Connect with us

ACTUALITATE

Sportul românesc, pe marginea prăpastiei? – Episodul 1

Publicat


Prima medalie a fost obținută de echipa României la Jocurile Olimpice în 1924, când echipa de rugby a reușit să obțină o medalie de bronz. De atunci, sportivii români au reușit să obțină 89 medalii de aur, 85 – argint și 123 – bronz.

Puțină istorie

Povestea rezultatelor românești la Jocurile Olimpice începe în 1924, odată cu performanța echipei de rugby care a cucerit prima medalie olimpică pentru România.

„Stejarii” au reușit să deschidă drumul celorlalți mari campioni români care au uimit întreg mapamondul cu performanțele lor.

Puțini sunt cei care știu că a doua medalie olimpică din istoria sportului românesc a fost obținută de locotenetul de cavalerie Henri Rang la ediția din 1936, de la Berlin, în cadrul probei de călărie-dresaj individual, când a obținut medalia de argint.

El a primit din partea lui Hitler cadou o motocicletă Zündapp și a produs un accident ce i-a curmat viața chiar în ziua de Crăciun a anului 1946.  

Evoluția în timp a rezultatelor

Conform graficului, cea mai profilică perioadă a participărilor sportivilor români la Jocurile Olimpice a fost între 1976 și 1988, în timpul regimului comunist. După Revoluție, Sydney 2000 a fost olimpiada la care sportivii noștri au reușit să obțină cele mai multe medalii, în timp ce la ultima ediție, Rio din 2016, s-au câștigat doar patru medalii.

Practic, ne-am întors la nivelul atins la Helsinki, în 1952, acum 68 de ani, după cum se poate observa în urma analizei graficului. S-au câștigat tot o medalie de aur și una de argint, plus încă două de bronz.

 JO 1984 Sursă foto: fanatik.ro

Pe de altă parte, în 1984, ne-am clasat pe locul al doilea pe națiuni, după ce am obținut un total de 53 de medalii. Aceasta a fost cea mai bună clasare a țării noastre din istorie.

Totuși, acea ediție a fost boicotată de Uniunea Sovietică și de restul statelor din Blocul Estic, cu excepția României. Conflictul a izbucnit în 1980, când americanii au boicotat ediția de la Moscova. Așa că, putem afirma că România a beneficiat de un context favorabil în ceea ce privește obținerea rezultatelor la cele două olimpiade.

Campionii produși de sistemul comunist

 Gimnastică

Nadia Comăneci – Sursă foto: cosr.ro

Cu toții am auzit de primul zece în gimnastică obținut de către ,,zeița de la Montreal”, românca Nadia Comăneci, ea fiind cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice cu un total de 9 medalii (5 de aur). De-a lungul anilor, încă două gimnaste au reiterat performanța istorică a Nadiei, Daniela Silivaș – în 1988 (6 medalii ) și Lavinia Miloșovici (6 medalii) – în 1992.

O altă gimnastă de excepție a fost Ecaterina Szabo care a obținut 4 medalii de aur și una de argint la Jocurile Olimpice din 1984, când România a ocupat locul 2 pe națiuni, cu un total de 53 de medalii obținute.

Delegația României la JO 1984 – Sursa foto: fanatik.ro

Kaiac-Canoe

Leon Rotman, în vârstă de 85 de ani, a relatat cum în 1956 a făcut entorsă după ce a jucat o miuță cu ceilalți băieți din lot, dar a reușit să devină primul dublu campion olimpic al României, iar în 1960 a trebuit să pună plumb în barcă pentru a trece controlul tehnic, reușind să obțină o medalie de bronz. Datorită originilor sale evreiești, nu a mai fost inclus în lotul olimpic.

Leon Rotman este cel mai vârstnic campion al României (Sursa foto: arhivă personală)

Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții, debutând la cea din 1968 și terminând cu cea din 1984 și a cucerit 7 medalii, 4 de aur și 3 de argint. El este printre cei  mai medaliați sportivi români și a povestit cum în seriile de calificare de la Munchen, în 1972, i s-a rupt pagaia din primele momente ale competiției, reușind să ducă până la capăt concursul. Chiar dacă a terminat cu mult în spatele celorlalți competitori, a reușit să intre în recalificări și nu s-a oprit până nu a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Ivan Patzaichin a participat la competiții din 1968 până în 1984 (Sursa foto: arhivă personală)

Atletism

YouTube video

Video: Radio România Timișoara

La atletism, Iolanda Balaș-Soter a doborât 5 recorduri olimpice la săritura în înălțime (3 la Roma și 2 la Tokio) dintr-un total de 15 recorduri noi stabilite de reprezentanții noștrii de-a lungul participărilor la Jocurile Olimpice. În plus, ea a intrat în Cartea Recordurilor, întrucât a reușit să câștige 142 de concursuri consecutive.  

YouTube video

Video: Radio România Reșița

De asemenea, Lia Manoliu, care a avut în palmares 3 medalii olimpice, a fost prima sportivă ce a participat la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice și a cucerit, în 1968, primul aur românesc la aruncarea discului. Cu siguranță, ea a fost una dintre cele mai mari ambasadoare ale sportului românesc pe plan extern, din moment ce vorbea fluent 5 limbi străine (rusă, franceză, germană, italiană, engleză).

Canotaj

YouTube video

Video: Radio România București

Elisabeta Lipă, desemnată canotoarea secolului 20 de către Federația Internațională de Canotaj, a cucerit 8 medalii olimpice de-a lungul carierei sale impresionante, cu nu mai puțin de 6 participări la Jocurile Olimpice.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum să-ți PREGĂTEȘTI mașina pentru primăvară. SFATURILE profesioniștilor

Publicat

Ca să-ți pregătești vehiculul de drum în momentul în care vine primăvara, este important să verifici dacă este încă în stare bună după ce a trecut prin câteva luni de vreme grea. Pentru a-ți ușura această sarcină, experții auto de la carVertical au pus cap la cap câteva sfaturi utile.

Curăță temeinic interiorul mașinii

Sarea presărată iarna pe drum, murdăria și praful pot provoca coroziune care va afecta plăcuțele de frână, suspensia, roțile, sistemul de evacuare și alte piese ale vehiculelor.

Deși este recomandat să-ți speli mașina în mod regulat, mulți șoferi n-o fac deloc pe toată durata iernii, ceea ce creează condițiile ideale pentru apariția coroziunii.

Cum să-ți PREGĂTEȘTI mașina pentru primăvară. SFATURILE profesioniștilor

Pentru a-ți face vehiculul să strălucească din nou, curăță-l într-o spălătorie auto fără atingere sau folosește un burete din microfibră ca să îndepărtezi praful și murdăria. Curățarea șasiului este esențială deoarece, în cazul său, coroziunea produce daune invizibile.

Este dificil să cureți singur șasiul, așa că poate fi necesar să cauți o spălătorie auto specializată în acest fel de servicii sau să ridici mașina pe capre de suport.

Luptă împotriva ruginii

Dacă mașina ta a ruginit pe alocuri, ar trebui să abordezi această problemă imediat pentru că rugina tinde să se răspândească și poate produce pagube din ce în ce mi mari dacă nu este înlăturată.

Prin urmare, cel mai bine este să lași mașina pe mâinile unui profesionist, specializat în repararea caroseriei.

Poți repara și singur daunele provocate de coroziune, dar este un proces de durată care necesită instrumente specifice și precizia unui profesionist experimentat. În primul rând, vopseaua care a fost afectată este dezlipită și înlăturată. Pe urmă, suprafața este curățată cu solvent mineral și se aplică un convertor de rugină.

Odată făcut acest lucru, se chituiește și se aplică ulterior grundul. Când se usucă, zona este șlefuită cu șmirghel umed, suprafața este curățată, iar părțile care au fost deteriorate sunt revopsite.

Ca să scazi șansele de apariție a ruginii este indicat să-ți speli mașina cel puțin o dată la două săptămâni și s-o ții într-un garaj încălzit. În plus, poți aplica un substrat care formează o barieră protectoare, rezistentă împotriva coroziunii.

Curăță interiorul mașinii

Pentru că iarna intri în mașină cu haina udă și cizmele pline pe talpă de zăpadă, treptat se acumulează umezeală în interiorul vehiculului tău. Cu timpul, acest lucru va duce la apariția mucegaiului și a igrasiei.

Scaunele de mașină pot fi și ele afectate deoarece țesătura lor va începe să se deterioreze. Ca să nu mai vorbim de mirosurile neplăcute din interiorul mașinii de care scapi foarte greu dacă nu le elimini imediat.

Aspiră interiorul mașinii pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Ai grijă deosebită de scaune și de bancheta din spate și nu uita să aspiri spațiile dintre șezutul scaunului și spătar. Panourile, volanul și tabloul de bord pot fi curățate utilizând un detergent special pentru interiorul mașinii.

Folosește o perie mică pentru a îndepărta praful de pe butoane și din deschizături. Dacă mașina ta are scaune din piele, poți folosi și un balsam care ajută pielea să nu se crape.

Schimbă lamele ștergătoarelor

Deși este normal ca lamele ștergătoarelor să se uzeze în timp, temperaturile extreme accelerează acest proces. Lamele de cauciuc pot începe să crape și să se desprindă, provocând dungi pe parbriz și vizibilitate redusă.

Experții recomandă înlocuirea lamelor ștergătoarelor la fiecare 6-12 luni. Majoritatea mașinilor nu necesită instrumente speciale pentru a schimba lamele. Tot procesul nu va dura mai mult de câteva minute.

Inspectează-ți cauciucurile

Fie că folosești anvelope pentru toate anotimpurile sau ai seturi diferite pentru iarnă și vară, este important să evaluezi starea anvelopelor mașinii tale. Verifică benzile de rulare și pereții laterali și caută orice urmă de deteriorare sau uzură.

Conform statisticilor, anvelopele ar trebui schimbate la fiecare 3-5 ani. Totuși acest termen depinde mult și de condițiile drumului, de stilul tău de condus și de cât de bine îți întreții mașina.

Mai mult, anvelopele îmbătrânesc, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să folosești anvelope mai vechi de 10 ani, chiar dacă încă mai au suficient de multă bandă de rulare.

Sursa/ Foto: carVertical

Citește mai departe

EDUCATIE

CJ Cluj vrea să cumpere 25 de autobuze școlare electrice. Costă 25 de milioane de lei. Proiectul, depus la Ministerul Mediului

Publicat

De

Autobuze școlare electrice

Consiliul Județean Cluj vrea să cumpere 25 de autobuze școlare elecreice pentru elevii din județ prin intermediul Programului Administrației Fondului pentru Mediu.

În cazul în care proiectul va fi declarat câștigător, finanțarea nerambursabilă asigurată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin AFM, va fi în procent de 100%.

CJ Cluj vrea să cumpere 25 de autobuze școlare electrice. Costă 25 de milioane de lei. Proiectul, depus la Ministerul Mediului

Valoarea totală a proiectului inițiat de Consiliul Județean Cluj este de 25 de milioane de lei. Cu această sumă se vor putea achizițion 25 de microbuze electrice cu o capacitate de 16+1 locuri.

Principalele beneficii ale inițiativei, arată reprezentanții CJ Cluj, constau în asigurarea egalității de șanse pentru elevii din întreg județul și facilitarea pentru aceștia a accesului la o educație de calitate, inclusiv reducerea absenteismului și a abandonului școlar.

De asemenea mijloacele de transport școlar sunt nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic.

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidații PNL Cluj la alegerile locale, validați. Emil Boc la Cluj-Napoca

Publicat

De

emil boc

Comitetul Director Județean (CDJ) al PNL Cluj a validat, vineri seară, majoritatea candidaților de primari la alegerile locale din 9 iunie, de la municipii și comune, cu mici excepții. 

Astfel, au fost validați mai mulți dintre actualii primari în funcție, printre care Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca, Cristian Matei la Turda, Dorin Lojigan la Câmpia Turzii, Costan Morar la Dej, Ovidiu Drăgan la Gherla, Dorin Gelu Topan la Gilău, Bogdan Pivariu la Florești, Cristinel Popa la Ciurila, Gabriel Costea la Feleacu, Ioan Huldușan la Pălatca, Cornel Chifor din Cornești și alții.

Huedinul mai așteaptă

O necunoscută a rămas, deocamdată, candidatul pentru Primăria orașului Huedin, unde actualul edil nu mai dorește să candideze la alegerile locale în condițiile în care, în luna octombrie, împlinește vârsta de pensionare. De asemenea, mai trebuie confirmați candidații din câteva comune.

În cadrul ședinței a fost validată și candidatura lui Alin Tișe la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Liderul PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, a declarat pentru Cluj24 că  filiala județeană își propune să facă ”performanță” la alegerile locale și să câștige un număr cât mai mare de primari și consilieri locali.

Alegerile locale vor avea loc în 9 iunie împreună cu cele europarlamentare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Să nu uităm JERTFA lui Isus Cristos

Publicat

Ziua de duminică, 24 martie, ar putea trece neobservată pentru mulți, însă milioane de oameni din întreaga lume se vor întruni la apusul soarelui pentru a comemora moartea lui Isus Cristos.

Comemorarea morții lui Isus Cristos, sau Cina cea de taină, cum mai este numită, este cea mai importantă zi a anului pentru Martorii lui Iehova, care o sărbătoresc anual la data de 14 Nisan din calendarul evreiesc, în conformitate cu declarația lui Isus din Evanghelia după Luca, capitolul 22, versetul 19: „Continuați să faceți lucrul aceasta în amintirea mea”. În întreaga lume există peste 8,6 milioane de Martori ai lui Iehova, dar anul trecut au asistat la eveniment aproape 20 de milioane de persoane.

Să nu uităm JERTFA lui Isus Cristos

„La nivel mondial, mulți oameni care nu sunt Martori ai lui Iehova asistă la Comemorare. Sperăm că membrii comunității locale ni se vor alătura cu această ocazie specială în care ne amintim de moartea lui Isus Cristos și arătăm recunoștință pentru jertfa sa”, a declarat Ionuț Moraru, purtătorul de cuvânt al Martorilor lui Iehova. „Aceasta este o ocazie solemnă, dar în același timp plină de bucurie”.

Evenimentul durează aproximativ o oră și va cuprinde o cuvântare care va vorbi despre ce a realizat Isus prin moartea sa, pentru toată omenirea.

În luna martie 2024, în Cluj-Napoca, se desfășoară o campanie specială prin care toți locuitorii sunt invitați să asiste la celebrarea anuală a Cinei Domnului, precum și la o cuvântare publică specială care va fi ținută, de obicei, cu o săptămână înainte.

Cuvântarea specială intitulată „Învierea – victorie asupra morții!”, va fi prezentată fie în lăcașurile de cult ale Martorilor lui Iehova, fie în diverse spații închiriate, în sfârșitul de săptămână din 16, 17 martie 2024. Discursul public de 30 de minute, bazat pe Biblie, se va concentra pe speranța biblică a învierii morților în viitorul apropiat.

Ioan Moga a spus: “Eu și familia mea apreciem foarte mult faptul că Isus Cristos s-a jertfit pentru noi și avem în fiecare an posibilitatea să reflectăm la acest sacrificiu prin participarea la cuvântarea specială și la Comemorare. Aceste evenimente ne ajută să ne întărim și mai mult credința în Dumnezeu și ne dau o speranță reală de viitor”.

Mai multe detalii despre modul în care Martorii lui Iehova sărbătoresc Cina Domnului pot fi găsite pe pagina „Întrebări frecvente”, care se găsește pe jw.org, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova.

În Cluj-Napoca, cele două evenimente vor avea loc la:

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax