De toată clujena
Cine n-are locuinţă, să-şi cumpere. Chiria în Cluj a ajuns la peste 600 de euro/apartament
Cu vreo 100.000 de studenţi, printre care şi mulţi străini, cu multe multinaţionale şi cu un consistent segment de IT-işti, cu salarii mari, Cluj-Napoca a ajuns să fie cel mai scump oraş din România în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, cu un accent mai pronunţat în ultima vreme în privinţa preţului chiriilor.
Chiria în Cluj a ajuns la peste 600 de euro/apartament
În prezent, preţul mediu lunar de închiriere a unui apartament în Cluj-Napoca a ajuns la aproape 600 de euro, cu o creştere de 50% în ultimii doi ani.
„Ceea ce s-a văzut într-adevăr a fost o schimbare de paradigmă pe zona aceasta de închirieri, unde se vede o creştere a preţului chiriilor cu câteva zeci de puncte procentuale. Dacă comparăm numai 2022 cu 2023, au crescut cu 25-30%. În ultimii doi ani au crescut chiriile cu vreo 50%. Acum la Cluj, preţul mediu de închiriere este de 562 de euro/apartament pe lună. La începutul anului a fost 470-480, acum e 562”, a declarat, pentru Cluj24, Cătălin Priscorniţă. fomdator şi CEO Blitz.
Însă, în unele zone ale Clujului, preţul mediu al chiriilor este semnificativ mai mare decât media pe oraş. Astfel, în luna octombrie 2023, de exemplu, preţul mediu al chiriilor în Grigorescu a fost de 675 de euro/apartament şi de 650 de euro/apartament în Bună Ziua.
El mai spune că scăderea mai mare a numărului de proprietăţi a fost pe zona de imobile de închiriat, apartamente, case de închiriat şi aici, corelat, au crescut preţurile la chirii cu 20-25%.
Clujul, cel mai scump oraş din ţară
Conform unei analize din august 2023, realizată la nivel naţional, oraşele Cluj-Napoca și București aveau au cele mai scumpe chirii din România.
Atunci, conform analizei imobiliare.ro, în Cluj-Napoca, prețurile solicitate se situau la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 450 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 580 de euro pe lună pentru trei camere.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Ministrul Educației, clujeanul Daniel David, lasă ușa deschisă pentru posibile concedieri în contextul reorganizării ministerului, după comasarea cu cel al Cercetării: „Nici nu vorbesc despre ele, nici nu le exclud”.
Reorganizarea presupune combinarea structurilor din cele două ministere, cu scopul principal de a evita suprapunerile de activități.
David spune că nu pot exista angajați care să facă exact aceeași muncă, venind din ministere diferite. Cu toate acestea, ministrul subliniază că volumul de muncă ar putea crește semnificativ după comasare, ceea ce ar putea justifica păstrarea mai multor angajați.
Daniel David, despre concedieri: Nici nu vorbesc despre ele, nici nu le EXCLUD
În prezent, conducerea lucrează la noua organigramă, iar numărul final de angajați va fi determinat de nevoile reale ale noii structuri.
„Deocamdată lucrăm la noua organigramă. În principiu, (numărul de angajați) va rămâne același, dar nu vă pot da un răspuns final până când nu ajungem la structurile finale”, a precizat David.
Ministrul a ținut să sublinieze că nu există o directivă care să impună reduceri de personal, iar modificările vor fi făcute strict pentru eficientizarea activității ministerului.
EVENIMENT
Transylvania Open introduce arbitrajul electronic FOXTENN! Jucătoarele pot VERIFICA deciziile arbitrului
Transylvania Open WTA 250 ce se va desfășura la Cluj-Napoca aduce o schimbare majoră în sistemul de arbitraj al competiției, adoptând tehnologia inovatoare FOXTENN Real Bounce. Acesta este un standard de excelență în tenisul mondial, care permite solicitarea de challenge-uri – posibilitatea ca jucătoarele să conteste deciziile arbitrului și să solicite validarea mingii (dacă a fost “înăuntru” sau “afară”) printr-o reluare a imaginilor înregistrate.
Tehnologia revoluționară care stă la baza acestui sistem este singura din lume bazată pe imaginile reale ale contactului mingii cu suprafața terenului și nu pe estimări sau proiecții. Turneul din Cluj, votat doi ani consecutivi (2022 și 2023) drept cel mai bun WTA 250 din lume, face astfel un pas semnificativ înainte, asigurând un arbitraj precis și fiabil pentru jucătoare și spectatori. Sistemul va fi instalat pe Terenul Central de la Transylvania Open WTA25.
FOXTENN Real Bounce este o tehnologie revoluționară, recunoscută oficial de ITF, ATP, WTA și comisiile Grand Slam. Spre deosebire de sistemele tradiționale de arbitraj bazate pe arbitri de linie, atenție și observație – o variantă uneori subiectivă, FOXTENN oferă o precizie fără precedent prin captarea imaginii reale a mingii în momentul contactului cu suprafața terenului. Cu ajutorul a peste 40 de camere ultra-rapide (2.500 fps) și al unui sistem de scanare cu laser de mare viteză, FOXTENN generează peste 100.000 de imagini pe secundă, eliminând complet erorile de calcul sau interpretare. Sistemul procesează imaginile și creează o simulare 3D care arată exact unde a aterizat mingea.
Transylvania Open introduce arbitrajul electronic FOXTENN! Jucătoarele pot VERIFICA deciziile arbitrului
Astfel, jucătoarele care nu sunt de acord cu o decizie luată de arbitru, pot solicita o verificare video printr-un „challenge” (provocare). Ele au un număr limitat de 3 challenge-uri per set. Analiza va arăta dacă mingea a fost ”înăuntru” sau ”în afara” terenului de joc, și dacă se infirmă sau confirmă decizia arbitrului. Acest lucru va fi afișat pe ecranul de pe Terenul Central din BTarena.
Video challenge system este folosit pentru a elimina erorile umane și pentru a asigura corectitudinea în timpul meciurilor.
Patrick Ciorcilă, directorul turneului Transylvania Open WTA 250: ”Adoptarea sistemului FOXTENN Real Bounce marchează o etapă importantă în evoluția Transylvania Open. Prin această tehnologie, turneul nostru ridică standardele de arbitraj la un nivel excepțional, oferind un mediu competitiv bazat pe precizie și încredere. Este o investiție pe care o facem pentru a asigura condiții de top pentru jucători și pentru a oferi spectatorilor o experiență de calitate superioară. Transylvania Open își consolidează astfel poziția ca unul dintre cele mai prestigioase evenimente WTA 250 din lume.”
Ce presupune implementarea sistemului FOXTENN Real Bounce
Sistemul FOXTENN va fi instalat direct pe Terenul Central, cu camere amplasate la nivelul solului pentru a capta contactul mingii cu suprafața. Pe lângă camerele ultra-rapide, un set de lasere va scana constant terenul pentru a înregistra cu precizie fiecare mișcare și fiecare ricoșeu al mingii. Această tehnologie asigură următoarele avantaje:
● Precizie maximă, prin captarea imaginii reale a mingii și eliminarea deciziilor subiective;
● Fiabilitate, indiferent de condițiile de joc sau de obstrucțiile ocazionale din timpul partidei;
● Instalare simplificată, cu echipamente robuste poziționate la nivelul terenului pentru a elimina vibrațiile sau alți factori perturbatori.
Avantajele FOXTENN Real Bounce
FOXTENN Real Bounce a fost testat timp de peste 5 ani și a analizat peste 1.000.000 de bounces pe diferite suprafețe de joc, inclusiv hard, zgură și iarbă. Este singurul sistem aprobat oficial de toate marile organizații de tenis în ultimii 10 ani și a fost deja utilizat cu succes în academii de tenis de top și în turnee internaționale. Transylvania Open devine astfel parte a unui grup select de turnee care integrează această tehnologie revoluționară, oferind un arbitraj corect și transparent pentru toți participanții.
Cea de-a cincea ediție a celui mai mare turneului de tenis din România va avea loc în sala polivalentă BTarena din Cluj-Napoca. Meciurile se joacă indoor, pe hard, pe cele două terenuri de tenis amenajate. În total, 32 de jucătoare concurează la meciurile de simplu, și 16 echipe la dublu, pentru 250 de puncte WTA și premii în valoare de 275,094 $.
EVENIMENT
Emil Boc, ”forever, ever” fan Simona Halep: Draga de ea, de abia aștept să vină la Cluj. Cine e noua ”preferată”
Emil Boc spune că de abia așteaptă să o vadă din nou pe teren, la Cluj-Napoca, pe Simona Halep.
Fan al Simonei, dar și al tenisului, în general, primarul Clujului își dorește să o vadă pe teren și pe o altă jucătoare din România.
Emil Boc: De abia aștept să o văd pe Simona Halep
Emil Boc a declarat la Ziua Live că ”forever, ever” va fi fan al jucătoarei de tenis Simona Halep, dar că le așteaptă cu brațele deschise pe toate jucătoarele românce care vor veni la Cluj la Transylvania Open.
”Draga de ea, de abia aștept să vină…Clujul nu o va uita niciodată pe Simona Halep pentru că ea ne-a adus aici cele mai mari bucurii din istoria tenisului românesc. Amintiți-vă victoriile pe care le-a avut la Cluj la Fed Cup. Să nu o uităm pe această fată care a fost atât de nedreptățită de instanțele internaționale… Cu atât mai mult o admir că are forța și capacitatea să mearga mai departe. Este un model, un simbol pentru toate generațiile ca decizie și putere de luptă”, a spus Boc.
Edilul Clujului a mai ”pus ochii” pe o jucătoare din România
Emil Boc a mai declarat că vrea să o vadă pe teren și pe tenismena Jaqueline Cristian. ”Urmăriți-o pe Jaqueline Cristian. Mi se pare una dintre jucătoarele cu mare perspectivă”, a spus el.
În total, 6 românce vor juca la Transylvania Open cea mai importantă competiție de tenis feminin din România, care face parte din categoria WTA 250.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Emil Boc: Pregătim licitația pentru modernizarea drumului Sfântul Ioan. E un proiect de 70-80 de milioane de lei
Emil Boc, primarul Clujului, a anunțat că drumul Sfântul Ioan va fi modernizat și va avea trotuare pentru ca oamenii să nu mai meargă prin pădure.
Boc speră ca în februarie Primăria să aibă deja autorizația de construire.
Drumul Sfântul Ioan va avea trotuare și piste de biciclete
”Sunt 5,3 kilometri care vor fi modernizați. Drumul va avea trotuare și piste de biclete, care vor lega Mănășturul de Făget. Sper ca în februarie să avem autorizația de construcție și să putem porni licitație”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.
Proiectul de modernizare a drumului Sfântul Ioan, a mai precizat primarul, prevede o investiție de 70-80 de milioane de lei.