Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

STUDIU AVERTISMENT Bolile mentale cresc pe fondul pandemiei, iar starea financiară precară agravează instalarea lor

Publicat


Doi români, un bio-economist romăno-american, Adrian Toader (Foto stg) și un medic specialist psihiatru, dr. Cozmin Mihai (foto dr), și-au unit forțele și au realizat un studiu despre prevenirea declinului psihic în această perioadă a pandemiei de coronavirus.

Ei au avertizat asupra problemelor mentale care pot să apară în acest context arătând că reducerea perioadei de urgență ar reduce șansa decompensărilor psihice.

De asemenea, în studiul celor doi se propune și o soluție privind ”distanțarea economică” care să ducă la o ieșire din viitoarea criză care se preconizează.

Bolile mentale cresc pe fondul pandemiei

Cu toții parcurgem o perioadă grea datorită pandemiei generată de noul coronavirus (SARS-CoV-2) ce zilnic îmbolnăvește mii de oameni cu COVID-19 și aduce moartea zecilor, sutelor de mii de oameni la nivel global. Restricția de a ieși în afara locuinței, imposibilitatea de a te întâlni cu cei dragi, grija continuă pentru familie, toate acestea au devenit probleme apăsătoare pentru noi toți și conduc populația către o stare de anxietate generalizată.

Tensiunea psihică trenantă, teama pentru sănătatea proprie și a celor dragi, atmosfera predominant încărcată de știri negative care curg încontinuu în toată presa (mass-media), ne alimentează în mod permanent stările depresive și anxioase, putând conduce astfel înspre o decompensare acută ce necesită consult de specialitate și tratament psihiatric. Apar din ce în ce mai multe cazuri noi, zeci de apeluri disperate, pacienții decompensați psihic se înmulțesc și asta nu numai în România, situația fiind una generalizată.

Bolile mintale în contextul pandemiei și a stării de urgență

Noi oamenii suntem atât de mult obișnuiți cu ritmul alert al vieții cotidiene moderne încât, acum fiind nevoiți să stăm acasă, mulți dintre noi nu știm ce să facem cu timpul liber ce îl avem la dispoziție. Astfel, o proporție semnificativă dintre cei afectați decompensează psihic, manifestând stări depresive; pe fondul lipsei activităților fizice sau creative, cât și datorită implicării personale în informațiile oferite de fluxul continuu de știri negative.

O vacanță forțată este percepută ca pe o “pedeapsă”. Oricât de benefică ar părea, prea multă apropiere între membrii familiei poate crea stări de plictiseală și chiar motive de conflict.

O creștere a incidențelor de violență verbală sau fizică în cadrul familiei este de așteptat iar experiența ne confirmă acest fapt. Astfel de conflicte pot degenera până la crime domestice care se pot extinde din cadrul familiei înspre comunitate.

Starea financiară precară,factor agravant a instalării bolilor mentale

În paralel cu situația descrisă mai sus, sistarea în mare măsură a activităților economice, închiderea pe o perioadă nedeterminată a lanțurilor de producție, dirijarea personalului de a-și efectua activitățile de la domiciliu (tele-muncă), restricționarea activităților medicale și concentrarea în special înspre producțiile alimentare și medicale, conduc în mod inevitabil spre o prăbușire financiară și economică.

Aceste măsuri drastice afectează în mod continuu sănătatea psihică a populației. Majoritatea oamenilor sunt îngrijorați de cum se vor descurca în cazul unui colaps financiar, atât de evident și aparent inevitabil în timpul pandemiei, care nu este exclus să dureze mai mult timp decât ne așteptăm, apoi continuând și după această stare de urgență pandemică. Rezerva limitată sau chiar inexistentă de lichidități a fiecărei familii, imposibilitatea achitării chiriilor, a ratelor, a creditelor ipotecare, a contractelor de leasing și datoriilor curente, face ca tensiunea psihică să se accelereze treptat până la o posibilă decompensare în masă a populației chiar cu manifestări agresive, manifestate atât în mod individual precum și cu potențial de extindere în masă. Acest aspect nu este indicat să fie trecut cu vederea mai cu seamă că este de dorit să menținem distanțarea socială cât mai mult timp.

Tradiția sărbătoririi Sfintelor Sărbători Pascale în familie, iată că de această dată urmează să fie alterată. Trăirile spirituale, sufletești ale acestei Sfinte Sărbători vor primi un caracter neașteptat, ceea ce va adânci tristețea oamenilor.

În cursul acestei perioade, riscul unei decompensări psihice drastice este foarte ridicat și tocmai de aceea sunt necesare să fie luate măsuri de prevenție a ceea ce poate fi mai rău când discutăm de siguranța individului și a societății la nivel național.

Stările depresive, agresivitatea fizică și verbală sunt în creștere

Să avem în vedere faptul că încă de la începutul pandemiei și impunerii stării de urgență, avem deja cazuri de acte de violență și amenințări din partea pacienților, adresate în mod frapant cadrelor medicale. Până acum, au fost publicate în presă primele cazuri de violență extremă la adresa cadrelor medicale, în special acte ce le-au pus viața în pericol.

Chiar și personalul din linia întâi ce se luptă cu virusul și bolile cauzate, au fost luați pe neașteptate. Cu toate acestea ei dau dovadă de un nemărginit devotament profesional. Cadrele medicale și personalul responsabil pentru ordinea publică sunt implicați într-o continuă activitate pentru binele nostru comun, dar până și aceștia din urmă menționați au limitele lor. Unii dintre ei cedează, unii decid să iasă la pensie sau chiar își depun demisiile.

Reducerea perioadei de urgență ar reduce șansa decompensărilor psihice

Un viitor sumbru se conturează pe fondul stresului financiar și al declinului economic ce se preconizează, care are potențialul de a prăbuși totodată psihicul populației, viitorul astfel întunecat împiedicându-ne pentru o perioadă să readucem lumina bunăstării de altădată. Se știe că astfel de prăbușiri socio-economice au un ecou puternic în viitorul multor generații a unei națiuni.

Cu atât mai grav este situația României care din 1989 nu a reușit să țină pasul cu alte țări dezvoltate sau în curs de dezvoltare. Am rămas codașii Uniunii Europene la mai toate capitolele financiare, economice și sociale. Având în vedere toate acestea, ar fi indicate o serie de măsuri preventive spre a asigura continuitatea națiunii noastre, imaginii și a securității naționale a României.

Nu vrem să dăm dovadă de cinism, nici să producem panică, ci din contră. Facem un apel astfel către autorități spre a aplica unele norme simple, de bun simț financiar și economic, specifice unei situații de genul acesta precum “starea de urgență” creată de pandemie. De aceea, aplicăm “distanțarea socială”, pentru a preveni transmiterea virusului și efectele acestuia.

Se impune așadar ca strategie financiară și economică extinderea distanțării mai adânc în diferite industrii specifice ce nu sunt acum de necesitate imediată. Ne referim la necesitatea impunerii unei „distanțări economice” prin întreruperea la unison a tuturor activităților economice ce nu sunt esențiale pentru întreținerea vieții. Astfel se vor reduce deplasările la locurile de muncă, multe dintre acestea constând în activități ce nu se impun acum. Ne referim nu numai la activități din domeniul turismului și al restaurantelor, barurilor, cluburilor, ș.a.m.d., dar și a activităților din domeniul construcțiilor, imobilelor, drumuri și poduri, mașinilor grele și altele.

Cei care au nevoie să fie prezenți la locurile de muncă în sectoarele economice ce nu pot fi temporar sistate, ar fi bine să fie cazați acolo în autoizolare la locul de muncă de către angajator.

Prin neîncetarea activităților economice ce pot suferi așteptare, șantiere și industrie grea, expunem populația la cros-contaminare prelungind starea de urgență și pandemia. În aceste condiții nu vom putea preveni un colaps financiar și economic de lungă durată.

Siguranța financiară ar reduce decompensările psihice

Astfel, “distanțarea economică”, o măsură strategică în situație de stare de urgență, numită “PEFAC” (Partial and Provisional Economic and Financial Activity Cessation), în traducere “Sistarea Parțială și Provizorie a Activităților Economice și Financiare”, este o măsură proiect-cadru ce necesită adaptare la condițiile și necesitățile fiecărei țări în parte.

Această măsură, în aparență nu este benefică multor interese financiar economice dar dacă este examinată cu mare atenție și deschidere, renunțând pentru moment la persoana întâi sau a celor care oferă susținere financiară sau prin influență, apelând la valorile umane dobândite de la înaintașii noștri, gândind cu discernământ, prin aplicarea acesteia; absolut cu toții am avea numai de câștigat.

De câștigat nu numai acum dar mai cu seamă în situația viitoarelor pandemii de care omenirea aparent nu este ocolită, ne spune istoria epidemiilor din ultimele sute, mii de ani. PEFAC, cu cât mai repede intră în efect cu atât mai bine și eficientă se va dovedi ca măsură.

Guvernul să intervină

Având în vedere faptul că politicienii și Guvernul gestionează situația stării de urgență impusă de pandemie, a controlului asupra prevenirii răspândirii virusului, a sănătății populației, a stării financiare și viitorul economiei, a bunăstării națiunii și a securității naționale, Guvernul României precum și factorii de decizie din mediul privat sunt invitați să ofere mare atenție acestui apel de aplicare a distanțării economice aici arătate ca drept cadru.

O astfel de măsură se impune acum și nu e târziu, asigurând astfel nu numai o reducere suplimentară a răspândirii virusului dar mai cu seamă reducerea factorilor de stres asupra populației. Populația va primi o siguranță, o certitudine precum o lumină atât de dorită a zilei de mâine; o siguranță financiară văzând că se iau aparent măsuri draconice pentru stabilitatea economică a sectoarelor industriale temporar suspendate. Văzând și înțelegând că acestea vor reveni exact unde au încetat aproape ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Pe scurt, ca procedură de aplicare a acestei „distanțări economice”, un prim pas constă în identificarea importanței activităților economice a industriilor și categorisirea în două clase:

 

  • Ce întrețin și protejează viața (medical, agro-alimentar, energetic, utilități, ș.a.)
  • Ce nu sunt implicate în întreținerea vieții, ci doar în dezvoltare pe termen lung.

 

După această identificare și separare, va fi mult mai ușor redactarea unui proiect de lege sau ordonanță militară pentru reglementarea în mod clar a strategiei de sistare temporară la unison a unor activități economice și amânare a obligativităților financiare a acestora astfel:

 

  1. Se amplifică distanțarea socială, mai mulți oamenii stând astfel acasă.
  2. B) Firmele nu sunt închise, nu intră în insolvență, salariații nu sunt trimiși în șomaj, fie acesta tehnic. Salariații nu primesc salariu dar nici nu trebuie să cheltuiască în această perioadă decât pe hrană și nevoile de bază, acestea fiind acoperite financiar direct de către Guvern din fondurile de urgență pe perioada pandemiei.
  3. C) Contractele de muncă nu sunt reziliate, asigurând astfel siguranța zilei de mâine. Asupra celor reziliate se poate reveni fiind puse din nou în efect chiar dacă activitatea persoanelor sau societăților respective este temporar sistată.
  4. D) Orice contract este înghețat. Orice tranzacție financiară a acestor sectoare economice și a colaboratorilor lor, este sistată, fără încasări, fără plăți, fără penalizări sau dobânzi adăugate. Timpul îngheață.
  5. E) Chirii, datorii bancare, taxe-impozite sunt sistate prin lege în stare de urgență. În starea de urgență până și proprietăți pot fi temporar confiscate. Acestea nu trebuie să treacă de fapt în proprietatea Statului dar se poate să li se ceară proprietarilor să nu mai încaseze nimic și nici să plătească pentru o perioadă. Timpul îngheață.
  6. F) Sprijinul spre a trece de pandemie va fi oferit astfel nu numai de către Guvern dar și de către cetățeni stând acasă cuminți, sau oferindu-se la munci de voluntariat acolo unde sunt chemați. Sprijin umanitar iată, va fi oferit și din partea firmelor, proprietarilor de imobile, a băncilor și altor entități financiare. Nu facem profit în stare de urgență ci doar supraviețuim. Timpul îngheață.
  7. G) Se va reveni la reinstaurarea contractelor de muncă reziliate și anularea cererilor de șomaj, a intrărilor în insolvență chiar dacă activitatea firmelor și a persoanelor implicate este temporar sistată.
  8. H) Ajutoarele de Stat vor fi acordate direct populației pentru asistență medicală, strict necesară, hrană și utilități.
  9. J) Sistemul medical, agricultorii, procesatorii și distribuitorii de alimente, produsele de strictă necesitate pentru oameni și asigurarea ordinii publice sunt finanțate din fondurile de Stat și controlate de Guvern.
  10. K) O dată ce pandemia trece, activitățile economice sistate vor reveni în forță de unde le-am lăsat dar cu un set de lecții învățate. Salariații vor reveni la locurile lor de muncă. Ciclurile financiare vor continua ca și cum timpul a stat în loc. Acum ne putem gândi la profit cu bun simț. Guvernul va trece la reîntregirea fondului de urgență pentru viitoarele situații de urgență.

 

Societatea este precum un macro-organism care acum suferă, este bolnavă, iar noi avem datoria să o resuscităm. Câteodată, în anumite situații ce se impun din punct de vedere medical, pentru a facilita recuperarea, bolnavii sunt supuși la terapie intensivă unde sunt introduși în comă indusă, spre reducerea metabolismului bolnavului lăsând astfel numai funcțiile de bază în funcțiune, astfel acest organism uman având ocazia să se recupereze.

Se poate crea o paralelă medical-financiară, astfel o distanțare economică sub PEFAC fiind aplicată la unison, fără intrări dar și fără ieșiri bănești pentru toată lumea în aceeași perioadă poate fi interpretată ca o comă indusă pentru a reduce metabolismul socio-economic și financiar și a permite prin această măsură de “terapie intensivă” macro-organismului, respectiv societății, să se vindece.

“Distanțarea economică” asigură recuperarea rapidă a societății și contribuie la menținerea securității naționale.

Asigurarea locurilor de muncă pentru cei rămași fără activitate sau pentru cei întorși în țară oferă o mare siguranță populației dar și României ca națiune. Se constată că este o mare nevoie de forță de muncă în domeniul construcțiilor, în domeniul medical cât și în agricultură unde fermierii se plâng adesea de lipsa resurselor umane. Guvernul poate crea programe de susținere accentuată a sănătății, a agriculturii și menținerea forței de muncă în România.

Acum este timpul în care putem dovedi că națiunea noastră poate birui în unitate și frăție și că putem fi uniți. Guvernul poate să acorde ajutor direct populației și acelora dintre noi care sunt angajați să vindece, să apere, să protejeze și să ne întrețină viața și condiția umană decentă.

Cadrele medicale, cele militare, din centrele de cercetare, angajații din domeniul alimentar și agricol, aceștia sunt de menținut în prima linie. Cei ce ne asigură utilitățile, apa, hrana, energia, căile de informare, comunicații, transportul esențial și ordinea publică sunt și ei foarte importanți în această perioadă. Efortul din partea tuturor asigură bunăstarea societății, a condiției umane, a decenței și a respectului față de specia umană, consolidează identitatea națională, menține securitatea națională și dezvoltă imaginea României în lume.

Printr-o implementare și o armonizare a tuturor celor descrise mai sus, vom izbuti în pandemia coronavirus, păstrându-ne integritatea psihică, condiția umană, cât și echilibrul financiar. O viziune financiară, completată de o abordare psihiatrică, oferă metode de prevenție asupra acestor schimbări radicale în economia națională și în structura noastră emoțională. Prin tot ceea ce întreprindem sau sistăm în această perioadă, ne decidem de fapt viitorul economic și psihic al populației.

Cine sunt cei doi autori ai studiului?

Dr. Cozmin Mihai este medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie ,,Socola,, și cadru didactic asociat al Universității de Medicină și Farmacie ,, Grigore T. Popa,, din Iași. Doctor în medicină, pe parcursul anilor a publicat o carte de specialitate cât și numeroase articole în reviste de specialitate. A oferit interviuri în mass-media pe teme medicale și s-a implicat cu ardoare în activitatea clinică și în cea de cercetare.

 

Academician dr. ing. Adrian Toader (numit și Williams) este un cercetator științific american de origine română, specialist în bioeconomie, membru al Academiei Internaționale de Științe, autor al mai multor articole și prezentări științifice. Cetățean american de origine română născut la Medgidia, inventator de la vârsta de 14 ani, mai târziu a inițiat un proiect pentru NASA ce vizează producția hranei, alimentația și nutriția pe termen lung cosmonauților aflați în spațiu. Numele dânsului este asociat cu mai multe apariții în presa scrisă și emisiuni TV, talk show și știri.

 

 

 

.

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. O mașină a fost avariată

Publicat

De

Un accident cu o mașină s-a petrecut pe strada Primăverii din municipiul Cluj-Napoca, miercuri, în jurul orei prânzului. Au intervenit pompierii.

Un echipaj de pompieri a intervenit miercuri, la prânz, la un eveniment rutier petrecut pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. O mașină ar fi acroșat un refugiu pentru tramvai. În urma impactului, mașina a fost avariată ușor.

Nu au existat persoane încarcerate. O femeie a fost consultată de echipajul de ambulanță prezent la fața locului, însă a refuzat transportul la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această după-amiază la un accident rutier petrecut pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Echipajele noastre au găsit la fața locului un singur autoturism avariat. Din fericire, nu au existat persoane încarcerate. O femeie a fost evaluată de echipajul SAJ, însă a refuzat transportul la spital”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Primark anunță deschiderea primului magazin din Cluj-Napoca, în centrul comercial VIVO!. Angajează personal

Publicat

De

Primark deschide magazin la Cluj

Primark, retailerul internațional de modă, anunță deschiderea primului magazin din Cluj-Napoca și din regiunea de nord-vest a țării.

Magazinul va fi inaugurat în 2025, iar procesul de recrutare pentru pozițiile manageriale este deja în curs de desfășurare.

Primark anunță deschiderea primului magazin din Cluj-Napoca, în centrul comercial VIVO!. Angajează personal

Primark a anunțat că intenționează să deschidă cel de-al patrulea magazin din România, în centrul comercial VIVO! din Cluj-Napoca.

Noul magazin va ocupa un total de 3.700 de metri pătrați de spațiu comercial împărțit pe două etaje și va oferi cele mai recente tendințe în materie de modă, precum și produse esențiale de zi cu zi în materie de îmbrăcăminte, frumusețe, stil de viață și articole pentru casă.

De asemenea, magazinul va comercializa și produse sub marca sustenabilă Primark Cares, în continuă creștere.
În prezent, 55% din hainele Primark sunt realizate folosind materiale reciclate sau materiale provenite din surse sustenabile, iar retailerul s-a angajat să atingă pragul de 100% până în 2030.

Recrutări de personal

Recrutarea pentru noul magazin a început, iar oportunitățile de angajare pentru pozițiile manageriale pot fi găsite pe site-ul Primark Careers.

Oferta va fi completată pe parcursul verii, când vor fi disponibile și alte posturi din zona de visual merchandiser și resurse umane, anunță retailerul.

Primark oferă ample programe de formare interne, precum și oportunități de învățare și dezvoltare la toate nivelurile.

„Este un moment emoționant pentru noi, deoarece anunțăm cel de-al patrulea magazin din România, care se va deschide în Cluj-Napoca anul viitor.

Suntem mândri de creșterea noastră continuă în România, precum și în Europa Centrală și de Est, unde vom avea 17 magazine în șase piețe, până la sfârșitul anului 2025.

Cluj-Napoca este un oraș vibrant și sunt sigur că experiența de cumpărături pentru care Primark este cunoscut și apreciat va fi apreciată de locuitorii orașului și ai zonelor înconjurătoare”, a declarat Maciej Podwojski, director ECE, Primark.

Magazinul va fi deschis anul viitor în VIVO! Cluj-Napoca

„Suntem bucuroși că un retailer important precum Primark a ales VIVO! Cluj-Napoca pentru a-și extinde prezența locală. Este, în același timp, o confirmare a eforturilor noastre constante de dezvoltare și diversificare a portofoliului nostru de branduri pentru a oferi clienților o experiență de cumpărături interesantă și complexă.

Cluj-Napoca este unul dintre orașele cu cea mai mare creștere din România, cu o economie în continuă dezvoltare, precum și un centru universitar de renume, prin urmare suntem siguri că prezența Primark va susţine poziționarea VIVO! ca principală destinație de shopping în oraș și în regiune”, a declarat și Fulga Dinu, Country Manager, CPI România.

Primark a deschis primul magazin în România în 2022

Anunțul vine după intrarea cu succes a Primark pe piața din România în 2022, odată cu deschiderea primei sale locații în ParkLake Shopping Center, București, care a fost urmată la scurt timp de o a doua locație în capitală, în AFI Cotroceni.

Cel de-al treilea magazin se va deschide în Iulius Town, Timișoara, în cursul acestui an. Primark continuă să-și consolideze prezența în Europa Centrală și de Est, deschizând noi magazine în Budapesta, Ungaria; Praga, Republica Cehă; și Bydgoszcz, Polonia în 2024.

Pentru mai multe informații și cele mai recente colecții Primark, vizitați acest LINK.

Despre Primark

Primark este un retailer de modă internațional cu peste 70.000 de angajați în 16 țări din Europa și SUA.

Înființat în Irlanda în 1969 sub marca Penneys, Primark își propune să ofere opțiuni accesibile pentru fiecare, de la articole de bază de calitate superioară la stiluri unicat pentru femei, bărbați și copii, la produse de frumusețe, articole pentru casă și accesorii.

Din dorința de a crea experiențe retail extraordinare, Primark deține peste 400 de magazine la nivel global și continua să se extindă pe piețe noi și existente cu obiectivul de a ajunge la un număr de 530 de magazine până la sfârșitul anului 2026, inclusiv pe noua piață din Ungaria.

Produse durabile la prețuri rezonabile

„Primark face eforturi pentru a oferi modă mai durabilă la prețuri rezonabile pentru fiecare. Ambiția Primark constă în prelungirea ciclului de viață al hainelor, protejarea vieții pe planetă și susținerea mijloacelor de trai ale oamenilor care confecționează hainele Primark”, au arătat reprezentanții retailerului

În acest sens, Primark a publicat o serie de angajamente pe care își propune să le îndeplinească până în 2030.

Acestea includ realizarea tuturor articolelor de îmbrăcăminte din materiale reciclate sau provenite din surse mai sustenabile, proiectarea hainelor în așa fel încât să fie implicit reciclabile, înjumătățirea emisiilor de dioxid de carbon de-a lungul întregului lanț de valoare și asigurarea unui salariu echitabil lucrătorilor din lanțul de aprovizionarea.

Despre CPIPG

CPI Property Group este unul dintre cei mai mari proprietari de real estate din Europa. Cu un portofoliu de proprietăţi a cărui valoare depăşeşte 23 miliarde de euro, CPIPG deține proprietăţi premium de birouri în principalele capitale din Europa Centrală și de Est: Praga,Berlin, Viena, Bucureşti și Budapesta.

Grupul deține, de asemenea, proprietăți de retail în Europa Centrală și de Est (brandul VIVO! face parte din portofoliul de retail), precum și hoteluri, unități rezidențiale şi terenuri.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini pe strada Traian Vuia. O femeie a refuzat transportul la spital

Publicat

De

Accident strada Traian Vuia

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp de strada Traian Vuia din Cluj-Napoca.

Două mașini au fost implicate în accidentul care, din fericire, nu s-a soldat cu victime.

Accident cu două mașini pe strada Traian Vuia. O femeie a refuzat transportul la spital

Un Echipaj al ISU Cluj, dar și unul al Serviciului de Ambulanță s-au deplasat la locul accidentului.

În urma accidentului au rezultat doar pagube materiale.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, o femeie a fost evaluată de echipajul de la Serviciul de Ambulanță, dar aceeasta a refuzat transportul la spital.

Foto: Facebook/ Info Trafic Cluj-Napoca și ISU Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Sediul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, aproape de finalizare. Se lucrează la ultimele retușuri

Publicat

De

Clădirea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” de pe strada Bucium se apropie de finalizare. Constructorul lucrează în acest moment la aplicarea tratamentelor acustice necesare.

Proiectul noului sediu al Academiei Naționale de Muzică „Gheorge Dima” din Cluj-Napoca avansează conform planului, anunță constructorul SCC Erbașu. Echipa lucrează intens pentru a asigura finalizarea lucrărilor la cele mai înalte standarde a obiectivului de investiție.

Lucrările, „pe ultima sută de metri”

În aceste momente, se lucrează la aplicarea tratamentelor acustice necesare, la realizarea traseelor de ventilație și a sistemelor de siguranță la incendiu. Lucrările la toate corpurile de clădire sunt aproape de finalizare.

„La nivelul sălii de spectacole, suntem în plin proces de execuție a compartimentărilor și de aplicare a tratamentelor acustice necesare, iar în paralel, ne ocupăm de realizarea traseelor pentru ventilație, curenți tari și slabi, precum și a sistemelor de siguranță la incendiu.

Corpul destinat universității, căminului studențesc, atelierelor și sălii de sport se apropie de finalizare, realizându-se până în prezent aproape toate finisajele, montajul pardoselii din piatră naturală și a parchetului, închiderea atât a tavanelor simple și casetate, cât și a tavanelor cu efect acustic.

În spațiile destinate actului artistic, cât și în spațiile de repetiții și studiu individual, se lucrează activ la realizarea tratamentelor specifice: absorbante, difuzante, reflectante, menite să asigure parametrii acustici necesari”, a comunicat SCC Erbașu.

Urmează realizarea ultimelor finisaje

Potrivit constructorului, următorii pași cuprind finisajele de detaliu și dotarea cu mobilier a spațiilor.

După finalizarea lucrărilor, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca va deveni un adevărat „hub” cultural și educațional care va avea sală de spectacole cu o capacitate de 1.000 de persoane, sală de orgă cu 216 locuri, amfiteatru cu 224 de locuri, bibliotecă, săli de curs, săli de studiu individual și diferite alte săli de repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist sau săli de regie.

De asemenea, vor fi laboratoare, vestiare pentru artişti, spaţiu pentru depozitarea decorurilor, adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii, cămin studențesc cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi și o sală de sport.

Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Națională de Investiții. Dirigenția de șantier a acestui proiect este realizată de Baseli Drum Consult.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax