EDUCATIE
Strategie pentru dezvoltarea competențelor parentale, lansată în dezbatere de Ministerul Educației
![parinti cu copii](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2021/12/parinti-cu-copii-e1721743779161.jpg)
Ministerul Educației a anunțat miercuri lansarea în consultare publică a strategiei naționale „Părinți educați, copii fericiți”, care își propune dezvoltarea competențelor parentale.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, rolul fundamental în educarea copiilor îl are familia, iar sistemul de învățământ este dator să sprijine și, la nevoie, să orienteze familia în acest rol, într-un mod profesionist.
„Slaba informare a părinților din mediile dezavantajate privind creșterea și îngrijirea copiilor are drept consecință neglijarea copilului în toate formele ei de manifestare (fizică, educațională, emoțională și de sănătate mintală, precum și lipsa de supraveghere adecvată), factori care, alături de mortalitatea infantilă, sărăcie si malnutriție, afectează un număr semnificativ de copii și familiile acestora”, se arată în comunicat.
Fenomenul părinților plecați la muncă în străinătate, numărul crescut al sarcinilor în rândul adolescentelor, căsătoriile timpurii în comunitățile sărace, marginalizate, numărul crescut al copiilor abuzați, neglijați sau exploatați reprezintă probleme grave care afectează mulți copii și tineri, susțin reprezentanții Ministerului.
Conform acestora, succesul școlar și în viață al copiilor și tinerilor se construiește nu doar pe activitatea de predare-învățare-evaluare de la clasă, ci are ca fundament stimularea stării de bine de acasă și de la școală, atitudinea familiei și comunității față de învățare, precum și importanța pe care familia o acordă educației.
„Ciclurile multigeneraționale de eșec educațional, atât de frecvente în unele medii dezavantajate din România, sporesc inechitatea și reduc șansele de succes ale copiilor. Aceste cicluri de eșec pot fi întrerupte doar prin implicarea părinților, a familiilor în actul educațional, în crearea unei atitudini pozitive față de învățare și față de valoarea adăugată pe care educația o poate avea în viața tuturor”, se mai arată în comunicat.
Astfel, Ministerul Educației susține că este dator să creeze un cadru de pregătire, consiliere și educare a părinților și a viitorilor părinți, astfel încât persoanele vulnerabile, copii, tineri și părinți, să fie
protejate, consiliate și ajutate.
Strategia Națională „Părinți educați, copii fericiți” vine să creeze acest cadru pentru dezvoltarea competențelor parentale, cu scopul de a îmbunătăți cunoștințele, abilitățile, practicile de îngrijire și educare a copilului în conformitate cu recomandările psihopedagogiei moderne. Prin dobândirea acestor competențe, părinții vor fi mai informați și mai siguri în rolul lor, mai capabili să le ofere copiilor sprijinul și îndrumarea de care au nevoie pentru succes în școală și în viață.
Strategia va rămâne în consultare publică până în 2 mai 2022, ora 20.00.
(sursa: Mediafax)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
![](http://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/01/logo-cj24-taiat-300.jpg)
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2021/04/UMF-Cluj.jpg)
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Crește frecvența zborurilor directe spre Varșovia de pe Aeroportul Cluj, operate de LOT Polish Airlines
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Foto-LOT-Polish-Airlines.jpg)
Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj şi compania aeriană LOT Polish Airlines anunţă creşteri de frecvenţe pentru zborurile directe spre Varşovia.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj şi compania aeriană LOT Polish Airlines anunţă astăzi creşterea frecvenţelor pentru zborurile directe spre Varşovia, capitala Poloniei, începând din sezonul de vară S25 al anului 2025.
9 frecvențe pe săptămână, de la vară
În prezent, zborurile spre Varşovia de pe Aeroportul Internaţional Cluj sunt operate cu 5 frecvenţe pe săptămână în sezonul de iarnă W25, iar odată cu debutul sezonului de vară S25 acestea vor creşte la 7 frecvenţe pe săptămână.
Începând din data de 23 iunie 2025, compania aeriană LOT Polish Airlines va creşte numărul de zboruri dintre Cluj-Napoca şi Varşovia, de la 7 la 9 frecvenţe pe săptămână. Această creştere a frecvenţelor de zbor vine ca răspuns a creşterii numărului de pasageri care au călătorit la bordul aeronavelor LOT spre Varşovia şi de acolo mai departe, spre zeci de destinaţii din întreaga lume.
Zborurile directe spre Varşovia sunt operate în baza următorului program de zbor:
Conexiuni cu zboruri în întreaga lume
În conformitate cu programul de zbor convenabil, aceste creşteri ale frecvenţelor vor facilita accesul pasagerilor care călătoresc din Cluj-Napoca la rețeaua mondială de rute, inclusiv la toate destinațiile importante din Europa, precum și destinații din America de Nord și Asia. Acesta este un un pas semnificativ atât pentru compania aeriană cât şi pentru Aeroportul Internaţional Cluj de a-și extinde serviciile și de a contribui la dezvoltarea conectivității internaționale a județului Cluj.
„Încă din anul 2016, de la primele zboruri spre Varşovia ale companiei aeriene LOT Polish Airlines pe Aeroportul Internaţional Cluj, ne bucurăm de această conexiune cu unul din cele mai importante hub-uri europene, prin care pot fi accesate cu ușurință destinații din Europa, America de Nord sau Asia. Decizia companiei aeriene de a mări numărul de frecvențe pe această rută va fi apreciată atât de mediul de afaceri, cât și de ceilalți pasageri ai Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, fie că vorbim de diversitatea tot mai mare de conexiuni oferite prin intermediul acestui zbor spre capitala Poloniei, sau chiar pentru un city-break”, a declarat David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj.
„Eforturile permanente ale Aeroportului Internaţional Cluj pentru creşterea conectivităţii regiunii, sunt astăzi concretizate prin aceste suplimentări ale frecvenţelor, care confirmă faptul că Aeroportul Internaţional Cluj rămâne un motor de creștere economică pentru întreaga regiune şi îşi consolidează poziţia de lider al aeroporturilor regionale din România. Apreciem dezvoltarea companiei aeriene LOT Polish Airlines pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj şi ne dorim ca acest zbor, Cluj–Napoca – Varșovia, să se bucure de un număr tot mai mare de pasageri, în anii care urmează”, a arătat cu această ocazie Viorel Federiga, Preşedintele Consiliului de Administraţie.
Despre LOT Polish Airlines
Compania aeriană LOT Polish Airlines este una dintre cele mai vechi 12 companii aeriene din lume, desfășurând operațiuni de zbor încă din anul 1929.
Primele zboruri LOT Polish Airlines au fost operate de pe Aeroportul Internațional Cluj în luna martie a anului 2016, iar în prezent compania aeriană operează zboruri spre Varșovia cu 5 frecvenţe săptămânale în sezonul de iarnă W25, urmând ca în S25 numărul frecvenţelor de operare să crească de la 7 la 9 pe săptămână, devenind astfel o companie aeriană de referinţă pentru cei ce călătoresc spre destinații long-haul precum New York, Toronto sau Chicago.
40 de rute spre 18 țări, de pe Aeroportul Cluj
În perioada sezonului de iarnă, pe Aeroportul Internațional Cluj pasagerii au posibilitatea de a alege una dintre cele 40 de rute spre 18 țări din Europa și Orientul Mijlociu. Pentru cei care doresc vacanțe spre destinații însorite sunt disponibile zboruri charter spre Egipt sau Emiratele Arabe Unite.
EVENIMENT
FOTO. O casă a ars într-un incendiu la Urișor, în Cluj. Focul ar fi izbucnit de la o sobă improvizată
![Incendiu la Urișor](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/incendiu-urisor.jpg)
Un incendiu a distrus, marți, o casă în localitatea clujeană Urișor.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei care au intervenit. Din fericire nu au fost victime.
O casă a ars într-un incendiu la Urișor, în Cluj. Focul ar fi izbucnit de la o sobă improvizată
Potrivit ISU Cluj, apelul de urgență a venit în jurul orei 13.15. La fața locului s-au deplasat două autospeciale cu apă și spumă, precum și un echipaj SMURD.
Incendiul s-a manifestat generalizat la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați, dar și în interiorul locuinței. Materialele depozitate în interior, cum ar fi haine, hârtie și diverse deșeuri, au favorizat arderea.
În paralel cu stingerea incendiului, s-au format echipe de căutare-salvare care au pătruns în interior, însă din fericire nu au existat victime. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei sobe improvizate, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
ADMINISTRAȚIE
Park&ride-ul de la Aeroportul Cluj, mai scump cu 7 milioane de lei. Lucrările sunt în faza de recepție
![park&ride](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2024/12/park-and-ride-aeroport44.jpg)
Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va dezbate un proiect de hotărâre care vizează majorarea valorii investiției pentru proiectul park&ride.
Valoarea totală a proiectului, inițial estimată la 84,3 milioane de lei, este propusă spre actualizare la peste 91,9 milioane de lei (cu TVA), în urma unor modificări apărute pe parcursul execuției lucrărilor.
Valoarea proiectului crește cu peste 7 milioane de lei
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate vineri, 17 ianuarie, proiectul de hotărâre privind majorarea valorii proiectului park&ride de la 84,3 milioane de lei la peste 91,9 milioane de lei cu TVA.
De asemenea, contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca pentru proiect crește de la 1,16 milioane de lei la peste 18,6 milioane de lei cu TVA.
Această propunere survine după anunțul finalizării lucrărilor, obiectivul aflându-se în prezent în faza de recepție. Cheltuielile legate de proiect cresc astfel cu puțin timp înaintea dării în folosință a obiectivului, aflat în prezent în recepție.
Lucrări mai scumpe la primul park&ride din municipiu
Potrivit referatului de aprobare a proiectului, în derularea execuției lucrărilor au apărut o serie de modificări, atât la cererea beneficiarului, cât și a specificațiilor care au suplimentat valorea contractului de execuție al park&ride-ului.
Suplimentările valorice care nu se regăsesc în devizul general aprobat au rezultat în urma suplimentărilor cantităților de lucrări aferente bazinelor de incendiu și retenție apă, deviere rețele electrice pe amplasament, infrastructură şi arhitectură (gard împrejmuire), rezistență (puț lift, subturnări), învelitoare, grătare arbori, atic și trotinete, separator hidrocarburi placare hpl, stații de încărcare, spargere betoane, consolidare structurală.
Pe lângă aceste suplimentări a apărut necesitatea achiziționării de două aparate de ticketing, două copertine pentru stația de autobuz precum şi modificarea instalației de semaforizare de pe Str. Traian Vuia nr. 149-151, din Cluj Napoca. De asemenea pentru actualizarea devizului general s-a ținut cont și de ajustarea prețurilor contractului de execuție, conform legislației în vigoare.
Lucrările la clădirea terminal, neeligibile din fonduri europene
În etapa de contractare, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest a comunicat faptul că lucrările și echipamentele aferente etajului 1 al clădirii terminal nu se încadrează în cheltuielile eligibile, deoarece la etajul 1 există spații administrative (birouri) care nu deservesc utilizatorii parcării de la park&ride, destinația de funcționare a acestor spații administrative neîndeplinind în mod direct scopul și obiectul programului de finanțare. În consecință, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR Nord-Vest) a solicitat încadrarea acestora în categoria cheltuielilor neeligibile.
Contribuția proprie a municipiului, majorată
În urma finalizării tuturor lucrarilor aferente obiectivului, noua valoare totală a proiectului este de 91.906.010,06 lei cu TVA şi este formată din:
- Cheltuieli eligibile: 74.738.757,15 lei (inclusiv T.V.A.) din care: 73.243.982,01 lei nerambursabil şi 1.494.775,14 lei contribuția proprie a beneficiarului (2%);
- Cheltuieli neeligibile: 17.167.252,91 lei (inclusiv T.V.A.).
Astfel, contribuția proprie în proiect a Municipiului Cluj-Napoca este în cuantum total de 18.662.028,05 lei (inclusiv TVA) şi este formată din:
- Contributia la cheltuielile eligibile (2%) – în cuantum de 1.494.775,14 lei (inclusiv TVA)
- Contributia la cheltuielile neeligibile (100%) – in cuantum de 17.167.252,91 lei (inclusiv TVA)
![masoero](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/masoero-e1736847603299.jpg)
„U” Cluj ține cu dinții de argentinianul Lucas Masoero, fundașul de 29 de ani. Clujenii i-au propus prelungirea contractului pentru încă un sezon, cel puțin.
Lucas Masoero este unul dintre cei mai buni străini din campionatul românesc, prestațiile sale stârnind interesul unor cluburi din străinătate.
„U” Cluj ține cu dinții de Masoero. I s-a propus PRELUNGIREA contractului
Zilele trecute, argentinianul spunea într-un interviu că este dispus să-și prelungească acordul cu „U”, nefiind neapărat probleme financiare la mijloc, ci, mai degrabă, așteaptă un sprijin din partea clubului pentru a-și rezolva actele soției.
O formație din Rusia, Sochi, ar dori transferul lui Masoero. Ar fi o pierdere uriașă pentru „U” Cluj, liderul clasamentului. Masoero a mai jucat în Rusia, la Nizhniy Novgorod, între 2021 și 2023.
Clubul clujean vrea să prelungească angajamentul cu Masoero, poate chiar în această săptămână, până la reluarea oficială a campionatului.
„Pe adresa clubului nu a sosit nicio ofertă din Rusia, nici impresarul nu ne-a informat că ar exista vreun interes pentru jucător. Noi îl apreciem foarte mult și ne dorim să continue cu U, pe mai departe.
Am demarat deja negocierile pentru prelungirea contractului și, așa cum s-a întâmplat cu Chipciu și cu Nistor, sperăm ca și Lucas să-și dorească să continue la U”, a declarat Mihai Moga, brand manager „U” Cluj, pentru GSP.ro.
Foto: Facebook FCUCluj