Connect with us

EVENIMENT

COMEMORARE. Se împlinesc 53 de ani de la moartea întemeietorului Grădinii Botanice Cluj-Napoca, Alexandru Borza

Publicat


Borza

Astăzi se împlinesc 53 de ani de la moartea botanistului Alexandru Borza, întemeietorul Grădiniii Botanice din Cluj-Napoca și al geobotanicii din România, fiind printre primii specialiști europeni care au făcut cercetări sistematice în etnobotanică.

Borza s-a născut în 21 mai 1887 la Alba Iulia și a murit în 3 septembrie 1971 la Cluj-Napoca la vârsta de 84 de ani.

A urmat Seminarul Central Catolic din Budapesta (1904-1908) și, ulterior, din 1908, Facultatea de Științe din Budapesta, obținând licența în 1911. În 2013 obține doctoratul în științe naturale  cu „summa cum laude”, acesta fiind intitulat „Studii asupra genului Cerastium din spațiul carpatic și balcanic”.

A fost până în 1919 profesor de științe naturale la Liceul de Băieți din Blaj, iar după aceea profesor de botanică la Universitatea din Cluj (1919-1947).

Alexandru Borza a fost prodecan (1919-1921) și decan (1935-1938) al Facultății de Științe. De asemenea, a ocupat funcția de rector al Universității din Cluj în perioada 1944-1945.

A înființat Grădina Botanică

La Cluj a desfășurat, timp de aproape trei decenii, o activitate amplă, întemeind publicații științifice, fondând în 1923 și conducând Institutul Botanic. De asemenea, a fondat în anul 1920 Grădina Botanică din Cluj, care îi poartă numele începând cu anul 1991 și Muzeul Botanic.

Tot la inițiativa sa a fost înființat Parcul Național Retezat, primul parc național românesc, avându-l alături pe Emil Racoviță.

Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni, a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României.

Prin ocrotirea unor specii rare și prin decretarea de asociații vegetale a unor monumente ale naturii (Cheile Turzii. Pădurea de castani de la Tismana, Scărișoara-Ghețarul, Râpa Roșie și Fânețele Blajului), este considerat întemeietorul școlii românești de geobotanică.

Alexandru Borza a organizat primul Congres al Naturaliștilor din România (1931) și a fost președinte al Comisiei Monumentelor Naturii (1938), inițiind, totodată, și o lege pentru ocrotirea naturii, votată în 1930 de către Parlamentul României.

A fost membru fondator al Academiei de Științe din România.

Participant la Marea Unire

Alexandru Borza a participat la Marea Unire, în calitate de secretar al Consiliului Național Român din Blaj și ca delegat din partea Casinei Române din Blaj la Marea Adunare Națională Română de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Astfel, s-a aflat în rândul cărturarilor ardeleni care la 1 decembrie 1918 au participat la votarea unirii Transilvaniei cu România de la Alba Iulia.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

DOLIU în lumea fotbalului. A murit un fost antrenor al Universității Cluj

Publicat

gigi multescu

Fostul mijlocaș al echipei Dinamo și fost antrenor la „U” Cluj, Gigi Mulțescu, a murit, duminică, anunță Ionel Culina, ofițerul de presă de la CS Dinamo, pe Facebook. Mulțescu avea 72 de ani.

„Câine și după moarte. Îți mulțumim, Gigi Mulțescu! Copii fiind, pe 15 septembrie plecam la școală, să învățăm ce înseamnă viața, ce înseamnă Dinamo. Astăzi, tot pe 15 septembrie, Gigi Mulțescu a plecat dintre noi și ne-a lăsat să învățăm singuri ce-a fost Dinamo și ce va fi pentru următoarele generații”, scrie Culina pe Facebook, duminică.

DOLIU în lumea fotbalului. A murit un fost antrenor al Universității Cluj

Gigi Mulțescu a jucat pe postul de mijlocaș pentru Dinamo, în perioada 1979-1985.

El a jucat de 16 ori pentru echipa națională a României, în perioada 1974-1983, pentru care a marcat de trei ori.

După ce s-a retras din fotbal, a devenit antrenor și a antrenat, pe lângă Dinamo, și Jiul Petroșani, Dacia Brăila, Samsunspor, Kayserispor, Adanaspor, Ankaragucu, Astra Ploiești, Gaziantepspor, Poli AEK, Poli Timișoara, FC Brașov, Sportul Studențesc, FC Vaslui, „U” Cluj, Ceahlăul, Al Taawoun, Delta Tulcea, Petrolul Ploiești, Al Ettifaq, FC Voluntari sau Universitatea Craiova.

Mulțescu fusese internat din cauza unei pneumonii severe.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Agenția Națională de Transplant despre primul transplant de ficat de la Cluj: Starea pacientei este stabilă

Publicat

transplant

Medicina clujeană a mai înregistrat o premieră în domeniul transplantului și anume faptul că sâmbătă, 14 septembrie, la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca a avut loc primul transplant hepatic, iar Agenția Națională a Transplant a transmis că pacientul, o tânără de 25 de ani suferind de ciroză hepatică, este în stare stabilă.

„Ieri a avut loc primul transplant hepatic la Cluj!
În data de 14 septembrie s-a efectuat primul transplant hepatic la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie la o pacientă de 25 de ani cu insuficiență hepatică acută de etiologie autoimună.

PREMIERA medicală clujeană și importanța ei în medicina hepatică. Ce spune Agenția Națională de Transplant

Intervenția a durat mai bine de 5 ore iar în dimineața aceasta pacienta este stabilă.

Echipa medicală

Transplantul a fost efectuat sub îndrumarea Profesorului Dr. Irinel Popescu, fondatorul transplantului hepatic în Romania, împreună cu echipa compusa din Profesorul Dr. Vladislav Brașoveanu, șeful secției de Chirurgie Generala și Transplant Hepatic la Institutul Clinic Fundeni și Profesorul Dr. Nadim Al Hajjar, șeful secției de Transplant Hepatic la IRGH. Anestezia a fost realizată în condiții de siguranță de către doamna Profesor Dr. Dana Tomescu care este șefa ATI din Institutul Clinic Fundeni.

transplant

Astfel rețeaua naționala de transplant devine completă, asigurând câte un centru de transplant renal, hepatic si medular in toate cele 3 regiuni ale României. Agenția Națională de Transplant împreună cu Ministerul Sănătății consolidează capacitatea programului național de transplant de a trata toți pacienții români.

Prelevarea a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenta București in dimineața de 14 septembrie. Este vorba de un donator de 40 de ani care a suferit un traumatism cranio-cerebral în urma căruia a survenit moartea pe criterii neurologice (moarte cerebrala). Familia îndurerată a decis sa-și dea acordul pentru donarea organelor si țesuturilor și astfel au permis medicilor sa salveze 4 vieți de pe listele de așteptare!

„Profund respect familiei donatorului pentru gestul neprețuit”

Echipa ATI a Spitalul Clinic de Urgenta București, formată din Prof. Dr. Ioana Grinţescu şi Conf. Dr. Liliana Mirea, alături de coordonatorul de transplant Dr. Rosana Turcu, a făcut posibil ca gestul familiei să nu fie în zadar.

Cele 2 intervenții de transplant renal au fost realizate de echipele de chirurgi coordonate de Dr. Cătălin Baston și Dr. Constantin Gîngu, cu suportul ATI – Dr. Liliana Domnișor, la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni.
Iar transplanturile de cornee au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București de către echipele coordonate de Prof. Marian Burcea împreună cu Dr. Alina Gheorghe și Dr. Valentin Dinu.

Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate.

Încă o dată, mulţumim cu profund respect familiei donatorului pentru gestul neprețuit, gest ce demonstrează că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor”, scrie pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj): Cred că va fi un meci strâns, de BĂTAIE, de luptă. Am înțeles că stadionul va fi PLIN

Publicat

dan petrescu

CFR Cluj o întâlnește, duminică seara în Gruia, pe campioana FCSB, într-un meci din etapa a 9-a a Superligii de fotbal. Antrenorul „feroviarilor” se așteaptă la un meci de luptă în fața unui stadion plin.

„A fost o pauză de care toți aveam nevoie. Au fost foarte multe meciuri. Sunt unii jucători care au fost la lotul național și au venit mai târziu, cum a venit Abeid din Mauritania. Artean și Louis Munteanu au venit puțin mai devreme. Sunt și câteva accidentări, vreo trei jucători care sigur nu vor juca. Alți trei jucători sunt incerți și vom vedea azi la antrenament dacă se pot antrena sută la sută.

Dan Petrescu (CFR Cluj): Cred că va fi un meci strâns, de BĂTAIE, de luptă. Am înțeles că stadionul va fi PLIN

Pentru mine nu a fost cea mai bună pregătire, aș fi vrut să am toți jucătorii, dar cei care s-au antrenat au făcut-o foarte bine. Am avut un joc școală între noi, toți s-au comportat foarte bine și sunt mulțumit.

Din ce am văzut, ambele echipe au probleme de lot cam la fel. Ei au meciuri în Europa, dar și mai mulți jucători. Cred că va fi un meci strâns, de bătaie, de luptă. Să vedem condițiile terenului. Trebuie să ne adaptăm la orice.
E o perioadă bună în campionat, dar jucăm împotriva campioanei. E cel mai bun test. Vedem unde suntem. E clar că e un meci important, însă nu decisiv. Mai sunt multe meciuri și e important să câștigăm pentru a avea moral bun după aceea.

Fanii sunt mereu optimiști la CFR, dar să fim și realiști. E clar, ne dorim să fie cât mai mulți fani. Am înțeles că stadionul va fi plin. Sper să fie o atmosferă bună, un arbitraj bun și un meci foarte bun pentru fani. Asta e cel mai important”, a spus Dan Petrescu.

Sursa: Facebook CFR 1907

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 45 de ani din Apahida, reținut de polițiști pentru LOVIRE și tulburarea liniștii și ordinii publice

Publicat

politist droguri

Un bărbat de 45 de ani din Apahida, jud. Cluj, a fost reținut de polițiști pentru lovire și alte violențe, precum și pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Acesta ar fi agresat un bărbat de 34 de ani.

„La data de 13 septembrie a.c. polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 45 de ani, din comuna Apahida, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunile de lovirea sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Bărbat de 45 de ani din Apahida, reținut de polițiști pentru LOVIRE și tulburarea liniștii și ordinii publice

Din activitatea de cercetare a polițiștilor a rezultat că în cursul aceleiași zile, în jurul orei 07.40, bărbatul de 45 de ani, ar fi agresat fizic un bărbat, de 34 de ani, din comuna Apahida, ca urmare a unui conflict spontan, pe strada Triunghi CFR, din comuna Apahida.

În baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, iar cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de lovirea sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax