Connect with us

ACTUALITATE

STUDIU AVERTISMENT Bolile mentale cresc pe fondul pandemiei, iar starea financiară precară agravează instalarea lor

Publicat


Doi români, un bio-economist romăno-american, Adrian Toader (Foto stg) și un medic specialist psihiatru, dr. Cozmin Mihai (foto dr), și-au unit forțele și au realizat un studiu despre prevenirea declinului psihic în această perioadă a pandemiei de coronavirus.

Ei au avertizat asupra problemelor mentale care pot să apară în acest context arătând că reducerea perioadei de urgență ar reduce șansa decompensărilor psihice.

De asemenea, în studiul celor doi se propune și o soluție privind ”distanțarea economică” care să ducă la o ieșire din viitoarea criză care se preconizează.

Bolile mentale cresc pe fondul pandemiei

Cu toții parcurgem o perioadă grea datorită pandemiei generată de noul coronavirus (SARS-CoV-2) ce zilnic îmbolnăvește mii de oameni cu COVID-19 și aduce moartea zecilor, sutelor de mii de oameni la nivel global. Restricția de a ieși în afara locuinței, imposibilitatea de a te întâlni cu cei dragi, grija continuă pentru familie, toate acestea au devenit probleme apăsătoare pentru noi toți și conduc populația către o stare de anxietate generalizată.

Tensiunea psihică trenantă, teama pentru sănătatea proprie și a celor dragi, atmosfera predominant încărcată de știri negative care curg încontinuu în toată presa (mass-media), ne alimentează în mod permanent stările depresive și anxioase, putând conduce astfel înspre o decompensare acută ce necesită consult de specialitate și tratament psihiatric. Apar din ce în ce mai multe cazuri noi, zeci de apeluri disperate, pacienții decompensați psihic se înmulțesc și asta nu numai în România, situația fiind una generalizată.

Bolile mintale în contextul pandemiei și a stării de urgență

Noi oamenii suntem atât de mult obișnuiți cu ritmul alert al vieții cotidiene moderne încât, acum fiind nevoiți să stăm acasă, mulți dintre noi nu știm ce să facem cu timpul liber ce îl avem la dispoziție. Astfel, o proporție semnificativă dintre cei afectați decompensează psihic, manifestând stări depresive; pe fondul lipsei activităților fizice sau creative, cât și datorită implicării personale în informațiile oferite de fluxul continuu de știri negative.

O vacanță forțată este percepută ca pe o “pedeapsă”. Oricât de benefică ar părea, prea multă apropiere între membrii familiei poate crea stări de plictiseală și chiar motive de conflict.

O creștere a incidențelor de violență verbală sau fizică în cadrul familiei este de așteptat iar experiența ne confirmă acest fapt. Astfel de conflicte pot degenera până la crime domestice care se pot extinde din cadrul familiei înspre comunitate.

Starea financiară precară,factor agravant a instalării bolilor mentale

În paralel cu situația descrisă mai sus, sistarea în mare măsură a activităților economice, închiderea pe o perioadă nedeterminată a lanțurilor de producție, dirijarea personalului de a-și efectua activitățile de la domiciliu (tele-muncă), restricționarea activităților medicale și concentrarea în special înspre producțiile alimentare și medicale, conduc în mod inevitabil spre o prăbușire financiară și economică.

Aceste măsuri drastice afectează în mod continuu sănătatea psihică a populației. Majoritatea oamenilor sunt îngrijorați de cum se vor descurca în cazul unui colaps financiar, atât de evident și aparent inevitabil în timpul pandemiei, care nu este exclus să dureze mai mult timp decât ne așteptăm, apoi continuând și după această stare de urgență pandemică. Rezerva limitată sau chiar inexistentă de lichidități a fiecărei familii, imposibilitatea achitării chiriilor, a ratelor, a creditelor ipotecare, a contractelor de leasing și datoriilor curente, face ca tensiunea psihică să se accelereze treptat până la o posibilă decompensare în masă a populației chiar cu manifestări agresive, manifestate atât în mod individual precum și cu potențial de extindere în masă. Acest aspect nu este indicat să fie trecut cu vederea mai cu seamă că este de dorit să menținem distanțarea socială cât mai mult timp.

Tradiția sărbătoririi Sfintelor Sărbători Pascale în familie, iată că de această dată urmează să fie alterată. Trăirile spirituale, sufletești ale acestei Sfinte Sărbători vor primi un caracter neașteptat, ceea ce va adânci tristețea oamenilor.

În cursul acestei perioade, riscul unei decompensări psihice drastice este foarte ridicat și tocmai de aceea sunt necesare să fie luate măsuri de prevenție a ceea ce poate fi mai rău când discutăm de siguranța individului și a societății la nivel național.

Stările depresive, agresivitatea fizică și verbală sunt în creștere

Să avem în vedere faptul că încă de la începutul pandemiei și impunerii stării de urgență, avem deja cazuri de acte de violență și amenințări din partea pacienților, adresate în mod frapant cadrelor medicale. Până acum, au fost publicate în presă primele cazuri de violență extremă la adresa cadrelor medicale, în special acte ce le-au pus viața în pericol.

Chiar și personalul din linia întâi ce se luptă cu virusul și bolile cauzate, au fost luați pe neașteptate. Cu toate acestea ei dau dovadă de un nemărginit devotament profesional. Cadrele medicale și personalul responsabil pentru ordinea publică sunt implicați într-o continuă activitate pentru binele nostru comun, dar până și aceștia din urmă menționați au limitele lor. Unii dintre ei cedează, unii decid să iasă la pensie sau chiar își depun demisiile.

Reducerea perioadei de urgență ar reduce șansa decompensărilor psihice

Un viitor sumbru se conturează pe fondul stresului financiar și al declinului economic ce se preconizează, care are potențialul de a prăbuși totodată psihicul populației, viitorul astfel întunecat împiedicându-ne pentru o perioadă să readucem lumina bunăstării de altădată. Se știe că astfel de prăbușiri socio-economice au un ecou puternic în viitorul multor generații a unei națiuni.

Cu atât mai grav este situația României care din 1989 nu a reușit să țină pasul cu alte țări dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Am rămas codașii Uniunii Europene la mai toate capitolele financiare, economice și sociale. Având în vedere toate acestea, ar fi indicate o serie de măsuri preventive spre a asigura continuitatea națiunii noastre, imaginii și a securității naționale a României.

Nu vrem să dăm dovadă de cinism, nici să producem panică, ci din contră. Facem un apel astfel către autorități spre a aplica unele norme simple, de bun simț financiar și economic, specifice unei situații de genul acesta precum “starea de urgență” creată de pandemie. De aceea, aplicăm “distanțarea socială”, pentru a preveni transmiterea virusului și efectele acestuia.

Se impune așadar ca strategie financiară și economică extinderea distanțării mai adânc în diferite industrii specifice ce nu sunt acum de necesitate imediată. Ne referim la necesitatea impunerii unei „distanțări economice” prin întreruperea la unison a tuturor activităților economice ce nu sunt esențiale pentru întreținerea vieții. Astfel se vor reduce deplasările la locurile de muncă, multe dintre acestea constând în activități ce nu se impun acum. Ne referim nu numai la activități din domeniul turismului și al restaurantelor, barurilor, cluburilor, ș.a.m.d., dar și a activităților din domeniul construcțiilor, imobilelor, drumuri și poduri, mașinilor grele și altele.

Cei care au nevoie să fie prezenți la locurile de muncă în sectoarele economice ce nu pot fi temporar sistate, ar fi bine să fie cazați acolo în autoizolare la locul de muncă de către angajator.

Prin neîncetarea activităților economice ce pot suferi așteptare, șantiere și industrie grea, expunem populația la cros-contaminare prelungind starea de urgență și pandemia. În aceste condiții nu vom putea preveni un colaps financiar și economic de lungă durată.

Siguranța financiară ar reduce decompensările psihice

Astfel, “distanțarea economică”, o măsură strategică în situație de stare de urgență, numită “PEFAC” (Partial and Provisional Economic and Financial Activity Cessation), în traducere “Sistarea Parțială și Provizorie a Activităților Economice și Financiare”, este o măsură proiect-cadru ce necesită adaptare la condițiile și necesitățile fiecărei țări în parte.

Această măsură, în aparență nu este benefică multor interese financiar economice dar dacă este examinată cu mare atenție și deschidere, renunțând pentru moment la persoana întâi sau a celor care oferă susținere financiară sau prin influență, apelând la valorile umane dobândite de la înaintașii noștri, gândind cu discernământ, prin aplicarea acesteia; absolut cu toții am avea numai de câștigat.

De câștigat nu numai acum dar mai cu seamă în situația viitoarelor pandemii de care omenirea aparent nu este ocolită, ne spune istoria epidemiilor din ultimele sute, mii de ani. PEFAC, cu cât mai repede intră în efect cu atât mai bine și eficientă se va dovedi ca măsură.

Guvernul să intervină

Având în vedere faptul că politicienii și Guvernul gestionează situația stării de urgență impusă de pandemie, a controlului asupra prevenirii răspândirii virusului, a sănătății populației, a stării financiare și viitorul economiei, a bunăstării națiunii și a securității naționale, Guvernul României precum și factorii de decizie din mediul privat sunt invitați să ofere mare atenție acestui apel de aplicare a distanțării economice aici arătate ca drept cadru.

O astfel de măsură se impune acum și nu e târziu, asigurând astfel nu numai o reducere suplimentară a răspândirii virusului dar mai cu seamă reducerea factorilor de stres asupra populației. Populația va primi o siguranță, o certitudine precum o lumină atât de dorită a zilei de mâine; o siguranță financiară văzând că se iau aparent măsuri draconice pentru stabilitatea economică a sectoarelor industriale temporar suspendate. Văzând și înțelegând că acestea vor reveni exact unde au încetat aproape ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Pe scurt, ca procedură de aplicare a acestei „distanțări economice”, un prim pas constă în identificarea importanței activităților economice a industriilor și categorisirea în două clase:

 

 • Ce întrețin și protejează viața (medical, agro-alimentar, energetic, utilități, ș.a.)
 • Ce nu sunt implicate în întreținerea vieții, ci doar în dezvoltare pe termen lung.

 

După această identificare și separare, va fi mult mai ușor redactarea unui proiect de lege sau ordonanță militară pentru reglementarea în mod clar a strategiei de sistare temporară la unison a unor activități economice și amânare a obligativităților financiare a acestora astfel:

 

 1. Se amplifică distanțarea socială, mai mulți oamenii stând astfel acasă.
 2. B) Firmele nu sunt închise, nu intră în insolvență, salariații nu sunt trimiși în șomaj, fie acesta tehnic. Salariații nu primesc salariu dar nici nu trebuie să cheltuiască în această perioadă decât pe hrană și nevoile de bază, acestea fiind acoperite financiar direct de către Guvern din fondurile de urgență pe perioada pandemiei.
 3. C) Contractele de muncă nu sunt reziliate, asigurând astfel siguranța zilei de mâine. Asupra celor reziliate se poate reveni fiind puse din nou în efect chiar dacă activitatea persoanelor sau societăților respective este temporar sistată.
 4. D) Orice contract este înghețat. Orice tranzacție financiară a acestor sectoare economice și a colaboratorilor lor, este sistată, fără încasări, fără plăți, fără penalizări sau dobânzi adăugate. Timpul îngheață.
 5. E) Chirii, datorii bancare, taxe-impozite sunt sistate prin lege în stare de urgență. În starea de urgență până și proprietăți pot fi temporar confiscate. Acestea nu trebuie să treacă de fapt în proprietatea Statului dar se poate să li se ceară proprietarilor să nu mai încaseze nimic și nici să plătească pentru o perioadă. Timpul îngheață.
 6. F) Sprijinul spre a trece de pandemie va fi oferit astfel nu numai de către Guvern dar și de către cetățeni stând acasă cuminți, sau oferindu-se la munci de voluntariat acolo unde sunt chemați. Sprijin umanitar iată, va fi oferit și din partea firmelor, proprietarilor de imobile, a băncilor și altor entități financiare. Nu facem profit în stare de urgență ci doar supraviețuim. Timpul îngheață.
 7. G) Se va reveni la reinstaurarea contractelor de muncă reziliate și anularea cererilor de șomaj, a intrărilor în insolvență chiar dacă activitatea firmelor și a persoanelor implicate este temporar sistată.
 8. H) Ajutoarele de Stat vor fi acordate direct populației pentru asistență medicală, strict necesară, hrană și utilități.
 9. J) Sistemul medical, agricultorii, procesatorii și distribuitorii de alimente, produsele de strictă necesitate pentru oameni și asigurarea ordinii publice sunt finanțate din fondurile de Stat și controlate de Guvern.
 10. K) O dată ce pandemia trece, activitățile economice sistate vor reveni în forță de unde le-am lăsat dar cu un set de lecții învățate. Salariații vor reveni la locurile lor de muncă. Ciclurile financiare vor continua ca și cum timpul a stat în loc. Acum ne putem gândi la profit cu bun simț. Guvernul va trece la reîntregirea fondului de urgență pentru viitoarele situații de urgență.

 

Societatea este precum un macro-organism care acum suferă, este bolnavă, iar noi avem datoria să o resuscităm. Câteodată, în anumite situații ce se impun din punct de vedere medical, pentru a facilita recuperarea, bolnavii sunt supuși la terapie intensivă unde sunt introduși în comă indusă, spre reducerea metabolismului bolnavului lăsând astfel numai funcțiile de bază în funcțiune, astfel acest organism uman având ocazia să se recupereze.

Se poate crea o paralelă medical-financiară, astfel o distanțare economică sub PEFAC fiind aplicată la unison, fără intrări dar și fără ieșiri bănești pentru toată lumea în aceeași perioadă poate fi interpretată ca o comă indusă pentru a reduce metabolismul socio-economic și financiar și a permite prin această măsură de “terapie intensivă” macro-organismului, respectiv societății, să se vindece.

“Distanțarea economică” asigură recuperarea rapidă a societății și contribuie la menținerea securității naționale.

Asigurarea locurilor de muncă pentru cei rămași fără activitate sau pentru cei întorși în țară oferă o mare siguranță populației dar și României ca națiune. Se constată că este o mare nevoie de forță de muncă în domeniul construcțiilor, în domeniul medical cât și în agricultură unde fermierii se plâng adesea de lipsa resurselor umane. Guvernul poate crea programe de susținere accentuată a sănătății, a agriculturii și menținerea forței de muncă în România.

Acum este timpul în care putem dovedi că națiunea noastră poate birui în unitate și frăție și că putem fi uniți. Guvernul poate să acorde ajutor direct populației și acelora dintre noi care sunt angajați să vindece, să apere, să protejeze și să ne întrețină viața și condiția umană decentă.

Cadrele medicale, cele militare, din centrele de cercetare, angajații din domeniul alimentar și agricol, aceștia sunt de menținut în prima linie. Cei ce ne asigură utilitățile, apa, hrana, energia, căile de informare, comunicații, transportul esențial și ordinea publică sunt și ei foarte importanți în această perioadă. Efortul din partea tuturor asigură bunăstarea societății, a condiției umane, a decenței și a respectului față de specia umană, consolidează identitatea națională, menține securitatea națională și dezvoltă imaginea României în lume.

Printr-o implementare și o armonizare a tuturor celor descrise mai sus, vom izbuti în pandemia coronavirus, păstrându-ne integritatea psihică, condiția umană, cât și echilibrul financiar. O viziune financiară, completată de o abordare psihiatrică, oferă metode de prevenție asupra acestor schimbări radicale în economia națională și în structura noastră emoțională. Prin tot ceea ce întreprindem sau sistăm în această perioadă, ne decidem de fapt viitorul economic și psihic al populației.

Cine sunt cei doi autori ai studiului?

Dr. Cozmin Mihai este medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie ,,Socola,, și cadru didactic asociat al Universității de Medicină și Farmacie ,, Grigore T. Popa,, din Iași. Doctor în medicină, pe parcursul anilor a publicat o carte de specialitate cât și numeroase articole în reviste de specialitate. A oferit interviuri în mass-media pe teme medicale și s-a implicat cu ardoare în activitatea clinică și în cea de cercetare.

 

Academician dr. ing. Adrian Toader (numit și Williams) este un cercetator științific american de origine română, specialist în bioeconomie, membru al Academiei Internaționale de Științe, autor al mai multor articole și prezentări științifice. Cetățean american de origine română născut la Medgidia, inventator de la vârsta de 14 ani, mai târziu a inițiat un proiect pentru NASA ce vizează producția hranei, alimentația și nutriția pe termen lung cosmonauților aflați în spațiu. Numele dânsului este asociat cu mai multe apariții în presa scrisă și emisiuni TV, talk show și știri.

 

 

 

.

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Taxa pe LUX. Cine trebuie să depună la ANAF declarația 216. E pentru case și mașini scumpe

Publicat

Taxa pe lux trebuie plătită în acest an

Declarația privind impozitul special pe case și mașini scumpe, “taxa pe lux” trebuie depusă în acest an, potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Declarația 216 privește locuințele rezidențiale și mașinile scumpe ale românilor.

Taxa pe LUX. Cine trebuie să depună la ANAF declarația 216. E pentru case și mașini scumpe

Noul formular 216 se va depune până la 31 septembrie respectiv 31 decembrie 2024, scrie Alba24.ro.

Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se completează și se depune la organul fiscal central competent de către următorii contribuabili:

 • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, depășește 2.500.000 lei;
 • Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Termenul de depunere al declarației 216

În cazul persoanelor fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 de lei, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent.

În cazul persoanelor fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei, declarația se depune la organul fiscal central competent până la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.

Există posibilitatea depunerii și a unei declarați rectificative.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la podul IRA din Cluj-Napoca. Un bărbat a primit îngrijiri medicale

Publicat

smurd

Un accident rutier a avut loc, sâmbătă seara, la podul IRA din Cluj-Napoca. Un bărbat a avut nevoie de îngrijiri medicale.

„Un echipaj SMURD a acordat asistență medicală de urgență unui bărbat care a fost implicat într-un accident rutier petrecut pe podul IRA din municipiul Cluj-Napoca.

ACCIDENT la podul IRA din Cluj-Napoca. Un bărbat a primit îngrijiri medicale

În momentul sosirii echipajului la locul intervenției bărbatul era în stare de conștiență și era cooperant, prezenta suspiciuni de traumatism la nivelul capului și al bazinului.

Bărbatul a fost preluat de către echipajul SMURD și transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „Singing in the Rain”, versiunea Electric Castle. Participanții au cântat și dansat, în ciuda furtunii

Publicat

De

O furtună puternică s-a năpustit sâmbătă peste festivalul Electric Castle, continuând astfel tradiția de a se desfășura sub ploaie.

Ploaia la Electric Castle a devenit o tradiție, iar anul acesta nu a fost diferit. Deși vântul puternic și ploaia torențială au cauzat și pagube, cheful de petrecere al participanților nu a fost afectat, iar publicul a continuat să danseze și să se bucure de muzică.

Participanții la Electric Castle au dansat în ploaie

Muzica a continuat să cânte, iar publicul a răspuns cu entuziasm.

Corturi „măturate” de furtună

Pe durata furtunii, însă, mai multe corturi din camping au fost dărâmate de vânt, iar apa a pătruns în interior, provocând pagube pentru participanți.

De asemenea, unele structuri temporare și decoruri din cadrul festivalului au avut de suferit, fiind culcate la pământ de forța vântului.

Fie vreme bună, fie vreme rea…

În ciuda intemperiilor, atmosfera a rămas „electrizantă”, iar participanții și-au demonstrat reziliența și spiritul aventurier, care caracterizează Electric Castle.

Festivalul de la Bonțida demonstrează că, indiferent de vreme, voia bună rămâne de neclintit.

Citește mai departe

EVENIMENT

Păsările părăsesc Clujul din cauza vremii calde. Biolog: Schimbările au efect de cascadă, o problemă poate afecta tot lanțul

Publicat

De

Vremea caldă și activitatea păsărilor sunt strâns legate, iar temperaturile ridicate pot avea efecte greu de prevăzut asupra păsărilor și a lanțului trofic al acestora.

Temperaturile ridicate pot afecta comportamentul păsărilor. Un prim semn al acestor efecte este scăderea numărului și activității lor în interiorul orașelor, care constituie adevărate insule de căldură în timpul verii.

Într-un interviu pentru Cluj24, Dr. Szabó D. Zoltán, Biolog la Asociația Grupul Milvus, a explicat cum afectează căldura comportamentul păsărilor și ce măsuri pot fi luate pentru a le ajuta.

Orașele, insule de căldură

Biologul clujean arată că temperaturile ridicate pot aduce modificări în activitatea păsărilor, acestea devenind mai active dimineața și seara, când este mai răcoare. Orașele, inclusiv Cluj-Napoca, sunt niște insule de căldură, datorită suprafețelor artificiale din beton care acumulează căldura.

„Este foarte posibil ca, din cauza căldurii, activitate păsărilor să fie modificată, să devină mult mai active dimineața și seara, când este mai răcoare. Este cunoscut faptul că păsările cântătoare cântă mai intensiv dimineața decât în timpul zilei.

În general, orașele sunt niște insule termice, din cauza suprafețelor artificiale din beton care acumulează căldura destul de mult. În cazul Clujului, se vede foarte bine că este cu 2-3 grade Celsius mai cald decât în afara orașului. Iarna, acest lucru este avantajos pentru păsări, însă acum, cu siguranță acesta este un dezavantaj”, a explicat acesta.

Căldura din oraș alungă păsările către periferie

În orașele cu vegetație redusă, unde umbra și locurile umede lipsesc, păsările tind să părăsească orașul pe timpul caniculei. Biologul Szabó Zoltán arată că studiile realizate în centrul Clujului au relevat o lipsă de activitate a păsărilor.

„Penajul păsărilor este, de obicei, un termoizolator destul de bun, care protejează atât împotriva frigului, cât și a căldurii. În cazul orașelor, unde vegetația este mult mai redusă, nu există umbră, nu există niște locuri mai umede sau mai răcoroase, unde să se retragă. Atunci, efectul este că părăsesc orașul, mai ales centrul orașului, este un fenomen destul de bine cercetat. Recent, am făcut o evaluare simplă în centrul Clujului și am văzut și eu că, chiar și dimineața, când de obicei sunt mai active, nu era nicio mișcare. Se mișcă spre periferie și probabil în pădurile și câmpurile învecinate”, a declarat biologul.

În cazul Clujului, deshidratarea nu ar trebui să fie o problemă majoră, deoarece există multe suprafețe cu apă. Totuși, locuitorii pot ajuta, oferind resurse de apă, cum ar fi o găleată în grădină sau pe balcon, mai spune Szabó Zoltán.

Lipsa stratului de vegetație medie, o problemă

Un alt aspect problematic este diversitatea redusă a stratului de vegetație din orașe. Lipsește stratul de arbuști, care oferă păsărilor locuri de adăpost și odihnă.

„Există o diversitate mică a stratului de vegetație, lipsește stratul de arbuști, care le-ar oferi păsărilor mai multe locuri de adăpostire, de odihnă. Avem copaci, avem iarbă, dar lipsește stratul de mijloc, de arbuști, care oferă foarte multe beneficii multor specii. Sper ca acest lucru să se schimbe în curând, dar asta depinde de managementul orașului”, a arătat expertul.

Mecanisme de adaptare la noul „normal”

Păsările au capacitatea de a dezvolta rapid strategii de evadare din oraș atunci când traiul devine dificil, zburând spre zone mai favorabile.

De asemenea, s-au observat modificări și în dezvoltarea puilor crescuți în zone cu temperaturi mai ridicate.

„Există studii realizate pe o specie destul de comună și la noi, pițigoiul mare. În perioada de cuibărire, puii devin mai mici decât cei care sunt crescuți în pădure. Sunt și mai puțini la număr, dar și cu o masă corporală mai redusă. Acesta poate fi un mod de adaptare la mediul urban și la căldură”, a arătat Szabó Zoltán.

Mai mult, păsările migratoare întâmpină dificultăți deoarece insectele cu care se hrănesc răspund mai rapid la schimbările climatice și își schimbă perioadele de aglomerare maximă. Păsările ajung astfel prea târziu pentru a găsi hrană suficientă pentru pui.

În plus, specii sudice, precum flamingii, au început să apară în România. De cealaltă parte, păsările de munte sunt în dezavantaj, neavând unde să urce mai sus pentru a găsi condiții favorabile.

„Există o schimbare în aceste distribuții care deja se vede și care se accentuează tot mai mult. Probabil vor apărea și dispariții. Aceste lucruri au efect de cascadă, se întâmplă undeva o problemă care poate afecta tot lanțul și pe o perioadă lungă. O mare parte dintre aceste legături nu le cunoaștem destul de bine pentru a putea prezice unde va apărea o astfel de problemă”, a mai spus Szabó Zoltán.

Cum putem face Clujul mai prietenos cu păsările?

Biologul clujean recomandă amenajări urbane care să includă cât mai puține suprafețe artificiale și care asigură diversitatea vegetației, cu specii autohtone. Acestea oferă mai multe beneficii faunei și florei locale decât speciile tropicale.

„Ca amenajări la nivelul orașelor, sunt recomandată cât mai puține suprafețe artificiale și folosirea a cât mai mult strat care nu acumulează căldură. De asemenea, trebuie cât mai multă vegetație, cu diversitate mare și cu specii autohtone. Acestea s-au adaptat la condiții locale, și, deși pot fi mai afectate, aduc mai multe beneficii pentru faună și floră decât speciile exotice”, a conchis Szabó Zoltán.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax