ECONOMIE
Preţul mediu la locuinţe în Cluj: peste 2.300 de euro/mp, dar ajunge şi la o medie de peste 3.000 de euro/mp. Prognoze 2024

Deşi pare să mai stagneze în ultima perioadă, piaţa imobiliară din Cluj este cea mai dinamică din ţară şi înregistrează cele mai mari preţuri din România. Acest lucru se datorează atracţiei pe care o exercită municipiul Cluj-Napoca atât din partea românilor, cât şi a străinilor, din motive ce ţin de faptul că oraşul este un centru cultural important, cu numeroase festivaluri recunoscute internţional, este un important centru universitar, cu cea mai veche şi mai bine cotată universitate din România, UBB, la care se adaugă şi alte universităţi de prestigiu (UMF, USAMV, UT), este un important centru medical şi, nu în ultimul rând, este un important centru IT.
vezi şi:
Cine n-are locuinţă, să-şi cumpere. Chiria în Cluj a ajuns la peste 600 de euro/apartament
Preţul mediu al metrului pătrat de locuinţă în Cluj
Toate atuurile pe care la are Clujul în detrimentul altor oraşe din România au făcut ca preţurile locuinţelor şi al chiriilor să crească continuu, cu unele oscilaţii carecteristice unei astfel de pieţe imobiliare. În prezent, preţul mediu de vânzare la apartamente a ajuns în Cluj-Napoca la peste 2.300 de euro/mp, dar, în unele zone ale oraşului, preţul mediu este semnificativ mai mare, de exemplu 3064 de euro/mp în Sopor sau 2878 de euro/mp în zona centrală.
„O medie pe Cluj este acum la un preţ mediu de 2.332 de euro/mp în luna noiembrie, care a crescut de la 2254 în luna octombrie. Uitându-ne pe toată axa din luna ianuarie până în noiembrie, preţul s-a cam menţinut de la începutul anului, cu o uşoară tendinţă de creştere”, spune, pentru Cluj24, Cătălin Priscorniţă. fomdator şi CEO Blitz.
El explică şi care sunt motivele acestei stări de lucruri în privinţ preţurilor la locuinţe.
„Legitimăm că preţurile în contextul imobiliar actual, în lunile de final de an, dar şi început de an viitor, n-o să scadă la nivel de metru pătrat, ba din contră, e un trend de stagnare, chiar şi creştere. Motivele sunt următoarele: stocul de marfă, stocul de proprietăţi imobiliare în special pe zona de rezidenţial nou. O dată cu pandemia, din 2020, pentru că nu s-au mai eliberat atât de multe autorizaţii de construcţie. Drept urmare, stocul de marfă, stocul de proprietăţi în piaţă la construcţii noi a scăzut. În egală măsură a scăzut în 2023, au fost corecţii şi pe zona de cerere, de cumpărători. Dara având în vedere că au scăzut numărul de proprietăţi disponibile în piaţă, a scăzut corelativ puţin şi cererea, distanţa între cerere şi oferă este tot aceeaşi, adică oferta este peste cerere. Asta se traduce într-o menţinere a preţului, chiar o creştere a preţului pe zona de rezidenţial nou, dar şi pe rezidenţial vechi”, arată Cătălin Priscorniţă.
El mai explică şi faptul că numărul de tranzacţii imobiliare a înregistrat o mică scădere, dar care nu este relevantă pentru trendul general.
„Tranzacţiile, ca volum, au scăzut comparativ cu anul trecut, undeva cu 10-15%, dar încă este insesizabilă scăderea, nu e neapărat un factor critic, ci e mai degrabă o zonă de normalitate, o zonă de repoziţionare a industriei imobiliare. Nu e neapărat un pericol, tot timpul sunt fluctuaţii în piaţă de la un an la altul, e ceva natural, organic.
Dar în spectrul imobiliar, în ultimii 2-3 ani, din 2020 încoace şi până acum nu s-a întâmplat nimic remarcabil la nivel de piaţă imobiliară. Per total, preţurile au fost într-un trend de creştere în ultimii 3 ani şi şi-au păstrat ritmul de creştere sau stagnere. Dacă au scăzut, au scăzut în anumite luni, de exemplu în luna iunie faţă de august, sub influenţa şi impactul anumitor particularităţi specifice imobiliarelor”, arată Cătălin Priscorniţă.
Prognoze 2024
El face şi o estimare a tendinţelor viitoare de pe piaţa imobiliară, apreciind că preţurile o să crească în continuare su cel puţin o să stagneze.
„Estimăm din 2024 ca preţurile să stagneze sau chiar să crească în prima perioadă a anului, cel puţin în primele 6 luni. Motivaţia este trecerea TVA de la 5 la 9% pentu imobilele care sunt până în 600.000 de lei. Asta va avea ca impact în produsul finit la nivel de preţ pe care dezvoltaroii o să-l scoată în piaţă către consumatorii finali. Totodată, modificările legislative din zona de forţă de muncă pe partea de construcţii şi tăierile şi sprijinul fiscal pe care la-u avut va impacta în costul cu resursa umană din construcţii, adică suntem într-un deficit al forţei de muncă de câţiva ani. E un deficit de sute de mii de oameni”, mai explică specialistu clujean.
Şi în ceea ce priveşte construirea de noi unităţi locative va continua trendul ascendent, chiar dacă acum ritum este mai scăzut.
„Se mai construieşte şi se va mai construi, numai că ritmul de construcţie este unul mai redus şi vine din lipsa de autorizaţii, de scădere a numărului de autorizaţii eliberate de Primăria Cluj-Napoca. Dacă ne uităm pe aceeaşi perioadă a anului trecut, în anul acesta a scăzut numărul autorizaţiilor de construcţieeliberate de primărie, dar acesta nu e neapărat datorită primăriei, ci mai degrabă datorită din zona investitorilor. Prima dată în ultimii 10-15 ani, care după 2020, odată cu pandemie, stau şi se gândesc de 3 ori dacă să mai construiască, dacă randamentul mai este unde ar trebui să fie. Mulţi stau în expectativă şi mulţi dintre ei nu se mai grăbesc să construiască într-o viteză şi într-o dinamică precum în trecut. Dacă înainte făceau un proiect în 2-3 ani, acum stau şi 4-5 ani, merg mai greu cu ritmul construcţiei, intenţionat, pentru că nu mai au apetitul să deschidă noi şantiere, 4-5 şantiere. În rândul dezvoltatorilor e o rumoare şi o îngrijorare cumva de o posibilă spargere a preţurilor, ca un soi de bulă care să se spargă şi de cădere liberă cumva.
S-a tot previzionat în ultimii ani această posibilitate de a intra într-o criză economică şi financiară, lucru care nu s-a întâmplat, chiar dacă a crescut inflaţia, a mai scăzut inflaţia între timp, chir dacă au crescut dobânzile, au mai scăzut dobânzile”, mai spune Cătălin Priscorniţă.
O piaţă imobiliară matură
Ca o concluzie, analistul clujean apreciază că piaţa imobiliară a ajuns la o zonă de maturitate şi că înregistrează o tendinţă de stagnare a preţurilor, dar cu un trend de creştere.
„Preţurile au crescut de la începutul anului, mai mult la închirieri, mai puţin pe vânzări, dar şi acolo a fost o tendinţă de creştere. O tendinţă de stagnare cu trend de creştere.
S-ar putea să continue scăderea prin noile modificări, care vor pune presiune pe preţul final şi e posibil să mai fie nişte corecţii în jos, diferite scăderi de preţuri la volumele de tranzacţii pe 2024, dar încă nu este nimic deosebit, sunt nişte fenomene normale, nu e panică şi nu e criză. Acesta e jocul pieţei. Acum e o zonă de maturitate a piţei, cu accent de creştere. previzionăm o creştere pe 2024, cel puţin în prima parte a anului, şi pe închirieri, şi pe vânzări, în antiteză cu o scădere a volumului de tranzacţii, dar o scădere în parametri normali, nu abruptă”, consideră Cătălin Priscorniţă.
Clujul, cel mai scump oraş
La începutul lunii februarie, conform unei aanalize naţionale, Cluj-Napoca avea cele mai scumpe locuinţe din ţară, cu o medie atunci de 2.410 euro/mp, urmat de Bucureşti, cu un preț mediu de 1.680 de euro/mp.
În clasament urma Braşovul, cu o medie de 1.570 de euro/mp, Constanța (1.450 euro/mp), Craiova (1.440 euro/mp), Timișoara (1.440 euro/mp), Iaşi (1.320 euro/mp), Oradea (1.300 euro/mp)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Universitatea Cluj a deschis „balul” etapei a 4-a din play-off-ul Superligii de fotbal, cu meciul împotriva lui Dinamo. Clujenii erau pe locul 4 în timp ce bucureștenii ocupau ultimul loc, fără nicio victorie. După un meci în care „U” a jucat foarte slab, Dinamo reușește o victorie categorică, 2-4, goluri marcate de Macalou (min.13) și Blănuță (min.44), respectiv Perica (min.24 și 32), Selmani (min.45+2) și Simion (min.59 – autogol).
VIDEO FOTO. „U” Cluj – Dinamo, 2-4. „Studenții” RESURSCITEAZĂ „câinii”
Echipele de start:
„U” Cluj (4-1-4-1): Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – Codrea – Macalou, Simion, Fabry, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Rață, Oaidă, Bic, Silaghi, Bota, Opriș, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: Van der Werff, Cristea, Nistor (accidentați)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău
Dinamo (4-3-3): Golubovic – Sivis, Mărginean, Opruț, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Perica, Selmani
Rezerve: Roșca, A. Stoian, Pașcalău, Abdallah, C. Soare, C. Costin, Al. Pop
Absenți: Homawoo, Politic, Caragea, Licsandru (accidentați)
Antrenor Zeljko Kopic
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraș) / Asistenți: Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe), Stelian Slabu (Brașov)
Arbitru VAR: Viorel Flueran (Craiova) / Asistent VAR: Florin Mazilu (Satu Mare)
Primele cinci minute ale meciului a găsit echipa clujeană călare pe „câini”. Apoi, Dinamo a reușit să mai iasă din propria jumătate.
Primul șut pe poartă vine în min.11, când Thiam trage pe lângă. În min.13, Macalou, bine lansat de Fabry, reușește să înscrie pentru 1-1.
În min.23, Thiam îl întinde pe Golubovic și apoi Macalou îl evidențiază cu o lovitură de cap. La faza imediat următoare, Perica profită de o respingere în față a lui Gertmonas după un șut al lui Gnahore și egalează.
„U” acuză șocul și în min.32, același Perica face dubla cu o lovitură de cap, după o centrare excelentă a lui Sivis, centrare la care Masoero a fost spectator și pentru Artean, gravitația a fost prea mare.
În min.44, Thiam centrează perfect pentru Blănuță, până atunci invizibil, și acesta înscrie cu o lovitură de cap, pentru 2-2. În minutele de prelungire ale primei reprize, Selmani înscrie superb din colțul careului de 16m, pentru 2-3.
Repriza a doua a fost una în care Dinamo a arătat că poate lua și puncte, chiar dacă n-au ce face cu ele, iar „U” Cluj a dovedit că, atunci când vor, pot pierde niște puncte care le-ar fi prins bine.
Cei care mai înscriu o dată sunt bucureștenii, în min.59, prin clujeanul Simion, de care se lovește mingea respinsă cu piciorul de Gertmonas. În rest, încă două ocazii mari ale dinamoviștilor, plus aproape o ocazie a clujenilor, prin Codrea.
Dinamo obține prima victorie în play-off, tocmai în fața „prietenilor” de la „U” și sar peste Rapid.
Notele Cluj24:
Gertmonas 5 – Boboc 5, Masoero 5, Artean 5, Chipciu 6 – Codrea 6 – Macalou 6, Simion 6, Fabry 6, Thiam 7 – Blănuță 6,
Oancea, Rață, Bettaieb 5, Miranyan
CULTURA
VIDEO FOTO. Magia muzicii lui Ceaikovski, la lumina lumânărilor, în sala Auditorium Maximum Cluj-Napoca

Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca s-a transformat, sâmbătă seara, într-un spațiu al emoției, în condițiile în care a avut loc concertul Multisenzorial Ceaikovski. ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci” au adus în fața publicului o experiență unică, care a depășit tiparul unui concert clasic, devenind o călătorie bazată pe cele trei simțuri: miros, văz, peste 3500 de lumânări fiind amplasate în sală, și auz.
Pe scenă, violonista Diana Jipa, acompaniată de Ansamblul Sebastian, a dat viață unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului rus – ”Lacul lebedelor” și ”Spărgătorul de nuci”.
Însă ceea ce a făcut seara cu adevărat specială a fost modul în care muzica a fost însoțită de mii de lumânări electrice răspândite în întreaga sală, creând o atmosferă intimă, caldă.
Fiecare piesă a fost însoțită de o coregrafie subtilă de lumini, care a accentuat momentele de tensiune, de visare din partiturile lui Ceaikovski. A fost o seară în care muzica s-a simțit nu doar cu urechile, ci și cu inima.
Cine sunt organizatorii?
Evenimentul face parte dintr-o serie națională de spectacole muzicale concept organizate de echipa Multisenzorial. Membrii acesteia sunt cunoscuți pentru modul creativ în care reinventează întâlnirea cu muzica clasică, oferind concerte în locații inedite, într-o atmosferă senzorială care implică lumina, spațiul și emoția.
Seria „Multisenzorial” a debutat în 2023 și a fost prezentă în orașe precum Oradea, Iași, Timișoara și București. În fiecare ediție, artiștii colaborează pentru a aduce lucrări celebre – de la Ceaikovski la Vivaldi.
Andreea Ungur
EVENIMENT
ISU Cluj: Un bărbat și o femeie în vârstă, cu arsuri, transportați la spital în urma incendiului din Someșeni

Pompierii de la ISU Cluj au anunțat, sâmbătă seara, că în cadrul intervenției pentru stingerea incendiului din cartierul Someșeni, proprietarii casei au fost duși la spital.
”Un bărbat și o femeie, în vârstă de aproximativ 60 de ani, au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale, după ce au fost consultați de către echipajul SMURD și au constatat că prezintă arsuri la nivelul feței și a mâinilor”, arată ISU Cluj.
Pompierii au lichidat incendiul după aproape 4 ore și vor stabili și cauza izbucnirii flăcărilor.
EVENIMENT
VIDEO. Un suporter al echipei Dinamo București și-a cerut iubita în căsătorie la Cluj, înaintea meciului cu ”U”

Surpriză înaintea meciului de sâmbătă de la Cluj-Napoca de pe Cluj Arena dintre echipele ”U” Cluj și Dinamo București. Un suporter dinamovist și-a surprins iubita pe strada Piezișă cu o cerere în căsătorie.
Acesta a îngenucheat în fata fetei și i-a dăruit un inel, iar aceasta a izbucnit în lacrimi și l-a îmbrățișat.
Momentul a avut loc în fața celorlalți suporteri care au și afișat cu banner cu mesajul ”Vrei să fii soția mea?” și le-au cântat celor doi ”Casă de piatră”.
La final, fata a primit și un buchet de flori.
Meciul de fotbal ”U” Cluj – Dinamo Bucyrești din play-off a început la ora 20.