Connect with us

EVENIMENT

Aşa se transmite coronavirusul de pe obiecte. Virusologul clujean Molnar Geza: “Lucruri cu care înnebuneşti lumea. Unele măsuri sunt inutile”.

Publicat


Suntem bombardaţi din toate părţile cu informaţii despre noul coronavirus, COVID 19. Despre cât de periculos este, cum se transmite, care ne sunt în acest moment posibilităţile de tratare, ce trebuie şi ce putem să facem, un interviu cu virusologul clujean Molnar Geza, care încearcă, din nou, să ne lămurească.

Măsuri exagerate

Rep: Domnule profesor, vă mulţumim pentru interviul acordat zilele trecute! Informaţiile pe care le-aţi oferit au fost foarte bine primate de cititori. V-aş ruga să-i ajutaţi în continuare pe oameni să înţeleagă relaţia aceasta dintre noi şi microorganisme, în general, coronavirusuri şi COVID 19, în particular. Şi, implicit, cum să ne ferim acum de COVID 19, dincolo sfaturile şi măsurile instituite de autorităţi.

Molnar Geza: Da, asta voiam să spun, că deja mă înspăimântă că de la o zi la alta se schimbă radical o serie de lucruri. Dintre care, pe unele eu le consider exagerate sau inutile, v-am mai spus în interviu.

Rep: Se vorbeşte, de exemplu, de modul în care se transmite acest coronavirus, că se ia de pe suprafeţe, că rezistă nu ştiu cât pe acestea. Sunt date concrete despre cât timp şi pe ce rezistă COVID 19?

MG: Domnule, în momentul de faţă, toată lumea îşi dă cu părerea. Ultimul discurs pe care l-am citit era al lui Alexandru Rafila şi el atrăgea atenţia că infecţia aceasta se transmite respirator, prin picăturile acelea pe care le eliminăm. Pe suprafeţe şi aşa mai departe, unul zice 4 zile, altul zice 4 ore, altul zice 30 de minute etc. Deci, şi de pe aceste suprafeţe depinde câte particule virale au supravieţuit la depunere. Depinde în cât timp, la ce perioadă apropiată, foarte apropiată este contaminată mâna unei alte persoane, care, după aceea, instinctiv, poate, duce mâna infectată şi la gură sau la nas. Apoi, vine problema dozei infectante, care nu e stabilită şi, despre care, de obicei, la bolile virale nu se prea discută; se discută de doza infectantă la bolile bacteriene.

Toată lumea îşi dă cu părerea

Rep: Doza infectantă înseamnă numărul de astfel de microorganisme?

MG: Numărul de particule virale vii. M-a întrebat cineva că dacă imediat, dacă nu-şi dă seama şi şi-a dus mâna la gură şi apoi imediat îşi clăteşte gura cu apă, îi distruge sau nu-i distruge? Nu-i distruge. Dar, în schimb, nu se petrec lucrurile aşa încât, acum, în clipa asta, mi-am dus mâna la gură, mâna infectată, de pe o clanţă sau de pe un obiect şi imediat se întâmplă că virusurile se înmulţesc în gură şi în secreţia nazofaringiană. Astea sunt nişte lucruri, nişte discuţii de… Toată lumea îşi dă cu părerea. Pe mine nu mă interesază că cineva a cercetat pe clanţă nichelată, pe clanţă de fontă, pe clanţă de cupru, pe clanţă de nu ştiu care. Astea sunt nişte lucruri cu care numai înnebuneşti lumea. Cert este că virusul, în afara organismului viu, nu se multiplică, deci nu este la risc.

Rep: Dar, totuşi, se poate lua virusul de pe suprafeţe, de pe obiecte… Nu?

MG: E posibil, da, e posibil…

Rep: Dar în funcţie de cantitatea, de numărul virusurilor pe care le iei?

MG: Da, inclusiv de cantitatea depusă. Adică, cantitatea de virus eliminată pe acea mână cu care ai contaminat suprafaţa respectivă. Apoi, vine timpul, cât a stat virusul acolo… De aceea, cel mai riscant este când ai tuşit, ai pus mâna, palma în faţa gurii şi peste două minute te întâlneşti cu un cunoscut şi vă daţi mâna. Asta este la risc! Dar, repet, şi nu e găselniţa mea –Rafila spune şi el clar ceea ce am spus de mai multe ori-: nu asta e transmiterea dominantă; transmiterea dominantă e prin aşa-zisele picături fluide, deci picăturile care se elimină odată cu tusea, cu strănutul sau cu respiraţia persoanei bolnave.

Rep: Dar, în cazul mai rar cu transmiterea de pe suprafeţe a virusului, se poate transmite şi de pe un obiect pe altul, dacă obiectele vin în contact?

MG: Nu! Adică, vreţi să ziceţi că dacă am tuşit pe o hârtie şi hârtia o bag într-o carte, se infectează şi cartea? Nu, aşa ceva nu există.

Rep: De exemplu, într-un parc în care se joacă un copil infectat şi care tuşeşte, face depuneri de coronavirus pe o minge, pe un tobogan…

MG: În cazul în care este simptomatic, în primul rând n-are ce căuta în parc. Dar să zicem, per absurdum, că totuşi iese. Poate depune prin tuse şi cu mâna murdară pe tobogan.

Rep: Dacă un alt copil se atinge cu haina de acel loc, de acel tobogan, se poate lua virusul de pe tobogan pe haină?

MG: Nu mă interesează…

Rep: Deci, nu se ia…

MG: Este, aşa, teoretic, posibil, dar practic e imposibil. În cazul în care a contaminat toboganul, dacă peste două minute sau cinci minute vine un alt copil care freacă partea infectată a toboganului, dacă acel copil este simptomatic sau este cu două zile înainte de apraiţia simptomelor, atunci este posibil, dar cu un randament de eficienţă foarte scăzută. Hai să zicem scăzută, să scot foarte.

Vaccinul, doar o perspectivă

Rep: Adrian Streinu Cercel vorbea de un vaccin…

MG: Domnule, acum, în lume, la concurenţă şi pentru viitorul mare, mare business, sunt vreo 4-5 care au anunţat că sunt în fază de investigare clinică a unor vaccinuri. A anunţat Germania – Institutul Robert Koch-, au anunţat americanii, au anunţat englezii, au anunţat israelienii; ba, mai mult, şi chinezii au spus că sunt într-o fază avansată. Asta înseamnă următorul lucru, legat de ceea ce a anunţat Streinu Cercel: că a intrat în relaţie cu o firmă sau un laborator de cercetare englez, care oferă un număr de doze din acel vaccin, care intră în faza a treia de investigare clinică. Asta înseamnă că Streinu Cercel va trebui, în funcţie de câte doze de vaccin primeşte, să constituie un lot de voluntari care se lasă vaccinaţi cu acest vaccin, concomitent cu un lot care primeşte placebo, adică nu primeşte vaccinul, ci primeşte o injecţie. Pe urmă se încep cercetările de investigare. Înainte se recoltează probe –sânge în primul rând- pentru răspuns, apoi, conform protocolului lor –nu-l cunosc, pentru că de obicei aceste protocoale sunt secrete, pentru că e patentul lui-, peste o săptămână, peste trei săptămâni, peste şase săptămâni, câte vor fi, se recoltează probe şi persoana vaccinată, concomitent cu lotul martor, este investigată, ca să vadă cât la sută a răspuns, care este intensitatea răspunsului imun la vaccinul respectiv. Asta poate să dureze trei, patru, cinci, şase luni. După ce se trece de această fază clinică, reintră pentru controlul toxicologic şi, respectiv, al amestecului de producţie. Care, de asemenea, va dura cel puţin două-trei luni. Şi pe urmă se trece la fabricarea vaccinului. Dar oricare fabrică are o capacitate determinată, nimeni nu poate fabrica un milliard de doze de vaccin într-o lună. Aşa că, astea sunt nişte perspective… Încurajatoare sau îmbucurătoare, dar n-o să fie de la o zi la alta.

Reinfectarea depinde de imunitate

Rep: Se vorbeşte şi de reapariţia coronavirusului, a reinfectării cu COVID 19 şi la persoanele declarate vindecate…

MG: Nu poate să apară decât în cazul în care persoana respectivă -fostă infectată şi vindecată- are o boală sau o stare biologică prin care nu a răspuns la infecţie, deci nu şi-a dezvoltat protecţia. Dacă şi-a dezvoltat protecţia, într-o perioadă imediat următoare nu se va reinfecta. Cât durează reacţia de apărare specifică –aşa se cheamă- a organismului încă nu se ştie, pentru că încă suntem foarte aproape de când avem vindecaţi. Că va dura un an, doi, 10 sau toată viaţa, asta rămâne să se stabilească ulterior, după trecerea anilor. Dar, repet, nu există reinfecţie cu acelaşi virus în cazul în care răspunsul organismului este adecvat.

Rep: Adică, dacă sistemul imunitar funcţionează bine…

MG: Exact. Dacă s-a instalat imunitatea la un nivel la care apără organismal. Dacă, să zicem, persoana respectivă, fost bolnav, în perioada următoare face o insuficienţă renală pentru care ajunge la dializă, s-ar putea să-şi piardă apărarea şi s-ar putea ca peste o jumătate de an să se reinfecteze. Sau, Doamne, fereşte, face cancer, şi face cancer cu metastaze, adică într-un stadiu în care nu mai are apărarea adecvată a organismului…

Rep: Se mai vorbeşte şi de faptul că la chinezi declaraţi vindecaţi, ulterior s-ar fi descoperit COVID 19 în scaun…

MG: Unii discută şi de posibilitatea infectării tractului digestiv, a tractului intestinal, dar încă nu sunt date concrete în acest sens. Momentan, diagnosticul de infecţie se face din secreţie nazofaringiană. Acuma, har Domnului, în lume sunt laboratoare de cercetare şi cercetători destui. Biologi, medici, medici veterinari, zoologi etc, toată lumea cercetează. A zis cineva că ar fi găsit… Să vedem dacă se va adeveri sau nu se va adeveri. Teoretic, nu e exclus; practic, e prea puţin probabil…

*Conf. Dr. Molnar Geza, născut în 1943 la Turda, este unul dintre cei mai reputaţi virusologi şi specialişti în epidemiologie şi sănătate publică din România. El a imunizat primele persoane din România împotriva hepatitei B, a participat la eradicarea tifosului exantematic şi febrei tifoide şi a fost unul dintre cei care au făcut legea asigurărilor de sănătate şi programele naţionale de sănătate. În anii 1990 a fost secretar de stat pentru şapte miniştri ai Sănătăţii.

Interviu realizat de Marius Avram

sursa foto: evz

citeşte şi:

Virusologul Molnar Geza: Vor fi două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România. Omul a şters graniţa dintre el şi natură


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

EXCLUSIV Cardurile de parcări gratuite pentru cei cu dizabilități au crescut cu 400% la Cluj-Napoca în ultimii 10 ani

Publicat

masina card

Le întâlnești în centrul Clujului sau pe străzile adiacente, la supermarketuri sau în parcările mall-urilor. Au afișate pe bord, la vedere, cardul albastru – legitimație de parcare gratuită destinat unei persoane cu dizabilități sau însoțitorului său. Sunt autoturismele care, în mod normal, ar trebui să transporte aceste persoane cu probleme.

Dar la Cluj-Napoca, situația din acest punct de vedere este neverosimilă. Șoferi sprinteni și vioi coboară de la volanul unor mașini care-și etalează pe bord cardul albastru de parcare gratuită pentru persoanele cu handicap. „O fi însoțitorul?”, te întrebi. Nu toți sunt sprinteni, e adevărat, dar de ce din bolizii ăștia coboară atâția șoferi care, după primele aparențe, n-au niciun handicap? Toți sunt însoțitori?

Întrebările puse de cluj24.ro

Plecând de la aceste întrebări, cluj24.ro s-a adresat Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, instituția care emite așa numitele „carduri albastre” de parcare gratuită pentru persoanele cu dizabilități.

Cluj24.ro a pus următoarele întrebări:

 • Câte carduri tip legitimație destinate persoanelor cu dizabilități a eliberat Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca în cursul acestui an, în 2020, în 2019, în 2011 și în 2010?
 • Câte astfel de carduri a eliberat Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca însoțitorilor și asistenților persoanelor cu dizabilități în cursul acestui an, în 2020, în 2019, în 2011 și în 2010?

Răspunsul a venit după mai bine de două săptămâni și este neverosimil! În nici 10 ani, numărul clujenilor care au cerut carduri de parcări gratuite pentru persoanele cu dizabilități a crescut cu 400%!

Iată statistica oferită de Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca:

 • în 2010, au fost eliberate 396 carduri
 • în 2011, au fost eliberate 616
 • în 2019, au fost eliberate 1.595
 • în 2020, au fost eliberate 1.351
 • în cursul acestui an, până acum au fost eliberate 1.040

Observăm că numărul cardurilor emise de către DASM Cluj-Napoca a crescut din 2010 (396) cu un procent de 400% în 2019 (1.595)!

La întrebările care vizau câte carduri au fost eliberate însoțitorilor și asistenților persoanelor cu dizabilități în cursul acestui an, în 2020, în 2019, în 2011 și în 2010, DASM Cluj-Napoca a răspuns sec: zero pentru fiecare an.

card

Cluj24.ro l-a contactat pe directorul DASM Cluj-Napoca și l-a întrebat despre acest subiect.

„Legea e atât de permisivă și oamenii speculează chestia asta”

„Legitimația o primește persoana cu dizabilități, dar în situația în care aceasta nu dispune de un autoturism, poate apela la oricare altă persoană să o transporte unde are nevoi: la spital, la un centru de recuperate, la cumpărături etc.

Iar pentru perioada cât e în serviciul persoanei cu dizabilități, parchează pe locurile special amenajate pentru această categorie de persoane cu cardul-legitimație la vedere. Ei, că legea e atât de permisivă și oamenii speculează chestia asta, e un adevăr.

Legea nu face o distincție între persoanele care beneficiază de aceste drepturi. În mod normal și firesc, parcările special amenajate ar trebui destinate pentru persoanelor cu handicap neuromotor, celor aflate într-un fotoliu rulant, și nu la toate tipurile de persoane.

Că-i cu un handicap mic, ușor sau mediu, că-i cu un handicap accentuat sau grav, toată lumea poate beneficia de acest card. Până nu se reglementează zona asta și să fie oarecum restricționată în sensul în care să beneficieze doar cei care sunt cu adevărat în nevoie, tot așa se va merge”, a declarat Aurel Mocanu, directorul executiv al DASM Cluj-Napoca.

Ce categorii de persoane pot beneficia de cardul de parcare gratuită

handi 1

La insistențele reporterului cluj24.ro, care a vrut să afle ce categorii de persoane pot beneficia de „cardul albastru” de parcare gratuită, directorul DASM Cluj-Napoca a spus:

„Sunt persoanele care au trecut printr-o evaluare, prin fața unei comisii care le emite certificatul de încadrare în grad de handicap. Comisia stabilește gradul în care este încadrată persoana respectivă: grav, accentuat, mediu și ușor.

Cine beneficiază? Pot fi persoane cu probleme de mobilitate, cu o formă de cancer, de vedere etc. Și în funcție de perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap, e valabil și cardul-legitimație de parcare gratuită.

Dacă certificatul e valabil 2 ani, i se eliberează cardul pentru această perioadă de timp. Pentru cei cu termenul permanent pe certificat, li se emite un card valabil zece ani”, a mai declarat Aurel Mocanu, directorul executiv al DASM Cluj-Napoca.

Ce spune legea 

Legea nr. 193/201 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:

Art. 28:

(1) Persoanele cu handicap, precum și însoțitorii sau, după caz, asistenții personali ai acestora, deținători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naționale, prevăzut în Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Scutirea prevăzută la alin. (1) se aplică pentru un singur autoturism deținut de fiecare din persoanele îndreptățite potrivit prevederilor alin. (1).”

Reglementarea se aplica si insotitorilor persoanelor cu handicap sau asistentilor personali ai acestora, dupa caz. Vechea legislatie nu impunea nicio limitare in acest sens, astfel incat persoanele cu handicap aveau dreptul sa conduca pe drumurile nationale din Romania, fara plata rovinietei, una sau mai multe masini.

Si cei care au in ingrijire persoane cu dizabilitati pot beneficia de aceasta scutire, prezentand cererea, documentul de ingrijitor, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte numele asistatului, incadrarea in grad a acestuia, copie a actului de identitate al ingrijitorului si certificatul de inmatriculare al masinii.

O alta facilitate de care beneficiaza persoanele cu probleme speciale sunt locurile de parcare fara taxa.

Pentru aceasta primariile vor elibera carduri-legitimatii. Solicitantii depun cererile la Primarie, care in timp de o luna elibereaza cardurile-legitimatii, care vor fi valabile pe tot teritoriul tarii.

Astfel, in spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

Persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare.

Eliberarea cardului-legitimație pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la cererea persoanei cu dizabilitate.

handi 2

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ Accident grav la Cluj. Un camion a ajuns pe calea ferată în urma impactului

Publicat

De

accident bologa2

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că un camion și o autoutilitară au fost implicate într-un accident, produs pe DN 1 Huedin – Bucea, în zona localității Bologa, județul Cluj.

În urma impactului, trei persoane au fost rănite.

Traficul ete întrerupt pentru desfășurarea intervenției de acordare de îngrijiri medicale victimelor.

1 accident bologa

1 accident bologa

2 accident bologa

2 accident bologa

accident bologa1

accident bologa1

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO Rechizite pentru copiii din Poieni în campania ”Îmi asum identitatea, Mândru că sunt rom”

Publicat

De

poieni rom 2
Partida Romilor Pro-Europa Cluj a continuat în comuna Poieni campania ”Îmi asum identitatea, Mândru că sunt rom”.
”Prin intermediul acestei actiunii am încercat sa stimulam asumarea identității participanților prezenți. Am fost plăcut surprinși de număr copiilor care au participat la spectacolul interactiv de animație și jocuri interactive.
În urma concursului de dans și poezi au fost acordate premii constând în rechizite și dulciuri tuturor copiilor prezenți”, a spus Dragoș Roșianu, liderul organizației de tineret a Partidei Romilor Pro-Europa Cluj.

poieni rom 4

poieni rom 3

Întâlnire politică

Cu ocazia deplasării în Poieni, echipa Partidei Romilor Pro-Europa Cluj a avut o întâlnire cu Consiliul Director local și cu membrii comunitații rome din comună.
”În vederea identificării resurselor necesare rezolvării problemelor a fost nevoie și de reorganizarea sucursalei locale.
În acesta ordine de idei a fost reconfirmat ca presedinte local Adrian Banciu”, au arătat reprezentanții partidului.
Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Restricții de circulație în Făget. Anunțul Primăriei Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca anunță restricții de circulație cu ocazia desfășurării unei  manifestări publice sportive sub egida Făget Tour Fortech 2021” și ,,Mountain Bike Făget Ride” duminică, 17 octombrie 2021.

Acestea au loc în imediata vecinătate a Restaurantului Roata Făget din Valea Gârbăului.

Circulația rutieră va fi închisă secvențial și parţial pe drumul spre vechiul Poligon din Valea Gârbăului între orele 08.30 – 10.40, cu accesul riveranilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

  Publicitate
  Publicitate