EVENIMENT
Vasile Dîncu, prima declarație după plecarea din funcția de ministru al APĂRĂRII: Aud de 6 luni că trebuie să demisionez



Clujeanul Vasile Dîncu, ministrul demisionar al Apărării, a refuzat să elaboreze pe tema „imposibilității de a colabora” cu președintele României, Klaus Iohannis, luni, când a fost abordat de jurnaliști la Parlament.
Vasile Dâncu a declarat doar că „aud pe surse de șase luni de zile că trebuie să demisionez și toate celelalte”, cu privire la decizia de a pleca din fruntea ministerului Apărării, anunțată luni dimineața .
Fostul ministru al Apărării a mai declarat că nu i-a cerut nimeni demisia până acum și că nu i-a cerut nimeni să facă ceva ilegal.
„Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României”
Vasile Dîncu și-a anunțat demisia luni, 24 octombrie, pe pagina de Facebook. Acesta și-a motivat gestul „prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei”.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a luat act de decizia lui Vasile Dîncu, fără să fie anunțat un interimar la minister.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că respectă decizia lui Vasile Dîncu și i-a mulțumit pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale.
„Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Vasile Dîncu a fost în ultima perioadă ținta unor critici din partea prim-ministrului Nicolae Ciucă, dar și a președintelui Klaus Iohannis, după o serie de declarații legate de soluționarea conflictului din Ucraina.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Program prelungit în weekend, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj, cu ocazia alegerilor prezidențiale

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj va avea program special de lucru cu publicul în perioada alegerilor pentru funcția de președinte al României.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în scopul asigurării desfăşurării în condiţii optime a procesului electoral privind alegerile pentru Președintele României din anul 2025 și alegerile locale parțiale din anul 2025, îşi va adapta programul de lucru cu publicul, astfel încât să fie rezolvate în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate persoanelor cu drept de vot.
Programul de funcționare
Astfel, programul de funcționare este următorul:
- Sâmbătă, 03.05.2025: între orele 08.00 – 16.00 pentru depunere documente și eliberare acte de identitate;
- Duminică, 04.05.2025: între orele 07.00-19.00 pentru depunere documente în vederea eliberării actelor de identitate și între orele 07.00-21.00 pentru eliberare acte de identitate.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj recomandă cetăţenilor care şi-au depus actele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii de identitate provizorii, ale căror documente sunt emise şi neridicate, să se deplaseze la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi, pentru ridicarea actelor de identitate, în vederea exercitării dreptului de vot.
Informaţii suplimentare pot fi obținute accesând pagina web a Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj la adresa www.djepcluj.ro.
Programul prelungit și la Primăria Cluj-Napoca
Primăria Cluj-Napoca anunță că, în perioada 1–4 mai 2025, activitatea cu publicul se va desfășura exclusiv prin Direcția de Evidență a Persoanelor și cel de Stare Civilă.
Astfel, Serviciul de Evidență a Persoanelor va funcționa după următorul program:
- Sâmbătă, 3 mai 2025 – între orele 08:30 – 16:00
- Duminică, 4 mai 2025 – între orele 07:00 – 21:00
EVENIMENT
Doi bărbați din Dej, reținuți pentru FURT calificat. Au sustras dintr-o mașină scule electrice de 2.000 de euro

Doi bărbați din Dej, ambii de 34 de ani, au fost reținuți de polițiști pentru furt calificat. Aceștia au sustras dintr-o mașină scule electrice în valoare de 2.000 de euro.
„La data de 28 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției municipiului Dej au identificat doi bărbați, ambii în vârstă de 34 de ani, din municipiul Dej, bănuiți de comiterea infracțiunii de furt calificat.
Doi bărbați din Dej, reținuți pentru FURT calificat. Au sustras dintr-o mașină scule electrice de 2.000 de euro
Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 23 aprilie a.c., aceștia ar fi sustras dintr-un autoturism parcat pe o stradă din municipiu suma de 2.000 de euro, mai multe scule electrice și alte bunuri.
În baza mandatului emis de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej, la data de 28 aprilie a.c., polițiștii au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară la locuința unuia dintre bărbați, fiind identificate și ridicate o parte din bunurile sustrase, prejudiciul fiind recuperat în proporție de aproximativ 90%.
În aceeași zi, în baza probatoriului administrat, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 29 aprilie a.c. au fost prezentați magistraților din cadrul Judecătoriei Dej, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în vederea documentării întregii activități infracționale”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
EXCLUSIV. Polițist de la Penitenciarul Gherla, pensionar de lux la 42 de ani, cu o pensie URIAȘĂ. E un adevărat record

Un polițist de la Secția Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, județul Cluj, a bătut orice record, acesta devenit pensionar de lux și ieșind la pensie la 42 de ani și 6 luni, cu o pensie uriașă.
Secția Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde se aflau incarcerate doar femei, s-a desființat, deoarece spațiile au fost incluse în proiectul de reabilitare/ modernizare a clădirii Palatului de Justiție Cluj-Napoca.
Astfel, efectivul de persoane private de libertate de la Sectia Exterioară Cluj-Napoca a fost relocat conform Deciziei Directorului General al ANP nr. 360 din 28.02.2020 privind profilarea locurilor de detinere din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, tinandu-se cont de locurile disponibile de la nivelul fiecarei unităţi penitenciare care custodiază persoane private de libertate de sex feminin.
66 de polițiști de penitenciare lucrau la Cluj-Napoca
”În cadrul Secției Exterioare Cluj-Napoca şi-au desfăşurat activitatea un număr 66 de poliţişti de penitenciare, dintre care un număr de 20 de polițiști de penitenciare au îndeplinit condițiile în vederea pensionării anticipate parţial, odată cu desfiinţarea Secției Exterioare Cluj-Napoca, 16 polițiști de penitenciare au fost mutați în cadrul altor unități penitenciare, 27 de polițiști de penitenciare au fost numiți în funcții în urma procedurii de schimbare din funcție și un număr de 3 polițiști de penitenciare au îndeplinit condițiile în vederea pensionării pentru limită de vârstă.
Aceştia au avut vârste cuprinse între 42 ani şi 6 luni şi 49 de ani şi 7 luni”, arată Penitenciarul Gherla într-un răspuns pentru Cluj24.
Pensie de 8400 de lei la 42 de ani
Din informațiile noastre, recordul la capitolul pensionat la vârste ridicole îi aparține polițistului D. P. de la Secția Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, ieșit la pensie la 42 de ani și 6 luni cu o pensie de 8.400 de lei.
”Toate structurile de apărare se plâng, în continuare, de deficit de personal și noi pensionăm oameni la 42 de ani.
Știu că este deficit de personal și la Administrația Națională a Penitenciarelor, este deficit cronic la MAI, la IPJ Cluj, de exemplu. De ce Ministerul Justiției a ales varianta pensionării a 20 de polițiști de penintenciare, toți sub 50 de ani, în puterea vârstei și cu experiență acumulată după peste 20 de ani în serviciu? Nu se puteau reprofila acei polițiști și să treacă la MAI? IPJ Cluj avea mare nevoie de oameni cu experiență. Așa a ieșit o mare bătaie de joc”, a comentat un polițist clujean.
ADMINISTRAȚIE
S-a rezolvat, nu se poate! Primăria Ciurila invocă lipsa cadrului legal pentru igienizarea bazinelor de apă de la Pruniș

Primăria comunei Ciurila a transmis oficial că nu poate interveni legal pentru igienizarea și întreținerea bazinelor și izvoarelor din satul Pruniș.
Primăria comunei Ciurila a transmis oficial, într-un document semnat pe 29 aprilie de primarul Teodor-Cristinel Popa și de secretarul general, că nu poate interveni legal pentru igienizarea bazinelor și izvoarelor din satul Pruniș, folosite ca sursă principală de apă de către localnici.
Primăria: „Nu putem interveni legal asupra izvoarelor din Pruniș”
Autoritățile locale motivează că aceste bazine nu fac parte din domeniul public sau privat al comunei, nefiind înregistrate în patrimoniul administrativ și administrate de instituții publice.
„În urma analizei solicitării dumneavoastră înregistrate la Primăria Comunei Ciurila, prin care solicitați intervenția autorităților locale pentru lucrări de întreținere și igienizare a unor bazine și izvoare de apă utilizate în prezent ca sursă principală pentru alimentarea cu apă a gospodăriilor din satul Pruniș, vă aducem la cunoștință următoarele:
Bazinele și izvoarele menționate în cuprinsul cererii nu fac parte din domeniul public sau privat al Comunei Ciurila, nefiind înregistrate în patrimoniul unității administrativ-teritoriale și nefiind administrate de către autoritățile locale. Ca atare, Primăria și Consiliul Local Ciurila nu pot interveni legal asupra acestora, întrucât ar însemna utilizarea fondurilor publice pentru lucrări asupra unor bunuri care nu aparțin comunei și asupra cărora administrația locală nu are drept de administrare sau gestiune”, se arată în document.
Promisiuni acum, fapte mai târziu
Autoritățile locale și-au reiterat angajamentul de a finaliza și pune în funcțiune rețeaua centralizată de alimentare cu apă în satul Pruniș.
„Înțelegem importanța și urgența asigurării accesului la o sursă minimă de apă potabilă și, în acest sens, reiterăm angajamentul autorității publice locale de a finaliza și pune în funcțiune rețeaua centralizată de alimentare cu apă în satul Pruniș, care va oferi o soluție sustenabilă, sigură și legală pe termen lung. Vă mulțumim pentru înțelegere și rămânem deschiși pentru a identifica, împreună, soluții legale și viabile care să răspundă nevoilor reale ale comunității”, se mai arată în scrisoare.
Comunitatea reclamă lipsa de interes a autorităților
Alina Chiriac, activistă civică și inițiatoare a petiției semnate de localnici, a reacționat vehement la răspunsul administrației, acuzând autoritățile de lipsă de voință și de dezinteres față de nevoile reale ale comunității: „Ne-a răspuns primărica la petiția prin care cerem sprijin pentru acces civilizat la apă în satul Pruniș. Și ce credeți că a răspuns? NU SE POATE.”
Ea critică autoritățile locale pentru lipsa unor estimări care ar fi putut fi făcute chiar și în condițiile actuale, adăugând: „Nu se poate să investească primăria 500 – 1000 de lei să trateze apa unui sat? Nici nu au încercat.”
Se cere modificarea rețelei de apă pentru a include și Pruniș
Chiriac cere autorităților să modifice proiectul de extindere a rețelei de apă din Sălicea, aflat în lucru, pentru a include satele Pruniș și Săliște, propunând o soluție considerată legală și eficientă din punct de vedere al costurilor.
Ea face apel la locuitorii din zonă să susțină petiția adresată autorităților, care cere extinderea rețelei de la CA Someș către aceste sate.
Pruniș, sat la 20 km de Cluj, dar fără apă
În ciuda proximității față de Cluj-Napoca, locuitorii din Pruniș trăiesc fără acces la o rețea publică de apă. Rețeaua improvizată din anii ’70, construită de comunitate, este astăzi în stare de degradare și are nevoie de intervenții pentru igienizare și curățare. Tensiunile s-au amplificat recent, în urma apariției unei canise ilegale racordate abuziv la rețea, consumul mare înregistrat de aeasta privând alți locatari de accesul la apă.
Deși în 2022 au fost introduse țevi printr-un proiect cu fonduri europene, alimentarea nu a fost pusă în funcțiune, iar în 2025, proiectul a fost lansat din nou în licitație, dar fără garanții clare privind finalizarea.