Connect with us

EVENIMENT

Situație DRAMATICĂ în spitalele Covid din Cluj. Medic: Locuri nu mai sunt și când se eliberează se ocupă imediat

Publicat


Situația în spitalele clujene care tratează pacienți bolnavi de Covid-19 este tot mai complicată, la fel ca în întreaga țară. Cazurile internate sunt doar severe și critice, iar o mare parte a pacienților necesită terapie cu oxigen.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, spital Covid de linia I, toate cele 20 de paturi de terapie intensivă sunt ocupate. Practic, în tot spitalul, din cele 144 de paturi erau libere marți la amiază doar 7.

De asemenea, toate cel 60 de paturi de preterapie, pentru pacieniți care au nevoie de oxigenoterapie non-invazivă, erau ocupate.

Potrivit medicului Irina Filipescu, majoritatea pacienților tratați la Spitalul de Boli Infecțioase sunt din județul Cluj. Aceasta a declarat pentru Cluj24.ro, că, în luna martie, din cei 494 de pacienți externați, 462 sunt clujeni.

La Spitalul TBC locurile libere se ocupă imediat

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, toate locurile de preterapie și terapie intensivă erau ocupate marți la amiază. Aproximativ 20% din pacienții aduși aici pentru investigații au nevoie de internare.

Potrivit directorului spitalului, dr. Vasile Mureșan, un loc care se eliberează este ocupat imediat.

„Acum avem doar cazuri severe și critice. Sunt 12 paturi de preterapie și 6 de terapie intensivă. Și pacienții din preterapie au nevoie de oxigen, doar că nu sunt intubați”, a declarat dr. Vasile Mureșan pentru Cluj24.ro.

„Oamenii nu mai respectă măsurile de igienă și nu se vaccinează”

Atât dr. Irina Filpescu, cât și medicul Vasile Mureșan spun că pacienții internați acum sunt mult mai tineri decât cei care au necesitat îngrijiri medicale în vaul 2 al pandemiei, iar cazurile sunt mult mai grave.

„Pacienții ajung la noi cu forme mult mai severe. De obicei au nevoie de oxigenoterapie non-invazivă. Dar avem pacienți care au evoluții destul de rapide. E vorba de câteva zile până când nivelul de afectare pulmnară ajunge la 50% și chiar la peste 70%”, a declarat dr. Irina Filipescu.

Aceasta spune că media de vârstă a bolnavilor a scăzut. Săptămâna trecută, de exemplu, 7 pacienți internați în secția ATI aveau vârsta sub 47 de ani.

„Problema este că lumea nu se vaccinează și nu se mai respectă măsurile de igienă și de distanțare”, a mai declarat dr. Irina Filipescu

Limita umană a fost atinsă

Este foarte puțin probabil ca numărul de paturi să crească mai mult în aceste spitale

„Lipsește resursa umană. Un pat nu poate să fie funcțional fără resursa umană, începând cu medicul anestezist și până la asistenții medicali”, spune dr. Irina Filipescu.

Același lucru se întâmplă și la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj.

„Am avut trei medici anestesteziști care făceau de gardă din trei în trei zile. Acum spitalul are patru medici specialiști în anestezie-terapie intensivă, care sunt extrem de obosiți și care nu au avut concedii”, a spus și dr. Vasile Mureșan.

Foto: Captură foto, Spital Covid

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

Încep evenimentele cu public la Cluj. Ministerul Culturii le-a aprobat

Publicat

Ministerul Culturii a anunțat luni că primele patru evenimente-pilot, care se vor desfășura cu public, vor avea loc în perioada 14-16 mai în București și Cluj-Napoca.

 

Guvernul a aprobat luni Hotărârea privind prelungirea stării de alertă, care asigură cadrul legal pentru desfășurarea evenimentelor test/pilot din domeniul cultural.

 

Astfel, în perioada 14-16 mai, Ministerul Culturii va derula evenimente pilot care presupun spectacole cu public atât în interior, cât și în exterior. Acestea vor avea loc în interior la Opera Națională București, la Teatrul Național București și la Opera Națională Română Cluj-Napoca, iar în exterior la Opera din capitală.

 

Condițiile de participare a publicului la cele patru evenimente vor fi aprobate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în baza propunerilor Ministerului Culturii avizate de Ministerul Sănătății.

 

Ministerul Culturii propune ca la evenimentele pilot organizate în interior să se permită exclusiv accesul persoanelor care au fost imunizate în urma vaccinării. Evenimentul pilot organizat în exterior va permite participarea persoanelor vaccinate, a celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

 

Potrivit Ministerului Culturii, accesul la evenimente se face pe baza cărții de identitate, iar verificarea informațiilor se va realiza prin intermediul aplicației puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Declarația ministrului

„Sunt încântat de faptul că cele trei instituții de spectacole din subordinea Ministerului Culturii au răspuns invitației noastre de a organiza aceste evenimente pilot, care vor fi un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activității cu publicul în sectoarele cultural-creative. A fost un drum anevoios, dar iată că facem primul pas spre revenirea la normalitatea așa cum o știam înainte de pandemie. Participanții trebuie să știe, însă, că vor fi monitorizați timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidență zero, așa cum s-a întâmplat și în alte programe pilot desfășurate în alte țări”, a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

 

Biletele vor fi puse în vânzare de marți pe platformele online ale celor trei instituții.

 

Iată calendarul evenimentelor:

14 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Libera Musica”, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 700; Organizator: Opera Națională București;

15 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Dineu cu proști” de Francis Veber, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 800; Organizator: Teatrul Național București;

15 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „FAUST” de Charles Gounod, eveniment organizat în interior, număr participanți: aprox. 800; Organizator: Opera Națională Română Cluj-Napoca;

16 mai 2021, intervalul 19:00-21:00, „Libera Musica”, eveniment organizat în exterior, număr participanți: aprox. 1000; Organizator: Opera Națională București.

 

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

E OFICIAL! Ne putem testa GRATUIT de coronavirus în FARMACII

Publicat

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat astăzi, 10 mai a.c., ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătății, și care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.

Testele vor fi gratuite

Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor.

Farmaciile trebuie să îndeplinească anumite condiții

În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei.
Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje și/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei.

De asemenea, farmaciile își pot organiza zona destinată activitații de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate anterior și cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce privește ocuparea domeniului public.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.

„Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dioszegi i-a „copt-o” CFR-ului! Clujenii pierd după un meci în care au jucat mai prost decât prevede legea

Publicat

CFR Cluj a întâlnit pe teren propriu, luni seara, pe Sepsi OSK Sf. Gheorghe într-un meci contând pentru etapa a 7-a din play-off-ul Ligii 1. Echipa din Covasna învinge cu 1-0, asigurând premisele schimbării liderului

Ambele echipe veneau după victorii, CFR în fața Clinceniului și Sepsi în fața Craiovei. Ambele aveau nevoie de cele 3 puncte, CFR pentru a se menține în fruntea clasamentului iar Sepsi pentru a spera la locul 3.

CFR a început meciul pe poziții defensive, mulțumindu-se să contraatace. Sepsi a atacat în valuri, s-a apărat foarte sus și a blocat toate încercările clujenilor de a se apropia de poarta lui Niczuly. Joc încrâncenat, lipsit de ocazii și de o parte și de cealaltă.

Meritat, Sepsi deschide scorul în min.41 prin Safranko, care înscrie printr-o lovitură de cap după o centrare de pe partea dreaptă. Vina îi aparține și lui Vinicius care l-a scăpat din marcaj.

În repriza a doua, CFR iese mai decisă de la cabine, crește presiunea la poarta covăsnenilor, însă cei care au ocaziile mai mari sunt tot cei de la Sepsi. Același Safranko era să înscrie, de această dată cu „bijuteriile”, la o degajare greșită a lui Sandomierski, apoi Dumiter are două ocazii mari, la una dintre ele mingea lovind bara.

Una peste alta, Sepsi obține, în sfârșit, prima victorie în fața CFR-ului, într-un meci în care clujenii au fost dominați la toate capitolele. Trompeta meciului, de departe Omrani, care a ratat din toate pozițiile.

Echipele de start:

CFR CLUJ (4-3-3): Sandomierski – Cr. Manea, Vinicius, Burcă, Camora – Itu, O. Hoban, Sigurjonsson – C. Deac, Debeljuh, Gîdea
REZERVE: Bălgrădean, Susic, Ben Youssef, Chipciu, Păun, V. Costache, B. Omrani, Rondon, Soares
ANTRENOR: Edward Iordănescu

SEPSI (4-2-3-1): Niczuly – Aganovic, Ninaj, Mitrea, Ștefănescu – Fofana, Vașvari – Dumiter, Tortella, Păun – Safranko
REZERVE: Csiszer, Achahbar, Tincu, Purece, Tamas, L. Kovacs, L. Fulop, A. Dumitrescu, Collado
ANTRENOR: Leo Grozavu

Stadion: CFR Dr. Constantin Rădulescu (Cluj-Napoca)
A: Chivulete Andrei Florin (Bucureşti) / A1: Constantinescu Andrei (Bucureşti), A2: Marica Mihai Marius (Bistriţa)

Citește mai departe

EVENIMENT

Primul meci cu spectatori ar putea fi finala Cupei României

Publicat

Vicepremierul Dan Barna a anunțat luni seara că primul eveniment-pilot din sport la care se va permite, în anumite condiții, accesul spectatorilor ar putea fi finala Cupei României, din 22 mai.

Vicepremierul Dan Barna a amintit că Guvernul a aprobat luni prelungirea stării de alertă, precum și o serie de măsuri de reducere a unor restricții, cu respectarea măsurilor de siguranță.

Conform acestuia, Hotărârea de Guvern cuprinde și o veste bună pentru iubitorii sportului.

„Deși regula rămâne aceea că toate competițiile sportive se vor desfășura fără spectatori, am agreat astăzi posibilitatea organizării unor evenimente sportive pilot la care pot participa persoanele vaccinate, care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test negativ certificat”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Conform acestuia, condițiile exacte vor fi stabilite prin ordin comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății.

El spune că primul meci care s-ar putea disputa în aceste condiții ar putea fi finala Cupei României.

„Lucrăm în continuare în echipă pentru ca primul astfel de meci să poată fi finala Cupei României care va avea loc pe 22 mai, sub rezerva îndeplinirii tuturor condițiilor de siguranță la accesul pe stadion”, a mai scris Barna pe rețeaua de socializare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate