EVENIMENT
Va fi un val de coronavirus prin noiembrie-ianuarie. Epidemiologul clujean Molnar Geza explică situaţia
Epidemiologul clujean Molnar Geza crede că epidemia de coronavirus este pe cale de disparţie în România, la fel cum se va întâmpla şi la nivel mondial cu pandemia. Totuşi, vor mai exista numeroase cazuri, poate chiar timp de ani de zile, dar nu cu salturi abrupte. El prognozează că următorul val de coronavirus va fi prin noiembrie-decembrie-ianuarie-februarie.
Amănunte, în interviul acordat www.cluj24.ro de reputatul epidemiolog clujean Molnar Geza.
Molnar Geza: Pot să adun datele în aşa fel încât să fie mai puţin sau mai mult
Rep: Domnule Molnar Geza, după câteva luni de existenţă a pandemiei, privită retrospectiv, cum o vedeţi, cum vi se pare? Şi, pe de altă parte, credeţi că per ansamblu au relevanţă creşterile din ultimele zile ale numărului de cazuri?
Molnar Geza: Atât se tot freacă problema aceasta, încât, vă spun sincer, că sunt epuizat şi plictisit. Deci, unii parlamentari au cerut dovadă; acum li s-a furnizat dovadă. Restul… nu intru în amănunte, pentru că e o problemă politică. Dar: pe mine nu mă interesează cifra -320 de cazuri sau 313 sau 350-, ci conţinutul cifrei. Adică, gândiţi-vă d-voastră, că 100.000 de persoane sunt în izolare. Bun! La 100.000 de persoane, dacă facem în noaptea asta 100.000 de testări, ar scoate minimum 500 de cazuri noi. Depinde, deci, câte testări se fac. Înainte se făceau 3.000-5.000 de testări. Acum, la sfârşit de săptămână, ca să avem din belşug, s-au făcut 11.000 de testări.
Doi la mână: depinde la cine au făcut testări. Văd extinderea aceasta exagerată de la Braşov. Eu pun semnul întrebării şi cu calitatea testărilor. Dar, după două sau trei probleme, care nu-s în acelaşi ton de entuziasm, că, vai de mine, vine potopul pentru că s-o mărit cu 50 sau 100 de cazuri… Am spus şi n-am fost singurul, că asta e coada epidemică, trebuie să contăm pe anumite apariţii de cazuri. Luaţi de exemplu… A crescut la Buzău. Dar Buzăul a stagnat şi a fost foarte ieşit din comun cu un număr mic de cazuri timp de 3-4 săptămâni, când peste tot în jurul lui a fost excedent de cazuri. Prahova: dacă vă uitaţi pe două săptămâni înainte, de asemenea, tot a stagnat.
Deci, sunt vreo 12-13 judeţe care în ultimele 3-4 zile au raportat mai multe cazuri. Eu n-am de unde să ştiu dacă acolo s-au făcut mai multe investigaţii… Sau Harghita, că a crescut în ultimele 10 zile. Păi, e cu întârziere de 3 săptămâni faţă de restul, faţă de Covasna, Mureş, faţă de Alba. Aşa că, sigur, apar focare restante. Dar asta nu e nici tragedie, nici ceva ieşit din comun; este un fenomen absolut obişnuit spre terminarea unei epidemii de viroză respiratorie, cum e şi cu COVID.
Repet: da, a crescut, s-a raportat crescut; cum s-a raportat, ce s-a raportat, de unde s-a raportat etc nu le cunosc, deci nu le pot comenta. Eu nu vreau să afirm ce am auzit la televizor că-s date false şi aşa mai departe; nu, nu consider e nevoie de date false. Pot să adun datele şi în aşa fel încât să fie mai puţin sau să fie mai mult.
Epidemia e pe cale de dispariţie
Rep: Deci, din datele pe care le aveţi, credeţi că o să crească sau că o să scadă numărul de cazuri de coronavirus?
MG: Nu cred că o să crească. Nicidecum, nu există! Nu revine valul doi, nu revine etc. Ci este în perioada de scădere a morbidităţii şi a ratei de transmisibilitate. Toată lumea a confirmat că rata de transmisibilitate a coborât sub 1. Este 0,9 până la 1,1, depinde de teritoriu. Deci, chiar dacă rămân cu cifre adunate din 10, 12, 15 judeţe, Banatul stagnează, în teritoriul nostru de nord-vest, exceptând Bistriţa, toată lumea stagnează. În regiunea centru, în afară de Braşov, în restul nu sunt creşteri semnificative. Oltenia nu are creştere semnificativă. E vorba de focare teritoriale.
Rep: Credeţi, deci, că epidemia este pe cale de dispariţie?
MG: Epidemia, da, e pe cale de dispariţie. Epidemie însemnând pe tot teritoriul naţional, cu cazuri multe şi cu ascensiune. Dar nu e pe cale de dispariţie procesul infecţios. Adică, infecţiile pot să apară în continuare, dar trendul de scădere a morbidităţii este neîntrerupt şi continuă mai departe, chiar cu episodul de trei zile de la sfârşitul săptămânii.
Vârful n-a fost atins la nivel mondial
Rep: Dar pandemia, la nivel global, este tot pe ducă?
MG: Pandemia are diferite aspecte. În Europa, în marea majoritate a ţărilor –de la Prut încoace, nu vorbesc de Ucraina, de exemplu, unde e crescut- scade. Fără nicio discuţie este nevoie de relaxare în continuare, dar de aici încolo depinde de cele 4 elemente ale profilaxiei: spălatul mâinilor, purtatul măştilor în spaţiile închise aglomerate sau în transportul în comun şi cu menţinerea distanţării fizice de 1,5 m. În plus, testare, testare, testare. Nu numai eu spun, spune şi OMS.
Adică, ceea ce n-am testat şi este sursă de infecţie, adică purtător de virus asimptomatic, din clipa aceea, în mod sigur că în următoarele zile o să-i mai dea la cel puţin 1, pe care l-am izolat la domiciliu 14 zile, dar şi numai cu 0,5% pozitivi, ăia mai transmit în familie la cel puţin 3 sau 4 dacă nu-l investigăm, dacă nu-l căutăm, dacă nu umblăm după ei.
Rep: La nivel mondial, vârful a fost atins?
MG: Nu, nu. La nivel mondial, în ţările Americii Latine, de la Mexic în jos, e creştere şi creştere mare. În Federaţia Rusă, în India, în ţările caucaziene e creştere marcantă. Nu e sigur că nu se reîntoarce puţin şi în Australia şi Oceania. Deci, momentan, există pandemie, pentru că există cazuri şi în Europa, şi în Asia, Americi.
Valul din noiembrie-ianuarie
Rep: Dar s-ar putea să revină un val, mai multe valuri?
MG: Cu toate probabilităţile, în sezonul epidemic de viroze respiratorii, de gripă, deci din noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, o să avem de-a face şi cu infecţii cu coronavirus.
Dacă nu facem relaxare, vine foametea
Rep: Dar o să fie mai multe cazuri faţă de câte au fost până acum?
MG: Nu! Nu vor fi mai multe. Acum avem o oarecare experienţă cu această problemă, dar vaccin în mod sigur nu vom avea, după părerea mea. Dar, în schimb, la reîntoarcere şi la transformarea ei în sezonieră e mai blândă, deşi poate să se realizeze cumuluri de cazuri într-un teritoriu sau altul. Gândiţi-vă d-voastră la gripă, că tot vaccinăm în fiecare an. Şi tot revine. Or, COVID-19 este un virus absolut nou. Cât putea să fie imunizare pe cale naturală? Suedezii, la Stockholm, în zona aglomerată, la primele determinări şi rezultate deocamdată provizorii au dat 15% afectare. Am văzut o altă statistică la Geneva, unde Elveţia a fost bine atinsă, 20%.
La noi, o să vedem după ce se efectuează acest screening naţional. Deci, fără nicio discuţie, de relaxare e nevoie, că dacă nu facem relaxare atunci mâine-poimâine o să vină foametea sau problemele economice foarte serioase. Relaxarea şi intensificarea mobilităţii sociale a populaţiei … fără nicio discuţie, riscul de transmitere e mai mare decât dacă îl ţii la conservă timp de 1,5-2 luni, dar, după părerea mea, nu este nimic ieşit din comun, decât fenomenul de evoluţie naturală a epidemiei.
Coronavirusul va deveni sezonier
Rep: Deci vom rămâne cu coronavirusul probabil ani de zile, dar va deveni episodic, sezonier…
MG: După toate probabilităţile, da. Va reveni undeva prin decembrie-ianuarie, după ce îşi va face rondul în emisfera sudică.
Rep: Dar nu va reveni cu aceeaşi forţă…
MG: Depinde. E fenomenul natural al evoluţiei unei viroze respiratorii. De gripa porcină aţi mai auzit ceva?
Rep: Nu…
MG: Nu… Deşi era prezentă şi în anul acesta. De gripa aviară, aceea care seamănă cu cea spaniolă de pe vremuri, cu H1N1, mai auziţi ceva?
Rep: Nu, nici de ea…
MG: Nu… Deşi a fost prezentă şi în anul acesta, şi în anul trecut şi va fi şi anul viitor… Dacă căutăm ceva, sigur că găsim…. Dacă nu căutăm, nu găsim…
Rep: Insist un pic: prin decembrie sau când s-ar putea să vin un alt val, s-ar putea să fie mai multe cazuri înregistrate decât până acum?
MG: Acuma, nu sunt Nostradamus. Deci, nu va fi o situaţie mai gravă sau un val epidemic mai abrupt decât cum a fost.
(M.A.)
sursa foto: YouTube/Antena 3
vezi şi:
Aşa se transmite coronavirusul de pe obiecte. Virusologul clujean Molnar Geza: “Lucruri cu care înnebuneşti lumea. Unele măsuri sunt inutile”
Virusologul Molnar Geza: Vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România. Omul a şters graniţa dintre el şi natură
Epidemia de coronavirus e pe cale de disparţie! Previziunile epidemiologului clujean Molnar Geza
Epidemia de coronavirus e pe cale de disparţie! Previziunile epidemiologului clujean Molnar Geza
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion. Rezultate parțiale.
Elena Lasconi, candidata USR, a obținut cele mai multe voturi în județul Cluj la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiemebrie, conform rezultatelor parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă.
În jurul orei 22,30, după ce a început numărarea voturilor în secții, pe primul loc la Cluj se afla candidatul independent Călin Georgescu.
Rezultat final. Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion
Elena Lasconi a reușit să câștige în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale. După numărarea majorității voturilor din județ, candidata URS este pe primul loc cu 30,1% din voturi.
Lasconi este urmată de candidatul independent Călin Georgescu,cu 15,5% din voturile clujenilor. Pe locul trei în preferințele clujenilor se află liderul AUR, George Simion cu 10,91% din voturi.
Aceștia sunt urmați de Marcel Ciolacu, candidatul PSD, care a obținut 10,65% din voturi și Nicolae Ciucă, cu 9,6% voturi.
Prezența la vot în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost de 57,40%.
EVENIMENT
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
Candidatul independent Călin Georgescu, se situează pe primul loc, după centralizarea voturilor din aproape 90% din secțiile de votare.
În urma lui se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
După centralizarea a peste 94% dintre voturile exprimate în țară, Călin Georgescu continuă este pe primul loc, cu 21,15 %. El este urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,5 % și de Elena Lasconi, cu 17,6 %.
Pe următoarele locuri se situează George Simion (14,25%), Nicolae Ciucă (9,6 %), Mircea Geoană (6,15 %)
În mod surprinzător, Ludovic Orban a reușit să obțină, până la această oră, 18.544 de voturi, adică 0,23%.
Rezultatele parțiale în străinătate
Călin Georgescu a primit cele mai multe voturi și în străiătate, urmat de Elena Lasconi și George Simion, potrivit Mediafax.
În momentul de față, alegerile parțiale în Diaspora se prezintă în felul următor:
- Călin Georgescu: 33,41%
- Elena Lasconi: 30,81%
- George Simion: 11,61%
- Nicolae Ciucă: 8.36%
- Mircea Geoană: 5,66%
- Marcel Ciolacu – 4,51%.
Candidatul PNL la Președinția României, Nicolae Ciucă, a obținut, în județul Cluj, doar puțin peste 10% din voturi în primuk tur al alegerilor, cel mai slab rezultat al unui candidat de dreapta din ultimii 20 de ani.
La Cluj-Napoca, în orașul unuia dintre marii lideri ai PNL, Emil Boc, Nicolae Ciucă nu a obținut nici măcar 8% din voturi, fiind întrecut și de candidatul UDMR Kelemen Hunor.
Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a obținut cel mai bun scor în comuna Recea Cristur, unde a fost votat de 61,78% dintre alegători.
Localitățile clujene unde Nicolae Ciucă a fost primul în opțiunile alegătorilor și procentele obținute sunt următoarele:
- Ciucea – 30,11%
- Mărgău – 22,55%
- Mărișel – 33,61%
- Sânpaul – 21,74%
- Așchileu – 34,38%
- Panticeu – 42,78%
- Bobâlna – 27,18%
- Vad – 35,56%
- Câțcău – 44,36%
- Chiuiești – 24,78%
- Cornești – 29%
- Borșa – 34,02%
- Tureni – 17,52%
- Săndulești – 24,91%
- Căianu – 26,51%
- Pălatca – 40,48%
- Țaga – 22,03%
- Cătina – 22,15%
- Sânmărtin – 49,14%.
La alegerile locale din iunie 2024, PNL a câștigat în județul Cluj un numă de 51 de primării de municipii, orașe și comune.
EVENIMENT
Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR
Cei doi candidați la prezidențiale, considerați naționaliști, extremiști și suveraniști, cu accente legionare, Călin Georgescu și George Simion, au obținut voturi, și nu puține, inclusiv în comunele din județul Cluj cu primari UDMR și, unele, cu populație majoritar maghiară.
Astfel, în comuna Sic, unde candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a obținut 580 de voturi (88,01%), candidatul independent Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund și a primit 24 de voturi (3,64%, iar liderul AUR, George Simion, 9 voturi (1,37%), clasându-se pe locul 5.
În comuna Buza, George Simion ocupă locul 3, cu 55 de voturi (14,78%), în fața lui Georgescu, care a primit 42 de voturi (11,29%).
De asemenea, în comuna Moldovenești, independentul Călin Georgescu s-a clasat pe locul secund, după Kelemen Hunor, cu 243 de voturi (19,1%) , urmat de George Simion, cu 152 de voturi (11,95%).
Candidații Călin Georgescu și George Simion – naționaliști, extremiști, suveraniști, votați la Cluj în comune cu primari UDMR
În Izvorul Crișului, candidatul AUR, George Simion, s-a clasat pe locul 2, după Kelemen Hunor, cu 45 de voturi (6,48%), în timp ce candidatul independent Călin Georgescu ocupă locul 4 cu 40 de voturi (5,76%).
În altă comună, Săvădisla, Călin Georgescu ocupă tot locul secund după candidatul UDMR, primind 319 voturi (14,89%), în timp ce George Simion s-a clasat pe locul 5, cu 153 de voturi (7,14%).
În Suatu, George Simion s-a clasat pe locul 2 după candidatul UDMR, cu 96 de voturi (14,68%), podiumul fiind completat de Călin Georgescu, cu 72 de voturi (11,01%).
În comuna Baciu, Călin Georgescu a ocupat locul 3, cu 915 voturi (15,35%), urmat pe 4 de George Simion, cu 535 de voturi ( 8,98%).
În fine, în comuna Sâncraiu, George Simion a înregistrat 62 de voturi (6,29%) și s-a clasat pe locul 2 după Kelemen Hunor, iar Georgescu 19 voturi (1,93%).
La alegerile locale din iunie 2024, UDMR a câștigat în județul Cluj 7 primării de comune: Baciu, Buza, Moldovenești, Săvădisla, Suatu, Sâncraiu și Izvoru Crișului, iar la Sic este primar independent susținut de UDMR.
Toma
iulie 10, 2020 la 1:57 pm
Ar fi cazul să îl contactați și să îl întrebați ce crede acum.