, a punctat canadianul.

Grigore are mult de lucru, având programul plin până în data de 23 decembrie inclusiv, timp în care pregătește o serie de comenzi din toată lumea. Magazinul său poate fi vizitat pe strada Dâmboviței 50, dar și online, cu un click aici.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.59 (1)

Grigore Lup și clientul fidel din CanadaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dan Tanasă (AUR): “Conservele cu ochi albaștri INFILTRATE în AUR primesc ordinul de chemare în unitățile de care aparțin”

Publicat

Deputatul AUR Dan Tanasă acuză sistemul că încearcă să destructureze mișcarea politică din care face parte: “Conservele cu ochi albaștri infiltrate în AUR primesc ordinul de chemare în unitățile de care aparțin”.

„În AUR vii să dai, nu să iei. Este sloganul nostru încă din momentul în care mișcarea AUR de redeșteptare națională a apărut în spațiul politic românesc.

Dan Tanasă (AUR): “Conservele cu ochi albaștri INFILTRATE în AUR primesc ordinul de chemare în unitățile de care aparțin”

De 4 ani am rezistat în fața tuturor încercărilor făcute de diverse grupuri de interese de a ne destructura. Ne-au prezis dispariția încă din primul an de Parlament. Dar, în pofida tuturor așteptărilor, am rezistat și astăzi suntem a doua forță politică din România.

Dacă au văzut că nu le merge cu diverse tehnici să ne înfrângă, sistemul a încercat să infiltreze tot felul de conserve cu ochi albaștri, care, la momentul potrivit, să se detoneze singure și să creeze prejudicii de imagine AUR. Unele dintre ele venind, cel mai probabil, inclusiv de la un domn bine cunoscut în rândul sistemului, celebrul general Coldea, spaima PSD și PNL.

„Jurnaliștii de casă ai PSD și PNL anunțau plecări din filialele partidului”

Problema lor este că ne-am prins de această intenție a lor, atât a sistemului securist care a pus stăpânire pe țară de 34 de ani, cât și a marionetelor care se prezintă drept adversari politici pentru AUR, și anume Partidul Comasat Român – PSDNL.

În urmă cu o lună aproape, jurnaliștii de casă ai PSD și PNL anunțau plecări din filialele Mehedinți și Timiș ale AUR. Titrau chiar că George Simion rămâne fără lideri de organizații în țară, chiar înainte de alegerile locale.

Cine erau acești „lideri”? Niște pocnitori trimise de PSD și PNL în AUR, în speranța că vor face mare zgomot când le va fi aprins fitilul.

Doar că, în afară de niște fum, nu au făcut mare lucru. Pe 1 Martie, în vreme ce AUR demara campania de strângere de semnături pentru europarlamentare (singurele alegeri organizate în acest an conform legii), conservele cu ochi albaștri infiltrate în AUR de sistem începeau propria lor campanie de retragere în unitățile de care aparțin. Prima astfel de conservă: Ilan Laufer.

Vineri seara, în cadrul unei emisiuni televizate de maximă audiență, am văzut și o primă asumare publică a conservei Laufer de către unul dintre partidele sistemului – vechea lui dragoste, PSD, de unde a plecat cu coada între picioare. Un lider important al PSD, Robert Cazanciuc, l-a mângâiat părintește, pe creștet, pe fiul rătăcitor Ilan, spunând că acesta își pierduse calea, iar după acțiunea de imagine de pe 1 Martie și-a redescoperit calea.

Care?

Alături de sistem, alături de partidele acestuia, alături de aceeași grupare manevrată tacticos de același domn Coldea. Scandalul generat ieri de conserva Ilan Laufer va continua, pentru că domnul Coldea și ceilalți pioni ai sistemului care prin PSD și PNL conduc România nu și-au activat toate petardele pe care le-au infiltrat în AUR.

„Curățenia de primăvară a început în AUR”

Probabil vor urma și zilele următoare să mai apară și să spună despre AUR că nu sunt băgați în seamă și alte fantasmagorii. Totul face parte dintr-o piesă foarte bine regizată de păpușarii securistoizi care au creat aceste vehicule care pornesc la sfert. Este atât de regizată încât aceste umile unelte se umplu singure de ridicol.

Spre exemplu, „antreprenorul” Laufer s-a activat fix în mijlocul Caravanei Antreprenorilor organizată de AUR (!!!) prin filialele sale, nicidecum de acesta sau partidul pe care l-a inventat. Acestui individ, la fel ca și în cazul altora, le-am acordat prezumția reabilitării în sensul apărării interesului românilor.

Doar că, atunci când li s-a spus că trebuie să muncească, au revenit la natura lor de sinecuri politice, care nu sunt capabile să obțină o funcție publică sau vreun post important decât cu sprijin politic, al unor tătuci politici.

Cam aceasta este povestea incurabilului trădător, Ilan Laufer. Când nu ai ce să oferi românilor, când ești incapabil să muncești pentru binele țării, pe care în mod mincinos te lauzi că o respecți, revii la vechea dragoste: la păpușarii care te-au crescut, la băieții generalului Coldea din Pădurea Băneasa.

Și ca el mai sunt mulți, dar curățenia de primăvară a început în AUR, iar multe astfel de conserve vor fi eliminate sau se vor elimina singure, anunțând că nu sunt lăsați să evolueze în AUR. Scenariul este scris, actorii îi știm, urmează doar ca domnul Coldea să îi activeze”, a comunicat AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj, 1-1. Clujenii se întorc acasă doar cu un rezultat de egalitate

Publicat

Farul Constanța și CFR Cluj s-au întâlnit astăzi, 2 martie, pe Stadionul Central din Ovidiu în etapa cu numărul douăzeci și nouă din Superliga României. CFR Cluj se întoarce cu un punct de pe terenul Farului, rămânând în urmă la lupta pentru titlu.

Echipele de start:

Farul Constanța: Buzbuchi – Dussaut, Boli, Popescu, Kiki – Deaconu, Nedelcu, Vina – Grigoryan, Munteanu, Rivaldihno

REZERVE: Musat – Andronache, Banu, Bechaib, Budescu, Cojocaru, Danuleasa, Grameni, Grosu, Gustavo Marins, Queiros, Sirbu

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

Farul Constanța – CFR Cluj, 1-1. Clujenii se întorc acasă doar cu un rezultat de egalitate

CFR Cluj: Sava – Manea, Boben, Ajeti, Abeid – Muhar, Keita, Tachtsidis – Fica, Birligea, Otele

REZERVE: Balgradean, Hindrich – Aussi, Avounou, Camora, Filip, Fofana, Ilie, Michael, Mogoș, Serebe

ANTRENOR: Adrian Mutu

ARBITRU: George Cătălin Găman

CFR Cluj bifează a doua remiză consecutivă în deplasare la Farul Constanța

Prima repriză începe cu ambele echipe abordând un joc precaut, prima ocazie a partidei vine în minutul 11 când clujenii beneficiază de o lovitură de colț în urma căreia Bîrligea trimite cu capul spre poarta apărată de Buzbuchi, dar acesta reține mingea fără probleme.

Prima ocazie a Farului vine în minutul 23 când Vînă trimite o centrare periculoasă în careul mic al CFR-ului, dar Rivaldihno reușește doar să ciupească balonul și portarul CFR-ului intervine salvator în ultimul moment și păstrează scorul 0 la 0.

Gazdele continuă atacurile cu Fica care trimite o centrare direct pe poartă, dar Sava greșește și scapă mingea în careu ca mai apoi Louis Munteanu să tragă spre poartă, dar Ajeti scoate crucial de pe linia porții.

În minutul 32 Louis Munteanu trimite un nou șut puternic din afara careului, dar Sava intervine încă o dată salvator și respinge balonul.

Oaspeții nu se lasă mai prejos și atacă în forță prin mijlocașul Tachtsidis care trimite o lovitură puternică spre poarta lui Buzbuchi care are o super intervenție și scoate balonul care se plasa chiar sub bara transversală.

„Deschiderea scorului vine în minutul 65”

Repriza secundă o are pe CFR protagonistă care atacă pozițional avându-l ca principal pe Manea care trimite un șut puternic, dar Buzbuchi intervine salvator și păstrează poarta intactă.

Deschiderea scorului vine în minutul 65 când Kiki a centrat pentru Louis Munteanu care a pasat cu capul perfect pentru Ronaldo Deaconu care s-a infiltrat perfect în careul advers și a trimis un voleu care îl învinge pe Sava și scorul devine 1 la 0 în favoarea echipei lui Gheorghe Hagi.

În minutul 82 CFR Cluj beneficiază de o lovitură de la colțul terenului pe care inițial o respinge un apărător al Farului, dar o face greșit până în centrul careului unde era apărătorul clujenilor Arlind Ajeti care execută un voleu imparabil și stabilește egalitatea ca mai apoi să fie scorul final 1 la 1.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

Publicat

Un bărbat care a probat, sâmbătă, un tricou în magazinul Zara din incinta Iulius Mall Cluj s-a dus îmbrăcat cu el la casă să-l plătească.

Clientul a rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Un „țăran” la Zara Cluj. A PROBAT un tricou și a mers îmbrăcat cu el la casă să-l plătească. Ce s-a întâmplat mai departe

A rugat-o pe casierița să îi scaneze eticheta, dar aceasta a refuzat spunându-i că nu poate scana hainele pe oameni.

Bărbatul, îmbrăcat într-un trening de firmă, a făcut scandal, dar casierița a fost de neînduplecat. Atunci clientul și-a scos tricoul pe care voia să îl cumpere și a rămas la bustul gol până s-a scanat eticheta produsului.

„Nu am mai văzut atâta tupeu, a venit un țăran la Zara să se dea mare”, a comentat o clientă care a observat tărășenia.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul Constanța – CFR Cluj. Clujenii au ca obiectiv întoarcerea „acasă” cu cele 3 puncte

Publicat

De

CFR Cluj și Farul Constanța se vor întâlni sâmbătă, 2 martie, de la ora 20:00 pe Stadionul Central din Ovidiu unde vor disputa partida din etapa cu numărul două zeci și nouă, deplasare din urma căreia CFR Cluj trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a rămâne în calcule pentru titlu după începerea play-off-ului.

CFR Cluj vine după o remiză în deplasare la Oțelul Galați, scor 2-2, gălățenii i-au egalat pe clujeni în minutul 90+6 când au marcat din lovitură de la 11 metri, la 10 minute după ce alb-vișiniii au preluat conducerea tot din lovitură de la 11 metri. CFR Cluj nu concepe să se întoarcă la Cluj fără cele 3 puncte, mai ales după ce s-au depărtat la 12 puncte de liderul FCSB cu două partide înainte de începerea play-off-ului.

Farul Constanța vine după o partidă modestă împotriva „U” Cluj pe Cluj Arena unde au pierdut cu 1 la 0. Elevii lui Hagi traversează o perioadă incertă după ce în ultimele două etape au obținut doar un punct din șase posibile. Farul Constanța se află pe locul 5 în Superliga României cu 41 de puncte și este aproape sigură de prezența în play-off.

 

CFR Cluj vrea să repete deznodământul partidei din turul campionatului împotriva Farului

 

Ultima întâlnire dintre CFR Cluj și Farul Constanța a fost pe 30 octombrie anul trecut când clujenii s-au impus cu 3 la 1 împotriva echipei antrenate de Gheorghe Hagi, golurile fiind marcate de Constantin Budescu pentru Farul Constanța și Juricic, respectiv Karlo Muhar care a reușit o dublă pentru echipa antrenată la acea vreme de Mandorlini.

După douăzeci și opt de partide disputate în actuala ediție de campionat, CFR Cluj ocupă poziția a treia în clasament cu 49 de puncte, în timp ce Farul Constanța este pe locul cinci cu 41 de puncte acumulate.

 

„Ne așteaptă un meci greu cu o echipă de play-off, campioana României de anul trecut”

 

Adrian Mutu, antrenorul feroviarilor a declarat că pe clujeni îi va aștepta un meci greu pe stadionul celor de la Farul, dar este încrezător că echipa sa va face o figură frumoasă și va repeta șcenariul din turul campionatului când clujenii au învins campioana României „ Farul Constanța este o echipă greu de bătut, au valoare, au demonstrat-o și anul trecut chiar dacă nimeni nu le dădea nici o șansă, câștigând campionatul, îi respectăm, dar noi mergem acolo să luăm cele trei puncte pentru a rămâne aproape de Rapid și de FSCB care sunt în fruntea clasamentului.”

Cosmin Olaru

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax