EVENIMENT
Directoratul de Securitate Cibernetică: O nouă campanie de fraudă prin apeluri vizează utilizatorii români
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unei noi campanii de spoofing prin apeluri vizează utilizatorii români. Prin intermediul apelurilor, românii sunt convinși să dea atacatorilor informații cu caracter sensibil, în special date bancare.
„Există o nouă serie de tentative de fraudă care se folosește de spoofing-ul telefonic pentru a convinge utilizatorii români să partajeze atacatorilor date cu caracter sensibil, în special date bancare. Pentru a atrage potențiale victime în capcană, atacatorii folosesc o tehnică numită SPOOFING, în care atacatorul folosește tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a apela victima, preluarea informațiilor de contact făcându-se fără acordul instituție sau a persoanei fizice. Este nevoie doar de cunoașterea numărului de telefon sau a detaliilor de contact ale acestora. Astfel, nu se pot bloca astfel de inițiative la nivelul furnizorului de servicii telecom”, arată DNSC.
DNSC: O nouă campanie de SPOOFING prin apeluri vizează utilizatorii români
Conform sursei citate, atacatorii apelează victima, pretinzând că sunt din partea SIF Muntenia sau BVB și folosind pretextul unor presupuse acțiuni vechi pe care victima le-ar deține de mai mult timp, dar de care a uitat. Atacatorii susțin că aceste acțiuni s-au apreciat foarte mult ca valoare, însă pentru a le vinde și a încasa sumele respective, victimei i se cer datele bancare.
„Bineînțeles, în realitate nu există aceste acțiuni, fiind doar un scenariu prin care atacatorii vizează datele bancare ale victimei”, transmit specialiștii.
Recomandări:
-Nu furnizați niciodată telefonic date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), în urma unor apeluri suspecte, chiar dacă par a proveni de la instituții de încredere.
-Verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.
-Raportați astfel de apeluri către organizația impersonalizată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase.
-În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție și notificați DNSC.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Anunț pentru elevii clujeni din clasele a VIII-a și a XII-a. Când au loc probele scrise la SIMULAREA examenelor naționale
Inspectoratul Școlar Județean Cluj a stabilit când vor avea loc probele scrise la simularea pentru examenele scrise de Bacalureat și Evaluare Națională în acest an școlar.
Simulările pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a se organizează în vederea unei mai bune pregătiri pentru examenele naționale.
Anunț pentru elevii clujeni din clasele a VIII-a și a XII-a. Când au loc probele scrise la SIMULAREA examenelor naționale
IȘJ Cluj a decis organizarea probelor scrise pentru simularea examenelor în prima lună a anului 2025. Elevii de clasa a XII-a vor fi primii care vor participa la aceste simulări.
Simularea județeană pentru Bacalaureat va avea loc după cum urmează:
- Limba și litertura română (proba E.a) – 13 ianuarie 2025
- Matematică/ Istorie (proba E.c) – 14 ianuarie 2025
- Proba la alegere (proba E.d) – 15 ianuarie 2025
- Limba și literatura maternă (proba E.b) – 16 ianuarie 2025
Simularea județeană pentru Evaluarea Națională va avea loc după cum urmează:
- Limba și literatura română – 20 ianuarie 2025
- Matematică – 21 ianuarie 2025
- Limba să literatura maternă – 22 ianuarie 2025
Conform reprezentanților IȘJ Cluj, la nivelul fiecărei școli, dacă se impune, se va elabora și aplica un orar special pentru aceste zile.
De asemenea, se va asigura un număr optim de săli în care se susâin probele scrise, iar repartizarea elevilor se va face în ordine alfabetică pe școală/tip de subiect.
Notele nu se trec în catalog decât la cererea scrisă a elevilor
Fiecare lucrarea scrisă va fi evaluată în mod fizic (deci nu se va scana) la nivelul unității de învățământ, de câte doi profesori.
Notele obținute de candidați vor fi trecute în catalog, doar la cererea scrisă a elevului.
Subiectele, unice la nivel județean, corespunzătoare ficecărei probe, vor fi elaborate la nivelul Inspectoratului Școlar Cluj și vor fi transmise pe adresele de e-mail ale școlilor în dimineața fiecărei probe, la ora 8.00.
Foto: pixabay.com
În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apa Somes S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:
Data efectuării lucrării: 27 Noiembrie 2024
CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Ionel Teodoreanu; str. Simeria; str. Adjudului; str. Codlea; str. Beclean; str. Medias; str. Sebesului; str. Reghin;
Se întrerupe furnizarea APEI în Cluj-Napoca. Vezi când și care sunt străzile AFECTATE
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 19:00
Data efectuării lucrării: 28 Noiembrie 2024
CLUJ-NAPOCA
Strada/lista strazilor afectate: Str. Dumitru Georgescu-Kiriac;
Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 15:00
Rugăm Clienții Companiei să ia măsuri de stocare a acelor cantități de apă care să le acopere necesitățile pe perioada anunțată.
EVENIMENT
Poliția Cluj: Accidentul cu 3 mașini din Apahida, produs de un șofer de 77 de ani, cetățean străin
Polițiștii clujeni au precizat, în legătură cu accidentul rutier de pe varianta ocolitoare Vâlcele-Apahida, în care au fost implicate trei autovehicule, că, din primele verificări efectuate la fața locului, s-a stabilit că a fost produs de un șofer de 77 de ani, cetățean străin.
”Un bărbat de 77 de ani, cetățean străin, care conducea un autoturism în direcția localității Vâlcele, ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism aflat în fața sa.
Autoturismul respectiv era condus de un bărbat, de 66 de ani, care ar fi intenționat să pătrundă pe o stradă lăturalnică.
În urma impactului, vehiculul acestuia a fost proiectat pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu un alt autoturism.
Bărbatul de 66 de ani a necesitat îngrijiri medicale.
Testările cu aparatul etilotest efectuate asupra celorlalți doi conducători auto implicați au indicat rezultate negative, în timp ce conducătorul auto de 66 de ani nu a putut fi testat din motive medicale”, au precizat polițiștii.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului.
EVENIMENT
Programul complet al evenimentelor de Ziua Națională a României la Cluj-Napoca. Defilare militară, concerte, spectacol de drone
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca invită clujenii, dar și turiștii să sărbătorească împreună Ziua Națională a României., 1 Decembrie Manifestările din acest an se vor desfășura în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii.
Evenimentele debutează cu ceremonialul de depunere de jerbe și flori în Piața Mihai Viteazul, de la ora 10:30. Manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” continuă de la ora 12:00 în Piața Avram Iancu unde va avea loc ceremonia oficială și un spectacol de efecte speciale.
De la ora 13:00 ne aducem aminte, printr-un eveniment dedicat, de curajul liderului revoluţiei române de la 1848 din Transilvania „Cântec pentru Avram Iancu”, organizat de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România.
Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din anul 1918, în intervalul 13:00-15:00. De asemenea, clujenii pot rămâne cu o amintire din zona de photobooth, care va fi activă în intervalul 12:00-21:00.
Aprinderea iluminatului festiv
La „kilometrul 0” al orașului, în Piața Unirii, evenimentele de Ziua Națională vor începe la ora 15:00 cu un regal folcloric susținut de artiști și ansambluri folclorice precum Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Valeria și Traian Ilea, Maria Golban Șomlea, Cristian Totpati, Lucia Potra, Mihaela Grindean, Adriana Irimieș, Silviu Popa, Andra Cocian, Ioana Breda Morar, Mariana Morcan, ansamblul folcloric Mugurelul, ansamblul folcloric Miorița, acompaniați de Orchestra Regal Transilvan.
Iluminatul festiv va fi aprins în tot orașul de la ora 19:00, după care vor urca pe scena din Piața Unirii Delia și Zdob și Zdub.
Spectacol de drone și lumini
De la ora 20:00 – în Piața Avram Iancu – ne vom bucura împreună de un spectacol inedit de drone și lumini, care să ne aducă aminte de anii trecuți și de eroi: „Să ducem așadar cultura românească, istoria și credința. limba română și identitatea neamului în orice colțișor al lumii ne-ar purta pașii. România e mai mult decât un teritoriu, e o părticică din sufletul fiecăruia dintre noi.”
Program complet
Piața Unirii
15:00 – Regal folcloric
19:00 – Aprinderea iluminatului festiv
19:05 – Concert Delia
20:15 – Concert Zdob&Zdub
Piața Avram Iancu:
12:00 – Ceremonia oficială
13:00 – „Cântec pentru Avram Iancu” (eveniment organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România)
20:00 – Spectacol de drone și lumini
Bulevardul Eroilor
13:00-15:00 – Reconstituire a evenimentelor din anul 1918
12:00-21:00 – Zona de photobooth Piața
Mihai Viteazul
10:30 – Ceremonial de depunere de jerbe și flori
Defilare cu 300 de militari
Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, marile unități și unități din cadrul Diviziei 4 infanterie „Gemina” organizează o serie de ceremonii militare în garnizoane din aria de responsabilitate a diviziei.
La Cluj-Napoca, pe data de 1 decembrie, începând cu ora 10.30, va avea loc o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori,organizată la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul.
Începând cu ora 12.00, în Piața Avram Iancu, va avea loc defilarea detașamentelor de onoare constituite din aproximativ 300 de militari,din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Societatea Națională de Cruce Roșie-Filiala Cluj.Detașamentul de onoare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, Penitenciarului Gherla, Societății Naționale de Cruce Roșie-Filiala Cluj și Muzicii Militare a Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.