Connect with us

EVENIMENT

Rusia avertizează vecinii Ucrainei, în special România, să nu permită staţionarea de avioane

Publicat


avioane lupta

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, duminică, statele vecine cu Ucraina, în special România, să nu permită staţionarea avioanelor militare ucrainene sau utilizarea acestora în conflictul cu Rusia.

Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a afirmat că state vecine cu Ucraina, în special România, au permis staţionarea unor avioane de vânătoare ucrainene. Igor Konaşenkov a făcut referire la România şi la alte state vecine cu Ucraina, dar pe acestea din urmă nu le-a menţionat, conform agenţiei Associated Press şi cotidianului Le Monde.

„Utilizarea reţelei de aeroporturi militare ale acestor ţări pentru a servi ca baze pentru avioane militare ucrainene şi utilizarea ulterioară a acestora contra forţelor armate ruse ar putea fi considerate ca fiind implicări ale acestor ţări într-un conflict armat”, a avertizat Igor Konaşenkov.

„Practic, întreaga aviaţie aptă de luptă a regimului de la Kiev a fost distrusă. Dar ştim dintr-o sursă sigură că avioane ucrainene s-au deplasat spre România şi spre alte state vecine”, a subliniat Igor Konaşenkov.

Anterior, preşedintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia va considera parte co-beligerantă orice ţară care va încerca să impună zonă de interdicţie aeriană în Ucraina.

Miniştrii de Externe din ţările NATO au respins, vineri, cu ocazia reuniunii extraordinare de la Bruxelles, ideea instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina. „A fost evocat subiectul, iar statele aliate au convenit că nu trebuie să avem avioane NATO în spaţiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol, deoarece ne-am putea trezi cu un război total în Europa”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a argumentat, potrivit CNN, că instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina ar risca să conducă la un „război total în Europa”.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a cerut evitarea implicării Alianţei Nord-Atlantice într-un conflict direct cu Rusia, pledând pentru continuarea eforturilor diplomatice pentru un armistiţiu în Ucraina.

(sursa: Mediafax)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Aproape 700.000 de lei pentru copiii neurodivergenți din Cluj și familiile acestora prin proiectul Walking Month

Publicat

walking month

Speranță pentru copiii cu nevoi speciale: comunitatea din jurul proiectului Walking Month s-a mobilizat și a reușit, anul acesta, să strângă 695.588 de lei. Transpus în ajutor concret pentru copiii neurodivergenți, acest lucru înseamnă 3.000 de ore de terapie, plus sprijin pentru părinți, toate acoperite integral ca și costuri.

3.740 de persoane din 6 orașe din țară au acceptat provocarea Walking Month la pași și fapte bune. Mulțumită donațiilor pe care acestea le-au realizat, cea de-a 10-a ediție a concursului a reușit să-și atingă obiectul: asigurarea de ore gratuite de terapie pentru copii cu sindrom Down, autism sau alte tulburări neurologice. Nu doar ei, ci și familiile lor vor primi sprijin din partea specialiștilor prin programele derulate de Dog Assist.

walking month

Trei mii de ore de terapie GRATUITĂ pentru copiii neurodivergenți din Cluj și familiile acestora

„Pentru noi, e un pas mare pe care îl putem face înspre profesionalizarea activității noastre. Dincolo de creșterea numărului de ore de terapie gratuită, putem să ne lărgim echipa astfel încât să oferim mult mai mult ajutor în serviciile sociale de care au nevoie aceste familii. Pe termen lung, ne dorim să extindem și proiectele pe care le avem în pregătirea cadrelor didactice în relația cu copiii neurotipici și neurodivergenți, astfel încât să existe un proces normal și natural de integrare în sistemul de învățământ.”, spune George Mosoia, președintele Asociației Dog Assist.

walking month

walking month

În total, cei 3740 de concurenți au făcut peste 1.15 miliarde de pași, recordul individual fiind de peste 2,4 milioane de pași, într-o singură lună. Walking Month își atinge, astfel, scopul de a încuraja nu doar implicarea civică, ci și un stil de viață activ. Toate aceste rezultate au fost posibile și mulțumită contribuției pe care 53 de companii din Cluj, și nu numai, au avut-o. La fiecare ediție, comunitatea de business acceptă provocarea de a-și implica echipele și a aduce, împreună, schimbarea de care societatea are nevoie.

Walking Month este organizat de către Betfair Romania Development, în parteneriat cu Banca Transilvania. Cele două companii acoperă toate costurile de organizare și vin cu propriile donații ce contribuie la suma totală oferită cauzei sociale aleasă.

Citește mai departe

ACTUALITATE

RADP Cluj face angajări. Care sunt POSTURILE disponibile

Publicat

RADP Cluj-Napoca face angajări

RADP Cluj-Napoca recrutează personal în vederea angajării pe perioadă determinată pentru următoarele ocupații:

– muncitor calificat/ necalificat la întreținerea de drumuri, șosele, poduri, baraje;

– mecanic auto/utilaje/ mașinist terasamente;

– îngrijitor spații verzi;

– gropar (perioadă nedeterminată);

– agent pază;

– șofer/ conducător auto categoria B, C, CE, C1E.

RADP Cluj face angajări. Care sunt POSTURILE disponibile

Cei interesați vor depune la secretariatul regiei sau pe e-mail (office@radpcj.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională.

Informații  suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul regiei din Cluj-Napoca, str. Calea Someseni, nr. 2.

Citește mai departe

EVENIMENT

Emil Boc vrea un campus universitar metropolitan: După 1 ianuarie voi avea o întâlnire cu rectorii universităților și primarii

Publicat

De

Boc

Primarul Emil Boc a anunțat că vrea să construiască un campus universitar metropolitan, urmând ca, după 1 ianuarie 2025 să aibă o întâlnire cu toți rectorii universităților clujene și cu primarii comunelor din zona metropolitană pentru a stabili ce este de făcut.

”Trebuie campus universitar metropolitan. Clujul nu își va putea menține atractivitatea pe termen lung în materie universitară dacă nu va face locuirea accesibilă pentru studenți. Devine o povară pentru că cu 300-400 de euro o chirie nu mai poți să discuți să stai cu cineva în euro în Cluj-Napoca.

Cine va mai avea, pe termen lung, să își asigure nivelul acesta, când avem 80.000 – 100.000 de studenți, dacă nu construim un campus universitar în Cluj sau în zona metropolitană.

Primul lucru pe care îl fac după 1 ianuarie 2025 este o întâlnire cu toți rectorii universităților clujene, după aceea cu toți primarii din zona metropolitană pentru a găsi o soluție de amplasament pentru un campus metropolitan”, a spus Boc, joi, la NapocaLive.

Soluții de finanțare

Potrivit acestuia, soluțiile de finanțare pentru un astfel de proiect sunt parteneriat public – privat, fonduri europene, naționale, locale.

”Acum nu mai stăm cantonați în granițele Clujului. Eu demult nu mai gândesc Clujul strict în granițele lui administrative. Viitorul mandat este viitorul metropolitan al Clujului”, a explicat primarul Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciolacu: De Paști, românii vor CĂLĂTORI fără controale la frontierele terestre ale UE

Publicat

schengen

Marcel Ciolacu a anunţat joi că o decizie privind intrarea României în Schengen cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Aceasta s-ar putea să fie formalizată până la finalul lunii decembrie cu aplicare începând cu luna martie a anului viitor.

Reuniunea pentru Schengen ar putea avea loc înainte de ultimul tur de alegeri prezidenţiale, după cum a precizat premierul înaintea şedinţei de Guvern. El a spus că în martie anul viitor controlul la frontierele terestre va fi ridicat, iar de sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre ale UE.

Marcel Ciolacu

Ciolacu: De Paști, românii vor CĂLĂTORI fără controale la frontierele terestre ale UE

„Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian… Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a susţinut Marcel Ciolacu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax