Connect with us

EVENIMENT

SCANDAL în PSD. Deputatul de Cluj Patriciu Achimaș Cadariu îl atacă pe ministrul Sănătății. Modifică Planul Național de Cancer

Publicat


patriciu ac vot plan cancer cd (1)

Deputatul și profesorul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a criticat în termeni duri anunțul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind modificarea Planului Naţional de Combatere şi Control a Cancerului, la mai bine de cinci luni după aprobarea prin lege a acestui document strategic și cu două luni înainte de obligația legală care îi revine de a prezenta normele de aplicare a legii.

“Situația e de  râsu’-plânsu’. De plâns, pentru că acest plan este al pacienților care sunt loviți prin neaplicarea planului de cancer. Mi se pare odios.

Am comparat bolnavii de cancer cu copiii abandonați în orfelinate în anii ’90. La fel ne abandonăm și bolnavii de cancer, de fapt nu s-a schimbat nimic din ‘90. Cred că am rămas cu aceeași mentalitate comunistă de a nu empatiza cu nimic ce e în jurul nostru.

De râs, pentru că, după ce, tu, Ministerul Sănătății, ești cosemnatar al legii, mai aduci și niște oameni care au fost în grupul de lucru care a elaborat planul să-i convingi că nu au făcut bine ce au făcut. Hai să fim serioși! E ca o comedie de Kusturica, „Pisică albă, pisică neagră”, într-o variantă pur românească, în care niște indivizi își contestă propria muncă, pe de-o parte, iar alții, total neaveniți, își dau cu părerea”, a declarat chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, cel care a inițiat și coordonat științific Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului.

Nu este temei pentru modificare

Profesorul Achimaș consideră că nu există temei pentru modificarea Planului și respinge motivele invocate de Alexandru Rafila. Unul dintre aceste motive ar fi acela că “grupul tehnic de lucru a analizat situaţia actualului Plan Naţional de Combatere şi Control a Cancerului şi a constatat câteva lucruri, că sunt necesare modificări şi adaptări ale textului actual, punerea în acord a acestuia cu Planul European de Combatere a Cancerului”.

Profesorul Achimaș reacționează

“Acest plan a fost construit pe structura Planului European de Combatere a Cancerului. Deci afirmația e un caraghioslâc.

Altă chestiune hilară: Ni se spune că sunt prea puține cancere luate în discuție. Dar un plan serios de cancer se ocupă de maxim cinci localizări. Trebuie să faci ceva școală ca să știi lucrurile astea, altfel din nou ne întoarcem la practici dăunătoare, cum a fost reinventarea democrației originale în anii ’90, și am văzut la ce a condus, probabil urmează să reinventăm apa caldă și gaura la macaroană.

În planul de cancer, avem cele cinci tumori solide – cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, pulmonar, cancerul de prostată. Și, pe lângă acestea, pentru că existau direcții în Panul european de cancer, există un capitol separat pentru patologia pediatrică – cancerele la copii și cancerele hematologice.

În obiectivele generale sunt prevăzute – dar pentru asta trebuie să știi și un pic de oncologie – soluționarea problemelor și a altor localizări decât a celor cinci. Direcțiile generale evident se apleacă către toată patologia oncologică, tumorile rare având din nou direcții europene separate”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică, IOCN.

Mai sunt chestiuni de corectat

Profesorul de la Institutul Oncologic din Cluj spune că Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului trebuie implementat cât mai repede, chiar dacă e perfectibil.

“Poate mai sunt chestiuni de corectat, dar a stat șase luni în transparență decizională, de ce nu l-au citit, de ce vor să-l modifice la cinci luni după ce a fost votat? Hai să fim serioși, venim după câteva luni de la votul în Parlament, zicem că nu-i bun și punem niște oameni (din grupul tehnic responsabil cu redactarea normelor de aplicare, care au participat și la elaborarea Planului) să își conteste propria lucrare.

Poate nu sunt bani pentru implementarea planului și nu vor să se bată să aducă banii aceia, fiindcă preferă să fie un ghiocel soldat al partidului cuminte care nu vrea să facă zarvă fiindcă sănătatea și așa e pe ultimul loc întotdeauna.

Dacă după un an și ceva în care nu știu ce ai făcut pe la Ministerul Sănătății trântești Planul la modul ăsta hilar, atunci nu văd ce ai mai face acolo”, a afirmat profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu.

Chirurgul clujean a spus că nu își dorește să revină la Ministerul Sănătății și că interesul său este să vadă implementat Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului.

“Planul nu e un plan de partid, estimările spun că în deceniile care vin fiecare dintre noi ne vom confrunta cu un caz de cancer, personal sau în familie. Este a doua cauză de mortalitate prin boli cronice netransmisibile și în țara noastră. E o chestiune care ne privește pe toți. E treaba tuturor și a sutelor de mii de pacienți să protesteze”, a conchis Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Să mai spunem că președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a avertizat că va da în judecată Ministerul Sănătății dacă planul nu va fi implementat.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Anunț pentru elevii clujeni. Inspectoratul Școlar a stabilit vacanța din luna februarie a anului viitor

Publicat

De

Vacanța februarie elevi Cluj

Inspectoratul Școlar Cluj a stabilit săptămâna de vacanță din perioada 9 februarie – 1 martie a anului școlar 2025-2026, numită și vacanța de schi.

Intervalul pentru aceasta vacanță este la latitudinea inspectoratelor școlare din fiecare județ.

Anunț pentru elevii clujeni

Conform Inspectoratului Școlar Cluj, în 2026, elevii vor fi în vacanță între 9 și 15 februarie.

În ceea ce privește programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” pentru anul șvolar viitor, acestea se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026, în baza deciziilor luate de unitățile de învățământ.

Structura anului școlar 2025-2026

Cursurile anului școlar viitor vor începe în data de 8 septembrie 2025 și se vor încheia în 19 iunie 2026. 
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă cursurile se încheie la data de 5 iunie 2026. Pentru elevii de clasa a VIII-a cursurile se încheie la data de 12 iunie 2026
.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. CJ Cluj preia drumul comunal Câțcău-Vad și îl modernizează. Rută nouă între Baia Mare și Cluj-Napoca

Publicat

De

CJ Cluj preia drumul comunal Câțcău-Vad

Veste bună pentru șoferi. Drumul comunal DC 177 Câțcău – Vad, va fi preluat de Consiliul Județean Cluj.

Acesta va fi transformat în drum județean, anunță Radu Rațiu, vicepreședintele CJ Cluj.

CJ Cluj preia drumul comunal Câțcău-Vad și îl modernizează

Drumul care are doi kilometri va fi reabilitat și modernizat, oferind o nouă soluție celor care se deplasează de la Baia Mare spre Cluj-Napoca și, mai mult, alternativă la blocajele care se creează la podul din Dej de pe drumul național.

“Va fi o alternativă rutiera la podul de la Dej, astfel încât ce care vin din partea de nord a țării să poată folosi și podul de la Vad peste Someș”, a spus Radu Rațiu, care a fost pe teren cu primarii din Dej și Câțcău.

Costan Morar, primarul Dejului: Așteptăm de mult ca acest drum să fie reabilitat

Primarul Dejului, Morar Costan spune că este bucuros că drumul va fi modernizat pentru că este important și pentru locuitorii din zonă.

“Mă bucur că s-a decis să se rabiliteze tronsonul de drum care face legătura între Câțcău și Vad, pentru că prin reabilitare se va fluidiza circulația noastră spre municipiul Dej și special pe podul peste Someș.

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Compania clujeană BitStone lansează un concurs de inteligență artificială pentru studenți: soluții pentru un oraș mai inteligent

Publicat

Compania de software din Cluj BitStone lansează o inițiativă unică de conectare a inovației tehnologice cu nevoile reale ale orașului: AI Contest, un concurs de inteligență artificială dedicat studenților pasionați de tech și dezvoltare urbană.

Între 15 aprilie și 17 mai 2025, studenții din Cluj vor lucra în echipe pentru a dezvolta un MVP (Minimum Viable Product) funcțional, bazat pe tehnologii de computer vision și machine learning, care să detecteze automat probleme urbane precum:

  • Gropi în asfalt – pentru prevenirea accidentelor
  • Graffiti neautorizat – pentru un spațiu public mai curat
  • Coșuri de gunoi pline – pentru o gestionare eficientă a deșeurilor
  • Mașini parcate ilegal – pentru fluidizarea traficului și creșterea siguranței

Un hackathon… altfel

Spre deosebire de un hackathon tradițional, AI Contest se desfășoară pe durata unei luni, cu sesiuni săptămânale de feedback și mentorat, culminând cu o prezentare finală în fața juriului, în care vor fi desemnate cele mai promițătoare soluții.

Înscrierile se pot face online, prin completarea unui formular, până marți, 15 aprilie. Participarea poate fi individuală sau în echipe de două persoane.

O întâlnire inițială cu participanții va avea loc marți la ora 17 la sediul BitStone. Perioada de implementare a soluțiilor va avea loc între 15 aprilie și 17 mai și va include îndrumare din partea echipei BitStone și posibilitatea de a lucra de la sediul companiei.

Sâmbătă, 17 mai, de la ora 11, va avea loc prezentarea finală a proiectelor și desemnarea câștigătorilor, la sediul BitStone.

Premiile oferite de companie sunt:

  • Locul I – 2xMacBook AIR M4
  • Locul II – 2xApple Watch 10

De asemenea, participanții la concurs au posibilitatea unui internship pe AI în cadrul companiei.

Implicarea comunității locale

Orașele moderne se confruntă zilnic cu diverse probleme urbane, de la gropi în asfalt și graffiti neautorizat până la coșuri de gunoi supraaglomerate sau mobilier urban deteriorat. Detectarea rapidă și automată a acestor probleme este esențială pentru o gestionare eficientă a orașului. Metodele tradiționale de inspecție necesită timp, resurse și intervenție umană constantă.

Inteligența Artificială (IA) oferă oportunitatea de a analiza imagini capturate de camere stradale, drone sau telefoane mobile pentru a identifica problemele urbane și a le raporta automat autorităților sau cetățenilor.

„La BitStone, credem că soluțiile bune pentru oraș se nasc din colaborarea dintre tehnologie și comunitate. Clujul are resurse extraordinare – tineri talentați, organizații implicate și o energie creativă aparte. Cu AI Contest, vrem să aducem toate aceste forțe împreună pentru a genera soluții concrete la problemele orașului”, a declarat Grigore Vlad, CEO si cofondator BitStone SRL.

Concursul urmărește nu doar dezvoltarea unor soluții tehnologice reale, ci și conectarea comunității tech cu actorii locali – ONG-uri, instituții publice, lideri civici. BitStone lansează un apel către organizațiile din Cluj să se alăture proiectului prin:

  • Promovarea inițiativei în rețelele proprii (social media, site, newsletter)
  • Oferirea unui reprezentant în juriu
  • Sprijin în identificarea nevoilor urbane ce pot fi abordate prin AI

„Nu dezvoltăm doar software – dezvoltăm și oameni. Acest concurs este parte din angajamentul nostru de a investi în viitorul Clujului, oferind tinerilor contexte reale în care să crească, să învețe și să creeze. Credem în educația aplicată și în puterea generației tinere de a modela un oraș mai inteligent și mai sustenabil”, a declarat Albert Zemba, CEO si cofondator BitStone SRL.

Despre BitStone

BitStone este o companie de tehnologie cu sediul în Cluj-Napoca, care oferă soluții software custom pentru clienți din întreaga lume. Activă de 18 ani pe piață, compania reunește o echipă de peste 100 de profesioniști – ingineri software, designeri de produs, analiști și specialiști în AI – și contribuie activ la digitalizarea companiilor și la dezvoltarea de produse tech de impact. Dincolo de proiectele comerciale, BitStone investește constant în educație, comunitate și inovație locală.

Mai multe informații despre concurs și înscriere sunt disponibile pe: https://bitstone.com/ai-contest

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Sediu „de cinci stele” pentru Facultatea de Drept. Daniel David: UBB are foarte puțin spațiu pentru câți studenți are

Publicat

De

Studenții Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca vor învăța în spații noi, de anul acesta. Fostul hotel de cinci stele Opera Plaza a fost transformat într-un sediu modern pentru facultate.

Noul sediu al Facultății de Drept a UBB Cluj, situat pe str. Traian Moșoiu nr. 10-12, a fost inaugurat luni, 14 aprilie 2025. La inaugurare au participat, alături de reprezentanții UBB, ministrul Educației și Cercetării, prof. Univ. dr. Daniel David, reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai altor facultăți de drept din țară și Republica Moldova, reprezentanții autorităților locale și regionale.

Performanța universitară se construiește cu oameni și infrastructură

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a explicat că, în perioada în care era rector al Universității Babeș-Bolyai, a pus accent pe exigența academică, care trebuie susținută prin două elemente esențiale: resursa umană și infrastructura.

„Acest proiect a început când eram rector în funcție. Țin minte că discuțiile se refereau la programul pe care l-am avut la Universitatea Babeș-Bolyai și pe care încă îl avem: am cerut foarte mult pe latura academică colegilor mei – performanță, excelență. În același timp, știi că nu poți face performanță și excelență fără două lucruri. Pe de o parte, resursă umană, și avem multe proiecte pentru resursa umană, planul individual de carieră, mecanisme prin care oamenii pot să câștige mai mult, dincolo de salariu, în funcție de performanță”, a declarat ministrul clujean al Educației.

„UBB are foarte puțin spațiu pentru cât de mulți studenți are”

În ceea ce privește infrastructura, atrage atenția asupra lipsei de spațiu adecvat raportat la numărul mare de studenți (peste 40.000), subliniind că standardele actuale sunt diferite față de trecut.

„Dincolo de resursa umană, vorbim despre infrastructură: oricât de mult spațiu spun unii că are UBB-ul, adevărul este că are foarte puțin spațiu pentru cât de mulți studenți are: suntem o comunitate de peste 50.000 de oameni, din care peste 40.000 sunt studenți. Standardele pentru componenta academică s-au schimbat, nu mai e ca în vremea când eram noi studenți, când mai stăteam pe jos, printre mese. Acum, studenții vor spațiu, vor confort, altfel protestează. Atunci, dacă vrei performanță, trebuie să te asiguri că întărești resursa umană și că dezvolți infrastructura”, a mai arătat Daniel David.

Facultatea de Drept avea nevoie de acest sediu de mult timp

Rectorul interimar Universității Babeș-Bolyai Adrian Petrușel, a arătat că acest nou sediu era o necesitate mult așteptată pentru una dintre cele mai performante facultăți ale UBB.

„Este pentru mine o mare bucurie să deschidem astăzi noul sediu al Facultății de Drept, proiect început în 2021, prin achiziționarea unei clădiri pe care astăzi o vedeți transformată într-un sediu modern pentru una dintre cele mai importante și performante dintre facultățile universității noastre. La acest demers au contribuit mulți factori, universitatea în primul rând, prin decontul financiar pe care l-a făcut, proiectul finanțat prin fonduri structurale prin care am realizat această investiție, direcțiile noastre, colegii de la Facultatea de Drept, Ministerul Educației și Cercetării. Este un proiect care rezolvă, pe de o parte, necesitatea unui sediu așa cum Facultatea de Drept îl merita de mult și, colateral, spații eliberate și pentru alte facultăți ale universității noastre. Mă refer la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, care este de asemenea o facultate în dezvoltare și a cărei probleme de spațiu sunt vechi și binecunoscute”, a explicat rectorul UBB Cluj.

Sediu „de cinci stele” pentru studenții la Drept

Noul sediu al Facultății de Drept reprezintă una din investițiile majore ale UBB, clădirea fiind modernizată din fonduri proprii și din fondurile europene alocate, în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, proiectului cu titlul Restructurare, reabilitare, modificări interioare și schimbare de destinație Corp C2 din hotel în spatii de învățământ.

În urma acestor investiții, studenții Facultății de Drept vor beneficia de spații didactice și de cercetare moderne – 3 amfiteatre (dintre care unul cu o capacitate de 400 de locuri, celelalte cu aproximativ 200 de locuri), 4 săli de curs cu peste 50 de locuri, 18 săli de seminar cu câte 27 locuri -, o sală de conferințe, o sală de lectură cu 100 de locuri, precum și de spații moderne pt biblioteca facultății și birouri.

Un spațiu modern și incluziv pentru studenții de azi și de mâine

Noul spațiu asigură condițiile necesare de calitate, dar și incluzive desfășurării procesului de predare, inclusiv formării la distanță și online, precum și activităților conexe acestuia. Investițiile în dezvoltarea infrastructurii educaționale în învățământul universitar contribuie la asigurarea accesului la medii de învățare care sprijină dezvoltarea personală, coeziunea socială și dezvoltarea sustenabilă.

Pe termen lung, se urmărește crearea unui spațiu al învățământului superior incluziv, inovator, interconectat și atractiv, iar pe termen scurt atenția este orientată către intensificarea implicării universităților în societate, creșterea finanțării educației, intensificarea digitalizării educației și creșterea rolului acesteia în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (SDGs), până în 2030.

Investiție majoră pentru educația juridică din Cluj

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 32.855.946,41 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din partea UE și din bugetul național se ridică la 31.721.219,6 lei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate