EVENIMENT
Relaxarea de Paști după acordul MAI-BOR, pro și contra la Cluj. A intervenit Klaus Iohannis cu mesajul ”Stați acasă!”
Măsura anunțată de ministrul de Interne, Marcel Vela, de relaxare a restricțiilor pentru vineri și sâmbătă, prin care s-a permis românilor să meargă între orele 7-17 după paști la biserici a stârnit controverse, mai ales că a fost semnat un acord cu BOR.
Chiar președintele Klaus Iohannis a criticat documentul și a spus că va solicita să se revină asupra acestui așa-zis acord. ”Nu e cazul să ne relaxăm. Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări”, a spus șeful statului.
Cluj24 a încercat să obțină mai multe reacții de la politicieni, preoți și medici pe această temă.
Pr. Ivanov: Putem da și o lecție că ne putem organiza civilizat și decent și să arătăm că și biserica poate să fie disciplinată
Părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, susține că moment în care oamenii vor lua paștile din curțile bisericilor este unul în care vor arăta că au învățat ceva și că sunt responsabili și pentru ei și pentru semenii lor.
”Așa cum știu să își facă în siguranță cumpărăturile și să nu se înghesuie, vor știi și să vină și la biserică și să se organizeze în așa fel încât o persoană să ia paști pentru mai multe, să nu fie un flux atât de mare de oameni. Putem da și o lecție că ne putem organiza civilizat și decent și să arătăm că și biserica poate să fie disciplinată. Cele două variante, cu paștile distribuite la domiciliul credincioșilor și ce cele care se pot lua din curțile bisericilor, trebuie să meargă împreună, să vină cât mai mult în spiritul disciplinei pe care am deprins-o în aceste săptămâni. E păcat să pierdem ce s-a câștigat”, a spus Ivanov.
El crede că clujenii ar trebui să își rezolve problemele în așa fel încât să nu iasă neapărat pentru a-și lua paștile de la biserică ci în momentul în care ies și pentru cumpărături.
Dohotaru: Sunt în dezacord cu favorizarea BOR în raport cu celelalte culte
Deputatul independent de Cluj, Adrian Dohotaru, se pronunță pentru distanțare socială, dar cu relaxarea unor restricții disproporționate. ”Respect religia pentru că încearcă să răspundă la problema morții, lucru cu atât mai important în perioada pandemiei. Dar sunt în dezacord cu favorizarea BOR în raport cu celelalte culte. Sunt în dezacord și cu punerea pe tavă pentru BOR a poliției. Asta arată că suntem un stat al privilegiilor și al excepțiilor de la lege. Într-un stat laic nu are ce căuta poliția să aducă lumina la credincioși alături de fețele religioase”, a opinat Dohotaru.
Deputatul a adăugat că dacă se face o relaxare a restricțiilor, să fie gândită în trepte, nu ca excepție, pentru că atunci devine populism.
Adrian Dohotaru a fost cel care i-a trimis ministrului de Interne, Marcel Vela, o propunere detaliată în care cere posibilitatea de a face mișcare în spații verzi, nu doar pe trotuarele înguste din fața blocului.
”E important să mergem, să alergăm, să pedalăm pentru sănătatea noastră mentală și fizică, păstrând distanțarea socială. De asemenea, am cerut, printr-o altă întrebare oficială, reconfigurarea orarului pentru persoanele vârstnice pentru a evita aglomerația, a accesibiliza serviciile medicale dar și pentru a le permite posibilitatea deplasării pentru a le spori sănătatea fizică și mentală”, a spus Dohotaru.
El a propus extinderea intervalul orar permis pentru circulația în afara locuinței pentru persoanele de peste 65 de ani, între orele 09:00 și 12:00 și între 16:00 și 18:00, și extinderea excepțiilor care permit deplasarea acestor persoane și în afara acelui interval.
Ungureanu: Pentru un pumn de arginți și voturi, cei doi tâlhari, Daniel și Vela, l-ar vinde și pe Iuda
Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, a criticat acordul dintre MAI și BOR, semnat de ministrul Marcel Vela și Patriarhul Daniel, iar pentru cei doi care zădărnicesc efortul de combatere a epidemiei cu virusul coronavirus are o mustrare deloc blândă.
”Privește lacomule de averi lumești, Daniel, Patriarh al României și hulpavule de voturi murdare, Vela, mesajul plin de bun simț al unui preot cu frică de Dumnezeu din capătul Mănășturului. L-ați citit? Nu îi ierta Doamne! Pentru un pumn de arginți și voturi, cei doi tâlhari, Daniel și Vela, l-ar vinde și pe Iuda…”, a scris Ungureanu.
El a precizat că va asculta îndemnul preotului clujean Petru Drăgan și alături de cei care înțeleg taina sacrificiului Mântuitorului, va aprinde o lumânare de la balconul apartamentului, fix la ora 24 în Noaptea Sfântă!
Medic clujean: Nu pot să cred cum Biserica Ortodoxă a reușit să se impună
Un medic clujean a postat un mesaj pe Facebook, revoltat de decizia de a permite românilor să își ia paștile de la biserici.
”Nu mai am putere să mă revolt deși ar trebui… nu mai pot decât să ascult cum ministrul Sănătății, resemnat, ne anunță că la 2 săptămâni după Paști vom avea parte de un vârf epidemic. Încă nu pot să cred cum Biserica Ortodoxă a reușit să se impună și să facă în așa fel încât noaptea Învierii să fie pentru noi, cei care credem în Dumnezeu dar și în munca noastră, o noapte de groază și nu de Lumină. Nu pot decât să îmi cer iertare oamenilor care mă iubesc și se gândesc la mine în perioada asta, să îmi cer iertare pentru că, în continuare, îi împovărez cu grijă și frică, în loc de drag și liniște”, a scris acesta.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Dragoș Damian: Dezbaterile economice organizate de DWNT în cadrul Herbstfest, cel mai important eveniment de afaceri al toamnei
CEO Terapia, Dragoș Damian, salută din toată inima organizarea de către DWNT – Clubul de afaceri al Transilvaniei de Nord vorbitor de limba germană – a celor doua dezbateri pe teme economice: “Romania – cum putem deveni o economie și o industrie de export?” și “Învățământul dual academic – motor de creștere in economie” care vor avea loc, vineri, în Aula Magna a UBB Cluj-Napoca.
”Sunt doua teme actuale atât pentru județul Cluj cât si pentru regiunea Transilvania, o regiune care s-a dezvoltat economic puternic grație inclusiv a investitorilor industriali din Germania.
Ca reprezentant al celui de-al treilea mare exportator al județului Cluj, al unuia dintre membrii fondatori al clusterului de învățământ dual clujean și al unei companii care colaborează în producția industrială cu nume mari din ingineria germană precum Uhlmann, Bausch & Stroebel și alții, regret nespus că nu am putut răspunde invitației de participa la discuții.
Învățăminte de la companiile germane
Cred ca este extrem de important să învățăm din experiența lideriilor unor companii germane atunci când vorbim despre exporturi – Germania are un excedent enorm de balanța comerciala – sau despre formarea resursei umane calificate si specializate, încă din timpul învățământului profesional si universitar – se știe ca Germania formează generații excepționale de lucrători in industrie, nu degeaba vorbim de “german engineering”, care a devenit un generic pentru performanța, eficiența si calitate.
Putem învăța foarte multe de la companiile germane in ceea ce privește dezvoltarea resursei umane, pentru a stopa problema furtului în masă de angajați de către companiile care nu investesc în nici o formă de educație.
În același timp România se confruntă în continuare cu fenomenul de brain-drain și de export de brațe de muncă, în loc să exporte produse fabricate în județ cu valoare adăugată.
Iar despre deficitul de balanța comercială nici nu are rost sa mai pomenim, el depășește 10% din PIB, fiind mult mai periculos decât deficitul bugetar sau cel de cont curent.
Soluții pentru tânăra generație
Așadar, cele doua teme, creșterea ponderii exporturilor pentru a reduce deficitul de balanța comerciala a României și implicarea companiilor in extinderea învățământului dual sunt teme de mare interes care nu trebuie ratate.
Poate că din aceste dezbateri se pot naște niște soluții pentru a atrage tânăra generatie către profesiile din producția industrială, a reține elevii și studenții care au beneficiat de bursa la angajatorul care a plătit-o, a remunera angajații companiilor care predau elevilor și studenților în învățământ dual și a penaliza companiile care nu investesc în învățământ dual si fură angajați.
Desigur, va fi util sa se prezinte experiența Germaniei in combaterea muncii la negru, care este omniprezentă în România.
Felicitări DWNT pentru organizarea celor doua dezbateri economice si, desigur, urarea ca Herbstfest să fie și un succes de distracție si relaxare”, a spus Damian.
EVENIMENT
ROBOȚI gigant în Iulius Parc, în cadrul expoziției „Transform Robots Alive”. LASER tag, trambuline, paintball și alte surprize
14 roboți gigant s-au instalat în Iulius Parc și îi așteaptă pe clujeni să se bucure de o experiență interactivă specială. „Transform Robots Alive” este o expoziție inedită dedicată pasionaților de robotică și tehnologie, dar și pentru fanii personajelor din benzile desenate și jocuri video.
Până joi, 11 octombrie 2024, în Iulius Parc ai ocazia să vezi 14 modele de roboți care ajung și până la 6 metri înălțime, dar ai parte și de o serie de activități epice: zonă de laser tag, mega trambuline, paintball, photobooth-uri cool și un colț creativ de desenat.
ROBOȚI gigant în Iulius Parc, în cadrul expoziției „Transform Robots Alive”. LASER tag, trambuline, paintball și alte surprize
Roboții din Iulius Parc fac parte din seria R Rescuer din filme, benzi desenate și jocuri video, iar tu poți vedea îndrăgitele personaje: Bronkerson R-264 (Optimus Supreme), un robot de 6 metri, cunoscut pentru puterea sa și abilitatea de a distruge nave spațiale cu blasterul și toporul energetic, Waxanarus R-238, tot de 6 metri, unul dintre cei mai vechi roboți, înarmat cu un arsenal impresionant, inclusiv un tun cu plasmă și un lansator de rachete. Pexiwald R-294, care are 4 metri, un povestitor neobosit și războinic curajos, și Brewster R-217, un strateg priceput care își poate amplifica forța în luptă. Fiecare robot are o poveste fascinantă, cum ar fi Drambot R-534, cunoscut pentru rezistența sa și contribuția la construirea unui buncăr subteran.
Accesul la expoziție se face pe bază de bilet, care este 25 de lei pentru copii și 30 de lei pentru adulți. Biletele se pot achiziționa de la intrarea în Iulius Parc. Expoziția este deschisă în intervalul orar 10.00 – 20.00.
Legenda roboților spune că ei au venit pe Pământ cu milioane de ani în urmă, după ce au călătorit prin mii de galaxii din Univers. Aceștia au devenit atât de populari printre oameni, încât s-au făcut benzi desenate despre ei, jocuri video, filme și desene animate, însă odată cu trecerea timpului relația dintre oameni și roboți s-a schimbat. Vino la Iulius Mall Cluj și descoperă expoziția „Transform Robots Alive”!
EVENIMENT
Se strică vremea, la final de săptămână. Averse însoțite de descărcări electrice și vânt puternic, în toată țara
Vremea va fi capricioasă, la finalul acestei săptămâni. La Cluj, cerul va fi acoperit de nori și sunt așteptate ploi, în special în zilele de vineri și sâmbătă. Vremea rea se va extinde la nivelul întregului teritoriu, duminică.
Meteorologii au emis o informare de ploi moderate cantitativ valabilă în intervalul joi, 3 octombrie, ora 21 – luni, 7 octombrie, ora 10.
Vreme rea, de joi seară până luni
Astfel, din seara zilei de joi (3 octombrie) și până în dimineața zilei de sâmbătă (5 octombrie), temporar va ploua la început în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Munteniei.
Sâmbătă (5 octombrie) vor fi ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică (6 octombrie), în jumătatea de est a teritoriului.
Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…50 l/mp.
În regiunile vestice, sud-vestice și estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40…50 km/h.
Prognoza meteo pentru finalul săptămânii
În intervalul 3 octombrie, ora 21 – 4 octombrie, ora 9, în Banat, Crișana, Maramureș și în zona Carpaților Occidentali, cerul va avea înnorări în general persistente, temporar va ploua, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși izolat 15 l/mp.
În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, cu înnorări și pe arii restrânse ploi slabe în Transilvania, Oltenia și posibil în nordul Moldovei.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h.
Temperaturile minime vor fi cuprinse între 8 și 18 grade, mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali. Izolat se va forma ceață.
Vreme caldă vineri, în toată țara
În intervalul 4 octombrie, ora 9 – 5 octombrie, ora 9, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru începutul lunii octombrie. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 29 de grade, iar cele minime între 8 și 19 grade.
Vor fi înnorări temporar accentuate și perioade cu averse în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, iar seara și noaptea și în jumătatea de nord a Moldovei și vestul-nord-vestul Munteniei. Ploile vor fi însoțite și de descărcări electrice.
Cu precădere la deal și la munte, vor fi cantități de apă pe arii restrânse de 20…25 l/mp și izolat de 30…40 l/mp. În restul țării, cerul va fi variabil.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări mai ales pe timpul zilei în Banat, sudul Crișanei și în Carpații Meridionali, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 70…80 km/h.
Averse torențiale de sâmbătă, în toată țara
Între 5 octombrie, ora 9 și 6 octombrie, ora 9, vremea va deveni instabilă în jumătatea estică a teritoriului, unde vor fi înnorări accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, local descărcări electrice, pe arii restrânse intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.
Astfel de fenomene se vor semnala la început în Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei și al Olteniei, apoi și în Muntenia, Dobrogea și restul Moldovei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă, vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp, cu o probabilitate mai mare în sud-est.
În celelalte regiuni, cerul va fi temporar noros și pe alocuri va ploua slab în prima parte a intervalului. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 17 și 28 de grade, iar cele minime între 8 și 20 de grade.
Vremea se răcește accentuat de duminică
În intervalul 6 octombrie, ora 9 – 7 octombrie, ora 9, vremea se va răci în majoritatea zonelor, mai semnificativ în sud-estul teritoriului. În Dobrogea, Moldova și nordul și estul Munteniei vor fi înnorări temporar accentuate și local averse însoțite și de descărcări electrice.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse cantitățile de apă vor fi însemnate. În restul teritoriului cerul va fi temporar noros și doar pe arii restrânse va ploua în general slab cantitativ.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la început în sud-vest și nord-est, apoi și în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 16 și 22 de grade, iar cele minime între 7 și 17 grade.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Se toarnă asfalt pe un drum spectaculos din Cluj. DJ 107J, pe direcția Finișel și Mănăstirea Muntele Rece
Au început lucrările de asfaltare pe lotul 3 al dumului județean DJ 107N, anunță Consiliul Județean Cluj.
Lucrările de întreținere vizează sectorul în lungime de aproape 4 kilometri cuprins între pozițiile kilometrice 17+310 și 21+000 și situat între intersecția cu drumul județean DJ 107J, pe direcția Finișel, și Mănăstirea Muntele Rece.
Se toarnă asfalt pe un drum spectaculos din Cluj. DJ 107J, pe direcția Finișel și Mănăstirea Muntele Rece.
“Prin legătura pe care o face între drumul județean DJ 107J Finișel – drum pe care, de altfel, l-am asfaltat în cursul anului trecut – și Mănăstirea Muntele Rece, acest sector de drum se constituie într-un alt traseu spectaculos situat într-un areal montan extrem de pitoresc. În același timp, drumul județean 107N, în ansamblu, face legătura și cu alte drumuri județene importante în zonă”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Ce lucrări urmează
Anterior acestei operațiuni de așternere a asfaltului au fost executate lucrări de:
- reprofilare a căii de rulare,
- așternere de piatră spartă cu cilindrare,
- montare de podețe transversale
- așternere a stratului de balast stabilizat ca etapă premergătoare asfaltării.
De asemenea, urmează a mai fi derulate operațiuni constând în:
- aducerea la profil și completarea acostamentelor cu material,
- curățarea șanțurilor și a rigolelor,
- reprofilarea drumurilor laterale cu cilindrare și adaos de material,
- înlocuirea de podețe tubulare,
- realizarea de rigole carosabile,
- refacerea de timpane, precum și
- tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului.
Foto: CJ Cluj