ACTUALITATE
OPINIE/ Petru Romoșan: 2021, anul tuturor pericolelor şi al marilor speranţe
Criza sanitară din 2020, fabricată (din ce în ce mai multe voci autorizate contestă gravitatea molimei şi versiunea OMS) sau reală, a aruncat mari segmente ale omenirii în haos, mai ales Occidentul, partea considerată cea mai civilizată a lumii. Dar, dacă anul 2020 a fost un an foarte rău, anul 2021 promite să fie şi mai rău. Dacă aşa ceva e posibil.
În 2020 s-a încheiat, probabil, lunga perioadă (75 de ani) de după cel de-al doilea război mondial. Principalul câştigător al acelui război a fost, indiscutabil, SUA. Şi principalul beneficiar. Deci e natural ca SUA să fie principalul perdant al anului 2020, anul încheierii perioadei postbelice, al anului 2021 şi al anilor ce vor urma, după ce s-a crezut o vreme că prăbuşirea URSS (care a pierdut Europa de Est şi o parte din Asia) va duce la o pax americana prin care o singură putere (unipolară), SUA, va conduce pentru încă 100 de ani întreaga lume (New American Century). Dar n-a fost să fie.
La orizont s-a ridicat China (rise of China), cu viteza ei de dezvoltare fără egal în istorie şi cu o populaţie de aproape un miliard şi jumătate. Pe lângă civilizaţia şi tradiţiile ei de peste 5 000 de ani. Astăzi China depăşeşte Occidentul în multe sectoare de vârf, în tehnologie, în sănătate, în educaţie şi cercetare, şi are o stabilitate politică de invidiat.
Noul președinte al SUA
Anul 2021 începe foarte prost pentru SUA. Pe 6 ianuarie sau măcar pe 20 ianuarie ar trebui, în sfârşit, să ştim cine va fi noul preşedinte. Va fi Joe Biden, un preşedinte rezultat dintr-o colosală fraudă electorală, ales cu forţa de Big Money, Big Media, Big Tech, Big Pharma, sau va fi Donald Trump, care pare să fi câştigat în realitate votul americanilor, el fiind ales şi Omul Anului 2020 ?
Dar în sistemul electoral american, neunitar, vetust, „vernacular”, votul popular are o importanţă relativă. Donald Trump, în 2016, a câştigat împotriva lui Hillary Clinton cu mai puţine voturi populare. Şansele cele mai mari sunt, evident, de partea lui Joe Biden şi a Kamalei Harris, vicepreşedinte, dar trebuie să aşteptăm ziua de 20 ianuarie, ziua în care noul preşedinte va depune jurământul.
Dolarul universal
Merită să insistăm asupra situaţiei politice, economice şi constituţionale din SUA pentru că evoluţia acesteia influenţează decisiv ce se întâmplă şi în Europa, foarte dependentă de SUA din 1945 încoace, la fel ca Japonia sau Coreea de Sud (din 1953). După înţelegerile de la Bretton Woods din 1944, dolarul a devenit moneda de schimb mondială, înlocuind în această poziţie lira sterlină.
Dolarul şi-a menţinut acest statut şi după decuplarea de aur din 1971, iniţiată de Richard Nixon. Pentru 2021 se anunţă prima monedă digitală majoră emisă de China şi garantată de marea economie asiatică. Dolarul va mai încasa astfel o lovitură, care, probabil, nu va fi totuşi cea mortală.
Politic, nici Joe Biden şi Partidul Democrat, nici Donald Trump şi, parţial, Partidul Republican nu mai reprezintă o soluţie pentru toţi americanii. Nici nu mai contează cine are dreptate sau nu în alegeri. Curtea Supremă a refuzat să evalueze până acum, într-un fel sau altul, frauda electorală şi astfel, practic, şi-a făcut harakiri.
O instituţie fundamentală a democraţiei americane s-a autoanulat. Marii şefi ai Armatei au declarat limpede că nu se amestecă în alegeri şi sunt împotriva unei legi marţiale eventual declanşată de fostul preşedinte Donald Trump. „Confederaţii”, cei din Sud (state conduse de Texas), dar şi secesioniştii potenţiali din centrul SUA şi-au adus aminte de Războiul Civil şi nu par dispuşi să-l recunoască preşedinte pe Joe Biden. Joe Biden şi Partidul Democrat au, în schimb, susţinerea Coastei de Est (cu New York, Washington, Boston, Philadelphia) şi a Coastei de Vest (cu San Francisco, Los Angeles, Portland, Seattle).
Haos în UE
Ţările mari din Europa – Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia –, aflate şi ele sub controlul, prin OMS, al oligarhiei mondiale, traversează cea mai sumbră perioadă din 1945 încoace. Iar dezastrul economic, dezordinea, haosul sunt abia la început. Se prefigurează ample mişcări sociale, violenţă, instabilitate politică.
Şi o cădere economică nemaivăzută de la criza din 1929-1933. Legăturile economice şi militare ale Europei cu SUA sunt dintre cele mai fragile. UE (Germania, de fapt) negociază tratate de investiţii cu China sub nasul SUA.
Dar România, unde este România ? S-a făcut mare caz în media de alegerile din 6 decembrie 2020 şi de formarea unei noi majorităţi şi a unui nou guvern. Adevărul brutal e că decizia politică pentru români nu mai e de ani buni în România.
Integrarea în NATO şi în UE ne-a copleşit, ne-a depăşit puterile şi ne-a lăsat fără suveranitate. Guvernele succesive de la Bucureşti nu au fost decât curelele de transmisie ale unor decizii luate în câteva centre. Tot aşa cum serviciile secrete româneşti au devenit o „miliţie” care se ocupă de controlul populaţiei băştinaşe. Ca şi Justiţia „independentă”. De ce să-i mai urmăreşti atât de insistent pe nişte politicieni care nu mai pot decide aproape nimic din capul lor ?
De multă vreme, viaţa politică de la Bucureşti e o pantomimă tristă şi ridicolă. Poate doar guvernatorul Mugur Isărescu, devenit de mult guvernator de ţară, să mai conteze cât de cât. Pentru că are „fir direct” cu Marele Centru. Multe ţări sunt conduse, de fapt, prin Băncile lor Centrale. Se pare că Florin Cîţu, prim-ministru, a fost, de fapt, alegerea lui Mugur Isărescu.
Instabilitate politică în România
În 2021 şi în România e probabil să asistăm la o gravă instabilitate politică. Nu e deloc exclus ca partidul recent apărut, AUR, să crească şi să devină marele partid populist de mâine. Asta dacă pe lângă Călin Georgescu şi proiectul său de ţară („Hrană, apă, energie”), Florian Colceag, Sorin Lavric, Diana Şoşoacă vor veni şi alte personalităţi publice estimate „providenţiale”.
Deşi în general ştim unde duce prea marea aşteptare de la „oamenii providenţiali”. Dar, foarte probabil, AUR nu e un partid neolegionar sau neoceauşist – lumea s-a schimbat ! –, ci doar încă un partid populist european. Iar populiştii de azi din Europa – Matteo Salvini, Jarosław Kaczyński, Viktor Orbán, suveraniştii din Franţa, naţionaliştii din Olanda şi Austria, şi chiar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin – nu par deloc interesaţi de extremism şi de experienţele din interbelic ale unor lideri politici nefaşti.
Pericole în 2021
Cele mai mari pericole din 2021 şi din anii următori vor veni din Occident, din SUA, din UE, de la dolar şi moneda euro. Capacitatea noastră, a românilor, de a ne apăra de aceste primejdii e aproape de zero. Tratatele şi aranjamentele în care am intrat (am fost băgaţi) în ultimii 30 de ani ne leagă fedeleş de soarta Occidentului, pe care atâta l-am preamărit şi admirat.
Schimbarea în bine a lumii poate să vină doar din Asia, cu care n-am avut înţelepciunea şi puterea de a ne menţine toate legăturile. Am renunţat prea uşor la multe dintre avantajele pe care le aveam în relaţia cu China. Să ne amintim că relaţiile SUA cu China au fost facilitate la început de România.
Care sunt speranţele, aşteptările populaţiilor de pretutindeni, deci şi din România ? Cei mai mulţi speră să se termine cât mai repede cu virusul, cu pandemia, cu vaccinurile, şi viaţa să-şi reia cursul abandonat la începutul lui 2020, în martie-aprilie.
Patronii şi angajaţii din firmele mici şi mijlocii aşteaptă încă sprijinul guvernului naţional dar şi al UE pentru a-şi putea continua activitatea. Cei bolnavi speră ca în 2021 medicii să se ocupe cu grijă de toate bolile, mari şi mici, şi nu numai de blestematul de covid.
Toată lumea speră să scape de măştile umilitoare şi despre care se spune că sunt şi inutile. Iluzii sau nădejdi întemeiate ?
Petru Romoşan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Președintele PSD Câmpia Turzii, Avram Gal a fost achitat de faptele de corupție și revine in PSD Câmpia Turzii. Acesta a fost condamnat la începutul anului de Tribunalul București la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.
Magistrații au decis atunci că pe bunurile acestuia se menţine sechestrul asigurător dispus de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. De asemenea, instanța a dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 440.940 lei și l-a obligat la plata sumei de 13.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Avram Gal, președintele PSD Câmpia Turzii, ACHITAT de faptele de corupție
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de control judiciar, în octombrie 2020, a lui Avram Gal, la data faptei având funcția de consilier în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
„Curtea de Apel București a admis apelul declarat de inculpatul GAL AVRAM MARIUS împotriva sentinţei penale nr. 195/F/16.02.2024, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 27102/3/2020. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală, şi, pe fond, rejudecând: În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen., raportat la art. 16 alin. 1 lit. a C.pr.pen., achită pe inculpatul GAL AVRAM MARIUS, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzută de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.
În baza art. 404 alin. 4 lit. c C.pr.pen., dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit, prin ordonanța din data de 06.10.2020, asupra bunurilor inculpatului GAL AVRAM MARIUS până la concurenţa sumei de 440.940 lei şi înlătură dispoziţia de confiscare specială de la inculpat. În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.pr.pen., respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 195/F/16.02.2024, pronunțată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 27102/3/2020. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat în fazele de urmărire penală şi judecată (fond şi apel) rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în condiţiile art. 405 alin.1 teza II C.pr.pen., prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 29 noiembrie 2024”, e arată în decizie.
„Revin alături de colegi”
„Dragi cetățeni ai municipiului Câmpia Turzii, după cum am promis atunci, m-am autosuspendat din toate funcțiile politice până la soluționarea situației în care am fost implicat fără voia mea.
Ieri, 29.11.2024, Curtea de Apel București m-a achitat definitiv și m-a declarat nevinovat de acuzațiile aduse.
Ca atare, astăzi depun la Biroul județean Cluj a organizației PSD cererea prin care anulez autosuspendarea și revin alături de colegii din echipa de conducere a PSD Câmpia Turzii pentru a munci alături de aceștia, cu scopul de a asigura progresul și prosperitatea cetățenilor orașului pe care îl iubesc. Doamne-ajută tuturor”, a scris pe Facebook Avram Gal.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu UTA: Vreau o reacție POZITIVĂ, de încredere, de orgoliu
Luni, 2 decembrie, de la ora 17:30, Universitatea Cluj o întâlnește pe Cluj Arena, pe UTA. Echipa începe o serie de trei meciuri consecutive pe teren propriu. Înaintea acestei partide, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău a susținut o conferință de presă.
„Știm că UTA, din punct de vedere fizic, stă foarte bine, sunt jucători puternici de luptă. Au un antrenor cu multă experiență, un antrenor care cred eu că e foarte valoros, cunoscându-l foarte bine. Nici ei nu sunt într-un moment bun, sunt trei înfrângeri la rând. Am văzut și din declarațiile făcute de patronul echipei că sunt foarte încrezători că vor câștiga meciul cu noi. Au mare încredere, dar eu vreau o reacție din partea jucătorilor. Vreau o reacție pozitivă, de încredere, de orgoliu și atunci cu siguranță ne va fi ușor și cred că vom câștiga jocul”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.
Sabău („U” Cluj), înaintea meciului cu UTA: Vreau o reacție POZITIVĂ, de încredere, de orgoliu
Sabău spune că a identificat problemele formației din cele două înfrângeri, cu FCSB și Hermannstadt, și speră ca meciul cu UTA să fie cel de la care va începe revenirea „studenților”.
„Am analizat corect cele două jocuri, cu FCSB și cu Hermannstadt, în care ne-a lipsit starea de spirit, ne-a lipsit implicarea emoțională din punct de vedere fizic. Asta e realitatea, nu avem voie să ne păcălim. Trebuie să ne întoarcem la o stare bună, la o implicare din punct de vedere fizic, să alergăm, să ne batem mai mult, să redevenim acea echipă care luptam pentru obiectivul frumos care a mai rămas, calificarea în play-off. Sunt aceiași jucători, sunt aceleași metode, nu au uitat fotbalul. Pentru mine, au rămas la fel de importanți și valoroși jucătorii.
„Nu este o criză”
Ce e foarte important, cred că ne trebuie mai mult modestie, mai multă umilință, să muncim mai mult. Nu îmi convine situația și nici jucătorilor nu le convine. Nu e ușor de digerat, pentru că ești obișnuit să câștigi, să joci foarte bine, să vezi o echipă dinamică, cu pasiune, care puțin se schimbă. Dar trebuie să și accepți că o echipă trece și prin astfel de momente. Iar în astfel de momente, trebuie să știi să gestionezi, tu ca antrenor, ei ca și jucători.
Nu am pomenit cuvântul „criză” la această echipă, pentru că nu este o criză. Sunt acele meciuri în care lipsește ceva. Primim în primul minut 11 metri la Hermannstadt, avem situație să egalăm, lovim adversarul, dăm pe lângă poartă, nu intrăm în joc. Acasă, am fost puși în dificultate, avem ocazii să intrăm în joc, nu o facem, greșim și luăm din nou gol. Sunt astfel de momente în care nu ne regăsim, pur și simplu nu îți iasă. Altădată, din 3-4 situații, reușeai să înscrii. Nu vorbim de o criză, dar nici nu putem spune că în momentul de față suntem într-o formă bună și că nu trebuie să ne resetăm. Doar așa ne putem reveni”, a completat Sabău.
În ceea ce privește lotul, Chipciu și Simion au revenit, în timp ce Cristea nu va putea fi recuperat până luni.
Sursa: FCUCluj
EVENIMENT
S-a încheiat la Cluj RENUMĂRAREA voturilor din primul tur al prezidențialelor. Nu s-au semnalat ERORI majore
Renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor s-a încheiat la Cluj. Nu s-au semnalat erori semnificative.
Contactat de Cluj24, judecătorul Adrian Popescu, președintele BEJ Cluj, ne-a declarat:
S-a încheiat la Cluj RENUMĂRAREA voturilor din primul tur al prezidențialelor. Nu s-au semnalat ERORI majore
„Renumărarea s-a încheiat la Cluj în toate secțiile. Nu au fost semnalate erori majore. Au fost cazuri de 3-5 buletine pe care s-a imprimat tușul de pe alte buletine, dar, repet, nu s-au identificat greșeli care să afecteze decisiv numărul total al voturilor pentru un candidat sau altul.
În ceea ce privește incidentul cu sacii nesigilați, a fost vorba de o eroare umană. Au fost președinți de secții care au pus procesele verbale cu ștampile cu tot în saci și i-au sigilat. Ștampilele se refolosesc așa că sacii au trebuit deschiși. Am verificat numărarea voturilor din aceștia comparând cu ceea ce scria în procesele verbale și nu s-a observat nicio anomalie.”
EVENIMENT
UPDATE. Saci cu VOTURI din turul 1, găsiți NESIGILAȚI în spațiul de depozitare, la Cluj. Polițiștii fac cercetări
Mai mulți saci cu voturi din turul 1 al prezidențialelor au fost găsiți nesigilați într-un loc de depozitare. La sesizarea unui membru BEJ Cluj, polițiștii fac cercetări. Acesta a părut mai interesat să facă live pe TikTok și scandal decât de adevăr.
„În cursul zilei de 29 noiembrie a.c., Poliția Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un membru al Biroului Electoral Județean Cluj, prin apel la 112, cu privire la faptul că în spațiul de depozitare destinat buletinelor de vot s-ar afla mai mulți saci cu buletine de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale, nesigilați.
Saci cu VOTURI din turul 1, găsiți NESIGILAȚI în spațiul de depozitare, la Cluj. Polițiștii fac cercetări
În urma sesizării, a fost constituită o echipă operativă care s-a deplasat la fața locului pentru a verifica aspectele semnalate.
Polițiștii au demarat cercetări sub aspectul infracțiunii de rupere de sigilii, în vederea clarificării tuturor circumstanțelor. Până în prezent, nu au fost constatate nereguli, însă verificările continuă pentru a asigura respectarea strictă a prevederilor legale.
Cercetările sunt efectuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.
UPDATE. Un membru al BEJ Cluj s-a băgat în seamă să facă trafic pe TikTok
Din informațiile Cluj24, sesizarea Poliției a fost făcută de reprezentantul în BEJ Cluj din partea partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), Emanuel Cioacă, care a transformat subiectul în scandal live pe TikTok și s-a lăudat că a avut peste 300.000 de vizualizări
Acestuia i s-a explicat că nu este vorba de nicio fraudă ci, pur și simplu, în momentul aducerii sacilor cu voturi duminică noaptea la finalul primului tur al prezidențialelor, au fost președinți de secții de votare care nu au introdus în sacii cu voturi și ștampilele, astfel că sacii au fost desigilați pentru a fi introduse ștampilele, după care au fost legați la loc.
Sacii desigilați nu au avut avut nicio legătură cu voturile care se aflau înăuntru, nici cu procesele verbale de numărare a voturilor.
Deși Cioacă ar fi asistat inclusiv duminică seara la aducerea sacilor de la secții și a observat procedura potrivit căreia unii președinți de secții au venit cu sacii sigilați fără a avea în interior ștampilele, și nu i s-a părut nimic suspect, vineri când au fost aduși sacii pentru renumărare la Cluj Arena a început să facă scandal și să facă live pe TikTok, fiind mai mult interesat de câte vizualizări va face decât de adevăr…
ADN este partidul din partea căreia a candidat la Președinție realizatoarea TV de la postul Realitatea Plus, Alexandra Păcuraru.