Connect with us

ACTUALITATE

Profesorul Dorin Isoc (GRAUR): Prima reacţie de apărare a plagiatorilor, invocarea lipsei legii care să-i oblige să preia citate

Publicat


Profesorul clujean Dorin Isoc, fondatorul Grupului pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), care se ocupă de depistarea cazurilor de plagiat, a trimis duminică o scrisoare deschisă către plagiatori şi apărătorii lor.

”Prima reacţie de apărare a plagiatorilor este invocarea onestităţii lor şi a lipsei legii care să-i oblige să preia extrasele din alte scrieri prin citare corectă.

Dacă utilizarea ghilimelor este o problemă de tehnică de redactare, obligaţia de a indica numele autorului şi scrierea prin care se face preluarea din scrierea autentică este o constantă ȋn legislaţia romȃnească. Fiind un detaliu tehnic, utilizarea ghilimelor poate fi ȋnlocuită cu orice modalitate care permite delimitarea extrasului preluat. Se subliniază că se vorbeşte ȋn mod explicit de autorul şi scrierea din care extrasul este preluat.

Acest detaliu exclude simpla plasare a scrierii autentice ȋn lista de bibliografie a scrierii suspicionate de plagiat.

La fel de constantă este şi ideea că preluarea reprezintă un „extras de mică ȋntindere” menit să servească ”. . . exclusiv ca document explicativ.. . ”.

Preluarea de pagini pentru completarea volumului scrierii suspicionate de plagiat nu este permisă de nici o lege sau de bunul simţ”, arată Isoc.

Prevederi legale anti-plagiat

Acesta a oferit cȃteva prevederi legale cu precizarea actului ȋn care apar astfel încât orice cititor de bună credinţă poate constata că obligaţiile legale nu au lipsit niciodată ȋn Romȃnia.

Necunoaşterea legii nu este un motiv să o ȋncalci sau să soliciţi emiterea alte legi, cum ar fi o „lege antiplagiat”.

„…Art.20. Din contra, nu constituie o atingere a dreptului de proprietate:

  1. Citatiunile textuale a unor pasaje izolate din o scriere deja publicată, în dările de seama sau studiile critice şi polemice ce se fac asupra acestei lucrări;

  1. Reproducerea în cărţile didactice: antologii, crestomatii, publicaţii pentru cultura şcolarilor, cărţi de citire, compozitii, gramatici, dictionare, etc., de pasaje izolate, poezii şi mici bucăţi literare sau ştiinţifice, în întregime sau rezumate, cu obligaţia arătării numelui autorului şi titlului lucrării din cari s-a făcut reproducerea sau rezumarea…”

(Legea proprietăţii literare şi artistice din 1923)

„…Art.20 …Nu constituie o atingere a dreptului de proprietate literară:

  1. Citaţiunile textuale a unor pasaje izolate din o scriere deja publicată în dările de seamă sau în studiile critice şi polemice ce se fac asupra acestei lucrări…”

….

„…4. … pasaje izolate… în întregime sau rezumate cu obligaţia arătării numelui autorului şi titlului lucrării din care s’a făcut reproducerea sau rezumarea…”

(Legea asupra proprietăţii literare şi artistice din1932)

“…Art. 14. – Sunt permise fără consimţămȃntul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii respectȃndu-se ȋnsă celelalte drepturi ale acestuia:

. . . .

  1. e) extrase de mică ȋntindere din opere literare, muzicale, cinematografice ori ştiinţifice, sau reproduceri, … servind exclusiv ca document explicativ pentru conţinutul scris … cu caracter ştiinţific, ȋn lucrări de critică … ; . . .

. . .

Art. 15. – In cazul folosirii operelor . . . trebuie să se indice opera originală, numele autorului acesteia, al traducătorului sau al autorului operei derivate … “

(Decretul nr.321/1956 privind dreptul de autor)

“…Art. 33… 1) Sunt permise, fără consimţămȃntul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţa publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu ȋl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de utilizare: . . .

  1. b) utilizarea de scurte citate dintr-o operă, ȋn scop de analiză, comentariu sau critică ori cu titlu de exemplificare, ȋn măsura ȋn care folosirea lor justifică ȋntinderea citatului; . . .

(4) In toate cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b),… trebuie să se menţioneze sursa şi numele autorului, cu excepţia cazului ȋn care acest lucru se dovedeşte a fi imposibil; . . .”

(Legea nr.8/1996 a dreptului de autor şi a drepturilor conexe)

Asociația GRAUR a fost înființată în 2004 la Cluj-Napoca și a scos ”Indexul suspiciunilor de opere plagiate în România”.

De atunci a certificat o serie de lucrări plagiate ale unor personalități precum procurorii Laura Codruța Kovesi și Codruț Olaru sau fostul ministru al Educației, Valentin Popa.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

ATENȚIE, clujeni. Piața volantă de lângă stadionul Cluj Arena, deschisă și marți

Publicat

De

vola
Primarul Emil Boc a anunțat o veste bună pentru clujeni și anume faptul că piața volantă de lângă Cluj Arena va funcționa și marțea.
”Piața volantă care a fost mutată de pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” în zona Parcului Stadion (la intersecția străzilor Splaiul Independenței și George Coșbuc) va fi deschisă începând de astăzi și în zilele de marți, în intervalul orar 14:00-19:00.
În continuare clujenii pot achiziționa produse proaspete și în zilele de sâmbătă, între orele 07:00-16:00.
Ne bucurăm că putem veni în sprijinul producătorilor locali prin extinderea programului în care cetățenii pot achiziționa produse proaspete de sezon”, a spus Boc.

vola 2

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Emanuel Petran mută greva foamei de la Cluj la București, sub aripa AUR și a lui George Simion

Publicat

De

petran
Fostul director al Teatrului de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca, Emanuel Petran, continuă, marți, la Palatul Parlamentului din București, greva foamei începută în Piața Unirii în urmă cu trei săptămâni. De această dată sub oblăduirea AUR și a deputatului George Simion.
”Azi se împlinesc 3 săptămâni de când fac Greva Foamei, adică 21 de zile. Pentru că este o aniversare și la inițiativa
domnului George Simion, deputat AUR, voi încerca astăzi să-mi exprim punctul de vedere asupra gestului meu în Parlamentul României.
Am fost atacat de către unii dintre dumneavoastră, nu mulți, pentru faptul că mi-am asociat gestul meu, de a face Greva Foamei, cu partidul AUR și cu domnul Simion.

petran

Așa cum am spus, eu nu fac politică, doresc să scot la iveală niște încălcări flagrante ale celor care ne conduc, împotriva drepturilor individuale ale omului și prin extensie, impotriva drepturilor noastre ca cetățeni, încă liberi, ai României. Partidul AUR, în acest moment este singurul partid cu susținere mare din partea cetățenilor, aflat în opoziție. Și este singurul care m-a sprijinit în căutarea dreptății și a adevărului.
Dreptatea și adevărul nu este un monopol al meu și al AUR. Trebuie să fie al tuturor. Celelalte partide s-au unit și dispun de un monopol politic prin care guvernează în acest moment România, fără să mai răspundă în fața nimănui și fără să mai caute adevărul și dreptatea, ci doar propriile interese.
Vezi întâlnirea incognito a Prim-Miinistrului Ciucă cu președinta Ungariei, de care noi nu trebuie să aflăm. Deși până la urmă este vorba despre viața noastră. De ce un prim-ministru, aflat la muncă, nu în concediu, are o ” întâlnire particulară ” cu un alt președinte iar noi nu trebuie să aflăm? Fiindcă pe noi ne reprezintă, nu partidele politice care s-au adunat să-l susțină doar în interesul lor.

Legătura cu AUR și Simion, una normală

Citește și George Simon, scandal la Cluj, la vizita premierului Ciucă și a ministrului Bode. Acuză că susțin ”mafia UDMR”

În cazul meu au avut 21 de zile să vină să vadă ce se întâmplă cu un om, un cetățean, o persoană publică, adică eu, care a dus numele României peste hotare prin munca sa. Dacă nu pentru asta, ar fi trebuit să vină numai pentru faptul că un om face greva foamei, iar ei sunt votați de oameni nu de mașini.
Sau au devenit o mașină condusă de către altcineva, care nu mai are legătură cu pasagerii? Mașina fără pasageri nu are sens, de asta a fost făcută, sa-i deservească pe aceștia.
Așadar, legătura mea cu AUR și cu domnul Simion, în contextul dat, este normală. Suntem în opoziție cu o mașină de condus, care ignoră pasagerii. De asta mă plâng și eu și ei. Dumneavoastră considerați că sunteți pasageri privilegiați?”, a spus Petran.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Trafic tot pe loc, pe loc în Florești. A doua zi consecutiv. Șoferii, la limita răbdării

Publicat

De

trafic 1

Marți dimineață, pentru a doua zi consecutiv, traficul rutier din Florești se desfășoară cu mare dificultate, deși, de această dată, nu a fost vorba de niciun accident rutier.

Șoferii aflați în trafic se întreabă, exasperați, de ce stau pe loc ori de ce mașinile se mișcă în coloană cu viteza melcului.

”Ce se întâmplă din nou la ora asta de stam pe loc are cineva idee???”, a întrebat un floreștean aflat în mașină în drum spre Cluj-Napoca.

Un altul a spus că s-a sunat la Poliția Rutieră pentru a interveni la degajarea traficului iar răspunsul a fost că nu este echipaj disponibil.

Citește și UPDATE. Trafic de COȘMAR în Florești din cauza unei tamponări

”Bine că pe Boc nu îl mai interesează de centura de ocolire, de atâția an a promis că ne prinde pensia fără să o vedem. Acum e preocupat numai de metrou, ia să vină să stea două zile în Florești și să trebuiască să meargă la serviciu la Cluj…”, a spus un alt locuitor al comunei.

”La cât să ne trezim copiii să meargă la școală? la 5???”, a întrebat o șoferiță.

Și luni dimineașță traficul a fosu îngreunat, dar din cauza unui accident.

Și autobuzele de trasnport în comun stau în coloană.

Sursa foto: Facebook

trafic 2

Citește mai departe

EVENIMENT

Rubla devine monedă oficială în regiunea ucraineană Herson, ocupată de ruși

Publicat

De

ruble pixabay

Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson, ocupată de Moscova, au adoptat rubla rusă ca monedă oficială, în paralel cu grivna ucraineană.

„Regiunea devine o zonă cu dublă monedă: rubla va circula în paralel cu grivna. Companiile şi antreprenorii vor putea afişa preţurile în cele două monede”, a anunţat administraţia civilă şi militară prorusă din această regiune situată în sudul Ucrainei, potrivir Agerpres, care citează AFP.

Rubla, monedă oficială în regiunea ucraineană Herson

„Cursul este de două ruble pentru o grivna”, a adăugat administraţia într-un comunicat postat pe contul său de Telegram.

Administraţia adaugă că prima agenţie a unei bănci ruse se va deschide foarte curând în Herson, capitala regiunii, şi că „toţi antreprenorii pot deschide acolo un cont dacă îşi doresc asta”.

La sfârşitul lunii aprilie, un oficial local a afirmat că rubla şi grivna ar putea circula în paralel o perioadă de tranziţie, înainte de o trecere completă la moneda rusă, o posibilitate care nu a mai fost evocată de administraţia regională prorusă.

Oficiali locali şi ruşi au vorbit totuşi despre posibilitatea ca întreaga regiune să fie anexată într-un final la Rusia.

Oraşul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraş important ocupat, la 3 martie, de ruşi de la începutul ofensivei pe care ei au declanşat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie.

Sursa: Agerpres

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate