Connect with us

ECONOMIE

Preţul mediu la locuinţe în Cluj: peste 2.300 de euro/mp, dar ajunge şi la o medie de peste 3.000 de euro/mp. Prognoze 2024

Publicat


Deşi pare să mai stagneze în ultima perioadă, piaţa imobiliară din Cluj este cea mai dinamică din ţară şi înregistrează cele mai mari preţuri din România. Acest lucru se datorează atracţiei pe care o exercită municipiul Cluj-Napoca atât din partea românilor, cât şi a străinilor, din motive ce ţin de faptul că oraşul este un centru cultural important, cu numeroase festivaluri recunoscute internţional, este un important centru universitar, cu cea mai veche şi mai bine cotată universitate din România, UBB, la care se adaugă şi alte universităţi de prestigiu (UMF, USAMV, UT), este un important centru medical şi, nu în ultimul rând, este un important centru IT.

vezi şi:

Cine n-are locuinţă, să-şi cumpere. Chiria în Cluj a ajuns la peste 600 de euro/apartament

Preţul mediu al metrului pătrat de locuinţă în Cluj

 

Toate atuurile pe care la are Clujul în detrimentul altor oraşe din România au făcut ca preţurile locuinţelor şi al chiriilor să crească continuu, cu unele oscilaţii carecteristice unei astfel de pieţe imobiliare. În prezent, preţul mediu de vânzare la apartamente a ajuns în Cluj-Napoca la peste 2.300 de euro/mp, dar, în unele zone ale oraşului, preţul mediu este semnificativ mai mare, de exemplu 3064 de euro/mp în Sopor sau 2878 de euro/mp în zona centrală.

„O medie pe Cluj este acum la un preţ mediu de 2.332 de euro/mp în luna noiembrie, care a crescut de la 2254 în luna octombrie. Uitându-ne pe toată axa din luna ianuarie până în noiembrie, preţul s-a cam menţinut de la începutul anului, cu o uşoară tendinţă de creştere”, spune, pentru Cluj24, Cătălin Priscorniţă. fomdator şi CEO Blitz.

El explică şi care sunt motivele acestei stări de lucruri în privinţ preţurilor la locuinţe.

„Legitimăm că preţurile în contextul imobiliar actual, în lunile de final de an, dar şi început de an viitor, n-o să scadă la nivel de metru pătrat, ba din contră, e un trend de stagnare, chiar şi creştere. Motivele sunt următoarele: stocul de marfă, stocul de proprietăţi imobiliare în special pe zona de rezidenţial nou. O dată cu pandemia, din 2020, pentru că nu s-au mai eliberat atât de multe autorizaţii de construcţie. Drept urmare, stocul de marfă, stocul de proprietăţi în piaţă la construcţii noi a scăzut. În egală măsură a scăzut în 2023, au fost corecţii şi pe zona de cerere, de cumpărători. Dara având în vedere că au scăzut numărul de proprietăţi disponibile în piaţă, a scăzut corelativ puţin şi cererea, distanţa între cerere şi oferă este tot aceeaşi, adică oferta este peste cerere. Asta se traduce într-o menţinere a preţului, chiar o creştere a preţului pe zona de rezidenţial nou, dar şi pe rezidenţial vechi”, arată Cătălin Priscorniţă.

El mai explică şi faptul că numărul de tranzacţii imobiliare a înregistrat o mică scădere, dar care nu este relevantă pentru trendul general.
„Tranzacţiile, ca volum, au scăzut comparativ cu anul trecut, undeva cu 10-15%, dar încă este insesizabilă scăderea, nu e neapărat un factor critic, ci e mai degrabă o zonă de normalitate, o zonă de repoziţionare a industriei imobiliare. Nu e neapărat un pericol, tot timpul sunt fluctuaţii în piaţă de la un an la altul, e ceva natural, organic.

Dar în spectrul imobiliar, în ultimii 2-3 ani, din 2020 încoace şi până acum nu s-a întâmplat nimic remarcabil la nivel de piaţă imobiliară. Per total, preţurile au fost într-un trend de creştere în ultimii 3 ani şi şi-au păstrat ritmul de creştere sau stagnere. Dacă au scăzut, au scăzut în anumite luni, de exemplu în luna iunie faţă de august, sub influenţa şi impactul anumitor particularităţi specifice imobiliarelor”, arată Cătălin Priscorniţă.

Prognoze 2024

El face şi o estimare a tendinţelor viitoare de pe piaţa imobiliară, apreciind că preţurile o să crească în continuare su cel puţin o să stagneze.

„Estimăm din 2024 ca preţurile să stagneze sau chiar să crească în prima perioadă a anului, cel puţin în primele 6 luni. Motivaţia este trecerea TVA de la 5 la 9% pentu imobilele care sunt până în 600.000 de lei. Asta va avea ca impact în produsul finit la nivel de preţ pe care dezvoltaroii o să-l scoată în piaţă către consumatorii finali. Totodată, modificările legislative din zona de forţă de muncă pe partea de construcţii şi tăierile şi sprijinul fiscal pe care la-u avut va impacta în costul cu resursa umană din construcţii, adică suntem într-un deficit al forţei de muncă de câţiva ani. E un deficit de sute de mii de oameni”, mai explică specialistu clujean.

Şi în ceea ce priveşte construirea de noi unităţi locative va continua trendul ascendent, chiar dacă acum ritum este mai scăzut.

„Se mai construieşte şi se va mai construi, numai că ritmul de construcţie este unul mai redus şi vine din lipsa de autorizaţii, de scădere a numărului de autorizaţii eliberate de Primăria Cluj-Napoca. Dacă ne uităm pe aceeaşi perioadă a anului trecut, în anul acesta a scăzut numărul autorizaţiilor de construcţieeliberate de primărie, dar acesta nu e neapărat datorită primăriei, ci mai degrabă datorită din zona investitorilor. Prima dată în ultimii 10-15 ani, care după 2020, odată cu pandemie, stau şi se gândesc de 3 ori dacă să mai construiască, dacă randamentul mai este unde ar trebui să fie. Mulţi stau în expectativă şi mulţi dintre ei nu se mai grăbesc să construiască într-o viteză şi într-o dinamică precum în trecut. Dacă înainte făceau un proiect în 2-3 ani, acum stau şi 4-5 ani, merg mai greu cu ritmul construcţiei, intenţionat, pentru că nu mai au apetitul să deschidă noi şantiere, 4-5 şantiere. În rândul dezvoltatorilor e o rumoare şi o îngrijorare cumva de o posibilă spargere a preţurilor, ca un soi de bulă care să se spargă şi de cădere liberă cumva.

S-a tot previzionat în ultimii ani această posibilitate de a intra într-o criză economică şi financiară, lucru care nu s-a întâmplat, chiar dacă a crescut inflaţia, a mai scăzut inflaţia între timp, chir dacă au crescut dobânzile, au mai scăzut dobânzile”, mai spune Cătălin Priscorniţă.

O piaţă imobiliară matură

Ca o concluzie, analistul clujean apreciază că piaţa imobiliară a ajuns la o zonă de maturitate şi că înregistrează o tendinţă de stagnare a preţurilor, dar cu un trend de creştere.

„Preţurile au crescut de la începutul anului, mai mult la închirieri, mai puţin pe vânzări, dar şi acolo a fost o tendinţă de creştere. O tendinţă de stagnare cu trend de creştere.

S-ar putea să continue scăderea prin noile modificări, care vor pune presiune pe preţul final şi e posibil să mai fie nişte corecţii în jos, diferite scăderi de preţuri la volumele de tranzacţii pe 2024, dar încă nu este nimic deosebit, sunt nişte fenomene normale, nu e panică şi nu e criză. Acesta e jocul pieţei. Acum e o zonă de maturitate a piţei, cu accent de creştere. previzionăm o creştere pe 2024, cel puţin în prima parte a anului, şi pe închirieri, şi pe vânzări, în antiteză cu o scădere a volumului de tranzacţii, dar o scădere în parametri normali, nu abruptă”, consideră Cătălin Priscorniţă.

Clujul, cel mai scump oraş

La începutul lunii februarie, conform unei aanalize naţionale, Cluj-Napoca avea cele mai scumpe locuinţe din ţară, cu o medie atunci de 2.410 euro/mp, urmat de Bucureşti, cu un preț mediu de 1.680 de euro/mp.

În clasament urma Braşovul, cu o medie de 1.570 de euro/mp, Constanța (1.450 euro/mp), Craiova (1.440 euro/mp), Timișoara (1.440 euro/mp), Iaşi (1.320 euro/mp), Oradea (1.300 euro/mp)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Proiectile de ARUNCĂTOR din al Doilea Război Mondial, descoperite la Jucu de Mijloc și Tureni

Publicat

În timpul unor lucrări de teren la Jucu de Mijloc, au fost descoperite două proiectile de aruncător din al Doilea Război Mondial. Deasemenea, pe un șantier arheologic din Tureni s-a găsit ampenajul unui astfel de proiectil. Pirotehniștii ISU Cluj au intervenit și le-au ridicat în vederea distrugerii controlate.

„Echipajul pirotehnic al ISU Cluj a desfășurat, în această după-amiază, o misiune de asanare în localitatea Jucu de Mijloc. Astfel, în timpul unor lucrări la un teren situat în apropierea străzii Stadionului, au fost găsite două bombe de aruncător, calibrul 82 mm, din al Doilea Război Mondial. Elementele de muniție au fost asanate de către pirotehniștii noștri, urmând a fi distruse în cadrul unei misiuni specifice.

Proiectile de ARUNCĂTOR din al Doilea Război Mondial, descoperite la Jucu de Mijloc și Tureni

Tot pe parcursul zilei de astăzi, echipajul pirotehnic al ISU Cluj a intervenit în localitatea Tureni. Mai exact, într-un șantier arheologic a fost găsit ampenajul unei bombe de aruncător, calibrul 120 mm. Elementul de muniție a fost asanat imediat, în condiții de maximă siguranță, de către colegii noștri”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. A fost lansată platforma Florești Digital. Pivariu: Locuitorii comunei vor putea plăti taxe și impozite online

Publicat

De

Primăria comunei Florești a lansat miercuri platforma care le permite locuitorilor să își plătească texele și impozitele online.

Astfel, locuitorii din Florești nu vor mai fi nevoiți să facă un drum la Primărie și, eventual, să stea la cozi.

A fost lansată platforma Florești Digital! Pivariu: Locuitorii comunei vor putea plăti taxe și impozite online

„Astăzi marcăm un pas important în proiectul nostru de modernizare a Floreștiului! Începând cu acest an, cetățenii din Florești au acces la platforma cetățeanului digital!

Prin această nouă platformă lansată astăzi, reducem semnificativ timpul de așteptare al cetățenilor în interacțiunea cu Primăria Florești”, a transmis primarul Bogdan Pivariu.

Pe platforma digitală, cetățenii vor putea plăti taxe și impozite, dar vor putea, de asemenea, să depusă și să primească documente de care au nevoie.

„Prin înrolarea pe platforma www.floresticluj.ro și prin utilizarea aplicației Florești Digital, aveți acces la servicii publice în mod facil și automatizat, toate fiind realizate în condiții de securitate maxime.

Această optimizare a proceselor este crucială pentru eficientizarea procedurilor și creșterea productivității în administrație, facilitând totodată viața de zi cu zi atât a cetățenilor, cât și a funcționarilor publici”, a mai transmis primarul Bogdan Pivariu, care a precizat că gama de servicii digitale va continua să crească în timp.

Accesul la platformă este unul intuitiv și integrează platforma pentru identitate digitală ROeID.

Cum poate fi accesată platforma

Accesează platforma digitală în versiunea web
Descarcă Aplicația Florești Digital din App Store

Descarcă Aplicația Florești Digital din Google Play

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeia din Dej dispărută în 18 februarie, găsită moartă pe un teren viran

Publicat

De

Polițiștii din Dej au descoperit pe un teren viran dintr-un cartier din Dej cadavrul femeii care a dispărut de acasă în data de 18 februarie.

Din primele informații, moartea femeii nu a fost una violentă.

Femeia din Dej dispărută în 18 februarie, găsită moartă pe un teren viran

La data de 21 februarie, în jurul orei 12.30, pe un teren viran din cartierul Ocna Dej, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej au descoperit cadavrul unei femei.

„Din verificările preliminare efectuate în cauză s-a constatat că este vorba despre femeia din municipiul Dej, sesizată ca fiind plecată voluntar, din data de 18 februarie”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

În cauză sunt derulate cercetări sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi efectuată expertiza medico-legală, în vederea stabilirii cauzei decesului.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sondaj la comanda PNL și PSD: Majoritatea românilor vor alegeri COMASATE și actuala alianță de la guvernare la CONDUCERE

Publicat

De

vot, stampile vot, alegeri

Decizia privind calendarul alegerilor din acest an, inclusiv în ceea ce privește comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, va fi anunțată miercuri, 21 februarie, de liderii coaliției aflată la guvernare, PSD și PNL.

Conform unui sondaj de opinie realizat în această lună de Avangarde, la comanda PSD și PNL, românii își doresc comasarea alegerilor și, mai mult, vor continuarea guvernării PSD-PNL și după 2024.

Sondaj la comanda PNL și PSD: Majoritatea românilor vor alegeri COMASATE și actuala alianță de la guvernare la CONDUCERE

Potrivit sondajului de opinie, care a fost realizat telefonic, 53% dintre respondenți au declarat că sunt de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale.

Asta în timp ce 35% au declarat că nu își doresc acest lucru. Restul de 12% au spus că nu pot aprecia.

De asemenea, 66% dintre românii care au participat la sondaj au răspuns cu DA la întrebarea dacă  viitorul Guvern al României care se va forma după alegerile generale ar trebui să fie alcătuit din partide care împreună să asigure majoritatea constituțională și stabilitate politică.

21% au fost cei care au răspuns cu NU, iar restul de 13% au spus că nu pot aprecia.

Pe cine ar alege românii

Potrivit aceluiași sondaj de opinie, PNL și PSD rămân pe primele locuri în preferințele electoratului, în timp ce AUR și USR sunt în scădere.

Astfel, 31% dintre respondeți au declarat că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare ar vota cu PSD.

De asemenea, 20% ar vota cu PNL și 18% cu AUR.

15% dintre particinații la sondaj ar vota cu Alianța Dreapta Unită – USR, PMP și FD (Forța Drepei), 8% cu SOS România și 5% cu UDMR.

În sondaj apare și REPER, care ar fi votat de 2% dintre respondenți.

Opoziția nu este de acord cu comasarea alegerilor

În așteptarea deciziei privind comasarea alegerilor, Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și FD critică intenția PSD și PNL și anunță că o vor ataca fie în instanță, fie la Curtea Constituțională sau la Avocatul Poporului.

Nici reprezentanții AUR nu s-a declarat de acord cu o astfel de decizie de comasare a alegerilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax