Connect with us

ACTUALITATE

România are o producţie record de grâu în 2021, dar pâinea se scumpește

Publicat


Preţul făinii a crescut cu 20-30% pentru unii procesatori de la începutul anului până acum, iar pâinea s-a scumpit cu 4,5% faţă de 2020, totul într-un an cu o producţie istorică de grâu, scrie Business Magazin.

Dincolo de creșterea preţului energiei, sub toate formele sale, cu impact direct asupra oricărui bun, ce alţi factori, unii din logica globală a business-ului, scumpesc pâinea noastră cea de toate zilele?

România a avut în anul agricol 2021 o producţie record de grâu – 11,3 milioane de tone – şi totuşi preţurile alimentelor cresc în lanţ. „Producţia record a agriculturii româneşti nu reprezintă decât o picătură din efortul global de hrănire a omenirii, iar 11 milioane de tone de grâu sunt doar 1,45% din prognoza mondială de producţie la grâu. Iar aceasta este în suferinţă, căci producţia mondială este cifrată la 775 milioane de tone de cereale, faţă de consumul care este estimat la 786 milioane de tone de cereale”, spune Cezar Gheorghe, fondatorul Casei de Trading a Fermierilor, expert analist şi consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor România.

Cu alte cuvinte, cererea este foarte mare, consumul este foarte apropiat de producţie, iar preţurile sunt alimentate de cerere şi ofertă. El crede că preţurile vor creşte în continuare, pentru că România este în circuitul comercial mondial şi nu stă în puterea niciunui guvernant să schimbe acest traseu inflaţionist. „Semnele de revenire vor veni peste minim un an”, prevede Gheorghe.

O opinie similară are şi Vasile Varvaroi, director general în România al gigantului trader de cereale american Cargill: „suntem participanţi într-un flux global. Ce se întâmplă în România, că avem producţii mari sau mici, în general, nu are un impact semnificativ asupra creşterilor de preţuri înregistrate la nivel naţional. Dacă stau să mă uit la partenerii noştri fermieri, mă bucur de această conjunctură. (…) Cred că este o oportunitate pentru fermierii români să vândă cerealele la un nivel de preţ foarte bun”.

Luni, 4 octombrie, floarea-soarelui din recolta nouă se negocia pentru livrări în noiembrie cu 649 de dolari/tonă, porumbul cu 237 de dolari/tonă, iar grâul de panificaţie cu 265 de dolari/tonă, potrivit Euronext, Bursa paneuropeană cu sediul la Paris şi subsidiare în Olanda, Belgia, Franţa, Portugalia şi Anglia. În luna iunie, grâul de panificaţie se vindea cu 217 euro/tonă şi rapiţa cu 543 euro/tonă, iar porumbul se negocia prin contracte al termen la un preţ de 269 euro/tonă.

Care au fost totuşi factorii care au dus la creşterea preţurilor?

„Un factor sunt măsurile de combatere a efectelor pandemice care s-au constituit în tipărirea banilor. La nivel global tiparirea banilor a atins niveluri record, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii şi băncile centrale au ajuns la un nivel de peste 16 trilioane de dolari, care efectiv au fost pompaţi în piaţă cu intenţia de a susţine companiile şi implicit populaţia. Aceşti bani nu au randament pozitiv sub nicio formă, dar ar trebui să aibă. Astfel, a fost declanşat un proces inflaţionist pentru ca banii să aibă randament”, explică Cezar Gheorghe.

Randamentul, continuă analistul, nu poate fi obţinut decât prin revărsarea pe materia primă – în acest caz cereale – la nivel global prin burse. În acest context, fondurile de investiţii au început să joace în burse la nivel de materii prime din domeniul hranei şi al hrănirii, dar nu numai. Pentru rentabilizarea masei monetare construiesc poziţii şi efectuează operaţiuni prin care obţin profit imediat şi apoi vând activele, de obicei, la un preţ scăzut. „Vremea este al doilea factor ce a contribuit masiv la creşterea preţurilor materiilor prime. Anul 2020 a adus cu el o secetă teribilă în Europa şi bazinul Mării Negre, locuri de originare pentru restul lumii, adică locuri de unde pleacă mărfurile sub formă de materie primă către destinaţiile ce nu pot produce, ci doar cumpără, printre care Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Africa Subsahariană, Asia de Sud, Asia de Sud-Est sau regiunea Caraibelor”, menţionează Gheorghe.

Anual, în medie, prin Portul Constanţa sunt tranzacţionate circa 25 de milioane de tone de cereale, iar 10-12 milioane de tone de cereale care pleacă la export sunt „made in RO”, potrivit specialiştilor din piaţă. Însă, situaţia excepţională de anul trecut a făcut ca sursele de aprovizionare să nu poată oferi randamente de volume, iar ţările importatoare au plusat în preţuri spre a suplini necesarul. „Agregat cu pandemia şi efectele pe alocuri nejustificate de panică, s-a creat sistemul de stockpilling, adică de a face provizii”, întăreşte Cezar Gheorghe.

Anul 2021 a generat acelaşi fenomen advers de secetă, însă de data aceasta victime au fost continentele nord şi sud americane. În Canada şi SUA au fost afectate producţiile de rapiţă şi grâu, iar în Brazilia a fost afectată producţia de porumb. „Canada a pierdut circa 9,3 milioane de tone din producţia de grâu şi circa 7 milioane de tone din producţia de rapiţă, SUA a pierdut circa 6,23 milioane tone de grâu, Brazilia circa de 25 milioane de tone din producţia de porumb. Iar pe continentul european, mai precis în bazinul Mării Negre, Rusia a pierdut 12,5 milioane de tone de grâu din aceleaşi cauze”, susţine analistul pentru comerţul cu cereale.

Un alt factor care a contribuit la creşterea preţurilor, crede el, este factorul politic. Spre exemplu, multe ţări au impus bariere tarifare la exportul materiei prime. Rusia are o taxă de export variabilă la grâu, de circa 53 dolari pe tona de grâu, iar la seminţele de floarea-soarelui percepe un nivel de jumătate din preţul unei tone, dar nu mai puţin de 320 de dolari.

În plus, pe lângă aceşti factori care au afectat direct, vine energia, care a cunoscut o creştere extremă în ultimul an. „Dacă ne uităm la preţul barilului de petrol, el a ajuns astăzi la nivelul de 80 de dolari/baril în cotaţia BRENT şi trage după el efectiv toată logistica mondială. Cu alte cuvinte, pentru a transporta o tonă de materie primă de la punctul A la punctul B, costul este dublat. Spre exemplu, costul de transport al grâului din Constanţa în Egipt a plecat de la 13 dolari/tonă, iar acum a ajuns la 35 dolari/tonă. Logistica se manifestă pe scara diversităţii de la mare la mic în toate sensurile, astfel că impactează preţurile finale”, subliniază Cezar Gheorghe.

„Nouă, de la începutul anului şi până în prezent ne-a crescut cu 27% preţul făinii şi probabil va mai creşte cu 5-7% până la finalul anului. Acum, trebuie să facem un calcul şi să creştem direct proporţional şi preţul pastelor”, spune Atilla Vancsa, administrator al businessului Vancsa Multipast din judeţul Covasna, care are o fabrică în localitatea Ilinei, unde produce 2.000 kg/zi.

Totodată, Iulian Şomîtcă, director de morărit şi panificaţie în cadrul Grup Şerban Holding, care operează în prezent mai multe linii de business în agricultură, spune că simte o explozie a preţului făinii. El afirmă că în luna iulie preţul de achiziţie fără TVA era de 1,14 -1,16 lei/kg, astăzi se duce spre 1,5 lei, plus 30%.

La extracţie, dintr-o tonă de grâu ies 650 de kilograme de făină, iar pentru a produce o franzelă de 300 g se folosesc 60 g de făină, conform specialiştilor din industrie. Practic, dintr-un kilogram de grâu ies 650 g de făină, cantitate din care se pot produce 10 franzele.

În retail, o franzelă de 300 g costă între 0,9 şi 1,2 lei, iar în Constanţa, traderii comercializează grâul de panificaţie cu puţin peste 1.100 de lei/tonă, potrivit AgroGo, platformă online dedicată tranzacţionării cerealelor. Ceea ce înseamnă că un kilogram de grâu pentru panificaţie costă circa 1,1 lei. Pentru a face un kilogram de făină, producătorul plăteşte, în aceste condiţii 1,78 de lei pe grâu. Totuşi, pentru un procesator preţul făinii poate fi dublu, iar în retail un kilogram poate să coste de 2,4 ori mai mult.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cum va fi vremea în luna decembrie. Prognoza ANM

Publicat

De

Meteorologii au anunțat marți prognoza pentru luna decembrie. Vremea va fi, în prima parte, mai caldă decât normalul perioadei, iar între 6 și 13 decembrie temperaturile vor fi mai mici decât cele specifice.

Săptămâna 29.11.2021 – 06.12.2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte la munte.

Cu excepția regiunilor nord-estice, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în nord-vestul teritoriului și în sud-estul extrem.

Săptămâna 06.12.2021 – 13.12.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință excedentară în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice.

Săptămâna 13.12.2021 – 20.12.2021

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui deficit local în regiunile nord-vestice.

Săptămâna 20.12.2021 – 27.12.2021

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință spre deficit în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-vestice.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lionel Messi este câștigătorul celei de a 65-a ediții a Balonului de Aur

Publicat

Argentinianul Lionel Messi a câștigat luni seara, pentru a 7-a oară, Balonul de Aur, acordat de publicația France Footbal. Cea de a 65-a ediție a decernării trofeului a avut loc la Teatrul du Châtelet din Paris, după ce ediția din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei.

Lionel Messi, atacantul argentinian care a trecut în această vară de la Barça, clubul la care a crescut, la PSG, a fost încoronat luni seară pentru a 7-a oară cu trofeul Balonul de Aur „France Football” 2021.

Argentinianul a câștigat anul acesta Copa America în calitate de căpitan al naționalei Argentinei, înainte de a se transfera la Paris Saint Germain.

La ceremonie, Messi a fost prezent alături de întreaga sa familie, inclusiv cei 3 băieți ai săi.

Locul doi a fost ocupat de Robert Lewandowski, urmat pe 3 de Jorginho.

Messi a confirmat astfel previziunile, devenind cel mai premiat fotbalist de către publicația France Football.

Celelalte premii ale serii au fost acordate lui Pedri, Trofeul Kopa, pentru cel mai bun tânăr jucător, lui Donnarumma, Trofeul Yashin, pentru cel mai bun portar și lui Robert Lewandowski, pentru cel mai bun atacant.

A mai fost acordat un trofeu și pentru „Clubul Anului”, care a revenit englezilor de la Chelsea.

De asemenea, Alexia Putelas (FC Barcelona) a primit Balonul de Aur, pentru cea mai bună jucătoare de fotbal a anului.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Cluj-Napoca vrea să închirieze 7 LOCUINȚE complet utilate pentru tinerii care ies din sistemul instituționalizat

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca vrea să închirieze, prin licitație, 7 locuințe complet utilate și dotate în cadrul proiectului „Suntem alături de TINE (ri)!” care are ca scop ajutarea tinerilor care ies din sistemul instituționalizat de protecție a copiluluui.

Locuințele trebuie să fie pe raza municipiului Cluj-Napoca și să aibă ca dotări mobilierul necesar (pat, dulap, masă, scaune), electrocasnice (1 mașină de spălat, 1 frigider, 1 televizor, plită/aragaz și cuptor), racordare la utilități (energie electrică, gaz, apă curentă, posibilitatea de acces la servicii de internet), becuri.

Suprafața utilă minimă a unei locuințe va fi de 28 mp, în care nu intra suprafața balconului.

Bucătaria trebuie sa contina minim: aragaz/plita electrica , cuptor, chiuveta, combina frigorifica, dulap/mobilier compartimentat corespunzator pentru vase, farfurii si tacamuri, masa cu minim 2 scaune. Vor fi punctate dotări suplimentare cum ar fi cuptor cu microunde, cafetieră, hotă, mașina de spalat vase.

Baia trebuie sa contina minim cada sau dus, chiuveta, oglinda, vas wc, dulap cu rafturi, masina de spalat.

”Dormitorul trebuie sa contina minim: pat/canapea, dulap de haine , televizor, masa cu minim 2 scaune, draperii, perdele. Dotările suplimentare care vor fi punctate – mobilier suplimentar (o canapea , dulap , birou, noptiere, fotolii), balcon, parcare”, se arată în anunțul de licitație

Fiecare ofertant poate depune o singura oferta pentru o locuinta sau pentru mai multe, numarul maxim de locuinte propuse de un ofertant fiind de 6.

Contractul se va derula pe o perioada de un an, cu posibilitate de prelungire prin act aditional.

Ce străzi sunt vizate

Zonele vizate sunt străzile Baba Novac; Bolyai; Emmanuel de Martonne; Emil Isac; Eroilor; I.C.Bratianu; Iuliu Maniu; Mihail Kogalniceanu; Octavian Petrovici; P-ta Unirii; Samuil Micu; Stefan Octavian Iosif; Hermann Oberth; Universitatii; Virgil Fulicea; Constantin Daicoviciu; Paul Chinezu; Vasile Alecsandri; S.Brassai; David Ferenc; Emil Zola; Gaal Gabor; Tipografiei; Cotita; sindicatelor; Victor Babes; Aleea Invatatorului,;p-ta Mihai Viteazu (parking cu bariere); Arges; P-ta Stefan cel Mare; Clinicilor; P-ta Avram Iancu; Motilor, Fortaretei, Closca; Berariei; Mamaia; Calea Dorobantilor; Crisan, Deva, Dragalina-Camera de Comert si Industrie; Aviator Badescu; Remetea; Acad. David Prodan, Emil Racovita; B.P. Hasdeu; Nicolae Balcescu; 21 Decembrie 1989; Baritiu; Cardinal I. Hossu; Horea;Â Ilie Macelaru; Republicii; Iasilor; P-ta Cipariu ; Avram Iancu; Bisericii Ortodoxe, Decebal; Traian; Dacia; Constantin Dobrogeanu-Gherea; Mihai Eminescu; Pavel Rosca; Petofi Sandor; Pitesti; Frederic Joliot Curie, Ploiesti; Navodari; Gheorghe Marinescu; Arany Janos; Cismigiu; Nuferilor; Traian Mosoiu; Rubin Patitia; George Cosbuc; Pastorului; Croitorilor; Ceahlau; Moldovei; Ciresilor; Haiducului; Andrei Muresanu; Albert Einstein; C Brancusi (tronsonul cuprins intre N. Titulescu si S. Albini); Buna Ziua; Kovacs Dezso; Petre Ispirescu; Rene Descartes; Craiova; Tabacarilor; Molnar Piuariu- Fabricii de Zahar.

Data limită de depunere a ofertelor este 3 decembrie iar valoarea estimată pentru închirierea celor 7 locuințe este de 118.235 de lei.

Valoarea estimată pentru închirierea unei locuințe este în jur de 1.400 de lei/lună fără TVA.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

MARȘUL Recunoștinței, cu steaguri TRICOLORE la Cluj-Napoca. Se depun coroane de flori la statuile unor personalități

Publicat

De

marsul

Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” din România, organizează marți, 30 noiembrie 2021, manifestarea omagială “Marșul recunoștinței” dedicată personalităților care au contribuit la realizarea Marii Uniri, personalități care au monumente ridicate în municipiul Cluj Napoca. Cu această ocazie Societatea Avram Iancu va depune coroane de flori la monumentele unor personalități ale istoriei românilor care au contribuit prin lupta lor la făurirea Marii Uniri de la 1918.

Inițiat în anul aniversării Centenarului Marii Uniri, “Marșul Recunoștinței” doreste să strîngă alături organizații cultural-patriotice, asociații culturale,  reprezentanti ai scolilor si universitatilor din Cluj Napoca, reprezentanți ai asociatiei cadrelor militare in rezerva si retragere, personalitățti ale orașului și locuitori ai municipiului.

Manifestarea, constând in parada si depuneri de coroane la monumentele și statuile următoarelor mari personalități: Mihai Viteazul – P-ța MihaiViteazul, Alexandru Ioan Cuza – str. Cuza Vodă nr. 2, Mitropolit Nicolae Ivan și Avram Iancu – P-ța Avram Iancu, Alexandru Vaida-Voievod, Iuliu Maniu – Piața Ștefan cel Mare, Andrei Mureșanu – Piața Cipariu, Școala Ardeleană – strada Kogălniceanu, Monumentul Memorandiștilor și Cardinal Iuliu Hosu – Bulevardul Eroilor, va debuta în Piața Mihai Viteazul, la statuia primului intregitor de neam, în  data de 30 noiembrie. 2021, la ora 12.  

Aceste manifestări se vor desfășura în cadrul proiectului “Moții – făuritori de istorie națională” proiect cofinanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca. Manifestările se vor desfășura respectitnd toate cerințele stării de alertă și măsurile instituite pentru combaterea pandemiei de Covid 19.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate