Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

Pana informatică mondială a AFECTAT și zborurile de pe AEROPORTUL clujean

Publicat


aeroport cluj

Foarte multe bănci, instituții media și companii aeriene sunt afectate de o întrerupere majoră a serviciilor informatice. Aeroporturi din întreaga lume, inclusiv din România, au de suferit. 1.078 de zboruri au fost anulate în întreaga lume până în prezent, potrivit BBC.

Nici aeroportul din Cluj-Napoca n-a scăpat. Mai multe zboruri au întârzieri consistente, atât la sosiri cât și la decolări.

Pana informatică mondială a AFECTAT și zborurile de pe AEROPORTUL clujean

Cursele din Antalya, Barcelona, Londra și Bergamo au întârzieri de până la 3 ore.

sosiri

Plecările spre Dortmund, Barcelona, Hurgada și Dublin sunt de asemenea afectate.

plecari

Oficiul federal elvețian pentru securitate cibernetică (BACS) a identificat drept cauză pentru probleme o actualizare făcută de compania de securitate cibernetică Crowdstrike la sistemele Microsoft Cloud. Compania americană a recunoscut problema și a spus că lucrează la remedierea ei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zile caniculare la Cluj, la început de septembrie. Avertizarea meteo COD GALBEN de temperaturi ridicate, prelungită

Publicat

Începutul lunii septembrie aduce temperaturi deosebit de ridicate în județul Cluj. Meteorologii au emis mai multe avertizări cod galben și cod portocaliu de caniculă.

Mai multe județe din România se află, luni și marți, sub avertizare meteorologică de caniculă, disconfort termic și temperaturi deosebit de ridicate.

Cod galben de caniculă, în mare parte a țării

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod galben de caniculă și temperaturi ridicare pentru ziua de luni, 2 septembrie, în județul Cluj și în alte județe din țară.

În jumătatea vestică a țării se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru începutul lunii septembrie (7…10 grade peste mediile multianuale). Local va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi în general de 32…35 de grade.

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, luni este în vigoare o avertizare cod portocaliu de temperaturi ridicate. Canicula se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru această dată, vor fi de 35…37 de grade.

Avertizarea de caniculă se menține și marți

Temperaturile se vor menține peste limitele normale la Cluj și marți, 3 septembrie.

În cea mai mare parte a țării se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru începutul lunii septembrie (7…10 grade peste mediile multianuale). Local va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi în general de 32…35 de grade.

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți canicula se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Program prelungit al mijloacelor de transport în comun pentru meciul ”U” Cluj – Dinamo

Publicat

ctp Cluj

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca S.A. informeaza publicul calator ca, luni, 2 septembrie, pentru a permite spectatorilor sa se deplaseze de la Cluj Arena spre domiciliu dupa incheierea meciului de fotbal FC Universitatea Cluj – Dinamo Bucuresti, programul de transport public va fi prelungit in intervalul orar 23:15 – 00:00.

Prelungirea vizează linia de autobuz 30 (Grigorescu – A. Vlaicu), liniile de troleibuze 6 (Bucium – A. Vlaicu), 25 (Bucium – Str. Unirii) si liniile de tramvai 101 (Bucium – P-ta Garii) si 102L (Bucium – Bd. Muncii).

De asemenea, reamintim calatorilor ca pot utiliza si liniile de noapte 25 N (Str. Unirii – Str. Bucium), 54 N (Zorilor – Grigorescu), respectiv 4 N (Str. A. Vlaicu – Pta Garii) ale caror programe pot fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.

Meciul dintre ”U” Cluj și Dinamo București se desfășoară pe Cluj Arena de la ora 21,30.

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii din Cluj-Napoca își pot reînnoi abonamentele gratuite CTP, începând de astăzi. Care este procedura?

Publicat

De

Elevii clujeni beneficiază de transport gratuit la și de la școală

Elevii din municipiul Cluj-Napoca și din zona metropolitană își pot reînnoi abonamentele gratuite la transportul public în comun începând de luni, 2 septembrie.

Începând de luni, 2 septembrie, și până la finalul lunii, elevii clujeni își pot reînnoi abonamentele gratuite la transportul în comun, a anunțat primarul Emil Boc.

Elevii își pot reînnoi abonamentele gratuite

Reînnoirea abonamentului poate fi realizată la automatele de bilete din stațiile de autobuz sau de la centrele de vânzare ale CTP.

„Dragi elevi din Cluj și din zona metropolitană, începând de luni, 2 septembrie 2024, se emit abonamentele gratuite pentru transportul public pentru elevi de la automate precum acestea sau de la centrele de vânzare ale Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Pentru aceasta, până în 30 septembrie, vă rugăm să vă reînnoiți aceste abonamente la transportul public pentru elevi”, a arătat primarul Emil Boc.

33.500 de elevi beneficiază de transport gratuit

Anul acesta școlar, peste 33.500 de elevi din Cluj-Napoca și din zona metropolitană vor beneficia de transport în comun gratuit.

„Este vorba despre 33.500 de elevi din Cluj și din zona metropolitană care beneficiază de această facilitate la transportul public gratuit la școală, iar costurile sunt în jur de 8 milioane de euro, costuri suportate în integralitate de Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Pe această cale, dorim să încurajăm elevii să meargă la școală, pe această cale dorim să încurajăm alternativa la mașină în oraș și să asigurăm un transport accesibil al elevilor la școală”, a mai transmis edilul.

Transport pentru elevi, pe 14 trasee din municipiu

Primăria Cluj-Napoca continuă și în acest an școlar programul de transport dedicat pentru elevi pe 14 trasee din municipiu, a subliniat Emil Boc.

„De asemenea, pe lângă abonamentele gratuite la transport public, Primăria asigură, pentru 14 trasee din Cluj-Napoca, autobuze școlare dedicate elevilor, pentru a ajunge la școală. Astfel, în fiecare zi, cel puțin 600 de mașini sunt scoase din trafic din zona centrală.

Prin asta, ajutăm la descongestionarea traficului și la siguranța copiilor, care trebuie să ajungă în condiții bune la școală”, a arătat primarul.

Elevii care nu au card de transport, au pierdut cardul sau nu pot prelungi de la automate sunt așteptați la centrele de vânzare ale Companiei de Transport Public, cu următoarele documente: carnet de elev, cartea de identitate – certificatul de naștere pentru elevii sub 14 ani, și dovada domiciliului în copie sau în original.

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj caută un imobil de închiriat pentru Secția 2 Cluj-Napoca. Când și unde se pot depune ofertele

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj caută un imobil de închiriat pentru Secția 2 Poliție Cluj-Napoca și anunță că așteaptă oferte de la proprietarii care dețin o clădire în cartierul Mărăști sau zona centrală a orașului.

Potrivit anunțului, imobilul trebuie să aibă o suprafață utilă de 400-600 mp, minimum 12 încăperi destinate birourilor (sau posibilitatea compartimentării ulterioare, minimum 3 grupuri sanitare, parcare subterană sau exterioară pentru minim 10 autoturisme, situație juridică clară, CF actualizat.

Pentru detalii suplimentare legate de dotările necesare și documentația de atribuire, accesați: https://cj.politiaromana.ro/ro/informatii-publice/achizitii-publice.

Ofertele se depun fizic la sediul IPJ CLUJ – Serviciul Logistic, str. Decebal, nr. 26, Cluj-Napoca, până la data de 16.09.2024.

Actualul sediu al Secției 2 Poliție Cluj-Napoca este pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 43.

Anunțul vine ca urmare a necesității actualizării contractului actual de închiriere, astfel că și proprietarul spațiului de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 poate să facă o ofertă, iar dacă aceasta are prețul cel mai mic, Secția 2 poate rămâne în actualul imobil.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax