Connect with us

ACTUALITATE

Spania pregătește abolirea PROSTITUȚIEI. Pedepse DURE pentru bărbații care plătesc pentru SEX

Publicat


Parlamentul spaniol vrea să elaboreze o legislație care să abolească prostituția. În Lege vor fi introduse măsuri mai drastice împotriva proxenetismului și pedepse mult mai dure pentru bărbații care cumpără sex, într-o inițiativă controversată care a divizat mișcarea pentru drepturile femeilor.

Până acum, prostituția a fost tolerată în Spania, multe bordeluri funcționând ca hoteluri sau alte unități de cazare, deși exploatarea sexuală și proxenetismul sunt ilegale.

Spania se pregătește să abolească prostituția

Măsura face parte dintr-o campanie progresistă a Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez de a extinde drepturile femeilor și ar face ca lucrătorii sexuali să fie tratați ca victime care trebuie protejate, așa cum ar fi în cazul unei interdicții totale a prostituției, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Socialiștii, care guvernează într-o coaliție minoritară cu partenerul minoritar de extremă-stânga Unidas Podemos, doresc să introducă pedepse cu închisoarea mai mari pentru proxenetism, eliminând cerința actuală ca poliția să demonstreze că există o relație de exploatare cu lucrătorul sexual.

Propunerea ar pedepsi, de asemenea, orice persoană care folosește un local pentru prostituție și bărbații care cumpără sex, cu pedepse agravate dacă victima este minoră sau clasificată ca fiind vulnerabilă.

Păreri împărțite

Propunerea a stârnit dezbateri intense în cadrul mișcării locale pentru drepturile femeilor.

Unele organizații care lucrează cu femeile traficate și prostituate, cum ar fi Medicos del Mundo, consideră că este un pas în direcția cea bună, în timp ce altele, precum Antigona, un grup de academicieni care sunt în favoarea legalizării prostituției, spun că riscă să ducă la clandestinitate migranții și să îi facă mai vulnerabili în fața rețelelor de trafic de persoane.

Sursa: Mediafax

FotoȘ pixabay.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Panouri fotovoltaice montate pe acoperișul Parkingului Hașdeu din Cluj-Napoca. Investiție

Publicat

Panouri fotovoltaice în Hașdeu

Primarul Clujului, Emil Boc, și viceprimarul Dan Tarcea prezintă, marți, primele panouri fotovoltaice montate pe acoperișul Parkingului Hașdeu, de pe strada Păstorului din Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca a derulat în acest an un amplu program finanțat cu fonduri norvegiene(85%) de montare panouri fotovoltaice pe clădirile publice ale municipiului.

“Acest proiect, face parte din rândul celor 4 cladiri pe care am amplasat panouri fotovoltaice. Panorurile de pe cele 4 clădiri reprezintă echivalentul a 3.300 de copaci plantați pe an sau a peste 2 milioane de kilometri parcurși de mașini electrice…Practic, ar fi trebuit să plantăm 3,300 de copaci ca să absoarbă gazele cu efect de seră“, a spus primarul Emil Boc.

Acesta a precizat că o obiectivul este acela ca orașul Cluj-Napoca să fie primul oraș din România și printre primele 100 din Europa neutru din punct de vedere climatic.

“Vrem să montăm panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din oraș.

În acest moment, panouri fotovoltaice sunt amplasate pe 13 clăditi publice din Cluj-Napoca.

Emil Boc a mai precizat că la Cluj-Napoca nu se vor mai putea monta centrale individuale de apartament, pentru că și acestea poluează.

Astfel, la blocurile noi vot fi montate centrale care vor deservi toate apartamentele pentru a reduce emisiile.

La parkingul Hașdeu au fost instalate 115 panouri fotovoltaice, care au o putere de 395 de kilowați.

„Prin ceea ce am făcut aici am eliminat gaze cu efect de seră”, a mai spus Emil Boc.

Investiția în montarea, în acest an, de panouri fotovoltaice pe 4 clădiri publice, ultima fiind parkingul Hașdeu, este de peste un milion de lei.

Banii provin din fonduri norvegiene și fonduri locale.

Emil Boc a mai explicat faptul că acum sunt 13 clădiri publice cu astfel de panouri și 2 parcuri fotovoltaice în Cluj-Napoca.

“Cele 15 entități, în acest moment, reprezintă echivalentul plantării a 14.400 de copaci pe an sau a 12,5 milioane de kilometri parcurși de mașini electrice sau consumul a 915 apartamente din municipiu”, a mai spus Emil Boc.

Primarul a încurajat clujenii să monteze panouri fotovoltaice pe case.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un urs care a atacat un turist în Italia ar putea fi adus în România. Italienii nu îl împușcă

Publicat

De

Un urs agresiv ar putea ajunge în România din Italia

Un urs care a atacat un turist în Italia ar putea ajunge în România, potrivit unui avocat al unei organizații de mediu.

Conform unui ordin emis de preşedintele provinciei italiene Trento, ursul trebuia împușcat după ce a atacat și rănit un turist.

Ordin de împușcare a unui urs, oprint în instanță în Italia. Activiști de mediu spun că îl pot aduce în România. A atacat un om

Activişti pentru drepturile animalelor au reuşit să obţină în instanţă oprirea aplicării unui ordin emis de preşedintele provinciei italiene Trento care prevedea împuşcarea unui urs care a atacat un turist ce se plimba într-o pădure, transmite luni agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Rămâne în pronunţare adoptarea măsurilor cele mai adecvate pentru asigurarea eventualei captivităţi a exemplarului identificat drept Kj1”, numele dat ursului, a hotărât Tribunalul Administrativ Regional din Trento.

Tribunalul a acceptat cererile înaintate de mai multe grupuri de apărare a animalelor pentru a nu fi aplicat ordinul de ucidere a ursului.

Ursul, responsabil pentru atacul asupra turistului, relocat în România

Preşedintele regional al provinciei, Maurizio Fugatti, emisese duminică acest ordin, însoţit de probele conform cărora ursul „Kj1” este responsabil pentru atacul asupra turistului, astfel că a dispus împuşcarea ursului, a doua dispoziţie de acest fel după zece zile de polemici.

În aceste condiţii, organizaţiile de protecţie a animalelor au propus transferul ursului în România.

„În România sunt pregătiți să primească ursul”

Avocata grupului „Onlus” pentru protecţia animalelor, Francesca Patanella, a susţinut că în România „sunt pregătiţi să primească ursul” şi a calificat drept „inutil” ordinul de împuşcare a acestuia,.

Asta, în condițiile în care există o alternativă de transfer.

Avocata a mai spus că uciderea nenecesară a unui animal poate fi considerată un delict.

„Kj1” ar putea fi ucis de braconieri

La rândul său, Entitatea Naţională pentru Protecţia Animalelor (ENPA) din Italia a invocat faptul că se teme că ursul „Kj1” va fi ucis de braconieri, cum s-a întâmplat anterior cu alţi doi urşi pentru care Maurizio Fugatti a decis de asemenea să fie împuşcaţi.

Atacul acelui urs a avut loc pe 16 iulie şi a avut ca victimă un turist ce se plimba singur printr-o pădure şi a suferit răni la mâini şi picioare.

Preşedintele regional a emis apoi un prim ordin de împuşcare a ursului, dar care a fost suspendat preventiv de justiţie cu argumentul că nu exista „o evaluare definitivă a trasabilităţii reale a atacului ursului”.

Nu este primul caz de acest fel care provoacă polemici în Italia.

De exemplu, în septembrie anul trecut, uciderea unei ursoaice brune în pericol de extincţie a generat un val de proteste şi inclusiv ameninţări la adresa bărbatului care a împuşcat animalul şi care a avut nevoie de protecţia poliţiei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un fost chiriaș a distrus bunurile dintr-un apartament din Florești. Jandarmii clujeni l-au încătușat și l-au dus la Psihiatrie

Publicat

jandarmii

Luni seara, în jurul orei 23.00, în urma unui apel la SNUAU 112 primit din partea proprietarului unui imobil, privind un conflict în desfăşurare în interiorul unui apartament, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj a fost direcţionat de dispeceratul unităţii spre o stradă din localitatea Florești.

Jandarmii au ajuns imediat la faţa locului, unde au găsit un bărbat, îmbrăcat sumar, care pătrunsese prin efracție în apartament și distrusese bunurile din interior.

”Dat fiind faptul că bărbatul nu a dorit să coopereze, jandarmii l-au imobilizat prin încătușare.

Având în vedere că persoana recalcitrantă se afla într-o stare care părea să necesite îngrijiri medicale, jandarmii clujeni au solicitat o ambulanță prin dispeceratul unităţii.

Persoana a fost transportată la camera de garda a Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca”, arată jandarmii clujeni

Jandarmii clujeni au procedat la întocmirea documentelor operative pentru continuarea demersurilor legale.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Secretul celebrei fripturi de Turda, dezvăluit într-un eveniment culinar la Centrul Gastronomic

Publicat

fripturi de Turda

Centrul Gastronomic Turda organizează, sâmbătă, un eveniment culinar care își propune să dezvăluie secretul celebrei fripturi de Turda și să o pună în valoare, în mai multe ipostaze, una mai apetisantă și mai gustoasă decât cealaltă.

”Pentru că ați cerut (mai ales cei care ne vizitează orașul și vor să guste din specialitățile locale) ne conformăm și încingem oala cu untură.

Punem și de o ciorbă de legume cu tarhon, dar și castraveții la covăsit de pe acuma.

Facem și un Vargabéles (umplutură cu tăiței și brânză de vaci cu stafide, între foi subțiri de plăcintă), că nu se poate fără desert”, au transmis organizatorii.

Evenimentul are loc înre orele  13:00-21:00 la Centrul Gastronomice Turda, strada Gheorghe Lazăr nr. 8.

Cum se prepară

Friptura de Turda este preparată din carne de porc, iar specialiștii în acest preparat oferă următoarea rețetă, lăsată de bunici și străbunici, produsul fiind întâlnit, pe vremuri, la târgul din oraș:

Se taie fleica porcului, iar feliile mai grase se rumenesc. Carnea se cresta oblic, paralel, la o distanță de două degete pe ambele părți. Feliile pregătite se înmoaie în apă sărată în jur de 20 de minute, iar după ce apa se strecoară de pe carne, se șterge și se pune într-un ciubăr. Se prăjește într-o tigaie mare, în untură multă, curată, fără nici un strop de apă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax