Connect with us

Editorial Opinii

OPINIE. Petru Romoșan: Război cu Rusia nu se face

Publicat


Războiul indirect dintre Rusia şi SUA, prin proxies, pare deja inevitabil. E vizată în primul rând Ucraina, dar nici România şi Polonia, vârfurile de atac ale SUA şi ale NATO din Europa de Est, nu sunt la adăpost. Recentele negocieri ruso-americane, deschise anul trecut la Geneva şi încheiate dezastruos la începutul lui ianuarie 2022 tot la Geneva, au statuat un deplin succes diplomatic rus. SUA şi aliaţii săi occidentali, precum şi cei din estul Europei sunt azi în defensivă, ameninţaţi. Iar cu Ucraina, mărul discordiei, se poate întâmpla orice, inclusiv să fie pur şi simplu anexată de ruşi.

Nu are rost să speculăm despre cum se va desfăşura războiul. O fac destui experţi militari, dar, în realitate, nimeni nu ştie mare lucru. Cu excepţia lui Vladimir Putin şi a generalilor săi, în frunte cu Serghei Şoigu şi Valeri Gherasimov. Începând din 13 ianuarie, trenuri interminabile au dislocat trupe şi tehnică militară din estul Rusiei către vestul său, prefigurând parcă o invazie de mare amploare. Va începe războiul cu atacuri cibernetice ? Unele au avut deja loc împotriva Ucrainei şi Poloniei, şi au fost atribuite Belarusului, aliatul indefectibil al Rusiei. Vor urma lovituri de la distanţă în Ucraina şi în ţările Europei de Est asupra unor baze americane şi NATO, depozite de muniţii, aeroporturi şi alte obiective strategice şi chiar de-a dreptul împotriva armatei ucrainene ? Nu ştim şi nu ne rămâne decât să aşteptăm, stresaţi.

Mai poate fi oprit războiul ? Pat Buchanan, cunoscutul om politic american şi analist respectat, zice că da : „Ucraina nu este membru NATO. E limpede că prin inacţiunea sa America îşi dezvăluie refuzul de a-şi risca propria securitate într-un război cu Rusia pentru o Ucraină a cărei suveranitate şi a cărei integritate teritorială nu sunt interese americane vitale suficiente ca să justifice un război cu cea mai vastă ţară de pe pământ şi cu uriaşul ei arsenal de arme nucleare. Asta e lumea reală. Şi, cum Ucraina nu este un aliat NATO, iar noi n-o s-o invităm să devină un aliat NATO, Biden ar trebui să declare asta public, urbi et orbi, pentru a-i exclude lui Putin pretextul unei invazii. Biden a declarat deja că noi nu vom plasa arme ofensive în Ucraina. Dacă, declarând că noi nu avem intenţia ca NATO să se extindă mai departe spre est primind Ucraina sau Georgia putem să-i oferim lui Putin o cale de ieşire din această criză pe care el a creat-o, de ce să n-o facem ? Ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov, a spus săptămâna trecută : „Ei trebuie să înţeleagă, cheia întregii situaţii este garanţia că NATO nu se va mai extinde spre est.” Dacă e adevărat ce a spus Lavrov – faptul că pentru Moscova „cheia”, cererea crucială, este ca expansiunea NATO spre est să se oprească, iar Ucraina şi Georgia să nu fie primite niciodată în alianţa creată pentru a îngrădi (contain) Moscova –, ar trebui să răspundem la această cerere. Dacă asta îl face pe Putin să-şi ţină armata departe de Ucraina, admiţând adevărul, se va fi evitat un război inutil. Dacă Putin totuşi invadează [Ucraina], lumea va şti măcar pe cine să tragă la răspundere pentru asta” (Pat Buchanan – „Biden should declare NATO membership closed”, unz.com, 18.01.2022 ; vezi şi Michael Kimmage – „Time for NATO to close its door”, foreignaffairs.com, 17.01.2022).

Dacă nu ştim ce se va întâmpla în timpul imediat următor cu Ucraina şi cu Europa de Est (inclusiv cu România), avem certitudinea că perioada post-Război rece, de tranziţie, începută cu revoluţiile din estul Europei şi cu dezintegrarea Uniunii Sovietice, s-a încheiat. Imperiul rus renăscut în ultimii 20 de ani e capabil să pună în dificultate hegemonul american. Deşi, culmea, interesele majore ale SUA nu se mai găsesc în Europa, ci în Indo-Pacific, în Asia. De ce s-ar mai ciocni SUA cu Rusia pentru Ucraina ? Rusia a înţeles că SUA doreşte de fapt să dezagrege vastul imperiu rus, foarte bogat în resurse naturale şi, drept urmare, Rusia s-a înarmat până în dinţi, depăşind, probabil, azi prin modernitate starea arsenalului american. 

În mai puţin de un an, începând cu această lună ianuarie 2022, istoria României poate lua un viraj surprinzător, poate bascula odată cu istoria întregii Europe. Unii analişti chinezi, dar nu numai ei apreciază că SUA pot renunţa pur şi simplu la NATO pentru a reuşi o alianţă cu Rusia sau măcar o neutralitate a Rusiei în disputa SUA cu China. Oricât de spectaculoasă ar fi o asemenea schimbare – renunţarea SUA la NATO –, ea nu trebuie exclusă. În orice caz, sunt mai multe semne că „partenerul” chinez nu o crede imposibilă. Dacă aşa ceva se va întâmpla, după o nouă conferinţă de pace, o nouă Ialta, România va intra pentru foarte mulţi ani în zona de influenţă a Rusiei, cu tot ce poate aduce o asemenea schimbare.

Pentru că SUA a mers cu ofensiva ei la est şi cu „containment”-ul atât de departe, Rusia nu se mai mulţumeşte doar cu garanţii de neaderare pentru Ucraina şi Georgia. În cele două drafturi recente de tratat propuse SUA şi NATO, Rusia s-a întors la 1997, când nici măcar Polonia, Cehia şi Ungaria nu făceau parte din NATO. Cu atât mai puţin România şi Bulgaria. Unii experţi ruşi s-au întors chiar la 1991 şi la negocierile dintre Mihail Gorbaciov şi George Bush-tatăl. Dar necesită încheierea „Războiului rece” – o metaforă doar ! – nişte tratate de pace ? Sau poate că e vorba de toate aranjamentele de după cel de-al doilea război mondial, care cuprind şi dolarul ca monedă globală de schimb ?

Un analist francez, Olivier Renault, citează un important expert chinez, Cui Hongjian : „[Acesta] scrie că Washingtonul ar putea sacrifica NATO ca piesă de şah într-o mare partidă împotriva Rusiei. […] ”Soluţia problemei ucrainene sub comanda Washingtonului este aceea de a utiliza NATO pentru a lansa o ofensivă împotriva Rusiei. Aceasta diferă sensibil de abordarea europeană, care se concentreză mai mult pe negocieri diplomatice şi interese reciproce. Prin urmare, situaţia din Ucraina evoluează rapid către o confruntare militară”, declară Cui Honjian în articolul său publicat în Global Times. După el, obiectivul NATO este acela de a dovedi că poate juca încă un anume rol în relaţiile dintre Europa şi Rusia şi în domeniul securităţii europene. Cu toate astea, după ce a obţinut rezultate politice limitate la reuniunea NATO-Rusia de la Bruxelles din 12 ianuarie 2022, alianţa s-a confruntat cu o tristă realitate. Expertul chinez se întreabă dacă „valoarea NATO pentru Statele Unite va scădea de o manieră semnificativă după ce Rusia şi Statele Unite ajung la un consens în negocierile pentru reducerea tensiunii în Ucraina ?”. Cui Hongjian atrage atenţia asupra faptului că SUA şi alianţa consideră Ucraina un partener dar nu-i acordă aderarea la NATO. Vor astfel să domine în jocul lor cu Rusia. Ei ar putea nu doar să agraveze situaţia în regiune furnizând Ucrainei material militar şi efectuând exerciţii militare împreună, ci ar putea folosi şi teza conform căreia „Ucraina nu este membru NATO” ca scuză pentru a evita o confruntare deschisă cu Rusia” (Olivier Renault – „Les États-Unis vont-ils sacrifier l’OTAN sur l’ échiquier du conflit avec la Russie ?”, observateurcontinental.fr, 13.01.2022).

Va reuşi preşedintele Joe Biden şi, eventual, urmaşul său (Kamala Harris ?) pentru SUA acolo unde au eşuat Napoleon Bonaparte pentru Franţa şi Adolf Hitler pentru Germania ? În fiecare secol, o mare putere occidentală încearcă să ocupe Rusia şi o sfârşeşte, cel puţin până acum, catastrofal.

(Titlul articolului este o imitaţie după La Guerre de Troie n’aura pas lieu (1935), piesa lui Jean Giraudoux, tradusă la noi Război cu Troia nu se face.)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca l-a transferat pe Mirel Dragoste. Clujeanul de 1,85 metri poate juca pe postul de fundaș

Publicat

Mirel Dragoste

U-BT Cluj-Napoca, campioana României la baschet masculin, a anunțat marți transferului lui Mirel Dragoste.

Jucătorul născut la Cluj, care a mai jucat la U-BT, revine acasă după aproape zece ani în care a evoluat la diverse echipe de baschet din țară.

U-BT Cluj-Napoca l-a transferat pe Mirel Dragoste. Clujeanul de 1,85 metri poate juca pe postul de fundaș

Născut pe 24 ianuarie 1995, Mirel Dragoste măsoară 1.85 metri și poate fi folosit pe postul de fundaș. El a început baschetul la Cluj-Napoca și ulterior s-a regăsit în primele generații ale Academiei U-BT, ieșind campion național la categoriile U16 și U18.

El a ajuns la prima echipă a U-Banca Transilvania la începutul sezonului 2013-2014. De-a lungul carierei, jucătorul a mai îmbrăcat maioul formațiilor Gaz Metan Mediaș și SCM Timișoara. Cariera sa este strâns legată de BC CSU Sibiu, alături de care a cucerit Cupa României în 2019, într-un turneu desfășurat la Cluj-Napoca.

Mirel Dragoste a jucat peste 300 de meciuri în Liga Națională

Fundașul are peste 300 de meciuri jucate la nivelul Ligii Naționale, iar în actuala stagiune petrecută la Sibiu a acumulat medii de 10.3 puncte, 3.3 pase decisive și 3.0 recuperări, cu un indice al eficienței de 8.2, se arată într-un comunicat al clubului clujean.

Dragoste este și component al naționalei de seniori a României, pentru care a debutat în 2017.

„Mă bucur foarte mult că revin acasă. Întoarcerea la Cluj este o șansă de care o să mă bucur și voi profita la maximum. Voi ajuta echipa la îndeplinirea obiectivelor propuse și îmi doresc ca venirea mea să aducă tuturor momente și rezultate frumoase”, a declarat Mirel Dragoste, potrivit U-BT Cluj-Napoca.

Foto: U-BT Cluj-Napoca/ Facebook

Citește mai departe

CULTURA

Grevă japoneză la Muzeul de Artă Cluj-Napoca de Ziua Culturii Naționale. Sindicaliștii vor plata orelor suplimentare

Publicat

muzeul de artă

Sindicatul personalului Muzeului de Artă Cluj-Napoca se raliază demersului sindicatului CulturMedia și a revendicărilor formulate de acesta. Membrii sindicatului Muzeului de Artă Cluj-Napoca consideră că modul în care este gestionat sectorul cultural și modul de finanțare al acestuia sunt nu numai deficitare, ci, în cel mai bun caz, iresponsabile, astrfel că organizează, miercuri, de Ziua Culturii Naționale, o grevă japoneză.

”Cultura națională, cu care ne mândrim și cu care se mândresc autoritățile și politicienii în fiecare zi de sărbătoare sau campanie electorală, merită să fie tratată cu demnitate și responsabilitate. Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, dorim să atragem atenția asupra problemelor sectorului cultural prin participarea la o grevă de tip japonez, care să atragă atenția asupra stadiului precar în care se află cultura și angajații din cultură.

Lipsa de finanțare și deprofesionalizarea nu sunt doar simple cuvinte, ele reprezintă un real pericol în lumea dominată de populism și extremism, unde valorile culturale sunt înlocuite de non-valori, unde mediocritatea și apelul la cel mai mic numitor comun au devenit un motto pentru societate”, arată sindicatul.

Revendicările angajaților din muzeu

– Alocarea a 1% din Produsul Intern Brut pentru Cultură.

– Egalizarea salariilor angajaților din muzee și biblioteci cu grila omonimă din familia ocupațională Cultură.

– Acordarea unui spor salarial pentru munca desfășurată în weekend și în zilele sărbătoare legală, precum și plata orelor suplimentare.

–  Deblocarea posturilor vacante și suplimentarea schemelor de funcții la instituțiile de cultură care nu își pot desfășura corespunzător activitatea din cauza deficitului cronic de personal;

–  Uniformizarea salarizării între instituțiile culturale aflate sub autorități diferite;

– Asigurarea unor condiții decente de muncă (multe dintre clădiri reprezintă un risc pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor, dar și pentru siguranța patrimoniului cultural);

–  Stoparea fenomenului de depopulare și deprofesionalizare a domeniului Cultură.

– Stoparea fenomenului de „politizare” a modalității prin care se realizează adesea recrutarea de personal;

– Constituirea unor planuri reale de situație de urgență pentru protejarea patrimoniului cultural; construirea unor depozite regionale de urgență pentru evacuarea patrimoniului cultural în cazul unor dezastre.

–  Recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în proiectul de țară.

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Intrare gratuită la mai multe muzee din Cluj, în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale

Publicat

De

Mai multe muzee din Cluj-Napoca au anunțat că oferă acces gratuit vizitatorilor miercuri, 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Clujenii și turiștii pot vizita gratuit miercuri, 15 ianuarie, mai multe muzee din municipiu, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Muzeul Farmaciei au anunțat că vor marca Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 175 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu oferind intrare liberă tuturor vizitatorilor, pe tot parcursul zilei.

Ceremonie de Ziua Culturii Naționale, la Cluj-Napoca

Ziua va fi marcată la Cluj-Napoca printr-o ceremonie religioasă, luări de cuvânt, un micro-recital și depuneri de jerbe la statuile lui Mihai Eminescu şi Lucian Blaga din fața Teatrului Național.

De asemenea, instituțiile culturale din subordinea Consiliului Județean Cluj vor marca Ziua Culturii Naționale cu un program special dedicat publicului larg.

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 6.300 de copii, născuți în 2024 la Cluj-Napoca. Orașul, ales de tot mai mulți tineri pentru a își întemeia o familie

Publicat

În 2024, în Cluj-Napoca s-au născut 6.361 de copii. Orașul este tot mai atractiv pentru tinerele cupluri, anul trecut fiind oficiate peste 2.000 de căsătorii.

6.361 de copii s-au născut în 2024 în municipiul Cluj-Napoca, din care 2.972 fete și 3.389 băieți, conform Serviciului Evidența Populației al Primăriei. Maria și Matei sunt numele alese de cei mai mulți dintre părinți. Comparativ, în anul 2023 au fost înregistrați 6.323 copii în municipiu.

Cele mai populare nume

Cele mai frecvente nume alese de părinți pentru fete, în ordinea numărului de certificate de naștere înregistrate astfel:

  • Maria
  • Sofia-Maria
  • Olivia
  • Anastasia
  • Irina
  • Mara
  • Sofia

Cele mai frecvente nume de băieți:

  • Matei
  • David
  • Ștefan
  • Filip
  • Victor
  • Luca
  • Andrei
  • Tudor
  • Vlad

Peste 2.000 de căsătorii oficiate la Cluj-Napoca în 2024

2.052 căsătorii au fost oficiate în orașul nostru anul trecut, iar 739 cupluri au fost premiate cu ocazia aniversării de 50 de ani de căsătorie neîntreruptă.

De asemenea, 8 clujeni au împlinit în 2024 vârsta de 100 de ani.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate