Connect with us

EVENIMENT

Pana informatică mondială a AFECTAT și zborurile de pe AEROPORTUL clujean

Publicat


aeroport cluj

Foarte multe bănci, instituții media și companii aeriene sunt afectate de o întrerupere majoră a serviciilor informatice. Aeroporturi din întreaga lume, inclusiv din România, au de suferit. 1.078 de zboruri au fost anulate în întreaga lume până în prezent, potrivit BBC.

Nici aeroportul din Cluj-Napoca n-a scăpat. Mai multe zboruri au întârzieri consistente, atât la sosiri cât și la decolări.

Pana informatică mondială a AFECTAT și zborurile de pe AEROPORTUL clujean

Cursele din Antalya, Barcelona, Londra și Bergamo au întârzieri de până la 3 ore.

sosiri

Plecările spre Dortmund, Barcelona, Hurgada și Dublin sunt de asemenea afectate.

plecari

Oficiul federal elvețian pentru securitate cibernetică (BACS) a identificat drept cauză pentru probleme o actualizare făcută de compania de securitate cibernetică Crowdstrike la sistemele Microsoft Cloud. Compania americană a recunoscut problema și a spus că lucrează la remedierea ei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Dimex 2000, cel mai harnic constructor de autostrăzi în iulie, cu lucrările la Drumul Expres DN1-A3 din județul Cluj

Publicat

De

Drum Expres Cluj

Constructorul bistrițean Dimex 2000 a dominat, în iulie, topul constructorilor de autostrăzi din România, după progresul la Drumul Expres DN1-A3, din Cluj, raportat după mai multe luni.

Dimex 2000, liderul asocierii care lucrează la Drumul Expres care va face conexiunea dintre Autostrada Transilania și drumul național în zona Tureni, se clasează pe primul loc în topul constructorilor de șosele de mare viteză din România, în luna iulie, scrie Economica.net.

DEx Tureni a ajuns la stadiul fizic de 45%

Lucrările au ajuns la stadiul fizic de 45% în iulie, de la 14,15% în aprilie. Așadar, progresul de peste 30 puncte procentuale a fost înregistrat pe parcursul a mai multor luni.

Lucrările continuă la drumul expres care va face legătura între DN1 și A3 pe la Tureni. S-a lucrat toată vara, inclusiv pe caniculă, iar stadiul fizic al lucrărilor a ajuns pe peste 45%.

Valoare contractului se ridică la peste 562,6 milioane de lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Ordinul de începe a lucrărilor a fost semnat în urmă cu un an, la 21 august.

UMB avansează cu lucrările pe Autostrada Transilvania

Și UMB a realizat un progres notabil de 5,2 puncte procentuale pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania (A3), care a ajuns la un stadiu al lucrărilor de peste 51%, potrivit sursei citate.

Tot pe A3, UMB a realizat un progres de 0,47% în iulie pe lotul Nădășelu-Zimbor, ajuns la stadiul fizic de 74,35%.

Progrese slabe în ultimele luni pe Autostrada Transilvania

Pe Nădășelu – Zimbor – Poarta Sălajului, UMB a înregistrat progrese slabe în ultimele luni, fapt remarcat de Asociația Pro Infrasstructură, într-o postare de lunile trecute.

„Amintirile ne chinuiesc, amintirile ne răscolesc… pe Autostrada Transilvania. Ne gândim cu jind la vremurile demult apuse, din 2021 și început de 2022, când cei de la UMB mutau, la propriu, dealurile transilvănene de pe A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului.

Din acea mobilizare exemplară a rămas doar o palidă umbră, antreprenorul fiind concentrat pe A7 Buzău-Focșani, așa cum bine știți. Prin 2021 visam să circulăm în 2023, cel târziu în 2024. Dar acum ne luăm adio inclusiv de la 2025, sperând să ne încadrăm în jalonul PNRR, 2026.

Termen extins pentru a treia oară

Argumentele sunt simple și evidente. CNAIR a extins, a treia oară dacă am numărat noi bine, termenele de finalizare în 28.07.2026 pentru Nădășelu-Zimbor, respectiv 14.12.2026 pe Zimbor-Poarta Sălajului, conform ultimului grafic de execuție aprobat și raportat public.

De ce le-a extins? Pe scurt, fiindcă nu și-a făcut treaba. Licitația pentru viaductele suplimentare pe traseul modificat de alunecările de teren s-a finalizat cu vreo doi ani de întârziere, acordul de mediu s-a revizuit în pas de melc, suprafețele forestiere nu sunt eliberate în totalitate, iar nodul Românași de la capătul din nord nu are încă un constructor.

Chiar și în aceste condiții, lotul Zimbor-Poarta Sălajului ar putea fi deschis în 2025 dacă oficialii CNAIR închid în următoarele luni licitația nodului Românași fără de care tronsonul este muzeu. Și, evident, dacă cei de la UMB decid să își apere blazonul și aduc niște forțe suplimentare ca să dea gata autostrada. În caz contrar, toate șansele să intre în 2026 în al 7-lea an de contract! (…)”, au transmis pe Facebook reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Citește mai departe

EVENIMENT

Neluțu Sabău, după ce ”U” Cluj a învins pe Dinamo: ”Este o victorie foarte importantă”. Cui i-a dedicat-o

Publicat

Sabău

Antrenorul ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, consideră victoria din meciul de luni cu Dinamo una ”foarte importantă” pentru echipa sa, precizând că la pauză a schimbat sistemul de joc, ceea ce a dinamizat desfășurarea partidei.

”Prima reprinză am fost dominați, nu am reușit să ținem de minge, doar intervențiile lui Edvinas care a fost extraordinar, a avut cel puțin 3 intervenții extraordinare.

Dar nu pot să nu apreciez efortul, sacrificiile atunci când, efectiv, nu îți iese jocul și să nu cedezi și să fi capabil să lupți. Asta înseamnă că ești echipă, că ai încredere, că este un grup important.

”Le-am spus la pauză că vom câștiga”

În a doua repriză, fără să fac schimbări, am schimbat sistemul de joc, să jucăm mult mai compacți, să nu lăsăm spații.

Le-am spus la pauză că Dinamo nu va mai avea același ritm și că vom câștiga jocul. (…) Am avut ocazii și a venit și acel gol frumos al lui Ovidiu Bic. O victorie foarte, foarte importantă, îi felicit pe jucători”, a spus Sabău după meci.

Acesta a afirmat că vrea să dedice victoria lui Septimiu Câmpeanu, fosta glorie a lui ”U” Cluj, care a dat lovitura de începere a meciului și pentru care are un respect deosebit, acesta fiind un fotbalist de excepție de la care a învățat multe din tainele fotbalului.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

COMEMORARE. Se împlinesc 53 de ani de la moartea întemeietorului Grădinii Botanice Cluj-Napoca, Alexandru Borza

Publicat

Borza

Astăzi se împlinesc 53 de ani de la moartea botanistului Alexandru Borza, întemeietorul Grădiniii Botanice din Cluj-Napoca și al geobotanicii din România, fiind printre primii specialiști europeni care au făcut cercetări sistematice în etnobotanică.

Borza s-a născut în 21 mai 1887 la Alba Iulia și a murit în 3 septembrie 1971 la Cluj-Napoca la vârsta de 84 de ani.

A urmat Seminarul Central Catolic din Budapesta (1904-1908) și, ulterior, din 1908, Facultatea de Științe din Budapesta, obținând licența în 1911. În 2013 obține doctoratul în științe naturale  cu „summa cum laude”, acesta fiind intitulat „Studii asupra genului Cerastium din spațiul carpatic și balcanic”.

A fost până în 1919 profesor de științe naturale la Liceul de Băieți din Blaj, iar după aceea profesor de botanică la Universitatea din Cluj (1919-1947).

Alexandru Borza a fost prodecan (1919-1921) și decan (1935-1938) al Facultății de Științe. De asemenea, a ocupat funcția de rector al Universității din Cluj în perioada 1944-1945.

A înființat Grădina Botanică

La Cluj a desfășurat, timp de aproape trei decenii, o activitate amplă, întemeind publicații științifice, fondând în 1923 și conducând Institutul Botanic. De asemenea, a fondat în anul 1920 Grădina Botanică din Cluj, care îi poartă numele începând cu anul 1991 și Muzeul Botanic.

Tot la inițiativa sa a fost înființat Parcul Național Retezat, primul parc național românesc, avându-l alături pe Emil Racoviță.

Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni, a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României.

Prin ocrotirea unor specii rare și prin decretarea de asociații vegetale a unor monumente ale naturii (Cheile Turzii. Pădurea de castani de la Tismana, Scărișoara-Ghețarul, Râpa Roșie și Fânețele Blajului), este considerat întemeietorul școlii românești de geobotanică.

Alexandru Borza a organizat primul Congres al Naturaliștilor din România (1931) și a fost președinte al Comisiei Monumentelor Naturii (1938), inițiind, totodată, și o lege pentru ocrotirea naturii, votată în 1930 de către Parlamentul României.

A fost membru fondator al Academiei de Științe din România.

Participant la Marea Unire

Alexandru Borza a participat la Marea Unire, în calitate de secretar al Consiliului Național Român din Blaj și ca delegat din partea Casinei Române din Blaj la Marea Adunare Națională Română de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Astfel, s-a aflat în rândul cărturarilor ardeleni care la 1 decembrie 1918 au participat la votarea unirii Transilvaniei cu România de la Alba Iulia.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”U” Cluj – Dinamo: 1-0. Victorie acasă pe Cluj Arena

Publicat

U Cluj

Echipa de fotbal ”U” Cluj a învins, luni seară, cu scorul de 1-0 pe Dinamo București într-un meci din Superligă desfășurat pe Cluj Arena. 

Suporterii celor două echipe au făcut spectacol în tribune, clujenii aprinzând torțe și desfășurând un bannere cu mesajul: ”Nu ne naștem ultra, devenim, când luptăm pentru ce iubim”.

Prima repriză s-a încheiat la egalitate, fără niciun gol, iar în repriza a doua Bic a reușit să deschidă scorul pentru gazde în minutul 62.

Până la final niciuna dintre echipe nu a reușit să mai înscrie, astfel că ”U” Cluj și-a trecut în cont cele 3 puncte puse în joc, scorul final fiind 1-0.

Partida a fost condusă la centru de Marcel Bîrsan.

Echipele pe teren

”U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Cristea, Chipciu – O. Popescu, Bic – Rață, Nistor, Thiam – Blănuță
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Dinamo: Golubovic – Costin, Boateng, Homawoo, Opruț – Milanov, Gnahore, Cîrjan – Bani, Selmani, Bordușanu
Antrenor: Zeljko Kopic

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax