EVENIMENT
U-BT Cluj – Hapoel Ierusalim, 79-91. Act decisiv de COȘMAR pentru clujeni
U-BT Cluj a întâlnit, miercuri seara în BTarena, pe Hapoel Ierusalim, într-un meci din etapa a 14-a a BKT EuroCup. Clujenii se aflau pe locul 5 în grupă, acumulând 7 victorii și 6 înfrângeri. Duelul a fost condus de o brigadă alcătuită din Milivoje Jovcic (Serbia), Eduard Udyanskyy (Anglia) și Jurgis Laurinavicius (Lituania). După un act decisiv de coșmar, clujenii au cedat cu 79-91.
Hapoel Ierusalim este situată pe locul doi în grupă, israelienii câștigând 8 meciuri și pierzând alte 5. Hapoel are moralul ridicat, după ce a izbutit să o învingă pe Aris Salonic în etapa precedentă, scor 90-85.
În tur, U-Banca Transilvania a depășit-o în deplasare pe Hapoel cu scorul de 81-73. Din păcate, în acel joc desfășurat în Bulgaria s-a accidentat Patrick Richard.
U-BT Cluj – Hapoel Ierusalim, 79-91. Act decisiv de COȘMAR pentru clujeni
Înaintea partidei, Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania a spus:
„Evident că e un meci extrem de important pentru noi, nu mai sunt foarte multe șanse de a greși dacă vrem să avem un loc cât mai bun în vederea Play-Off-ului. Jucăm cu o echipă împotriva căreia ne luptăm direct pentru un loc cât mai sus în clasament. Sunt o formație cu mult talent, mai ales la nivelul fundașilor. Au cel mai bun marcator, Harper, care poate să facă diferența. Carrington și Zoosman sunt alți baschetbaliști foarte buni. Totuși, va juca U-Banca Transilvania cu Hapoel, nu împotriva a câtorva jucători.
Suntem într-un ritm bun, ne-am antrenat bine. Avem o mentalitate corectă și ne dorim să câștigăm acest meci. Jucăm acasă, așteptăm publicul în număr cât mai mare, sperăm să avem o sală plină. Absențele sunt aceleași, Guzman nu este refăcut. Evident, va lipsi și Pat Richard. A revenit Măciucă la antrenamente, deci va fi în lot. Alte probleme nu sunt, așteptăm cu nerăbdare meciul și să ne luptăm la fiecare posesie pentru a obține această victorie pe care ne-o dorim foarte mult. Va conta și că publicul ne va susține. Dacă nu jucăm un baschet de calitate, e greu să profităm de faptul că suntem acasă.”
Confruntarea din BTarena i-a adus față în față pe Zavier Simpson și Jared Harper, favoriții principali la premiul de MVP al sezonului în EuroCup, și pe Adam Mokoka și Khadeen Carrington, doi baschetbaliști foarte spectaculoși.
Începutul partidei n-a fost deloc pe măsura „reclamei”. Cele două tabere au ratat mult și au părut lipsite de idei, fiind cu mult sub forma obișnuită. Actul inaugural a fost „salvat” de prestația solidă a lui Carrington care, venit de pe bancă, a marcat 10 puncte și a dus scorul la 17-9 pentru Hapoel.
În secvența secundă, nici Simpson, nici Mokoka nu au fost cei care au dat replica pentru clujeni, ci DJ Seeley, care le-a adus în memorie fanilor alb-negri fazele decisive pe care le reușea în ediția precedentă.
Cu Orelik și Stephens în centrul defensivei, U-BT a oprit majoritate atacurilor adverse și se afla în control. Însă, finalul reprizei le-a aparținut oaspeților care, prin Harper și Carrington, au redus deficitul la o posesie: 37-35.
În urma unui act decisiv de coșmar, U-BT Cluj-Napoca a fost învinsă
După pauză, miza meciului și-a spus cuvântul și tensiunea s-a resimțit din ce în ce mai puternic, doi jucători fiind sancționați cu fault antisportiv și greșeală tehnică în decurs de 5 minute.
Seeley a continuat să demonstreze că este genul de jucător la care Orelik se referea în conferința de presă și a mai pus 8 puncte pe tabelă. Dar defensiva oaspeților a fost tot mai agresivă și aceștia au revenit la conducere, scor 61-59, cu un sfert rămas din joc, provocându-l pe Mihai Silvășan să își ia câteva secunde pentru reflecție.
Elevii săi au început cum nu se putea mai prost actul decisiv, cu un joc precipitat: greșeli în atac și lipsă de concentrare în apărare. În aceste minute finale, suporterii au avut oportunitatea, în sfârșit, să vadă duelul între Simpson și Harper.
Fundașul echipei din Israel s-a achitat excelent de responsabilitățile de conducător de joc, iar Hapoel s-a distanțat la 8 puncte, 78-70, cu puțin peste 200 de secunde rămase din meci.
Stephens a reaprins speranțele formației sale, cu un slam-dunk în forță, însă adversarii au fost mai alerți, au părut mai proaspeți și au obținut victoria: 91-79.
Clujenii nu stau bine în cursa pentru play-off
Cu acest rezultat, U-BT Cluj-Napoca a revenit la un procentaj al succeselor de 50%, având un bilanț de 7-7. În schimb, Hapoel Ierusalim s-a distanțat la două victorii de adversari: 9-5.
Liderii gazdelor au fost DJ Seeley (27 de puncte), Zavier Simpson (17 puncte) și Deshawn Stephens (11 puncte).
De partea cealaltă, învingătoarea a fost condusă de Khadeen Carrington (23 de puncte) și Jared Harper (21 de puncte).
În runda cu numărul 15, U-BT Cluj-Napoca se va deplasa pe terenul Umanei Reyer Venezia. În tur, ardelenii au revenit dramatic, în ciuda eliminării lui Silvășan, și s-au impus cu 86-78.
Sursa: GSP
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ANM anunță temperaturi peste normalul perioadei în majoritatea regiunilor și un deficit de precipitații în următoarele patru săptămâni.
Săptămâna 20.01.2025 – 27.01.2025
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele montane. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și în jumătatea vestică a Carpaților Meridionali.
În următoarele patru săptămâni va fi mai CALD decât media perioadei. Vezi PROGNOZA
Săptămâna 27.01.2025 – 03.02.2025
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 03.02.2025 – 10.02.2025
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară la nivelul întregii țări.
Săptămâna 10.02.2025 – 17.02.2025
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi ușor deficitare în regiunile sudice și local în cele vestice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
EVENIMENT
Integrarea imigranților, prioritate la Cluj-Napoca. Emil Boc, semnal de alarmă: E doar începutul. Putem avea probleme
Primarul Emil Boc trage un semnal de alarmă privind integrarea imigranților la Cluj-Napoca, subliniind că lipsa unor măsuri clare ar putea duce la probleme sociale pe termen lung, similare cu cele întâlnite în alte țări europene.
În cadrul ședinței de Consiliu Local, edilul a vorbit despre riscurile ignorării fenomenului imigrației în Cluj-Napoca și despre nevoia urgentă de a construi punți culturale și sociale pentru cei care aleg să trăiască și să muncească în oraș.
Propunere USR: Ghid pentru imigranții din Cluj
Consilierul local Adriana Cristian (USR) a subliniat necesitatea sprijinului administrativ pentru integrarea imigranților, propunând crearea unui ghid digital și fizic în limba engleză, care să le ofere informații despre regulile locale.
„Foarte mulți dintre livratori sunt imigranți și asta nu este o problemă, dar aș vrea să vă întreb, în momentul de față, noi ca administrație publică le-am venit în ajutor cu ceva? Știu că obligația ar trebui să fie a operatorului care i-a angajat, dar cred că aceasta este o problemă majoră a orașului, pe care trebuie să începem să o planificăm. Poate pregătim un ghid pentru cine vine aici, ca să înțeleagă care sunt regulile, poate digital, în limba engleză, poate și în format fizic. Știu sigur, din discuțiile pe care le am cu aceștia, că angajatorul nu o face”, a declarat Adriana Cristian.
Clujul poate deveni un model de bună practică
Adriana Cristian a sugerat, de asemenea, extinderea inițiativei la nivel național, propunând ca municipiul Cluj-Napoca să fie un model pentru restul țării.
„Poate vom duce acest proiect și la nivel național și vă solicit tuturor să lucrăm împreună și să facem propunerea aceasta mai departe, dar ca de fiecare dată, cred că Clujul poate să fie primul care merge în direcția aceasta”, a mai arătat consilierul USR.
Emil Boc: „Centru de informare pe strada Avram Iancu”
Primarul Emil Boc a susținut ideea și a subliniat faptul că administrația locală deja a făcut pași importanți în această direcție, fiind primul oraș din România care abordează astfel de probleme.
„Aveți dreptate, dar vreau să știți că suntem primii din România care facem acest lucru. Atunci când a apărut problema. La fel am făcut și când a apărut problema refugiaților din Ucraina, am fost primii care am creat un centru pentru primirea, instruirea și pregătirea refugiaților și suntem singurul oraș din România care a asigurat un asemenea centru. Avem și un centru pe strada Avram Iancu unde periodic desfășoară și am făcut inclusiv pentru cei din Vietnam, din Bangladesh, din Pakistan, discutând cu liderii lor forme de comunicare și am solicitat de asemenea autorităților statului să facă și alte activități instituționale”, a declarat edilul.
Semnal de alarmă, tras de Emil Boc: „Putem avea probleme pe termen mediu și lung”
Emil Boc a avertizat că lipsa integrării poate duce la fragmentarea comunităților, așa cum s-a întâmplat în unele țări europene, și a subliniat importanța incluziunii sociale și culturale.
„Vă spun tuturor, e doar începutul. Dacă nu avem grijă, ca oraș, să integrăm, indiferent de naționalitatea celor care sunt în România sau în Cluj, putem avea probleme pe termen mediu și lung, așa cum din nefericire vedeți în altă țări europene, unde acest proces a fost, la un moment dat, scăpat de sub control. Dacă nu vor fi integrați în cultura, în specificul și în problemele locale, riscăm să creăm comunități separate, după aceea greu de refăcut. E suficient să mergeți în câteva țări fanion ale Uniunii Europene să vedeți cartiere întregi unde poliția națională nu poate intra, pentru că procesul de integrare nu a fost pregătit și nu a fost o preocupare. De aceea, acest fenomen general de lipsă a forței de muncă, de îmbătrânire a populației, de insuficiență a personalului pe diverse sectoare, până o să apară roboții, care vor fi sprijinul alternativ”, a mai explicat edilul.
EDUCATIE
Soluții propuse de studenți pentru sprijinirea Clujului în atingerea neutralității climatice. Cele mai bune proiecte, premiate
Studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai au prezentat propunerile lor pentru sprijinirea municipiului Cluj-Napoca în atingerea neutralității climatice. Cele mai bune proiecte au fost premiate.
Evenimentul „Tech for Climate”, organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, a avut loc vineri, 17 ianuarie 2025, în Amfiteatrul „Simone Veil”. Evenimentul a avut ca scop evidențierea și premierea soluțiilor inovative propuse de studenți pentru sprijinirea eforturilor orașului de a deveni neutru din punct de vedere climatic.
Proiecte concepute de studenții din Cluj
În cadrul evenimentului au fost prezentate și premiate soluțiile inovative propuse de echipe interdisciplinare de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai (Facultățile de Matematică-Informatică, Geografie și Știință și Ingineria Mediului), care au colaborat cu studenți ai Universității din Oslo, Facultatea de Arhitectură și Design. Cele opt echipe, formate din 60 de studenți, au identificat soluții creative la cele două provocări principale:
- AI-Driven Carbon Footprint Tracker in Cluj
- Walk Safe in Cluj
Aceste soluții au ca scop sprijinirea eforturilor orașului Cluj-Napoca pentru atingerea neutralității climatice.
Aplicație de mers pe jos, de calcul al amprentei de carbon sau de eficiență energetică
În cadrul evenimentului, echipele de studenți au prezentat aplicații menite să contribuie la reducerea poluării. Printre acestea, s-au numărat o aplicație mobilă care optimizează mersul pe jos în oraș, oferind trasee personalizate, dar și o aplicație de calculare a amprentei de carbon pentru gospodărie și o aplicație care oferă informații privind consumul clădirilor publice din oraș.
Cele mai bune dintre acestea au fost premiate, în urma deliberării juriului.
Obiective ambițioase, soluții inovatoare
Printre principalele obiective ale proiectului se numără:
- Crearea de noi oportunități de învățare despre schimbările climatice;
- Dezvoltarea unei rețele de tineri promotori ai neutralității climatice;
- Promovarea cetățeniei active și a artei stradale ca metodă de conștientizare.
În cadrul evenimentului Tech for Climate, au fost prezentate și premiate proiectele inovative ale studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai (Facultățile de Matematică-Informatică, Geografie și Știința Mediului) și de la Universitatea din Oslo, Facultatea de Arhitectură și Design.
Cluj-Napoca, neutru climatic până în 2030
În 2022, municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice.
Proiectul„Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic: Planificare, coordonare, inspirație” a fost depus spre finanțare de către UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării Dezvoltării şi Inovării, împreună cu cele trei municipalități din România selectate în Misiunea Europeana pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030, Cluj- Napoca, Sector 2 – București și Suceava, precum și cu reprezentanți ai ecosistemelor locale din acestea, în parteneriat cu reprezentanți ai municipalităților din Norvegia și Islanda care fac parte din Misiune: Oslo, Trondheim, Stavanger și Reykjavik.
Anul acesta, în luna aprilie, va mai avea loc evenimentul de final de proiect în care vor fi prezentate detaliat rezultatele proiectului, precum și oportunitatea folosirii acestora ca premise pentru dezvoltarea altor proiecte care au scopuri similare.
ACTUALITATE
Clujul dă tonul. Emil Boc anunță reguli obligatorii pentru livratorii de mâncare: „Dacă nu, începem cu amenzile!”
Cluj-Napoca va deveni primul oraș din România care reglementează siguranța livratorilor de mâncare. Autoritățile locale cer firmelor de food delivery să asigure echiparea corespunzătoare a livratorilor pe biciclete sau scutere.
Primarul Emil Boc a anunțat, în ședința Consiliului Local de vineri, 17 ianuarie, că Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Instituția Prefectului Cluj, a constituit un grup de lucru pentru a discuta cu reprezentanții firmelor de food delivery.
Scopul principal al acestei inițiative este de a cere firmelor să echipeze corespunzător vehiculele utilizate de livratori, pentru a preveni producerea de accidente, a explicat Emil Boc.
Firmele au termen până în 15 februarie să se conformeze
Astfel, firmele de food delivery au termen până pe 15 februarie să implementeze măsurile cerute. După această dată, autoritățile vor începe să aplice amenzi celor care nu respectă noile reguli.
Clujul este primul oraș din țară care introduce astfel de măsuri pentru protejarea livratorilor, un segment de lucrători aflat în creștere rapidă, dar adesea expus riscurilor.
Tot mai multe acccidente cu livratori
Emil Boc a subliniat că această inițiativă vine pe fondul numărului tot mai mare de accidente în care sunt implicați livratorii. Cel mai recent incident a avut loc luni, în Florești, când un livrator de 22 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de un șofer.
„Este o problemă pe care nu o mai putem ignora” a adăugat primarul.
Firmele de livrare vor fi obligate să echipeze bicicletele și motocicletele livratorilor cu elemente de siguranță obligatorii, precum lumini, veste reflectorizante și alte dotări conforme normelor de siguranță rutieră. În caz contrar, autoritățile vor aplica amenzi.
FOTO: Arhivă