Connect with us

EDUCATIE

UBB Cluj preia Universitatea din Reşiţa! UBB este deja cea mai mare şi mai veche universitate din ţară

Publicat


Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa este în proces de negociere pentru o fuziune cu Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

“Fuziunea dintre Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca rămâne un fapt şi merge înainte. Pe parcursul acestui an, fuziunea a fost aprobată de senatele celor două universităţi, iar mai multe echipe de la instituţia clujeană au evaluat diferitele departamente, astfel încât să fie sigure că o dată cu încheierea procesului instituţia reşiţeană va îndeplini standardele UBB”, spune prorectorul Universităţii din Reşiţa, Christian Chioncel.

El mai spune că UBB a luat deja o decizie favorabilă fuziunii.

UBB Cluj este cea mai veche şi cea mai mare universitate din România. De asemenea, ea este cea mai bine plasată universitate românească în topurile internaţionale.

 

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

STOP risipei alimentare! Vezi aici un studiu universitar regional despre risipa alimentară, coordonat de USAMV Cluj-Napoca

Publicat

Românii sunt recunoscuți printre cei mai risipitori europeni în ceea ce privește mâncarea. Cantitatea de alimente aruncată la coș este impresionantă, mai ales după sărbători. USAMV Cluj-Napoca a realizat un studiu regional despre risipa alimentară.

„Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite”

„Cercetători din patru universități din România, Macedonia de Nord și Republica Moldova au demarat cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional. Cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de o cercetare calitativă care va viza și alți actori implicați în filiera agro-alimentară: producători, procesatori și comercianți.

Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice semnificative. Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, iar cinci milioane de tone provin din România, care ocupă astfel locul 9 în clasamentul risipei alimentare, după Macedonia (locul 8).

Studiul, condus de cercetători de la USAMV Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Sainte Cyrille et Method de Skopje, este primul de această amploare desfășurat concomitent în mai multe țări din regiunea Europa centrală și de est.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat

Acesta răspunde unei nevoi urgente de cunoaștere a fenomenului în contextul în care, la nivelul Republicii Moldova nu există nicio cercetare pe această temă, iar în România și Macedonia sunt insuficiente și nu includ actori din întreg lanțul agro-alimentar. Rezultatele vor fi valorificate la nivel de societate civilă și de autorități, dar și transpuse în acțiuni concrete de sensibilizare a tuturor actorilor implicați prin campanii de influențare a comportamentului de consum (organizarea de conferințe, mese rotunde, ateliere participative șamd).

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din România, care are drept scop sensibilizarea și reducerea risipei alimentare în România.

Activitățile sunt parte integrantă ale proiectului ACTIF «Zéro Gaspillage –pour une production et une consommation responsables en ECO » (Zero risipă, pentru o producție și un consum responsabil în Europa centrală și orientală) și este finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale.

”Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative. În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar. Cercetarea

vizează să evalueze situația actuală cu privire la lupta împotriva risipei alimentare din cele trei țari – România, Macedonia de Nord și Republica Moldova și să propună acțiuni concrete care să amelioreze situația din prezent”, a precizat coordonatorul proiectului, Prof. dr. Cristina Bianca Pocol, de la USAMV Cluj Napoca. Chestionarul cercetării poate fi complet aici: https://bit.ly/2NCxsf5

Despre AUF (www.auf.org)

Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) este cea mai importantă rețea universitară din lume, cu peste 1.000 de unități membre din 118 țări și 59 de locații răspândite pe cinci continente. Operator expert în cercetarea și cunoașterea francofoniei, creat în urmă cu aproape 60 de ani, AUF intervine în mai multe domenii, precum formare, cercetare, digital, guvernanță universitară, antreprenoriat/integrarea studenților pe piața muncii și dezvoltare durabilă”, se arată în comunicatul USAMV.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vom avea o generație ”Teleșcoală”? Orban preconizează că școlile vor rămâne închise și din toamnă

Publicat

scoala

În ritmul în care merg lucrurile, s-ar putea ca școlile să rămână închise și la toamnă. Ludovic Orban a declarat că redeschiderea școlilor în septembrie depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Nu știm care va fi evoluția și trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și al logisticii. Noi trebuie să ne asigurăm că orice copil va avea acces la educație, să ne asigurăm că profesorii, învățătorii au capacitatea a transmite informații în orice fel de condiții, să pregătească cu mare migală începutul anului și să fim pregătiți pentru orice situație.

Am încredere în capacitatea dascălilor de a se adapta la orice situație, de a rămâne aproape de copii, chiar dacă nu toți vor fi în clase, chiar dacă legătura va fi o legătura prin fibră optică și prin intemediul ecranului de calculator”, a declarat Ludovic Orban.

Citește mai departe

ACTUALITATE

BAC 2020: După contestații, 64.5% este rata de promovabilitate. În total, 307 medii de 10

Publicat

bacalaureat

Rata de promovare, înregistrată la sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului național de Bacalaureat, fără etapa specială, după soluționarea contestațiilor, este de 64.5%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este de 72.9%, iar pentru promoțiile anterioare de 27.7%.

Astfel, din totalul celor 147.794 de candidați prezenți, au promovat 95.399 de candidați: 87.887 candidați aparțin promoției 2020 (comparativ cu 84.833 de candidați reușiți în promoția anului trecut), iar 7.512 provin din promoțiile anterioare (în creștere, comparativ cu 4.383 de candidați reușiți în 2019). Numărul mediilor de 10 (zece) a crescut la 307. După contestații, numărul mediilor de 10 din județul Cluj a ajuns la 16.

Dintre cei 155.639 de candidați înscriși, s-au prezentat 147.794 de candidați (120.627 de candidați din promoția curentă, respectiv 27.167 de candidați din promoțiile anterioare).

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Despre etapa specială

La etapa specială a examenului de  Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenți ai clasei a XII-a, conform situației centralizate până la această oră de către Ministerul Educației și Cercetării. Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 7 iulie, se desfășoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

 

Citește mai departe

CULTURA

Top 5 discursuri TED ce merită vizionate

Publicat

Conferințele TED au reușit să aducă în lumina reflectoarelor anumite subiecte care pot părea neinteresante la prima vedere. Ele au făcut înconjurul lumii prin originalitatea mesajelor cu care au venit. În consecință, vă propunem cinci discursuri care merită vizionate!

1. Why we laugh

  • Reprezintă primul discurs pe care vi-l recomand pentru că prezintă râsul într-o manieră atractivă și actuală. În mod inedit, șansele să râzi în prezența altei persoane sunt de treizeci de ori mai mari decât singur.
  • Veți afla cum răspunde creierul la râs sau de ce cu timpul începi să răzi mai puțin. La finalul prezentării să știi că vei putea diferenția un râs prefăcut de unul adevărat.

2. Do schools kill creativity

  • Prezintă învățământul dintr-o perspectivă ce te face să te gândești cu groază la anii de școală. Frica de a greși, pierderea valorii diplomelor universitare sau inflația academică reprezintă o parte din aspectele discutate de Sir Ken Robinson.
  • Povestea incredibilă a descoperirii talentului dansatoarei Gillian Lynne amplifică necesitatea de a reinventa sistemul de învățământ.

3. The price of shame

  • Aduce în lumina reflectoarelor jocul murdar practicat de instituțiile media pentru a-și satisface foamea de rating din perspectiva Monicăi Lewinski.
  • Putem afirma că ea a fost printre primele victime ale cyberbullying-ului, discuțiile sale intime devenind publice fără acordul ei întregii lumi. Monica vine cu statistici ce demonstrează dezvoltarea denigrării pe Internet ce poate fi combătută prin empatie și compasiune.

4. Inside the mind of a master procrastinator

  • Merită văzut pentru a înțelege mai bine aspectele activității de zi cu zi a fiecăruia dintre noi.
  • Personajele propuse publicului de Tim Urban, maimuța gratificării instante, factorul de decizie rațional și monstrul panicii, alături de găsirea unui echilibru între ele reprezintă punctele cheie ale unui discurs amuzant, plin de energie. Nu uita că timpul este o resursă limitată ce nu trebuie neglijată!

5. How to learn any language in six months

  • Te poate determina să înveți o limbă straină în timpul liber. Chris Lonsdale, argumentează de la început importanța interesului și al contextului asupra procesului de învățare.
  • El vine cu o serie de sfaturi practice, accentuând înțelegerea mesajului ca prim pas. În plus, aflii cât de important este să ne antrenăm cei 43 mușchi ai feței pentru a emite sunetele specifice limbii respective. Nu uita că o stare bună psihică poate accelera achiziția lingvistică!

Citește mai departe