Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Un mare clujean de care nu ştie nimeni. A preconizat tratarea sifilisului. Fondatorul şcolii de dermatologie. Primar al Clujului

Publicat


Unul dintre marii clujeni intraţi în anonimat este Coriolan Tătaru. De la moartea acestuia se împlinesc 64 de ani.

Printre primii medici din lume

Coriolan Tătaru (14 martie 1889, Cluj, 22 ianuarie 1957) a fost fondatorul școlii clujene de dermatologie. Şi printre primii medici din lume care au preconizat tratamentul intensiv și precoce în sifilis. De asemenea, în perioada 1931-1932 a fost primar al Clujului.

O carte cu dedicaţie din partea lui Constantin Daicoviciu pentru Coriolan Tătaru (arhiva Cluj24)

Printre altele, a fost primul dermatolog din România care s-a ocupat de problema dermatozelor profesionale si a bolilor alergice cutanate. A fost decan al Facultăţii de Medicină (1928-1929). Coriolan Tătaru a fost coautor al primului tratat de dermatologie în limba româna, autor a peste 160 de articole de specialitate.

Primul muzeu din lume

A înfiinţat si condus revista Clujul medical (1928-1940). Din 1956 a fost membru în colegiul de redacţie şi colaborator al revistei Dermato-Venerologia. A pus bazele primului dispensar antivenerian din România, la Cluj. Şi a organizat serviciile de dermatologie judeţene din Transilvania. A înfiinţat primul muzeu de mulaje şi fotografii dermatologice din lume.

Rezident regal al Ţinutului Someş

A deţinut functia de preşedinte al Societăţii Ştiinţelor Medicale din Cluj (1930), al Societăţii de Dermatologie şi Sifilografie (1936), al Consiliului Clinicilor (1935-1947), al Comitetului Regional Cluj al Federaţiei de Sport din România, Director General al Societăţii de Salvare.

Primarul Clujului, dr. Coriolan Tătaru, în uniforma F.R.N., decorat cu Ordinul Steaua României în grad de comandor, Ordinul Coroana României în grad de Mare Ofiţer şi Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler

Cât timp a fost primar a continuat lucrările la podul de peste Someş din Piaţa Mihai Viteazul, la pasajul pietonal peste Someş, între străzile Garibaldi şi Uzinei Electrice, a început reorganizarea administraţiei locale şi elaborarea unui regulament de funcţionare.

Ministru al Ardealului

A fost membru al Partidului National Agrar. La 12 ianuarie 1932, Coriolan Tătaru a fost numit subsecretar de stat, pe lângă preşedinţia Consiliului de Miniştri, funcţie cunoscută ca Ministru al Ardealului. De asemenea, din august 1938 şi până în septembrie 1940, a fost rezident regal al Ţinutului Someş.

A primit Premiul de cercetare al Universităţii din Cluj (1911), Premiul Academiei Române (1958). Dintre ordinele, medaliile ştiinţifice şi culturale care i-au fost conferinte amintim ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Regele Carol al II-lea, pentru meritele profesionale şi de administrator al oraşului Cluj.

*Constantin Daicoviciu (1 martie 1898, Caraş-Severin, 27 mai 1973, Cluj), renumit arheolog, rector al UBB cu cel mai lung mandat (1956-1968), academician. A fost şi deputat în Marea Adunare Națională (1948-1952), apropiat al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi susţinător al unei istoriografii naționaliste.

(MaAv)

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Târgul de vânzare al cerealelor se deschide la Huedin. Acesta va avea loc în fiecare zi de marți

Publicat

Târgul de vânzare al cerealelor se deschide marți, 2 martie. Primăria Huedin anunță, prin intermediul unui comunicat de presă toate detaliile și ce vor vinde producătorii.

În fiecare zi de marți, începând cu data de 2 martie, va avea loc vânzarea de cereale și produse făcute din acestea în Huedin. Locația în care producătorii și vânzătorii vor expune marfa este amplasamentul târgului de animale, deoarece vânzarea viețuitoarelor este interzisă. Adresa exactă este strada Horea nr. 101.

Karla Fanea

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

SAREA piperează costurile METROULUI de Cluj. Zăcăminte care pun în pericol proiectul

Publicat

Autoritățile clujene au fost puse în fața unei surprize când au aflat că pe traseul viitorului metrou de Cluj se află zăcăminte de sare. Acestea vor duce automat la creșterea prețului de realizare a infrastructurii.

Linia de metrou, care ar trebui să fie circulabilă în 2027, inițial între Florești și Cluj-Napoca, se lovește de o nouă problemă la care inginerii trebuie să găsească soluții.

”Municipiul Cluj-Napoca are niște particularități, se pare că și zăcămintele de sare se află acum printre acestea. Într-adevăr în urma sondajelor s-au identificat aceste zăcăminte de sare. Din cei 20 de km ai liniei de metrou, zăcămintele au fost descoperite pe o porțiune de 5 km, în zona Mărăști înspre Someșeni. Acum o să fie studii mai detaliate pentru a afla informații precum dimensiunea stratului de sare”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru Cluj24.

Potrivit autorităților locale, aceste zăcăminte vor crește costurile proiectului, dar nesemnificativ raportat la valoarea totală.

”Nu se blochează acest proiect pentru zăcămintele de sare. Soluții tehnice se găsesc. Gândiți-vă că alții au fost în stare să construiască tuneluri pe sub mare, autostrăzi. Mă bucur că s-au identificat din această etapă aceste aspecte, din faza de SF, și nu ulterior, când acest lucru ar fi însemnat probleme suplimentare”, a adăugat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Chinteni a fost deschisă și în week-end pentru ca localnicii să își achite impozitele cu reducere

Publicat

Primăria Chinteni a făcut un pas înspre cetățeni și a fost deschisă inclusiv sâmbătă pentru ca localnicii să poată beneficia de reducerea cu 10% a impozitelor.

Nu doar astăzi a fost deschisă casieria Primăriei, ci și în week-end-urile anterioare.

”Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră și a permite unui număr cât mai mare de contribuabili să beneficieze de bonificația de 10% la achitarea integrală a taxelor și impozitelor locale, vă informăm că, în luna martie 2021, casieria Primăriei Chinteni va funcționa și în zilele de sâmbătă- 06.03.2021, 13.03.2021, 20.03.2021 și 27.03.2021 – între orele 08:30-13:30”, se arată într-un anunț al Primăriei.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO/ Stradă proaspăt asfaltată în Cluj, distrusă peste noapte. Primarul: Le-am tăiat unora niște ajutoare sociale

Publicat

O șosea proaspăt asfaltată dintr-o localitate clujeană a fost distrusă într-o singură noapte, iar Poliția a demarat deja o anchetă pentru găsirea vinovaților. Primarul din Iara, Dorin Popa, a declarat pentru Cluj24 că cel mai probabil gestul a  fost făcut de cineva din localitate.

”S-a întâmplat azi noapte, între 20:00 și 23:00. Au rupt aproximativ 20 de semne de circulație din totalul celor 50. Am făcut o reclamație către Poliție. Numai de pe la Mașca a fi cineva vinovat, ne gândim. S-au tăiat niște ajutoare sociale și credem că poate sunt ei”, a declarat primarul pentru Cluj24.

În satul Mașca este o zonă de pantă și au lovit totul până la jumătatea drumului.

”Nu știu dacă le putem repara pentru că sunt realizate dintr-un material special, cu țeavă zincată. Drumul a fost realizat recent, din decembrie anul trecut, prin fonduri naționale. Nu putem lăsa nesemnalizat drumul, trebuie să facem ceva”, a mai spus Dorin Popa.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate