Connect with us

ACTUALITATE

Sportul românesc, pe marginea prăpastiei? – Episodul 1

Publicat


Prima medalie a fost obținută de echipa României la Jocurile Olimpice în 1924, când echipa de rugby a reușit să obțină o medalie de bronz. De atunci, sportivii români au reușit să obțină 89 medalii de aur, 85 – argint și 123 – bronz.

Puțină istorie

Povestea rezultatelor românești la Jocurile Olimpice începe în 1924, odată cu performanța echipei de rugby care a cucerit prima medalie olimpică pentru România.

„Stejarii” au reușit să deschidă drumul celorlalți mari campioni români care au uimit întreg mapamondul cu performanțele lor.

Puțini sunt cei care știu că a doua medalie olimpică din istoria sportului românesc a fost obținută de locotenetul de cavalerie Henri Rang la ediția din 1936, de la Berlin, în cadrul probei de călărie-dresaj individual, când a obținut medalia de argint.

El a primit din partea lui Hitler cadou o motocicletă Zündapp și a produs un accident ce i-a curmat viața chiar în ziua de Crăciun a anului 1946.  

Evoluția în timp a rezultatelor

Conform graficului, cea mai profilică perioadă a participărilor sportivilor români la Jocurile Olimpice a fost între 1976 și 1988, în timpul regimului comunist. După Revoluție, Sydney 2000 a fost olimpiada la care sportivii noștri au reușit să obțină cele mai multe medalii, în timp ce la ultima ediție, Rio din 2016, s-au câștigat doar patru medalii.

Practic, ne-am întors la nivelul atins la Helsinki, în 1952, acum 68 de ani, după cum se poate observa în urma analizei graficului. S-au câștigat tot o medalie de aur și una de argint, plus încă două de bronz.

 JO 1984 Sursă foto: fanatik.ro

Pe de altă parte, în 1984, ne-am clasat pe locul al doilea pe națiuni, după ce am obținut un total de 53 de medalii. Aceasta a fost cea mai bună clasare a țării noastre din istorie.

Totuși, acea ediție a fost boicotată de Uniunea Sovietică și de restul statelor din Blocul Estic, cu excepția României. Conflictul a izbucnit în 1980, când americanii au boicotat ediția de la Moscova. Așa că, putem afirma că România a beneficiat de un context favorabil în ceea ce privește obținerea rezultatelor la cele două olimpiade.

Campionii produși de sistemul comunist

 Gimnastică

Nadia Comăneci – Sursă foto: cosr.ro

Cu toții am auzit de primul zece în gimnastică obținut de către ,,zeița de la Montreal”, românca Nadia Comăneci, ea fiind cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice cu un total de 9 medalii (5 de aur). De-a lungul anilor, încă două gimnaste au reiterat performanța istorică a Nadiei, Daniela Silivaș – în 1988 (6 medalii ) și Lavinia Miloșovici (6 medalii) – în 1992.

O altă gimnastă de excepție a fost Ecaterina Szabo care a obținut 4 medalii de aur și una de argint la Jocurile Olimpice din 1984, când România a ocupat locul 2 pe națiuni, cu un total de 53 de medalii obținute.

Delegația României la JO 1984 – Sursa foto: fanatik.ro

Kaiac-Canoe

Leon Rotman, în vârstă de 85 de ani, a relatat cum în 1956 a făcut entorsă după ce a jucat o miuță cu ceilalți băieți din lot, dar a reușit să devină primul dublu campion olimpic al României, iar în 1960 a trebuit să pună plumb în barcă pentru a trece controlul tehnic, reușind să obțină o medalie de bronz. Datorită originilor sale evreiești, nu a mai fost inclus în lotul olimpic.

Leon Rotman este cel mai vârstnic campion al României (Sursa foto: arhivă personală)

Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții, debutând la cea din 1968 și terminând cu cea din 1984 și a cucerit 7 medalii, 4 de aur și 3 de argint. El este printre cei  mai medaliați sportivi români și a povestit cum în seriile de calificare de la Munchen, în 1972, i s-a rupt pagaia din primele momente ale competiției, reușind să ducă până la capăt concursul. Chiar dacă a terminat cu mult în spatele celorlalți competitori, a reușit să intre în recalificări și nu s-a oprit până nu a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Ivan Patzaichin a participat la competiții din 1968 până în 1984 (Sursa foto: arhivă personală)

Atletism

YouTube video

Video: Radio România Timișoara

La atletism, Iolanda Balaș-Soter a doborât 5 recorduri olimpice la săritura în înălțime (3 la Roma și 2 la Tokio) dintr-un total de 15 recorduri noi stabilite de reprezentanții noștrii de-a lungul participărilor la Jocurile Olimpice. În plus, ea a intrat în Cartea Recordurilor, întrucât a reușit să câștige 142 de concursuri consecutive.  

YouTube video

Video: Radio România Reșița

De asemenea, Lia Manoliu, care a avut în palmares 3 medalii olimpice, a fost prima sportivă ce a participat la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice și a cucerit, în 1968, primul aur românesc la aruncarea discului. Cu siguranță, ea a fost una dintre cele mai mari ambasadoare ale sportului românesc pe plan extern, din moment ce vorbea fluent 5 limbi străine (rusă, franceză, germană, italiană, engleză).

Canotaj

YouTube video

Video: Radio România București

Elisabeta Lipă, desemnată canotoarea secolului 20 de către Federația Internațională de Canotaj, a cucerit 8 medalii olimpice de-a lungul carierei sale impresionante, cu nu mai puțin de 6 participări la Jocurile Olimpice.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Curtea de Apel Cluj respinge contestația în anulare a lui Cătălin Cherecheș, condamnat la închisoare pentru luare de mită

Publicat

Curtea de Apel Cluj a respins, joi, ca neîntemeiată, contestația în anulare a fostului primar de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, decizia fiind definitivă. 

Instanța a rămas în pronunțare după ce la termenul anterior din 5 aprilie a decis să admită, în principiu, contestația.

”În temeiul art. 475 Cod procedură penală, respinge cererea contestatorului C.C. de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept invocate cu privire la momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunii unice de luare de mită prevăzute de art. 289 Cod penal, în ipoteza în care sunt realizate, la date diferite, mai multe modalităţi alternative ale elementului material.

În temeiul art. 432 Cod procedură penală, respinge ca neîntemeiată contestaţia în anulare formulată de contestatorul-condamnat C.C., împotriva deciziei penale nr. 1704/A/24.11.2023, pronunţată de Curtea de Apel Cluj în dosarul nr. 2537/117/2016. În temeiul art. 275 alin. (2) C.pr.pen., obligă contestatorul la plata către stat a sumei de 800 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare.

Definitivă”, se arată în sentința Curții de Apel Cluj.

Ce e contestația în anulare

Contestația în anulare reprezintă o cale de atac extraordinară, și poate să fie folosită numai în cazurile și în condițiile expres prevăzute de lege, prin a cărei exercitare se urmărește anularea hotărârii atacate și rejudecarea cauzei ori completarea judecății.

Cherecheș a încercat, prin această contestație depusă, să anuleze condamnarea la 5 ani de închisoare pentru luare de mită luată tot de Curtea de Apel Cluj în 24 noiembrie 2023.

Între timp, fostul primar din Baia Mare a fugit din țară, dar a fost prins în Germania, de unde a fost readus și încarcerat în 20 martie la Penitenciarul Rahova,

Citește mai departe

EVENIMENT

Weekend pentru iubitorii LEGO®: o REPLICĂ de 1,5 m a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Mall Cluj

Publicat

expo lego

La Iulius Mall Cluj vei avea parte de un weekend în care poți să te întorci pe tărâmul copilăriei și să redescoperi magia lucrurilor simple. Vino să admiri unul dintre cele mai mari seturi realizate, de-a lungul timpului, din piese LEGO® – o replică a Turnului Eiffel, în cadrul expoziției Brickenburg – Zilele Fanilor LEGO®! În cadrul evenimentului vor avea loc și Ateliere de Construcție din cărămizi  LEGO® pentru copii.

Cu o tematică de primăvara specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din cărămizi LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe clujeni la edițiile anterioare revine în Iulius Mall. În perioada 19 – 21 aprilie 2024, în Atriumul principal, zeci de mii de piese LEGO® vor forma orașe în miniatură pe care le poți admira.

expo lego

Weekend pentru iubitorii LEGO®: o REPLICĂ de 1,5 m a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Mall Cluj

Vedeta expoziției este replica Turnului Eiffel, unul dintre cele mai mari seturi realizate de-a lungul timpului din piese LEGO®, care măsoară 1,5 m înălțime și este construită din nu mai puțin de 10.000 de piese.

expo lego

În cadrul evenimentului cei mici sunt invitați să își lase imaginația să prindă forme în cadrul atelierelor de construcție cu piese LEGO®. Sesiunile de joacă au loc în fiecare zi, în intervalul orar 15.00 – 19.00. La Atelierele de construcție sunt așteptați copiii cu vârsta mai mare de 5 ani. Accesul în cadrul expoziției, cât și la ateliere este gratuit, iar copii sub 7 ani trebuie să fie însoțiți.

expo lego

Vino în Iulius Mall Cluj și descoperă construcțiile impresionante realizate de membrii asociației Brickenburg din mii de piese LEGO®!

Citește mai departe

EVENIMENT

Cine nu poate vota la alegerile locale din 9 iunie. Decizia BEC

Publicat

BEC vot

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărâre care prevede că alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară începând cu data de 11 aprilie 2024, nu-şi pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din 9 iunie, arată Agerpres.

Potrivit documentului menţionat, în cazul alegătorului cu domiciliul în străinătate care şi-a stabilit reşedinţa în ţară anterior datei de 11 aprilie 2024 şi nu este înscris în lista electorală permanentă şi care se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, acesta îşi va putea exercita dreptul de vot la respectiva secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

Radiere din lista electorală

De asemenea, hotărârea prevede că, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, alegătorul cu domiciliul în ţară, care şi-a stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ-teritorială din ţară anterior datei de 11 aprilie 2024 şi nu este înscris în lista electorală permanentă şi care se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, îşi va putea exercita dreptul de vot la respectiva secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare.

Alegătorul, care îşi exercită dreptul de vot în acest caz, este radiat din lista electorală permanentă existentă la secţia de votare din ţară în a cărei rază domiciliază, la solicitarea preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, transmisă prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Totodată, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, alegătorul cu domiciliul în ţară care şi-a stabilit reşedinţa în ţară începând cu data de 11 aprilie 2024 îşi va putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi are domiciliul.

Importanța actului de identitate

„Actul de identitate face dovada identităţii, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă. În plus, proba reşedinţei se poate face şi cu dovada de reşedinţă, care constă în menţiunea privind reşedinţa înscrisă pe un document care va însoţi cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate şi cartea de identitate provizorie”, mai stabileşte hotărârea BEC.

Hotărârea adoptată de BEC se referă la aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 18 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj pregătește CURĂȚENIA de vară. Ce jucător deschide lista PLECĂRILOR

Publicat

CFR Cluj, meci cu Parod București

Deși Dan Petrescu n-a semnat încă, CFR Cluj pregătește curățenia de vară. Primul pe listă s-ar afla jucătorul adus ca un star în Gruia și anume Omar El Kaddouri.

Pe modelul ucraineanului Yevhen Konoplyanka, dat afară în ianuarie, clujenii se pregătesc să renunțe și la serviciile lui Omar El Kaddouri. Mijlocașul marocan, cu un CV impresionant, a fost adus în iarnă ca o speranță pentru câștigarea titlului, însă mijlocașul nu s-a impus până acum în Gruia. CFR ia în calcul o eventuală despărțire, potrivit Spotmedia.

CFR Cluj pregătește CURĂȚENIA de vară. Ce jucător deschide lista PLECĂRILOR

La acea vreme, mijlocașul ofensiv nu mai jucase de 7 luni, astfel că nu este 100% pus la punct cu pregătirea fizică.

Ardelenii vor să facă o curățenie în cadrul lotului, mai ales în contextul în care venirea lui Dan Petrescu este iminentă. Patronul Ioan Varga a anunțat duminică seara faptul că tehnicianul va reveni în Gruia.

Omar El Kaddouri are un salariu foarte mare, iar clujenii se gândesc să se debaraseze de o asemenea cheltuială în sezonul următor. Fostul jucător al lui Napoli sau PAOK a jucat 8 meciuri în acest sezon pentru CFR, formație pentru care a reușit un gol.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax