EVENIMENT
COMEMORARE. Se împlinesc 53 de ani de la moartea întemeietorului Grădinii Botanice Cluj-Napoca, Alexandru Borza
Astăzi se împlinesc 53 de ani de la moartea botanistului Alexandru Borza, întemeietorul Grădiniii Botanice din Cluj-Napoca și al geobotanicii din România, fiind printre primii specialiști europeni care au făcut cercetări sistematice în etnobotanică.
Borza s-a născut în 21 mai 1887 la Alba Iulia și a murit în 3 septembrie 1971 la Cluj-Napoca la vârsta de 84 de ani.
A urmat Seminarul Central Catolic din Budapesta (1904-1908) și, ulterior, din 1908, Facultatea de Științe din Budapesta, obținând licența în 1911. În 2013 obține doctoratul în științe naturale cu „summa cum laude”, acesta fiind intitulat „Studii asupra genului Cerastium din spațiul carpatic și balcanic”.
A fost până în 1919 profesor de științe naturale la Liceul de Băieți din Blaj, iar după aceea profesor de botanică la Universitatea din Cluj (1919-1947).
Alexandru Borza a fost prodecan (1919-1921) și decan (1935-1938) al Facultății de Științe. De asemenea, a ocupat funcția de rector al Universității din Cluj în perioada 1944-1945.
A înființat Grădina Botanică
La Cluj a desfășurat, timp de aproape trei decenii, o activitate amplă, întemeind publicații științifice, fondând în 1923 și conducând Institutul Botanic. De asemenea, a fondat în anul 1920 Grădina Botanică din Cluj, care îi poartă numele începând cu anul 1991 și Muzeul Botanic.
Tot la inițiativa sa a fost înființat Parcul Național Retezat, primul parc național românesc, avându-l alături pe Emil Racoviță.
Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni, a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României.
Prin ocrotirea unor specii rare și prin decretarea de asociații vegetale a unor monumente ale naturii (Cheile Turzii. Pădurea de castani de la Tismana, Scărișoara-Ghețarul, Râpa Roșie și Fânețele Blajului), este considerat întemeietorul școlii românești de geobotanică.
Alexandru Borza a organizat primul Congres al Naturaliștilor din România (1931) și a fost președinte al Comisiei Monumentelor Naturii (1938), inițiind, totodată, și o lege pentru ocrotirea naturii, votată în 1930 de către Parlamentul României.
A fost membru fondator al Academiei de Științe din România.
Participant la Marea Unire
Alexandru Borza a participat la Marea Unire, în calitate de secretar al Consiliului Național Român din Blaj și ca delegat din partea Casinei Române din Blaj la Marea Adunare Națională Română de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Astfel, s-a aflat în rândul cărturarilor ardeleni care la 1 decembrie 1918 au participat la votarea unirii Transilvaniei cu România de la Alba Iulia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Polițist din Cluj, reținut pentru mită și introducerea de telefone în arest. A ajutat în planul de evadare al unui deținut
Procucrorii DIICOT Cluj desfășoară cercetări față de două persoane, dintre care un polițist, pentru luare și dare de mită și introducerea ilegală de telefoane mobile într-un centru de arest preventiv din Cluj.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, în colaborare cu procurorii DIICOT, au documentat, vineri, 6 septembrie, activitatea infracțională a două persoane acuzate de luare de mită, dare de mită și introducerea ilegală de telefoane mobile într-un centru de reținere și arestare preventivă. Unul dintre suspecți este agent de poliție.
„Astfel, la aceeași dată, procurorii DIICOT – ST Cluj au dispus reținerea a două persoane (unul având calitatea de agent de poliție), cercetate sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită și introducerea de telefoane mobile în mod ilicit într-un centru de reținere și arestare preventivă, de către personalul centrelor de reținere și arestare preventivă.
De asemenea, în aceeași cauză sunt continuate cercetările cu privire la alte două persoane (aflate în stare de arest preventiv într-o altă cauză) sub aspectul comiterii infracțiunilor de instigare la săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, dare de mită, instigare la introducerea de telefoane mobile în mod ilicit într-un centru de reținere și arestare preventivă și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile a avea efect psihoactiv”, se arată într-un comunicat al IPJ Cluj.
Sume de bani promise în schimbul unui plan de evadare
Polițistul este acuzat că, în perioada mai-septembrie 2024, ar fi primit mită de la un deținut, constând în sume de bani și alte bunuri, în schimbul introducerii ilicite a unui telefon mobil într-un centru de arest preventiv. Deținutul i-ar fi promis agentului contravaloarea unui apartament pentru a-l ajuta să evadeze.
„Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada mai –septembrie 2024, una dintre persoane, aflate într-un centru de detenție i-ar fi dat agentului de poliție, prin intermediul unei alte persoane cercetate (pe parcursul a trei întâlniri) 1.500 de euro, 5.000 de lei și 2.000 de lei în schimbul cărora acesta din urmă i-ar fi remis un telefon mobil cu cablu de date, un lacăt și o pânză de bomfaier cu care intenționa să creeze un spațiu în care să ascundă telefonul mobil.
În același interval de timp, persoana aflată în stare de arest preventiv i-ar fi promis agentului de poliție contravaloarea unui apartament, pentru a-l ajuta să evadeze”, a mai arătat IPJ Cluj.
Suspecți cercetați pentru implicarea într-o rețea de trafic cu substanțe psihoactivă
Cercetările continuă și față de alte două persoane aflate deja în arest preventiv, suspectate de instigare la săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și dare de mită.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.
Trei persoane în arest preventiv și una în arest la domiciliu
Sâmbătă, 7 septembrie 2024, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a trei dintre persoane și măsura arestului la domiciliu față de o altă persoană, pentru 30 de zile, în acord cu solicitarea formulate de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj.
Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale din Poliția Română și a altor structuri de combatere a criminalității organizate. În total, la operațiune au participat polițiști și jandarmi din mai multe județe, inclusiv Alba, Dolj și Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Carambol cu patru mașini de lux, inclusiv un Lamborghini, pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. Un bărbat a fost rănit
Un accident cu patru mașini de lux a avut loc duminică, pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. Un bărbat de 28 de ani a fost rănit și primește îngrijiri medicale.
Accidentul a implicat patru autoturisme de mărci luxoase: un Audi, un Opel, un Lamborghini și un BMW. Martorii oculari au relatat că BMW-ul a lovit din spate Lamborghini-ul, proiectându-l sub Opel, care, la rândul său, a lovit un Audi. Impactul a provocat pagube semnificative celor patru mașini.
Accident cu patru mașini, la Cluj-Napoca
Patru mașini au fost implicate într-un accident petrecut duminică la ora prânzului pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. La fața locului intervin pompierii.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Câmpina. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
Un bărbat de 28 de ani, rănit
Din fericire, nu au fost victime încarcerate. Un bărbat primește îngrijiri medicale la fața locului.
„Din primele date, în accident au fost implicate patru autoturisme, însă nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de 28 de ani primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD, fiind conștient și cooperant”.
În acest weekend, Cluj-Napoca este centrul european al artelor marțiale, găzduind două competiții de anvergură pentru Kyokushin Karate: OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024 și OPEN BGN International Cup UNDER12.
Evenimentul a reunit la BT Arena din Cluj-Napoca 600 de sportivi din peste 25 de țări de pe trei continente – Europa, Asia și America de Nord. România a fost reprezentată de 200 de sportivi.
Moment artistic inedit, la ceremonia de deschidere
Ceremonia oficială de deschidere, care a avut loc în Sala Polivalentă BTarena, a fost marcată de momente artistice impresionante. Ansamblul „Mărțișorul” a adus pe scenă dansuri tradiționale românești.
La eveniment au luat parte primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc și Excelența Sa dl Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România.
„În acest weekend, 600 de sportivi din peste 25 de țări de pe trei continente – Europa, Asia și America de Nord – s-au reunit la Cluj-Napoca în cadrul 2 competiții fanion pentru artele marțiale și Kyokushin Karate: OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024 și OPEN BGN International Cup UNDER12. România este reprezentată de 200 sportivi.
Astăzi, în cadrul ceremoniei oficiale de deschidere, am avut parte de momente culturale românești prin demonstrația de dans a Ansamblului Mărțișorul, dar și de un moment tradițional japonez: spectacol taiko – toba japoneză. Excelența Sa dl Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România a fost prezent și a subliniat legătura dintre cele două culturi”, a transmis Emil Boc.
Demonstrație în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Un alt moment remarcabil al evenimentului a fost spectacolul stradal din Piața Unirii, parte a festivalului Wonderpuck.
Sportivii, îmbrăcați în uniforme de arte marțiale, au demonstrat abilități impresionante de Kyokushin Karate, acompaniați de sunetul puternic al tobelor tradiționale japoneze.
În ultima zi a vacanței de vară, cei mici sunt așteptați în centrul Clujului, la Festivalul Stradal WonderPuck, cu acrobații, expoziții și spectacole de teatru.
Duminică, în ultima zi a Festivalului Stradal WonderPuck, în Piața Unirii și la Muzeul de Artă pot fi urmărite spectacole de teatru, spectacole itinerante și pe picioroange, sunt organizate diverse ateliere, precum și o expoziție de mașini.
Ziua se va încheia cu un spectacol de improvizație susținut de la ora 21 pe strada Mihail Kogălniceanu, la Scena 16+, de cunoscutul actor Bogdan Bob Rădulescu și colegii din grupul Just Push Play.
Accesul la toate manifestările din festival este gratuit.
O nouă zi plină de magie, în centrul Clujului
Spectacolele vor avea loc pe tot parcusul zilei de duminică, 8 septembrie, la Scena Mare și pe Podiumul din Piața Unirii, în curtea Muzeului de Artă, precum și la scena 16+ de pe Strada Mihail Kogălniceanu.
Pe lângă acestea, în Piața Unirii și pe esplanadele Muzeului de Artă se desfășoară ateliere de lectură, IT, nutriție, jonglerie, țesut mărgele, olărit sau creare de animăluțe din sârmă plușată.
De asemenea, pe strada Universității poate fi admirată expoziția de mașini tip Mad Max, intitulată „Scrapland by Steampunk Transilvania”.
Ce poți face duminică la WonderPuck?
Programul celei de-a treia zile a Festivalului Stradal WonderPuck 8:
PIAȚA UNIRII
Scena Mare
- Ora 10. Păcală – AnimaArt, Cluj Napoca. RO/3+/ 40 min
- Ora 12. Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte – Teatrul Magic Puppet, Cluj-Napoca. RO/3+/ 45 min
- Ora 18. Concert – Rock Academy. Toate vârstele/60 min
- Ora 20. Micul prinț – Teatrul de Păpuși Vasilache, Botoșani. RO/6+/ 50 min
Podium
- Ora 11. Cățelușul Fofy – La Bayka (Polonia și Chile). Nonverbal/5+/45 min
- Ora 16. Circul de bambus – spectacol interactiv pe picioroange – TrappTop Flotta HU/3+/ 50 min
- Ora 17. Hänsel și Gretel – Teatrul Spiriduș Satu Mare. RO/2+/45 min
- Ora 19. Aici, acolo, peste tot – TRIO Theatre (Bulgaria). Nonverbal/Toate vârstele/40 min
STRADA M. KOGĂLNICEANU
- Ora 19. Hellequin – Teatrul Național Aureliu Manea Turda. RO/16+/ 50 min
- Ora 21. Just Push Play – Spectacol de Impro. RO/16+/50 min
ITINERANTE
- Ora 11. Zâna Florilor – Teatrul pe Roți, Arad
- Ora 16. Narnanja – StiltLife (Olanda)
- Ora 18. Narnanja – StiltLife (Olanda)
- Ora 18.30. PP ✫Theatre (Theatre for One) – Theatre ✫Puppeteria (Japonia)
- Ora 18.30. Momente de Commedia – Les Chobeaux. Cluj Napoca
- Ora 19. Cupidon – Teatrul Magic Puppet, Cluj Napoca
- Ora 20. Narnanja – StiltLife (Olanda)
MUZEUL DE ARTĂ
- Ora 11. Tărâmul de mijloc – ZBENG cultural, Cluj Napoca. RO/6+/ 40 min
- Ora 17. Aventurile lui Pulcinella – Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj Napoca. HU/4+/35 min
- Ora 19.30. Motanul încălțat – Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj Napoca. RO/3+/ 45 min
„WonderPuck” este un eveniment de tip open-air adresat întregii familii, care își propune reunească domenii artistice, precum: teatru, muzică, dans, animație video, artă vizuală și artizanală. Așadar, pe toată durata festivalului au loc o mulțime de activități educative și recreative dedicate copiilor, adolescenților și întregii familii.