ACTUALITATE
OPINIE/ Radu Preda: Dincolo de Trump & Biden
Modernitatea, supraevaluată
Viitorul, sub semnul întrebării
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident a avut loc, vineri, pe str. Oașului din Cluj-Napoca. În eveniment au fost implicate două mașini. Un bărbat a rămas încarcerat.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident petrecut pe strada Oașului din Cluj-Napoca. În accident au fost implicate, din primele date, două autoturisme.
VIDEO FOTO. ACCIDENT pe Oașului, în Cluj-Napoca. Două mașini implicate. Bărbat ÎNCARCERAT
Într-unul dintre acestea se află un bărbat încarcerat, iar pompierii lucrează pentru extragerea acestuia. În celălalt autoturism, un bărbat a reușit să iasă singur afară, suferind la o primă evaluare o leziune la un membru inferior.
Alte trei persoane necesită îngrijiri medicale. Toate victimele sunt conștiente”, a comunicat ISU Cluj.
Update:
Bărbatul a fost extras din autoturism, are aproximativ 60 de ani, este conștient, dar prezintă multiple traumatisme.
Update 2:
Bărbatul descarcerat primește îngrijiri medicale din partea echipejului SMURD cu medic. De asemenea, alte trei femei, cu vârste cuprinse între 24 și 57 de ani, respectiv un bărbat de aproximativ 25 de ani, primesc îngrijiri medicale. Cu toții vor fi transportați la spital. La misiune iau parte trei autospeciale, două ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă și trei ambulanțe SAJ.
Un accident rutier a avut loc, vineri, la ieșirea din Florești spre Gilău. Au fost implicate două mașini. Două femei au fost transportate la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut la ieșire din comuna Florești, spre comuna Gilău. În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT la Florești. Două mașini implicate. Două femei duse la SPITAL
Două femei, conștiente și cooperante, de aproximativ 35 și 50 de ani, vor fi transportate la spital pentru îngrijiri suplimentare.
La misiune iau parte echipajele de la Punctul de Lucru Florești, iar partea medicală este asigurată de către colegii de la Serviciul de Ambulanță Județean”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Deputatul USR, Viorel Băltărețu, apel către parlamentarii PNL de Cluj să semneze moțiunea de cenzură: TERMINAȚI coaliția cu PSD
Anunțul vine în contextul în care declarațiile lui Nicolae Ciucă privind ruperea coaliției de guvernare cu PSD ar putea fi doar un exercițiu de imagine, nedublat de fapte.
„Moțiunea de cenzură USR e scrisă! Românii au nevoie de un guvern care să găsească soluții corecte la problemele pe care actualul guvern le-a creat: inflație, deficit uriaș, un aparat bugetar care consumă prea mulți bani și taxare incorectă a companiilor și salariilor mici. Acest guvern nu poate fi decât de dreapta.
Deputatul Viorel Băltărețu, apel către parlamentarii PNL de Cluj să semneze moțiunea de cenzură: TERMINAȚI coaliția cu PSD
PNL are acum ultima șansă de a demonstra că este un partid de dreapta și să voteze moțiunea anti PSD pe care am semnat-o, alături de colegii din USR. Fac un apel către parlamentarii PNL de Cluj: terminați, pe bune, coaliția cu PSD. Semnați moțiunea de cenzură!“ a transmis deputatul USR, Viorel Băltărețu.
“Atâta vreme cât veți fi în gașcă cu țeparii gen Vicol & co, care i-au furat și înșelat pe atâția români, sunteți hoți.
Semnați moțiunea de cenzură, ca act-simbol de reparare a tuturor dezamăgirilor pe care le-ați produs celor ce v-au votat acum patru ani: angajaților – peste 4 milioane de români – și angajatorilor din mediul privat pe care i-ați abandonat și furat prin taxe uriașe.
„Guvernarea Ciolacu trebuie să se încheie”
Așa că, mă adresez parlamentarilor PNL de Cluj, domnii Moisin și Moldovan, doamnei Burciu, dar și foștilor PNLiști, domnii Sărmaș și Oros: dați un vot de conștiință, după ani de derivă, votați moțiunea USR”, menționează deputatul de Cluj, Viorel Băltărețu.
Președinta USR, Elena Lasconi, solicită președintelui PNL, Nicolae Ciucă, dar și celorlalte forțe cu adevărat democratice din Parlament să semneze moțiunea de cenzură împotriva guvernului incompetent și corupt condus de Marcel Ciolacu, astfel încât să fie oferită românilor o guvernare predictibilă, democratică, în folosul lor și al țării.
“Guvernarea Ciolacu trebuie să se încheie! PNL și domnul Ciucă au acum șansa de a arăta tuturor dacă sunt cu românii sau sunt cu Ciolacu. Și atenție: nu poți fi și cu românii, și cu PSD în același timp”, a transmis președinta USR, Elena Lasconi.
EVENIMENT
FOTO. Ioan Aurel Pop: Filiala Cluj a Academiei Române și-a onorat spiritul academic. Președinții au fost savanți, nu politruci
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, consideră că filiala din Cluj a Academiei Române și-a onorat întotdeauna spiritul academic și a avut tot timpul savanți la conducere, nu politruci, ceea ce înseamnă onoarea unei instituții și cartea sa de vizită.
Ioan Aurel Pop a declarat, vineri, la UBB Cluj-Napoca, la Zilele Academice Clujene, eveniment care marchează împlinirea a 75 de ani de la înființarea filialei Cluj a Academiei Române, că aceasta se prezintă ca o instituție salutară, ”folositoare și binevenită în peisajul cercetării românești”.
”Filiala s-a creat prin preluarea institutelor universitare de cercetare în cadrul Academiei Române. (…) Filiala din Cluj a Academiei Române și-a onorat întotdeauna spiritul ei academic. Dacă ne uităm la șirul președinților filialei, nu vedem niciun politruc, ci doar savanți.
Aceasta este onoarea unei instituții, cartea sa de vizită și garanția succesului său”, a spus Pop.
Acesta a oferit filialei Cluj a Academiei Române diploma ”Meritul Academic” pentru activitatea deosebită și contribuția adusă la îmbogățirea științei și culturii românești și universale.
Filiala Cluj, înființată în 1948, este cea mai mare din țară, având 12 institute de cercetare.
La eveniment au mai participat, printre alții, președintele Academiei Române Cluj, Doru Pamfil, subprefectul Florentin Burz, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, primarul Emil Boc, directorul Institutului de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române Cluj, Ioan Bolovan, Ionel Haiduc, fostul președinte al Academiei Române, Ioan Așchilean de la UTCN.