Connect with us
"

EVENIMENT

Şeful IPJ Cluj, mutat la Ialomiţa! Mircea Ion Rus rămâne şef, dar în alt judeţ. Cine îi ia locul

Publicat


Şeful IPJ Cluj, Mircea Ion Rus, va fi mutat, începând de luni, la conducerea IPJ Ialomiţa.

“Prin dispoziția IGPR 4729 din 22.05.2020, domnul comisar șef Ivan Cristian se împuternicește pe funcția de director adjunct I la Direcția Ordine Publica, începând cu data de 25.05.2020, pentru o perioada de 3 luni.

Prin OMAI nr. II/855 din 22.05.2020, domnul comisar șef Rus Mircea-Ion se detașează începând cu data de 25.05.2020, pentru 3 luni, pe funcția de Inspector șef la IPJ Ialomița”, arată documentele Poliţiei Române.

Precizăm că Ivan Cristian încă deţine funcţia de şef al IPJ Ialomiţa.

Potrivit surselor noastre, şefia IPJ Cluj va fi preluată, cel puţin provizoriu, de şeful Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, Ciprian Rus.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Teodorovici vrea să conducă PSD. Ar vrea să fie şi premier

Publicat

Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte al PSD. Dar şi-ar dori să fie şi premierul României.

“Îmi anunţ candidatura în mod oficial pentru funcţia de preşedinte al PSD. Fac acest anunţ pentru că sunt extrem îngrijorat nu numai privind prezentul, dar şi pentru viitorul partidului, nu doar pentru prezentul, dar mai ales pentru viitorul României. Sunt convins că alături de mine sunt foarte mulţi colegi din PSD şi nu numai, oameni care înţeleg că de aproape nouă luni România stă pe loc, iar asta nu se întâmplă doar din cauza pandemiei, o altă pandemie este cea care bântuie clasa politică şi care are simptome destul de grave – incompetenţă, lipsă de voinţă, laşitate şi, din păcate, chiar şi trădare”, a spus Eugen Teodorovici.

El a asusţinut duminică o conferinţă de presă în curtea PSD.

“De nouă luni, Guvernul PNL este un guvern incapabil. Dar la fel de adevărat este şi faptul că conducerea interimară a PSD lasă acest guvern să-şi facă de cap. Cel mai mare partid din România se pare că ţine morţiş să devină cel mai mic. Asta o spun mai ales acţiunile din ultimele nouă luni şi mai ales, din păcate, sondajele. PSD nu poate să continue în acest mod. Nu poţi să stai nouă luni în opoziţie şi să nu faci opoziţie. Nu poţi să dai din coadă în timp ce preşedintele Iohannis calcă în picioare PSD. Conducerea de astăzi a PSD a folosit cele nouă luni de opoziţie ca să stea degeaba”, a mai spus Teodorovici.

Teodorovici a susţinut că PSD a scăzut sub cota de la prezidenţiale şi de la alegerile europarlamentare.

“Îmi anunţ candidatura pentru funcţia de preşedinte al partidului fiindcă nu vreau să ajungem vreodată să ne punem problema pragului electoral. Nu am venit aici să critic pe nimeni. Am venit să spun doar lucruri pe care le vede oricine”, a mai declarat Eugen Teodorovici.

El vrea să ajungă şi prim-ministru.

“Viitorul preşedinte nu se poate mulţumi doar cu câştigarea alegerilor locale, ca prim pas. Viitorul preşedinte al PSD trebuie să fie şi viitorul prim-ministru imediat după alegerile parlamentare. O alianţă a forţelor de stânga poate să ducă PSD la guvernare”, crede acesta.

Eugen Teodorovici a mai spus că este în relaţii foarte bune cu Victor Ponta, preşedintele PRO România.

“Există susţinere. Vorbesc foarte des cu mulţi dintre ei. Chiar şi domnului Marcel Ciolacu i-am dat un SMS, invitându-l chiar să participe, dacă doreşte, la această scurtă conferinţă. Am avut o discuţie şi cu domnul Victor Ponta puţin mai devreme. Nu o să spun eu ce a spus, eu o să aştept mesajul pe care o să-l dea”, a completat social-democratul.

foto: wall-street.ro

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Matia Corvin când era machetă. Singurul rege născut la Cluj. Statuia a intrat în proces de curăţare

Publicat

La 118 ani de la inaugurare, statuia lui Matia Corvin a intrat într-un proces de curăţare. În imagine este macheta monumentului lui Matia Corvin din Cluj-Napoca, într-o carte poştală din 1907 (arhiva www.cluj24.ro).

Marele premiu de la Paris

Ansamblul monumental Matia Corvin (regele Matia ecvestru și cei patru generali ai săi) a fost dezvelit în 1902. În Piața Mare a Clujului, actuala Piaţa Unirii. Macheta lucrării (în imagine) a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris. Macheta este opera artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey.

Festivitățile de inaugurare a statuii au avut loc pe 12 octombrie 1902.

În 1919 au existat demersuri pentru înlăturarea sau mutarea monumentului, considerat element al naționalismului maghiar, dar Nicolae Iorga a găsit soluția salvării lui, prin evidențierea originii române a regelui Matia pe o plăcuță trilingvă amplasată pe latura nordică a postamentului.

În 1940, inscripția respectivă a fost îndepărtată, iar în 1992 primarul Gheorghe Funar a dispus amplasarea citatului din Nicolae Iorga pe soclul statuii, pe latura sudică, la fațadă. Cu ocazia restaurării monumentului în 2010 plăcuța cu citatul respectiv a fost mai întâi înlăturată complet, apoi așezată pe postament, pe 23 mai2011.

Ansamblul monumental Matia Corvin a fost restaurat între anii 2010-2011, cu finanţarea ministerelor culturii din România și Ungaria.

Dezvelirea monumentului restaurat a avut loc pe 2 aprilie2011. S-a făcut în prezența premierului Emil Boc și a ministrului culturii Hunor Kelemen. Din partea guvernului ungar au fost prezenți Zsolt Semjén, Miklós Réthelyi și Géza Szőcs.

Din tată român, rege al Ungariei

Matia Corvin (23 februarie1443, Cluj-6 aprilie1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. Viitorul rege s-a născut la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, în casa lui Jakab Méhffi (existentă încă în Cluj), potrivit wikipedia.

(M. A.)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Razii de amploare ale poliţiştilor clujeni. Au fost verificate locurile aglomerate. Zeci de amenzi în legătură cu coronavirusul

Publicat

Poliţiştii clujeni au derulat mai multe acţiuni, în mai multe locuri din judeţ. Au fost vizate în speciale locurile de agrement, aglomerate.

ACȚIUNE CU EFECTIVE MĂRITE ÎN CLUJ-NAPOCA

La data de 11 iulie a.c., sub autoritatea Instituției Prefectului, s-a desfășurat o acțiune în sistem integrat, participând polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și ai Grupării mobile Cluj –Napoca, polițiști locali din cadrul Poliției Locale Cluj-Napoca, inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj și Protecția Consumatorului, specialiști din cadrul DSVSA Cluj, DSP Cluj și ISCTR Cluj și lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.

Acțiunea s-a desfășurat în 3 etape, acționându-se în zone din municipiu unde exista riscul aglomerării de persoane, respectiv piețe, supermaket-uri, parcuri, baze sportive, centre comerciale, terase, mijloace de transport în comun, săli de jocuri, zone de agrement, Lacul Tarnița și Băile Cojocna.

S-a acționat în vederea respectării măsurilor pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și conștientizarea populației cu privire la necesitatea respectării acestora.

În prima etapă, desfășurată în intervalul orar 11.00-13.00, s-a verificat respectarea măsurilor de siguranță în zona piețelor, supermarketurilor, parcurilor, bazelor sportive, zonelor de agrement Lacul Tarnița și Băile Cojocna.

Peste 80 de persoane au fost legitimate, fiind verificate 62 de societăți comerciale și 12 locații de agrement.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale.

14 persoane au fost sancționate pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus, 7 conducători auto au fost sancționați pentru încălcări ale normelor rutiere în vigoare și alte 10 persoane au fost sancționate pentru abateri ale altor norme legale.

În intervalul orar 18.00-12.00, s-a desfășurat cea de-a doua etapă a acțiunii, efectuând-se verificări în centrele comerciale, terasele din zona centrală a municipiului și restaurante atât din municipiu, cât și din comunele arondate.

Totodată, au fost efectuate verificări în 57 de mijloacele de transport în comun.

Au fost legitimate peste 150 de persoane și au fost verificate 78 de societăți comerciale.

În urma abaterilor constatate, s-a impus aplicarea unui număr de 22 de sancțiuni contravenționale, 19 dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea Legii 55/2020, privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cea de-a 3-a parte a acțiunii, a fost dedicată sălilor de jocuri aflate pe raza municipiului Cluj-Napoca.

În intervalul orar 23.00-01.00, au fost verificate 42 astfel de locații, fiind legitimate peste 50 de persoane.

În urma verificărilor, nu au fost constatate abateri ale normelor de protecție împotriva virusului COVID-19, fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale conform Legii 61/1991R, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile vor continua.

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI ÎN CLUJ-NAPOCA

La data de 11 iulie a.c., în intervalul orar 16.00-18.00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca împreună lucrători din cadrul ISCTR au acționat pe  Bulevardul  Muncii din municipiul Cluj-Napoca.

Scopul acțiuni – verificarea respectării măsurilor privind protecția împotriva COVID-19.

Totodată, au fost verificate și alte aspecte privind legalitatea transportului de persoane.

În cadrul acțiunii au fost legitimate peste 70 de persoane, fiind verificate 25 de mijloace de transport în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, 9 dintre acestea pentru nerespectarea măsurilor privind protecția împotriva noului virus și 3 sancțiuni pentru abateri ale normelor privind circulația pe drumurile publice.

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DIN CÂMPIA TURZII

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii împreună cu cei a Secției 4 Poliției Rurală Câmpia Turzii au acționat în vederea limitării răspândirii noului tip de coronavirus.

În cadrul acțiunii desfășurate la data de 11 iulie a.c., în intervalul orar 16.00-20.00, polițiștii au verificat respectarea măsurilor legale pe terasele din municipiu, dar și în mijloacele de transport în comun.

În cadrul acțiunii au fost verificate 21 de terase din municipiu și comunele arondate, fiind verificate 13 mijloace de transport în comun.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea măsurilor privind răspândirea COVID-19, abateri ale normelor rutiere în vigoare, dar și pentru abateri la Legea 61/1991R. privind încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Sursa: IPJ Cluj

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Sute de clujeni în parcul Iulius! Cei care n-au prins loc pe scaune la Movie Nights și-au adus pături

Publicat

Sute de clujeni  s-au înghesuit seara trecută în zona verde a parcului Iulius pentru a vedea gratuit filmul „Birds of Prey” din cadrul evenimentului „Movie Nights”. Norocoșii au reușit să ocupe scaunele oferite de organizatori, în timp ce restul participanților au stat pe păturile personale.

„Birds of Prey” (Păsările prădătoare) este un film de acțiune ce a apărut în februarie 2020 și a fost regizat de Cathy Yan. Cea din urmă a devenit prima asiatică care a reușit să conducă producția unui film DC. Acțiunea are loc în orașul Gotham.

Frumoasa actriță Margot Robbie revine în rolul eroinei Harley Quinn care își unește forțele cu personajele Helena Bertinelli (Mary Elizabeth Winstead), Renee Montoya (Rosie Perez) și Dinah Lance (Jurnee Smollett) pentru a o salva pe Cassandra Cain (Ella Jay Basco) din mâinile răufăcătorului Roman Sionis (Ewan McGregor) și a asociatului său, Victor Szasz (Chris Messina).

 

Margot Robbie a reușit să facă un rol foarte bun, exprimând stările contradictorii ale lui Harley Quinn: de la depresia cauzată de despărțirea de Joker până la plăcerea de a ucide. În plus, ea reușește să ofere o doză de umor unui personaj ce prezintă grave tulburări psihice.

 

Clujenii au uitat de măsurile de distanțare socială în timpul proiecției de seara trecută și s-au înghesuit pe iarba parcului pentru a ocupa o vizionare cât mai bună a filmului. Purtarea măștii a fost la latitudinea fiecăruia, întrucât evenimentul s-a desfășurat în aer liber.

 

Fanii producțiilor DC vor avea oportunitatea de a viziona „Femeia Minune 1984” care urmează să se lanseze în luna octombrie. Actrița Gal Gadot va face echipă alături de Chris Pine, actorul devenit celebru după rolul căpitanului Kirk din seria de filme Star Trek. Nu există alte informații despre intriga care declanșează acțiunea filmului.

Cristian Lungu

Vezi și

VIDEO&FOTO Spectacol „Music Splendor in the Grass” la Iulius Parc, cu piese ale trupelor ABBA sau Beatles

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe