Connect with us
"

CULTURA

Regizorul Cristi Puiu, prezent virtual la Cluj. Interviu la InspiraTIFF, în săptămâna când trebuia să înceapă festivalul de film

Publicat


Unul dintre cei mai apreciaţi regizori români, Cristi Puiu, va începe, luni, seria de interviuri la InspiraTIFF, chiar în săptămâna când urma să se deschidă o nouă ediţie a festivalului de film de la Cluj.

“Actorul se teme pentru imaginea lui, acum o să se teamă şi pentru sănătatea lui”

“O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania, va fi difuzată săptămânal pe platforma de streaming TIFF Unlimited, începând din 25 mai. Primul invitat al jurnalistului Mihnea Măruţă este regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai valoroşi invitaţi ai TIFF, prezent la Cluj cu toate filmele sale în ultimii 20 de ani.

În săptămâna în care TIFF ar fi trebuit să deschidă ediţia cu numărul 19, cineastul va vorbi despre trăirile şi reflecţiile sale în această perioadă plină de incertitudini, cultivarea fricii în timpul pandemiei, temerea că se deschide calea unor regimuri autoritare, fuga de politică a generaţiei decreţeilor, familie, şi despre noul său film, Malmkrog, premiat la Berlin”, anunţă organizatorii TIFF.

Interviul va putea fi vizionat gratuit pe unlimited.tiff.ro, de oriunde din lume, luni, 25 mai, de la ora 20.00. Dialogul va fi disponibil în avans pentru abonaţii platformei.

“Mie nu îmi mai vine să fac film. Oricum, din plecare, actorul se teme pentru imaginea lui, acum o să se teamă şi pentru sănătatea lui, deci eu ce-aş fi liber să-i cer lui?”, spune Cristi Puiu.

Unul dintre cei mai apreciaţi regizori români

InspiraTIFF este un proiect mai amplu, care-şi propune să reunească antreprenori, lideri, vizionari, inovatori şi artişti, într-un eveniment care să includă prezentări interactive, masterclass-uri, workshop-uri, dar şi expoziţii, performance-uri şi evenimente de socializare.

“Cum se schimbă lumea sub ochii noştri? Personalităţi şi voci relevante în cultură, tehnologie, educaţie, medicină, antreprenoriat, marketing şi alte domenii cheie vor discuta cu jurnalistul Mihnea Măruţă despre frământările şi provocările vremurilor actuale, oferind inspiraţie, ghidaj şi posibile răspunsuri. Interviurile pot fi urmărite gratuit în fiecare luni, de la 20.00, pe TIFF Unlimited, şi pot fi accesate oricând de abonaţi.

Cu o experienţă de peste 25 ani în presa centrală şi locală, ocupând poziţia de redactor-şef la Cotidianul, Adevărul şi Pressone.ro, Mihnea Măruţă este una dintre cele mai echilibrate şi respectate voci din jurnalismul românesc. Absolvent de Filosofie, este pasionat de idei noi, pe care le caută în cărţi, în filme şi în sport.

Cristi Puiu este unul dintre cei mai apreciaţi regizori români, deschizător de drumuri în Noul Cinema Românesc. Filmele sale – Marfa şi banii (2001), Moartea domnului Lăzărescu (2005), Aurora (2010), Sieranevada (2016) au obţinut premii importante şi au fost prezentate la TIFF. Cel mai recent film al său, Malmkrog, a câştigat anul acesta premiul pentru regie al secţiunii Encounters la Festivalul de la Berlin”, mai arată organizatorii.

vezi şi:

TIFF-ul se ține în acest an în august. Clujul abia așteaptă

 

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Matia Corvin când era machetă. Singurul rege născut la Cluj. Statuia a intrat în proces de curăţare

Publicat

La 118 ani de la inaugurare, statuia lui Matia Corvin a intrat într-un proces de curăţare. În imagine este macheta monumentului lui Matia Corvin din Cluj-Napoca, într-o carte poştală din 1907 (arhiva www.cluj24.ro).

Marele premiu de la Paris

Ansamblul monumental Matia Corvin (regele Matia ecvestru și cei patru generali ai săi) a fost dezvelit în 1902. În Piața Mare a Clujului, actuala Piaţa Unirii. Macheta lucrării (în imagine) a obținut în anul 1900 marele premiu al Expoziției Universale de la Paris. Macheta este opera artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey.

Festivitățile de inaugurare a statuii au avut loc pe 12 octombrie 1902.

În 1919 au existat demersuri pentru înlăturarea sau mutarea monumentului, considerat element al naționalismului maghiar, dar Nicolae Iorga a găsit soluția salvării lui, prin evidențierea originii române a regelui Matia pe o plăcuță trilingvă amplasată pe latura nordică a postamentului.

În 1940, inscripția respectivă a fost îndepărtată, iar în 1992 primarul Gheorghe Funar a dispus amplasarea citatului din Nicolae Iorga pe soclul statuii, pe latura sudică, la fațadă. Cu ocazia restaurării monumentului în 2010 plăcuța cu citatul respectiv a fost mai întâi înlăturată complet, apoi așezată pe postament, pe 23 mai2011.

Ansamblul monumental Matia Corvin a fost restaurat între anii 2010-2011, cu finanţarea ministerelor culturii din România și Ungaria.

Dezvelirea monumentului restaurat a avut loc pe 2 aprilie2011. S-a făcut în prezența premierului Emil Boc și a ministrului culturii Hunor Kelemen. Din partea guvernului ungar au fost prezenți Zsolt Semjén, Miklós Réthelyi și Géza Szőcs.

Din tată român, rege al Ungariei

Matia Corvin (23 februarie1443, Cluj-6 aprilie1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. Viitorul rege s-a născut la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Hunedoara, în casa lui Jakab Méhffi (existentă încă în Cluj), potrivit wikipedia.

(M. A.)

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Sute de clujeni în parcul Iulius! Cei care n-au prins loc pe scaune la Movie Nights și-au adus pături

Publicat

Sute de clujeni  s-au înghesuit seara trecută în zona verde a parcului Iulius pentru a vedea gratuit filmul „Birds of Prey” din cadrul evenimentului „Movie Nights”. Norocoșii au reușit să ocupe scaunele oferite de organizatori, în timp ce restul participanților au stat pe păturile personale.

„Birds of Prey” (Păsările prădătoare) este un film de acțiune ce a apărut în februarie 2020 și a fost regizat de Cathy Yan. Cea din urmă a devenit prima asiatică care a reușit să conducă producția unui film DC. Acțiunea are loc în orașul Gotham.

Frumoasa actriță Margot Robbie revine în rolul eroinei Harley Quinn care își unește forțele cu personajele Helena Bertinelli (Mary Elizabeth Winstead), Renee Montoya (Rosie Perez) și Dinah Lance (Jurnee Smollett) pentru a o salva pe Cassandra Cain (Ella Jay Basco) din mâinile răufăcătorului Roman Sionis (Ewan McGregor) și a asociatului său, Victor Szasz (Chris Messina).

 

Margot Robbie a reușit să facă un rol foarte bun, exprimând stările contradictorii ale lui Harley Quinn: de la depresia cauzată de despărțirea de Joker până la plăcerea de a ucide. În plus, ea reușește să ofere o doză de umor unui personaj ce prezintă grave tulburări psihice.

 

Clujenii au uitat de măsurile de distanțare socială în timpul proiecției de seara trecută și s-au înghesuit pe iarba parcului pentru a ocupa o vizionare cât mai bună a filmului. Purtarea măștii a fost la latitudinea fiecăruia, întrucât evenimentul s-a desfășurat în aer liber.

 

Fanii producțiilor DC vor avea oportunitatea de a viziona „Femeia Minune 1984” care urmează să se lanseze în luna octombrie. Actrița Gal Gadot va face echipă alături de Chris Pine, actorul devenit celebru după rolul căpitanului Kirk din seria de filme Star Trek. Nu există alte informații despre intriga care declanșează acțiunea filmului.

Cristian Lungu

Vezi și

VIDEO&FOTO Spectacol „Music Splendor in the Grass” la Iulius Parc, cu piese ale trupelor ABBA sau Beatles

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

CULTURA

FOTO/VIDEO. Vioara Stradivarius a răsunat în centrul Clujului. E veche de 300 de ani. Alexandru Tomescu a încântat spectatorii

Publicat

Concertul violonistului Alexandru Tomescu și al orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, care a avut loc seara trecută în Piața Unirii din Cluj-Napoca, a fost un adevărat succes. Inițial, acesta a fost programat la data de 4 iulie, dar a fost contramandat din cauza  fenomenelor meteorologice nefavorabile.

Primul concert mascat la care particip

„Acum este primul concert mascat la care particip și mă bucur foarte mult că este la Cluj. În urmă cu patru luni de zile, cântam ultimul meu concert cu public pre-pandemie pentru Fundația Doina Cornea tot aici, la Cluj, și acum este primul meu concert post-izolare, post-pandemie, întâmplător sau nu tot la Cluj.

Parcă simt că se închide un cerc în care să terminăm cu această pandemie și pe urmă să ne putem elibera cu toții. Abia aștept să vă cântăm cu toții aceste patru anotimpuri ale lui Antonio Vivaldi. Când a compus aceste anotimpuri, el a pornit de la niște sonete scrise de el și care sunt inserate în partiturile noastre”, a declarat Alexandru Tomescu ieri seară.

Ce este special la vioara Stradivarius Elder-Voicu?

Bucureșteanul i-a încântat pe clujeni cu vioara sa Stradivarius Elder-Voicu, veche de peste trei secole, din moment ce a fost datată în anul 1702. De asemenea, aceasta se numără printre ultimele zece funcționale de pe mapamond.

În prezent, vioara este evaluată la peste un milion de euro de către specialiști și face parte din patrimoniul României.

Cum a ajuns în proprietatea statului român?

Instrumentul muzical a fost cumpărat din Elveția în 1956 de statul român, la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, în schimbul sumei de 70.000 de franci elvețieni.

După aceea, i-a fost dăruită marelui violonist român Ion Voicu. Fiul său, Mădălin Voicu, a înapoiat vioara statului român cu condiția ca aceasta să fie împrumutată, prin concurs, celor mai talentați muzicieni români, dar și să poarte numele de Voicu.

Cât mai poate cânta Alexandru Tomescu la vioara Stradivarius?

În consecință, instrumentul muzical este oferit prin concurs, la fiecare cinci ani. Românul mai are dreptul de a cânta la ea până în anul 2023. Astfel, concertul din Piața Unirii a reprezentat una dintre puținele ocazii pe care clujenii le-au avut la dispoziție pentru a se bucura de sunetul renumitei viori.

Astfel, evenimentele din cadrul  „FORM Your Days” au ajuns la final. Organizatorii au mai adus pe scena din Piața Unirii  formația „Vița de Vie” și pe artiștii Carla’s Dreams și Ada Milea.

Cristian Lungu

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO&FOTO Spectacol „Music Splendor in the Grass” la Iulius Parc, cu piese ale trupelor ABBA sau Beatles

Publicat

Clujenii au fost captivați de spectacolul „Music Splendor in the Grass” ce a avut loc în aee liber la Iulius Parc Gheorgheni, iar intrarea a fost liberă.

Corul, orchestra și cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat „Transilvania” au încântat publicul clujean cu piesele cunoscutelor trupe The Beatles, ABBA, Les Humphries Singers sau The Police, dar și a cântăreților Aníbal Sampayo, Claude François și Madonna.

Aproximativ 200 de persoane au umplut perimetrul concertului  și au păstrat distanțarea socială. Scaunele au fost amplasate la o distanță de aproximativ doi metri pentru a respecta măsurile impuse de autorități. Cei mici au fost singurii care au putut să stea în picioare pe durata evenimentului.

Melomanii au fost triați epidemiologic la intrarea la spectacol și au purtat masca de protecție pe toată durata de desfășurare a evenimentului.

Soarele dogoritor a fost singurul element care a părut să-i încurce pe spectatori, aceștia fiind nevoiți să își mute scaunele la umbră.

Cu siguranță, artiștii Filarmonicii de Stat „Transilvania” s-au „încălzit” pentru concertul din această seară din cadrul „Form Days” în care vor cânta alături de Alexandru Tomescu și vioara sa Stradivarius.

Cristian Lungu

 

 

 

Citește mai departe