Connect with us

EDUCATIE

Tribunalul Cluj admite suspendarea numirii ca rector al USAMV Cluj a lui Cătoi. Decizia nu e definitivă. Reacția acestuia

Publicat


Tribunalul Cluj a admis joi, 6 iulie, cererea de suspendare din funcție a rectorului USAMV Cluj, Cornel Cătoi. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.

Cererea de suspendare din funcția de rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca a profesorului Cornel Cătoi a fost admisă de Tribunalul Cluj, în ședința de joi.

Soluția pronunțată de instanță

Tribunalul Cluj a decis suspendarea executării Hotărârii nr. 850/12.01.2024 emisă de Senatul universității privind avizarea candidaturii pentru funcția de rector a profesorului Cornel Cătoi, până la soluţionarea definitivă a acţiunii de fond. De asemenea, Tribunalul Cluj a decis suspendarea Hotărârii Senatului Universitar al USAMV Cluj-Napoca nr. 2729/07.02.2024 privind validarea alegerilor pentru funcția de rector.

Soluția instanței pe scurt: „Admite în parte cererea de suspendare a executării actelor administrative, formulată în temeiul art. 14 din Legea nr. 554/2004 de reclamanţii M L, O N-A, F V, C R, C D, în contradictoriu cu pârâta U Ş A M V C-N C şi intervenient forţat prof. univ. dr. rector C C. Dispune suspendarea executării Hotărârii nr. 850/12.01.2024 şi Hotărârii nr. 2729/07.02.2024 emise de Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, până la soluţionarea definitivă a acţiunii de fond. Respinge ca neîntemeiată cererea de suspendare a executării Hotărârii nr. 1706/25.01.2024 emisă de Senatul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Ia act că reclamanţii vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată şi respinge cererea pârâtei şi intervenientului de obligare a reclamanților la plata de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs, în termen de 5 zile de la data comunicării. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei azi, 06.06.2024.”

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată, în termen de 5 zile de la data comunicării.

Reclamanții invocă o serie de nereguli

Contracandidatul rectorului Cornel Cătoi, Leon Muntean, dar și mai mulți profesori și conferențiari, printre care și fostul prorector Adrian Oros, s-au adresat instanței în luna aprilie, invocând o serie de nereguli privind desfășurarea alegerilor, inclusiv excluderea nejustificată a 413 studenți de pe listele de vot.

De asemenea, ei susțin că participarea la alegeri a lui Cornel Cătoi ar reprezenta o încălcare a legii, deoarece noua Lege a Învățământului Superior, promulgată anul trecut, permite doar două mandate de rector. Legea nu se aplică, însă, retroactiv.

„Voi face recurs”

Rectorul Cornel Cătoi a confirmat pentru Cluj24 că va face recurs privind decizia, pe care o califică drept „greșită” și „ciudată”.

„Voi face recurs, bineînțeles. Este o hotărâre, o interpretare total greșită. Sunt multe argumente, am vorbit și cu avocații, dar avem exemplul a cel puțin 40-50% dintre universități, care au rectori la al treilea, la al patrulea mandat, chiar la al cincilea mandat. Nu cred că numai la noi este ilegal. Legea actuală spune (că ai dreptul la – n.red.) două mandate de cinci ani. Din câte știu, legea nu poate fi retroactivă. Au fost discuții multe și în Parlament, când s-a promulgat legea. Mi se pare o interpretare total greșită a legii”, a declarat rectorul USAMV Cluj.

Cornel Cătoi a arătat că, până la pronunțarea sentinței definitive, va continua să își exercite funcția de rector al USAMV Cluj

„Nu sunt suspendat. Dacă rămâne sentința și după apel, atunci da, dar până acum, nu. Sper ca în apel să fie judecători mai la zi cu procedurile și cu legea.

Nu știu să mai fi fost vreo candidatură sau vreun rezultat al votului atacate în instanță de către vreo universitate, deși, repet, sunt mulți rectori la ale treilea, al patrulea sau al cincilea mandat. Au avut, ca și mine, mai multe mandate pe legea veche, pe patru ani. Cred că este cazul a jumătate dintre toți rectorii din țară. Ciudată, cel puțin ciudată decizie”, a mai afirmat acesta.

Cornel Cătoi și-a început în februarie 2024 al treilea mandat de rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Cătoi a obţinut 53% din voturi.

Ce spune Legea învățământului superior?

Legea învățământului superior, publicată în Monitorul Oficial în 5 iulie 2023, prevede:

„Art 138. (5) Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate.

(6) În calculul numărului maxim de mandate prevăzut la alin. (5) se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării.”

De asemenea, se mai arată că abia la finalul mandatului în curs, organele de conducere se vor stabili în conformitate cu noile prevederi legale.

„Art. 261 (2) La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale instituțiilor de învățământ superior se vor stabili în conformitate cu dispozițiile prezentei legi.”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„U” Cluj ÎNVINGE categoric o echipă din Austria, în al doilea meci din cantonament

Publicat

„U” Cluj a învins lejer, 5-0, pe Vocklamarkt, o echipă din eșaloanele inferioare din Austria, acolo unde clujenii se află în cantonament. „U” a mai făcut un egal, 1-1 cu Ried.

Noul jucător al clujenilor, Adel Bettaieb, a înscris o dublă în minutele 15 și 39. Bic și Silaghi au marcat și ei în prima parte, scrie GSP. Tunisianul este la al treilea gol marcat de când s-a transferat la Cluj.

Cine a jucat

Echipa din prima repriză:

Gertmonas – Boboc, Masoero, Cristea, Chipciu – Ov. Popescu, Bic, Silaghi, Nistor, Rață – Bettaieb

„U” Cluj ÎNVINGE categoric o echipă din Austria, în al doilea meci din cantonament

Echipa din repriza a doua:

Gorcea – Ștefan, Mitrea, Codrea, Oancea – Șfaiț, Simion, Bota – Suciu, Opriș, Baciu

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA la Cluj, în prima jumătate a lunii iulie

Publicat

De

Vremea la cluj până la jumătatea lunii iulie

Se schimbă vremea la Cluj în primele zile ale lunii iulie.

Temperaturile scad, dar numai pentru câteva zile, după care vor ajunge din nou la valori de 30 de grade.

VREMEA la Cluj, în prima jumătate a lunii iulie

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în primele zile ale lunii iulie media maximelor termice va fi în scădere semnificativă.

Astfel, de la 34 de grade temperaturile vor scădea până spre 23 – 24 de grade, urmând să crească treptat începând din 4 iulie.

Până la finalul intervalului, respectiv 14 iulie, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 30 – 31 de grade.

Media temperaturilor minime se va situa, în general, între 13 și 16 grade, potrivit meteorologilor.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în primele zile din interval, iar până la finalul acestuia condițiile pentru averse și descărcări electrice vor fi reduse.

Citește mai departe

CULTURA

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre prețurile de la Cluj-Napoca: 17 lei o cafea flat white față de 13 în București

Publicat

Tudor Giurgiu

Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, a făcut un bilanț la o săptămână după eveniment, spunând că a fost un ”TIFF mai altfel decât toate celelalte, diferit, dar foarte bun și consistent”.

Acesta a lăudat, printre altele, echipa festivalului desfășurat în perioada 14-24 iunie la Cluj, a deplâns moartea criticului Ioan Pavel Azap și s-a bucurat că a fost vreme călduroasă pe întreaga durată a festivalului, cu o singură excepție, ploaia consistentă, de 15 minute, din timpul proiecției documentarului ”Nasty” din Piața Unirii.

”Clujul. Nu o fi locul perfect, o ştiu mai bine cei care locuiesc acolo (un flat white în centru e 17 lei față de 13 în Bucureşti) dar, pentru invitații străini care (mulți) vin an de an la TIFF, revederea oraşului, post-încheierea lucrărilor din centru, a fost un şoc.

Mi-au spus că arată fantastic, contribuie la o atmosferă unică de festival iar energia tinerilor, care au luat în posesie străzile recent pietonalizate, e incredibilă”, a spus Giurgiu.

Laudele lui Giurgiu

Acesta a lăudat și proiecția de la Castelul Banffy din Răscruci, dar și Cinema Mărăști, un cinema de cartier, reabilitat de Primărie în urmă cu mulți ani, care la TIFF a fost mai tot timpul plin.

”Am fost la un film japonez (era sold out), am găsit o proiecție impecabilă tehnic, totul confortabil şi plăcut. O dovadă că investiția în infrastructura culturală merită făcută. Mai ales în cartiere.
Festivalul e (şi) despre ospitalitate şi prietenie”, a precizat Giurgiu.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Piața așteaptă ședința BNR de vineri

Publicat

De

Piața așteaptă ședința BNR de vineri

La finalul acestei săptămâni se va desfășura ședința de politică monetară a BNR.

Piața așteaptă o primă reducere a ratei de referință, începând cu ianuarie 2023, de la 7 la 6,75%, și pe cea a facilității de depozit, care a devenit de la începutul anului principala dobândă, urmare a lichidității excedentare, de la 6 la 5,75%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Piața așteaptă ședința BNR de vineri

Până vineri, nu sunt de așteptat schimbări în valoarea indicilor ROBOR.

La începutul acestei săptămâni, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 6,1%.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,04% iar cel la 12 luni la 6,05%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

Indicele IRCC a scăzut

Prima zi din iulie a adus o scădere a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) de la 5,9% în trimestrul al doilea, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie.

Finanțele și-au propus să se împrumute luna aceasta cu 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive.

Statul s-a împrumutat lunea aceasta cu aproape o treime din suma planificată.

Trezoreria a atras 1,387 miliarde lei cu scadența iunie 2025, la un randament mediu anual de 6,01%, iar valoarea programată a emisiunii a fost de 800 milioane lei.

Finanțele s-au mai împrumutat cu 943,2 milioane lei cu scadența octombrie 2033, la un randament mediu de 6,87%/an, în timp ce valoarea programată a fost de 300 milioane lei.

Fondurile străine dețin 25% din titlurile de stat

La sfârșitul primului trimestru, fondurile străine dețineau 25% din titlurile de stat, fondurile de pensii private aveau o expunere de 23,9%, iar băncile una de 40,6%.

Leul a avut o evoluție apreciativă, în ton cu cea a monedei unice și a valutelor de la marginea zonei euro.

Piețele așteaptă runda a doua a alegerilor parlamentare anticipate din Franța, care ar putea atenua câștigurile din primul tur obținute de extrema dreaptă și cea stângă.

Cursul euro a scăzut marginal

Cursul euro a scăzut marginal de la 4,9771 la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au limitat la culoarul 4,9765 – 4,9775 lei.

Presiunea pe leu se va menține în condițiile în care deficitul bugetului de stat a crescut în primele cinci cu 3,4% din PIB, comparativ cu perioada similară din 2023.

Euro fluctua între 1,0732 și 1,0776 dolari, pe fondul incertitudinilor legate de alegerile din Franța, astfel că media monedei americane a scăzut de la 4,6489 la 4,6263 lei.

Cursul francului elvețian a coborât la 5,1349 lei iar cea a lirei sterline la 5,8622 lei.

A scăzut și prețul gramului de aur

Prețul gramului de aur a scăzut la 346,1836 lei.

Evoluția a fost determinată de depreciere monedei americane, care redus efectul creșterii metalului galben la 2.317,40 – 2.338,90 dolari/uncie.

Bitcoin s-a menținut pe creștere și se tranzacționa între 62.515 și 63.726 dolari. Ethereum a urcat la 3.428 – 3.515 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax