Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

VIDEO. Clujeanul Grigore Lup face pantofi pentru vedete, străini și Moș Crăciun: „Eu știu câtă lume încalț”. Povestea lui

Publicat


Grigore Lup este un clujean din comuna Chiuiești care s-a lăsat pe mâna destinului, devenind, întâmplător, cizmar cu comenzi în toate colțurile lumii. Inițial, nu voia nimeni să îl angajeze, dar un profesor i-a deschis poarta către meseria vieții sale. A învățat rapid, de la un maestru, calificându-se după 3 luni de curs în loc de 6, iar în pragul falimentului cauzat de pandemie, a venit cu o idee ingenioasă care i-a scos afacerea din pericol. Nu a existat țară care să nu audă de el, în prezent trimițând colete unor nume mari din România, dar și străinilor din Canada, Italia, Spania, China și multe altele, către oameni care caută încălțăminte de calitate din piele naturală.

„Am venit la Cluj să fac o școală, am fost la Liceul Industrial Tehnofrig. După ce am terminat, nu am fost angajat acolo, au fost ceva probleme. Atunci, fostul meu diriginte, profesorul Gheorghe Coașan a zis să-mi caut în altă parte. Noi ne întâlniserăm întâmplător în gară când voiam să plec din Cluj. Mi-a spus <<Haide că o să găsim noi ceva>>. A vrut să mă facă brutar.

Pe vremea aia, pe timpul lui Ceaușescu, erau pene de curent și din cauza asta nu ne-am mai putut duce. Ne-am întors în centrul orașului, pe strada Dávid Ferenc, unde avea o cunoștință doamnă de serviciu. Acolo se școlarizau copiii pentru croitorie, cizmărie, dar se făceau și cojocari și curelari.

I-am explicat despre ce e vorba și mi-a zis să merg a doua zi dimineață la ei. Eram foarte mic de înălțime, aveam în jur de 1 metru 50, s-au uitat la mine, m-au văzut mărunțel și necăjit și au zis <<Ăsta nu o să se facă cizmar niciodată>>.

Lângă era o casă de modă și au zis să merg acolo să mă cunoască și ei. M-au pus lângă un muncitor maghiar care are 94 de ani acum și încă face încălțăminte. Un mare meseriaș, am avut noroc”, relatează clujeanul, pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.59 (2)

S-a calificat la jumătatea cursului: „Am învățat mai repede”

De la el, în 2 luni a învățat să facă pantofi, iar după 3 a câștigat primii bani. Ulterior, a făcut și un curs de calificare.

„Trebuia să fie de 6 luni, dar pentru că am învățat mai repede, la 3 luni m-au calificat”, adaugă el.

De acolo a început meseria de cizmar, în Casa de Modă din Cluj-Napoca de pe strada Barițiu. Totul a fost o pură întâmplare. S-a lăsat dus de vânt, necăjit fiind, doar pentru a-și găsi un loc de muncă, dar acesta avea să-i schimbe viața, întrucât cu timpul, a ajuns să fie cunoscut peste mări și țări.

„N-am avut ce face, aveam nevoie, am fost 8 copii. De unde bani?”, notează acesta.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.57 (1)

Invenția care l-a scos din faliment. Pantofii de distanțare socială au călătorit până în China

Cel mai mult durează să lucreze la pantofii de distanțare socială, pentru care trebuie să facă un calapod personalizat și să folosească mai mult material. De curând, a trimis niște colete în Canada și 5 perechi în China, lumea continuând să plaseze comenzi și la 2 ani după ce a explodat internetul și presa internațională care a scris despre el.

„Mi-a părut bine, că era o perioadă în care nu prea mai vindeam, din cauza pandemiei, și când au aflat cei din străinătate de încălțămintea de distanțare socială, nu a fost țară din lume să nu fi mediatizat. Au venit de la Reuters să afle despre ce e vorba și de atunci am multe comenzi”, povestește, fericit și recunoscător, clujeanul.

Ideea i-a venit într-o zi când era singur la muncă, neștiind ce să facă pentru a scoate afacerea din riscul falimentului.

„Vedeai la televizor că lumea nu respectă regulile de distanțare socială, cozi la magazine erau mereu. Odată am văzut niște pantofi mai lungi și m-am gândit să fac o pereche și mai mare, care să fie pentru distanțare socială. De acolo a pornit ideea”, relatează el, amuzat de inovația care a prins atât de bine la public.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.58

Moș Crăciun își ia cizmele de la Grigore Lup

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a crescut și numărul de comenzi la cizmele de Moș Crăciun. A trimis astfel de colete în Iași, Craiova, dar și în alte orașe din țară.

Prețul unei perechi de ghete de Moș Crăciun oscilează între 650 și 700 de lei.

Totodată, Moșul a cumpărat și pantofi de distanțare socială de la cizmarul clujean.

cizme pentru mos craciun 2 din piele naturala 768x768

cizme pentru mos craciun din piele naturala 768x768

ghete de distantare sociala pentru mos craciun gds5 3 324x324

whatsapp image 2022 12 08 at 16.27.00

lista de prețuri

400 de perechi de opinci pe lună: „Copiii arată un interes mai mare față de tradiție decât generațiile anterioare”

Echipa sa, formată din foști colegi de la Casa de Modă și colege de la fabrica de încălțăminte Clujana – una dintre cele mai reputate brand-uri din Europa – are constant de lucru.

„Facem o gamă foarte largă de încălțăminte. Orice, de la gală până la tradițională”, precizează meșterul.

Încălțămintea tradițională e din nou în vogă, cu atât mai mult cu cât Grigore face opinci personalizate și moderne, după preferințele clienților.

„Sunt interprete de muzică populară mai mici de înălțime pentru care am făcut și un toculeț. Chiar dacă e opincă, am făcut în așa fel să fie bine”, explică Grigore.

Contrar așteptărilor multora, tradiția românească ia din ce în ce mai mult amploare în rândul noilor generații, în opinia pantofarului clujean.

„Multă lume vorbește că tradiția e pe cale de dispariție. Nu e adevărat. Eu fac lunar 400 de perechi tradiționale. Sunt multe ansambluri, mulți copii mici care arată un interes mai mare față de tradiție decât generațiile anterioare.

Eu știu câtă lume încalț și câte ansambluri sunt în țară, că trimit încălțăminte la sute de grupuri de dans”, explică Lup.

De aceeași părere este un alt expert, dar în domeniul gastronomiei. Chef Paul Siserman a punctat, într-un interviu acordat Cluj24, că tinerii manifestă un interes deosebit față de cultura tradițională a românilor. Află mai multe cu un click aici: Istoria gastronomică a României. Rețete pierdute pe vecie. Chef Paul Siserman (Cluj): Singurul produs autentic românesc e coliva

whatsapp image 2022 12 08 at 16.27.00 (2)

soția lui Grigore Lup lucrând în atelier

Ar da afacerea mai departe, dar nu are cui: „Cam aici se termină încălțămintea”

Cu toate acestea, deși se manifestă un interes mai mare față de tradiția românească, meseria de cizmar, în sine, nu mai este la fel de populară.

„Nu cred că o să fac asta până la adânci bătrâneți, mă gândesc să mă pensionez pe la 60 de ani, acum am 58. Lucrez de la 16”, precizează Grigore.

Singurul lucru care face pensionarea mai dificilă este numărul mare de clienți, pe care nu vrea să îi dezamăgească. Ar da meseria mai departe, dar nu a găsit pe nimeni interesat.

„Cam aici se termină încălțămintea. Poate apare cineva între timp. Și acum caut muncitori, dar nu găsesc. Dacă e cineva curios și vrea să preia meseria, îl învăț cu drag. Că cei care caută un job nu au experiență. Nu e așa ușor să faci un pantof, mai ales manual. Nu e floare la ureche, dar sunt deschis să învăț pe oricine, și dacă e mai tânăr. Dau și afacerea mai departe dacă poate să o ducă. Deocamdată așteptăm”, mai spune acesta.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.27.00 (3)

intrarea în magazinul fizic, AXA Magnolia, de pe strada Dâmboviței 50

Comenzi de la vedete. Încălțăminte pentru striptease, dans popular și nu numai

Cu o vechime de peste 20 de ani și cu profesioniști care activează în domeniu de peste 35 de ani, S.C. Axa Magnolia S.R.L., atelierul de lucru al lui Grigore Lup, produce pantofi, sandale, saboți, ghete, botine și cizme din piele naturală pentru femei, copii și bărbați, în serie sau la comandă, dar face și reparații de orice fel.

Servește oamenii din 2001 în magazinul de pe strada Dâmboviței 50 din Cluj-Napoca, dar și prin intermediul magazinului online, având printre clienți: teatre, opere, dar și persoane care dansează latino, fac dansuri sportive, populare, striptease și nu numai.

 Bocanci barbatesti inalti Gb125

În prezent, are în atelier o pereche pe care o va trimite actorului Tibi Codorean, alta pentru îndrăgita interpretă de muzică populară Mioara Velicu, dar până acum a avut și alți clienți faimoși, precum: Mirela Vaida (a comandat o pereche de ghete tradiționale și una de opinci), Ana Ilca Mureșan, Ionuț Fulea, Robert Târnăveanu, Nea Marin (Marin Barbu).

Întrebat cărui lucru i se datorează succesul, a răspuns ferm: seriozitatea.

„99% contează asta. Bineînțeles că și calitatea, dar mai presus de toate, trebuie să îi spui clientului înainte cam cum o să fie lucrul, nu trebuie să editezi fotografiile, să le retușezi. Eu mă duc la mine în grădină, pozez cizma și i-o trimit să vadă procesul, să vedem ce e de ajustat.

Mă mai întreabă de unele defecte care se văd pe cizme, eu le spun sincer: animalele umblă prin spini, se zgârie, și evident că rămâne urma pe piele. Prin urmare, măcar știu că e piele adevărată.

Cu sinteticul e mai greu, doar fabricile pot lucra mai mult. Noi, meșterii, nu prea putem lucra cu sintetic și n-aș lucra niciodată, e deja plin prin oraș de sintetice, ce rost mai are să fac și eu?”, punctează Lup.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.57

Gamă largă de produse

În stoc, are și perechi speciale de opinci tradiționale românești, pe lângă perechile de încălțăminte maghiare, grecești, ucrainene, lipovenești și elvețiene. Pe toate le-a învățat din mers. De obicei, clienții trimit fotografii. Așa a învățat caracteristicile fiecărui tip de încălțăminte, în funcție de țară sau regiune.

„Cele românești au o talpă mai ușoară, ca noi dansăm mai mult, dar există și încălțăminte pe regiuni. În sud se comandă anumite modele, în Banat altele, și așa mai departe. Dar ideea e că opincile românești vândute prin piețe au o talpă mai subțire. Eu le pun o talpă de cauciuc cu care se poate merge și prin apă, și prin zăpadă. De sus nu se observă că ar fi diferite, dar ele au acest detaliu care le oferă un plus de protecție”, explică Lup.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.58 (1)

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.59 (3)

A făcut și încălțăminte de femei pentru bărbați și invers.

„Tocurile de femei sunt foarte înguste, cele de bărbați au un toc mult mai robust. Am un consătean tâmplar care le face din lemn, eu le mai fasonez, le mai aranjez”, împărtășește el.

Cele mai multe comenzi primite sunt din zona Ardealului, dar trimite multe și cu firmele de curierat în alte zone ale României și în Diaspora. Recent a trimis în Italia, mai are de lucrat la o comandă pentru un ansamblu de români din Spania, iar lista continuă.

Clientul fidel din Canada: „Niciodată nu am avut probleme cu încălțămintea”

Dincolo de produsele standard care se pot găsi pe site, face și încălțăminte la comandă. Un canadian i-a devenit client fidel. Pe lângă ansamblul folcloric din țara sa pentru care a dat mai multe comenzi în trecut, de data aceasta a venit la Cluj să își ia măsurătorile necesare celor două perechi de încălțăminte pe care plănuia să le comande.

Dimensiunile tălpii unui picior sunt cu 1 centimetru mai mare decât la celălalt, astfel că procedura e mai amănunțită.

„Puteți reveni peste câteva zile să faceți o probă?”, a întrebat Grigore.

„Eu voi pleca înapoi în Canada între timp, i le trimiteți soției, merg pe încredere, niciodată nu am avut probleme cu încălțămintea luată de la dumneavoastră”, a răspuns acesta.

Soția este traducător pentru cei doi, fiind româncă din Galați. Împreună, au 2 fete adoptate care fac dansuri populare românești la rândul lor. Totul a pornit când bărbatul a descoperit că are originile aici, stră-străbunicii fiind români. A făcut rost de certificatele lor de naștere și a dezvoltat o pasiune pentru cultura românească pe care o promovează în afară.

Mai voia să cumpere o pereche de pantofi lăcuiți, dar meșterul i-a spus că lacul din stoc nu este cel mai bun la momentul actual, că vrea să îl returneze și să ia altul. I-a arătat despre ce e vorba, iar clientul i-a mulțumit pentru înștiințare, plănuind să revină atunci când Grigore va avea lacul bun.

„E un profesionist. E pantofarul meu. De la el am luat numeroase perechi pentru ansamblul din Canada. Face o treabă uluitoare, a produs încălțăminte pentru toți cei 40 și ceva de membri, adică pentru un autobuz întreg, în doar câteva zile”, a punctat canadianul.

Grigore are mult de lucru, având programul plin până în data de 23 decembrie inclusiv, timp în care pregătește o serie de comenzi din toată lumea. Magazinul său poate fi vizitat pe strada Dâmboviței 50, dar și online, cu un click aici.

whatsapp image 2022 12 08 at 16.26.59 (1)

Grigore Lup și clientul fidel din Canada



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Florin Piersic ar fi contractat o INFECȚIE nosocomială în Spitalul Militar Cluj-Napoca. E internat acum la Institutul Inimii

Publicat

Florin Piersic a fost transferat de la Spitalul Militar la Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, după ce ar fi contractat o infecție nosocomială. Actorul a fost internat acum două săptămâni pentru o intervenție chirurgicală la genunchi. Starea sa de sănătate este supravegheată îndeaproape de către echipa medicală specializată a institutului.

Ajuns la vârsta de 88 de ani, Florin Piersic se confruntă cu noi probleme de sănătate. Colegii săi din industria cinematografică și teatrală precum și fanii din întreaga țară sunt alături de el, dorindu-i o recuperare rapidă și completă, scrie ClujLive.

Florin Piersic ar fi contractat o INFECȚIE nosocomială în Spitalul Militar Cluj-Napoca. E internat acum la Institutul Inimii

Echipa medicală de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca se străduiește să-i ofere cele mai bune îngrijiri posibile pentru a-l ajuta pe Florin Piersic să-și revină la sănătatea sa deplină.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. 1 Mai, sărbătorit prin muncă la Cluj. Muncitorii asiatici PLIVESC buruieni în Piața Gării

Publicat

plivit

1 Mai, sărbătorit prin muncă la Cluj-Napoca. Muncitorii asiatici plivesc buruieni în Piața Gării.

Marea majoritate a muncitorilor sosiți la Cluj din Nepal, Bangladesh și Sri Lanka lucrează ca și curieri, în construcții și în salubritate.

VIDEO. 1 Mai, sărbătorit prin muncă la Cluj. Muncitorii asiatici PLIVESC buruieni în Piața Gării

Un clujean a surprins miercuri, de Ziua Muncii, mai mulți muncitori asiatici plivind buruienile crescute la baza copacilor și stâlpișorilor din Piața Gării.

„Piața Gării, curățenie în Clujul de 5 stele, smuls iarba manual de 1 Mai. Pentru astfel de munci au adus muncitori din Nepal și Sri Lanka?. Omul și stâlpul”, se întreabă un cititor Cluj24.

Citește mai departe

EVENIMENT

Operațiune de desant aerian de amploare în România, inclusiv la Baza Aeriană din Câmpia Turzii

Publicat

Una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial va avea loc în cadrul exercițiului multinațional SWIFT RESPONSE 24, în perioada 5-24 mai.

Mii de militari români și străini vor participa, în luna mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24.

„5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice, din șapte state aliate și partenere, vor participa, în perioada 5-24 mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF). România participă cu 2300 de militari și 220 de mijloace tehnice.

SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon (LIVEX). Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române”, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Peste 2.000 de parașutiști, implicați în exercițiu

În cadrul exercițiului, peste 2.000 de parașutiști vor fi implicați într-una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„În cadrul exercițiului va avea loc una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu implicarea a aproximativ 2.000 de parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. Principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, poligonul Bogata din Turda, Centrul Național de Instruire pentru Luptă Getica din Cincu și poligonul din comuna Știuca. De asemenea, se vor folosi facilități ale Bazei 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu din Otopeni, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu din Boboc și Aeroportul Banat din Caransebeș”.

Începând de marți, 30 aprilie, militari și coloane de tehnică de luptă, însoțite de echipaje de poliție militară, se vor deplasa pe căi rutiere către facilitățile de instrucție amintite anterior.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ANALIZĂ PSD: ANULAREA ofertei de LICITAȚIE pentru construcția tronsonului 2 de centură din Cluj-Napoca

Publicat

centura metropolitana (1)

PSD Cluj-Napoca a făcut o analiză critică a anulării de către Primăria Cluj-Napoca a ofertei de licitație pentru construcția tronsonului 2 de centură.

„Partidul Social-Democrat (PSD) Cluj-Napoca își exprimă profunda dezamăgire și preocupare în legătură cu recenta decizie a Primăriei Cluj-Napoca de a anula oferta de licitație pentru construcția unui nou tronson de centură, esențial pentru dezvoltarea infrastructurii urbane și îmbunătățirea fluxului de trafic din oraș.

ANALIZĂ PSD: ANULAREA ofertei de LICITAȚIE pentru construcția tronsonului 2 de centură din Cluj-Napoca

Anularea acestei licitații din cauza erorilor în elaborarea documentației necesare și a evaluării inadecvate a necesarului financiar reprezintă un semn de neglijență administrativă ce necesită atenție imediată și măsuri corective. Faptul că se aruncă vina pe firmele care au depus oferte, Dimex, respectiv Cona, este total nepotrivit, în contextul în care acestea sunt cunoscute ca fiind firme performante și profesioniste.

Este regretabil că acest eșec administrativ va întârzia progresul pe care locuitorii din Cluj-Napoca îl merită și de care au nevoie urgent. Această greșeală nu numai că afectează credibilitatea proceselor administrative locale, dar și oprește dezvoltarea unui proiect vital pentru infrastructura orașului nostru.

PSD Cluj-Napoca solicită o investigație completă și transparentă în legătură cu circumstanțele care au dus la această eroare costisitoare. De asemenea, cerem ca responsabilii pentru această greșeală să fie identificați și să răspundă în fața cetățenilor.

„Ne asumăm implementarea proiectului în formă integrală”

Partidul nostru își reafirmă angajamentul de a supraveghea și a îmbunătăți procesele administrative, astfel încât asemenea incidente să nu se repete. Ne angajăm să colaborăm cu toate părțile implicate pentru a asigura că proiectele viitoare vor fi gestionate cu mai multă atenție, competență și dedicare față de interesele clujenilor.

Imediat ce vom câștiga primăria la Cluj-Napoca, ne asumăm implementarea proiectului în formă integrală, prin licitație pe  întreaga lungime și nu fragmentar.

De asemenea, vizăm  cooptarea de experți care sa asiste redactarea caietelor de sarcini într-un mod realist, cât și la implementarea  și desfășurarea ulterioară a acestui proiect”, se arată în comunicatul PSD Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax