Connect with us

EVENIMENT

Planul Dindelegan pentru combaterea COVID 19 în Cluj-Napoca! Specialiștii UMF se implică

Publicat


Prorectorul UMF Cluj, conferențiarul George Dindelegan, a lansat un plan de organizare pentru prevenția și combaterea infecției cu coronavirus în Cluj-Napoca, adaptate la situația spitalelor din Cluj.

Obiective principale:
• reorganizarea intregului sistem medical din Cluj pentru adaptare la situatia actuala,
• includerea specialistilor in luarea deciziilor ,
• urmarirea recomandarilor primite de la colegii din Italia in ce priveste organizarea si pregatirea, pe baza experientei existente,
• protejarea personalului critic (medici infectionisti si medici ATI),
• solidaritatea colegiala si medicala: interesul public prevaleaza in fata intereselor personale sau ale institutiilor,
• implicarea altor institutii/organizatii: UMF, asociatii, etc.,
• ierarhizarea atributiilor cu respectarea stricta a autoritatii superioare.

Urmarirea unor principii generale:
• organizarea pe nivele, cu adaptare in functie de evolutia epidemiei
• oprirea activitatii medicale pentru pacientii cu boli cronice, care suporta amanare. Aceasta masura, chiar daca se ia in momentul in care nu exista foarte multe cazuri confirmate, are urmatoarele avantaje:
o decongestioneaza spitalele,
o permite reorganizarea sectiilor si transferul personalului,
o permite „protejarea” personalului critic,
o permite instruirea specifica in utilizarea echipamentelor de protectie si in implementarea protocoalelor. Acestea sunt importante deoarece nu toate categoriile de personal sunt obisnuite sa lucreze cu bolnavi infectiosi
o permite economia de echipamente de protectie si echipamente medicale (masti, halate, manusi, seringi, etc),
o permite organizarea sectiilor pe „clustere”, cu unele in stare de asteptare, capabile sa preia un numar crescut de pacienti la nevoie,
o permite eliberarea unor spatii in interiorul spitalelor unde sa poata fi cazat personalul care nu poate/nu doreste sa mearga acasa intre ture.
• asigurarea serviciilor medicale pentru pacienti non-corona:
o urgente: politraumatisme, infarcte, AVC, urgente metabolice, diabet decompensat, urgente nefrologice, gastroenterologice, etc.,
o tratamente care nu suporta amanare (bolnavi oncologici, afectiuni evolutive, etc.).
• separarea circuitelor pacientilor corona cu a celor non-corona,
• asigurarea tratamentelor specifice de urgenta pentru pacientii corona ce dezvolta complicatii (ginecologice, chirurgicale, etc.).

Organizarea pe nivele a spitalelor clujene

Tinand cont de specificul Clujului, de modul de evolutie al bolii si de tipul de tratament ce necesita a fi administrat, o propunere de organizare pe nivele a unitatilor sanitare ar fi urmatoarea:
1. Nivel 1. Spitalul de Boli Infecțioase. Are capacitate si expertiza pentru pacienti corona necritici si pentru 9 pacienti corona ce necesita intubatie si ventilatie
2. Nivel 2. Un Spital mare, dedicat pacientilor corona, dupa ce capacitatea Spitalului de Boli Infectioase va fi depasita. Acest spital de nivel 2 ar trebui sa aiba urmatoarele caracteristici:
a. sa fie separat de fluxurile principale de asigurare a urgentelor (infarct, AVC, politraumatisme, etc),
b. sa aiba sectie/sectii de Terapie intensiva,
c. sa permita montarea aparatelor de ventilatie pentru extinderea sectiei ATI,
d. sa aiba posibilitate de preluare a pacientilor de pe terapie intensiva pentru continuarea ventilatiei non-invazive (CPAP). Atentie: numarul de statii care pot sa ofere CPAP trebuie sa fie de trei ori mai mare decat numarul de statii de ventilatie invaziva (problema majora in Cluj ce necesita solutie urgenta)!
e. sa permita administrarea de oxigen, separat de sectia ATI,
f. sa aiba bloc operator,
g. sa aiba posibilitatea amenajarii circuitelor epidemiologice,
h. sa poata asigura rezolvarea majoritatii urgentelor medicale pentru pacientii corona.
Un exemplu de astfel de spital: Spitalul Municipal (Clujana).

În perioada de o saptamana-10 zile se pot finaliza lucrarile la sectia ATI si se pot pregati celelalte sectii. „Municipalul” este doar un exemplu-se vor analiza si celelalte spitale si se va alege cea mai buna solutie.
In functie de predictia in evolutia cazurilor
Restul Spitalelor din Cluj vor oferi suport Spitalului de nivel 2 astfel:
• vor prelua pacientii internati,
• vor prelua pacientii programati care necesita internare si tratament,
• vor transfera la Spitalul 2 personal medical pentru suplimentare acolo unde este nevoie (in special pe ATI- interne- infectioase),
• vor prelua medicii si activitatea sectiilor care se vor reloca total/partial, in functie de specific (de exemplu urologia, chirurgia, etc.).
3. Nivel 3. Celelalte Spitale publice din Cluj
a. vor asigura urgenta non-corona,
b. vor asigura tratamentul afectiunilor ce nu necesita amanare (cancere, etc),
c. vor prelua activitatea non-corona a Spitalului 2,
d. vor oferi suport tehnic, material si de personal pentru Spitalul 2,
e. se vor pregati pentru preluarea pacientilor corona, daca spitalele 1 si 2 vor fi depasite, prin organizarea unor zone separate, fara incrucisare de circuite,
f. vor face trainingul personalului in utilizarea echipamentelor de protectie si in implementarea protocoalelor specifice corona.
4. Nivel 4. Spitalele particulare din Cluj
a. se vor pregati pentru a prelua pacienti corona in situatia in care capacitatea spitalelor din sistemul public va fi depasita.”

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025

Publicat

dan

CFR Cluj a făcut doar egal cu Rapid, 1-1, luni seara în Gruia, lucru ce l-a nemulțumit pe Dan Petrescu, tehnicianul clujenilor.

„A fost cel mai slab joc al nostru în 2025, în general, nu numai acasă. În prima repriză am controlat meciul până în minutul 42, nu au ajuns la poartă. În repriza a doua am intrat moi, cum facem de obicei, nu știu de ce.

Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025

Puteam chiar să pierdem, dacă ne uităm la ocazii – Rapidul a avut șansele mai mari. Otto ne-a salvat, am luat acest punct. Antrenorii mari zic că e bine, uneori, să te mulțumești și cu un punct după astfel de meciuri.

Poate mă înșel, dar încă de la conferință am zis că echipa nu a fost bine toată săptămâna. Când te antrenezi 100% toată săptămâna, e bine. Nu pot spune că nu ne-am antrenat, dar ceva n-a fost în regulă.

VAR-ul nu a influențat rezultatul, nu știu dacă a fost sau nu penalty. Au fost prea puțini jucători care au dat 100%, toți puteau mai mult. Otto cred că a fost cel mai bun azi.

Mergem să jucăm cu FCSB un meci important. Cu două puncte în plus ar fi fost altceva, alte posibilități. Dacă pierdem, va fi greu să-i mai prindem.

Vreau și eu să văd o fază de arbitraj pro CFR – toți țipă și urlă, dar noi am fost cei dezavantajați. Nu am fost niciodată avantajați sezonul ăsta.

Sper să avem spirit de echipă, să ne revenim fizic și să arătăm mai bine. Azi nu am fost bine, în afară de 2-3 jucători. Trebuie să analizez și eu, și jucătorii, ce nu a funcționat.

Va fi un play-off în continuare strâns. E clar că, dacă noi pierdem meciul următor cu FCSB, va fi foarte greu să mai avem pretenții la campionat.

Vor fi 5 puncte cu 5 meciuri rămase. Meciul următor, pentru noi, este un meci decisiv dacă vrem să ne mai luptăm la campionat sau nu. Sper să avem o săptămână mai bună de antrenamente și jucătorii să înțeleagă că au greșit ceva, dar și că eu am greșit”, a spus Dan Petrescu, după meci.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare. Aruncă la toaletă orice

Publicat

Țeavă îmfundată în Florești

Angajații Companiei de Apă „Someș” au intervenit pentru curățarea unei pompe de canalizare înfundată.

Aceștia spun că pompa s-a înfundat din cauza faptului că sunt oameni care folosesc toaleta pe post de coș de gunoi.

Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare

Intervenția a avut loc în weekend pe strada Sub Cetate, nr. 12, din comuna Florești, unde echipele de intervenție au fost chemate să rezolve o problemă apărută din cauza folosirii inadecvate a sistemului de canalizare. „Toaleta nu este tomberon” – este mesajul transmis de reprezentanții Companiei de Apă „Someș”.

În vasul de toaletă trebuie aruncate doar resturi biologice și hârtie igienică. Orice alt tip de deșeu, cum ar fi șervețele umede, produse de igienă, resturi textile sau plastice, poate duce la blocaje și avarii costisitoare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

Publicat

De

Praf saharian deasupra României

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa din nou România, anunță meteorologii.

Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine, respectiv nisip fin, praf, argilă și silt provenite din Deșertul Sahara din Africa de Nord

Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

“Până în18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. De aceea se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Cel mai rezistent pod din spaghete construit de studenții UTCN. Participă la două concursuri în Slovenia și Ungaria

Publicat

De

spaghete

Facultatea de Construcții a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, luni, etapa locală a competiției “Spaghetti Bridge Building” eveniment în cadrul căruia au fost testate șase machete de poduri construite din paste făinoase, în speță din spaghete, primele trei primind biletul de participare la două concursuri internaționale, la Maribor (Slovenia), și la Budapesta (Ungaria), care vor avea loc în perioada următoare.

Șef lucrări la UTCN, Cristian Mojolic, a declarat că s-a început această tradiție a construirii podurilor din spaghete în anul 2011, fiind înregistrate rezultate excepționale.

”Adunăm echipe de studenți care doresc să încerce altceva, care să iasă din zona lor de confort, să învețe lucruri noi și să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în cursul facultății. Pe lângă faptul că își întăresc aceste cunoștințe, dezvoltă și altele noi care le sunt predate, cum ar fi lucrul în echipă sau rezoluția conflictelor.

În cadrul etapei locale, studenții au realizat poduri din paste făinoase cu care vom participa la două concursuri internaționale: <<How Strong is the Bridge>>, din Maribor, în perioada 22-24 aprilie, și <<RECCS – World Championship in Spaghetti Building>>, din Budapesta, în 29 mai.

Podurile care au fost făcute luni au masa maximă de 1,9 kg, deschiderea de 1 m și au fost încărcate cu o forță incrementală în două puncte, fiind testate până la rupere.

Lipirea pastelor s-a făcut cu adeziv și s-au folosit doar tipurile de paste oferite de organizatorii concursului”, a precizat Mojolic.

Acesta a precizat că podurile au fost realizate din paste Barilla nr. 7.

Pod care a rezistat la 123,9 kg

Potrivit clasamentului final, cele trei echipe câștigătoare ale etapei locale de construit poduri din spaghete sunt ”Spaghetti bridge construct”, al cărui pod a rezistat la 123,9 kg, ”TriForce Engineering”, cu 75,1 kg, și ”Great Construct”, cu 73,8 kg.

”Am gândit o formă aproximativ de cerc. iar podul a fost executat cât s-a putut de bine. Am intrat în acest proiect al podurilor de spaghete pentru că mi-am dat seama că, pe parcursul facultății, nu am participat la alte activități și am căutat să fac și altceva”, a spus căpitanul echipei câștigătoare, Lucian Biligan, anul IV la specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate