Connect with us

EDUCATIE

UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri. Pot înlocui probele de admitere la facultate sau crește nota

Publicat


UBB Cluj

Liceenii care vor să studieze la UBB Cluj pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit dacă participă la concursurile pe care universitatea le organizează special cu acest scop.

Astfel, facultățile UBB organizează nu mai puțin de 23 de concursuri care pot crește nota la examenul de admitere sau pot chiar înlocui probele de examen, astfel încât candidații au șansa de a-și asigura, încă din timpul liceului, un avantaj pentru admiterea la facultate.

UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri în vederea admiterii

Concursurile sunt destinate în principal elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și au devenit deja o tradiție, arată reprezentanii Universității Babeș-Bolyai.

„UBB este una dintre cele mai căutate universități de către liceeni, indiferent de domeniu sau specializare/program de studii. De aceea, pe de o parte dorim să menținem standarde de calitate cât mai ridicate, dar, pe de altă parte, ȋncercăm să ne apropiem liceenii performanți care ar putea fi tentați altfel să plece în străinătate, la facultăți care organizează examene de admitere mai devreme și care îi declară admiși încă din timpul liceului. Prin aceste concursuri nu doar că le oferim elevilor foarte buni un avantaj competitiv, dar pe unii îi chiar ajutăm să decidă să rămână în țară pentru a-și continua studiile”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.

Informații despre toate cele 23 de concursuri găsiți AICI.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Măcelarii de elită ai României, apreciați de juriul Campionatului Mondial de la Paris.Clujul va găzdui o competiție de măiestrie

Publicat

„Măcelarii de Elită” ai României au marcat un debut remarcabil la World Butchers’ Challenge 2025, impresionând juriul și participanții cu tehnica și pasiunea lor. Deși nu a urcat pe podium, România a lăsat o impresie puternică.

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.

„Fiind prima dată când a participat la World Butchers’ Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC.

Echipa „Măcelari de Elită”, debut de impact la World Butchers’ Challenge 2025

Măcelarii români au fost apreciați în special pentru utilizarea integrală a cărnii tranșate și pentru inovația în prezentare.

„România a fost văzută foarte bine de restul echipelor, iar francezii s-au comportat exemplar cu noi, au fost foarte ospitalieri. Juriul a apreciat standul nostru și faptul că echipa a valorizat toată carnea tranșată, spre deosebire de alte echipe, care au fost depunctate din acest motiv”, a detaliat Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan”, inițiatorul participării României la acest campionat și jurat în cadrul WBC.

Parteneriat cu Confederația Franceză a Măcelarilor

Unul dintre cele mai importante rezultate ale prezenței României la Paris este inițierea parteneriatului cu Confederația Franceză a Măcelarilor. Astfel, Cosmin Moldovan, CEO al Moldovan Carmangerie, și Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”, s-au întâlnit cu Patrick Gimonet, directorul general al Confederației Franceze a Măcelarilor. Ei au discutat despre posibilitatea participării tinerilor măcelari români la stagiile de pregătire din campusul de meserii ale industriei cărnii de la Școala Superioară de Meserii din Paris. Acest program va permite dezvoltarea unor profesioniști mai bine pregătiți, cu acces la tehnici moderne și know-how internațional.

„Noi am fost o surpriză plăcută și am depășit multe așteptări. Asta a fost concluzia generală care ne-a fost transmisă. Nu am dezamăgit, pe alocuri am atras multă simpatie, am fost încurajați să mergem mai departe și să arătăm și la noi în țară spectacolul acestei meserii”, a spus Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”.

România, posibilă gazdă a World Butchers’ Challenge 2028

O altă direcție importantă deschisă la Paris este intenția României de a găzdui în viitor World Butchers’ Challenge. Aceasta a fost prezentată oficial consiliului WBC de către reprezentanții României, fiind primul pas într-un proces complex de selecție. Țările interesate trebuie să își exprime intenția, iar apoi urmează o evaluare atentă a capacității de organizare. România va primi un „road map” cu criteriile de îndeplinit pentru a demonstra că poate susține un eveniment de asemenea anvergură. Decizia finală va fi luată în 2026 pentru ediția din 2028.

Mai mult de atât, în urma relațiilor stabilite în timpul competiției din Paris, echipele câștigătoare la WBC au fost invitate de către Fundația „Ștefan Moldovan” să participe la The Butcher Wars, o probă individuală de măiestrie care se intenționează să aibă loc la Cluj-Napoca, în 19-21 septembrie 2025. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Australia, inițiatoarea acestei competiții.

Echipa României, invitată la Ambasada din Paris

Înainte de plecarea din Paris, echipa României a fost invitată la Ambasada României, unde a fost primită de către Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României, și E.S. doamna Ioana Bivolaru, ambasadoarea României la Paris.

„Este important să punem un accent mai mare pe școlile de meserii, astfel încât tot mai mulți tineri să urmeze o carieră de succes în aceste domenii. Educația profesională trebuie să devină o prioritate! Investind în formare și calificare, nu doar că oferim șanse reale pentru viitorul tinerilor, dar consolidăm și meseriile care au dus numele României departe”, a declarat Mircea Abrudean în timpul întâlnirii.

Franța, Germania și Australia, campionii World Butchers’ Challenge 2025

Cea de-a noua ediție a World Butchers’ Challenge a fost câștigată de Franța, urmată de Germania și Australia. Titlurile individuale au revenit, de asemenea, tot Franței. Competiția a stabilit un nou record, cu 14 națiuni participante și peste 6.000 de spectatori, fiind cea mai mare ediție de până acum.

Cu toate că România nu a urcat pe podium în acest an, participarea la WBC a reprezentat un pas important în dezvoltarea măcelăriei ca artă și meserie de prestigiu. Urmează doi ani de muncă intensă, cu obiective clare: pregătirea pentru un nou campionat, organizarea unei competiții internaționale similare în România și, posibil, găzduirea World Butchers’ Challenge în viitor.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Creditul, o necesitate pentru mulți dintre noi

Publicat

Ce trebuie sa faci când soliciți un credit

Un credit de nevoi personale este un împrumut nebancar sau bancar pe care îl poți folosi pentru diverse scopuri, cum ar fi:

• Achiziționarea de bunuri de consum (electrocasnice, mobilă, etc.)
• Plata unor servicii (călătorii, tratamente medicale, evenimente, etc.)
• Refinanțarea altor datorii
• Consolidarea datoriilor

Caracteristicile creditelor de nevoi personale:

• Suma împrumutată poate varia în funcție de instituția financiară și de veniturile tale.
• Dobânda poate fi fixă sau variabilă și este stabilită de instituția financiară.
• Perioada de rambursare poate varia de la câteva luni la câțiva ani.
• În general, creditele de nevoi personale nu necesită garanții, dar pot exista și excepții.

Avantajele creditelor de nevoi personale:

Flexibilitate: Pot fi folosite pentru diverse scopuri.
Rapiditate: Procesul de aprobare este de obicei rapid.
Nu necesită garanții (în majoritatea cazurilor): Nu trebuie să oferi un bun drept garanție.

Cum alegem un credit de nevoi personale:

Compară ofertele: Analizează ofertele mai multor instituții financiare și compară dobânzile, comisioanele și condițiile de rambursare.
Calculează-ți bugetul: Asigură-te că îți poți permite să plătești ratele lunare fără a-ți afecta prea mult bugetul.
Citește cu atenție contractul: Înainte de a semna contractul, citește cu atenție toate clauzele și asigură-te că înțelegi toate costurile implicate.

Sfaturi:

• Împrumută doar suma de care ai nevoie.
• Alege o perioadă de rambursare potrivită pentru tine.
• Fii atent la costurile suplimentare.
• Nu te grăbi să iei o decizie și compară ofertele mai multor instituții financiare.

Înainte de a lua un credit de nevoi personale, este important să analizezi cu atenție situația ta financiară și să te asiguri că acesta este cea mai bună opțiune pentru tine.

Pentru a obține un credit de nevoi personale, de obicei, trebuie să prezinți următoarele documente:

• Act de identitate (carte de identitate)
• Documente care atestă veniturile (adeverință de salariu, talon de pensie, etc.)
• Uneori, pot fi necesare și alte documente, cum ar fi un extras de cont bancar.

Este recomandat să te adresezi direct instituțiilor financiare (bănci, IFN-uri) pentru a obține informații actualizate și personalizate în funcție de situația ta.

Pe de altă parte, un credit ipotecar este un împrumut pe termen lung, garantat cu un imobil (de obicei, locuința pe care o achiziționezi cu banii împrumutați). Practic, banca îți împrumută o sumă de bani, iar tu oferi ca garanție imobilul respective

Caracteristicile unui credit ipotecar:

• Suma împrumutată poate fi de până la 85% din valoarea imobilului, dar depinde de politica fiecărei bănci și de veniturile tale.
• Dobânda poate fi fixă (pe toată perioada creditului) sau variabilă (se poate schimba în funcție de anumite indici de referință).
• Perioada de rambursare poate fi de până la 30-35 de ani.
• Trebuie să plătești un avans la achiziționarea imobilului, de obicei între 15% și 25% din valoarea acestuia.

Tipuri de credite ipotecare:

Credit ipotecar standard: Cel mai comun tip de credit, folosit pentru achiziționarea unei locuințe.
Credit ipotecar pentru construcții: Folosit pentru construirea unei case.
Credit ipotecar pentru renovări: Folosit pentru renovarea unei locuințe existente.
Credit ipotecar pentru refinanțare: Folosit pentru a înlocui un credit ipotecar existent cu unul nou, de obicei cu o dobândă mai mică sau cu alte condiții mai avantajoase.

Avantajele unui credit ipotecar:

Îți permite să achiziționezi o locuință: Fără un credit ipotecar, majoritatea oamenilor nu ar putea cumpăra o casă sau un apartament.
Dobândă mai mică decât la alte credite: De obicei, creditele ipotecare au o dobândă mai mică decât creditele de consum sau cardurile de credit.
Perioadă de rambursare lungă: Perioada de rambursare lungă face ca ratele lunare să fie mai mici.

Cum alegi un credit ipotecar:

• Analizează ofertele mai multor bănci și compară dobânzile, comisioanele și condițiile de rambursare.
• Asigură-te că îți poți permite să plătești ratele lunare fără a-ți afecta prea mult bugetul.
• Înainte de a semna contractul, citește cu atenție toate clauzele și asigură-te că înțelegi toate costurile implicate.

Sfaturi:

• Împrumută doar suma de care ai nevoie.
• Alege o perioadă de rambursare potrivită pentru tine.
• Fii atent la costurile suplimentare.
• Nu te grăbi să iei o decizie și compară ofertele mai multor bănci.

Este doar alegerea ta pentru ce tip de credit vei opta!

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia

Publicat

Karatiști clujeni la Gymnaziada din Serbia

Trei tineri sportivi clujeni sunt gata de luptă și vor să cucerească medalii la Gymnaziada Școlară care se va desfășura în Zlatibor, Serbia.

Daria Trif, Roxana Moldovan și David Florea vor reprezenta România la competiția sportivă considerată ca fiind una dintre cele mai prestigioase, după Jocurile Olimpice și Universiadă.

Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia

Talentații sportivi sunt membri ai clubului Elite Martial Arts din Cluj-Napoca și se pregătesc să ne reprezinte țara la Gymnaziada Școlară din Zlatibor, Serbia. Evenimentul, care reunește peste 3.500 de sportivi din 57 de țări, va fi o adevărată provocare pentru Daria Trif, Roxana Moldovan și David Florea.

Cei trei sportivi sunt elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu” și vor concura la probele de karate, unde își vor demonstra abilitățile și determinarea. Daria și Roxana vor concura la câte 3 probe fiecare, în timp ce David va participa la nu mai puțin de 5 probe. Ei sunt antrenați de fostul campion mondial la karate, Alex Mic, care le-a insuflat pasiunea pentru acest sport și i-a pregătit pentru competiția de nivel înalt.

Tinerii sportivi clujeni, sprijiniți de familie și profesori

Sigur, succesul lor nu ar fi fost posibil fără sprijinul necondiționat al familiilor lor și al școlii unde studiază. Atât directororea Școalii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, Carmen Stănescu, cât și diriginte elevilor, Alexandra Tersanszki și Vaida Laurenția, au transmis mesaje de încurajare, evidențiind sprijinul școlii pentru performanța sportivă a elevilor.

Competiția de karate de la Zlatibor, care începe peste două zile, se anunță una intensă, în cursa pentru medalii concurând peste 200 de fete și 300 de băieți. Sportivii clujeni vor concura în zilele de 9 și 10 aprilie.

Citește mai departe

EVENIMENT

Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației

Publicat

Deputalul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a ridicat, în Parlament, problema gestionării ineficiente a deşeurilor în România şi importanța protejării mediului.

Aceasta a generat o criză ecologică ce necesită măsuri urgente care să asigure garantarea dreptului cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos, a spus Remus Lăpușan.

Remus Lăpușan: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației

”Gestionarea ineficientă a deşeurilor în România, accentuată de abandonarea, arderea şi lipsa unui sistem eficient de reciclare reprezintă o problemă de importanță națională, care afectează profund mediul înconjurător, sănătatea populației şi calitatea vieții fiecăruia dintre noi”, a spus Remus Lăpușan.

Deputatul PSD de Cluj a arătat că, în contextul aderării la spaţiul Schengen, este necesară o înăsprire a legislaţiei de mediu, mai ales că libera circulaţie a mărfurilor pe teritoriul UE presupune responsabilităţi sporite în materie de securitate pentru toate statele member.

”România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deşeurilor municipale, cu o rată de doar 11,3%, mult sub media europeană de aproape 49%. Deşi producem o cantitate mai mică de deşeuri pe cap de locuitor comparativ cu alte state europene, lipsa unei infrastructuri moderne și a unor politici coerente face ca acestea să ajungă fie în gropile de gunoi, fie să fie abandonate în natură sau, mai grav, arse ilegal”, spune Lăpușan .

E nevoie urgent de o strategie națională eficientă de gestionare a deşeurilor

Deputatul PDS a atras atenția și că depozitarea necontrolată a deşeurilor este tot mai frecventă în întreaga țară. ”Pe câmpuri, în păduri, pe malurile râurilor şi chiar în zonele urbane, apar munți de gunoaie care afectează ecosistemele și pun în pericol sănătatea oamenilor. Deşeurile provenite din construcţii şi demolări, precum molozul, betoanele sau materialele plastice, sunt lăsate la întâmplare, fără nicio măsură de protecție a mediului, contribuind astfel la contaminarea solului şi a apelor subterane.

În plus, şi lipsa unor soluții eficiente de eliminare controlată duce la arderea ilegală a deşeurilor, care și aceasta o practică tot mai întâlnită. Fumul toxic rezultat din arderea plasticelor, cauciucurilor şi altor materiale periculoase eliberează în aer substanțe nocive, cu efecte grave asupra sănătății populației. În numeroase zone urbane şi periurbane, această poluare a aerului devine tot mai vizibilă, afectând direct calitatea vieţii.

Este esențial să conştientizăm că lipsa unor măsuri ferme nu doar că degradează mediul, dar pune în pericol şi sănătatea generațiilor viitoare. O strategie națională eficientă de gestionare a deşeurilor nu mai poate fi amânată. România are nevoie de un sistem modern de colectare selectivă, de sancțiuni mai dure pentru cei care abandonează şi ard deşeuri ilegal, precum şi de investiții serioase în infrastructura de reciclare şi valorificare a acestora”, a arătat Remus Lăpușan.

Poluarea, de orice fel, trebuie combătută

Remus Lăpușan a mai spus că primii paşi în vederea adoptării unor măsuri ferme au fost deja făcuţi prin adoptarea, cu implicarea puternică a grupului parlamentar PSD, a noului Cod Silvic.

”Suntem conştienţi cu toţii de importanţa pădurilor ca plămani verzi ai planetei şi consider că, aşa cum am reuşit să avem o abordare unitară şi transpartinică în adoptarea unui nou Cod Silvic, la fel putem avea aceeaşi coeziune şi în ceea ce priveşte adoptarea unor măsuri legislative în vederea combaterii poluării, de orice fel ar fi ea. Doar printr-o acțiune rapidă și coordonată putem preveni transformarea României într-o imensă groapă de gunoi și pentru a asigura un mediu curat pentru generațiile viitoare”, a mai spus Remus Lăpușan.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate