ACTUALITATE
Ne mândrim cu ei. Absolvenții UMF Cluj-Napoca au obținut cele mai bune rezultate la concursul național de rezidențiat
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, rezultatele obținute în acest an de candidații la examenul național de intrare în rezidențiat clasează Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”din Cluj-Napoca pe primul loc în topul universităților de profil.
În ceea ce privește procentul de candidați promovați, atât la nivelul promoției 2020, cât și la nivelul absolvenților din toți anii, care s-au prezentat în 15 noiembrie la examenul de rezidențiat, UMF “Iuliu Hațieganu” se poate mândri cu cea mai mare rată de promovare din întreaga țară, la toate cele trei domenii. Din cei peste 1.600 de candidați înscriși la examen, au promovat:
- Medicină – 95,58%
- Medicină Dentară – 76,89%
- Farmacie – 98,65%
Absolvenții universității clujene nu doar că au promovat examenul în număr foarte mare, dar au avut și cele mai bune rezultate. Astfel, aceștia au obținut cele mai multe punctaje de peste 90%, la toate cele trei domenii:
- Medicină – 25,47%
- Medicină dentară – 8,02%
- Farmacie – 11,35%
„Ne bucurăm foarte mult că absolvenții noștri au reușit să obțină rezultate atât de bune la concursul de rezidențiat, în ciuda acestui an dificil și că ne situăm din nou pe primul loc pe țară. Le suntem recunoscători cadrelor didactice care i-au pregătit și îi felicit din toată inima pe noii rezidenți, dorindu-le mult succes în specializarea pe care o vor urma”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Rezidențiat, susținut de aproape 12.000 de absolvenți
Potrivit metodologiei de concurs stabilite de Ministerul Sănătății, punctajul minim de promovare a examenului de rezidențiat a fost de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, respectiv 559 de puncte la Medicină, 526 de puncte la Medicină Dentară și 538 de puncte la Farmacie.
Anul acesta, aproape 12.000 de absolvenţi ai facultăților de medicină și farmacie din întreaga țară au susţinut examenul de rezidențiat pentru unul dintre cele peste 9.100 de locuri scoase la concurs. Dintre acestea, au fost repartizate în jur de 8.600, prin teleconferinţă, în perioada 24-27 noiembrie, pe baza punctajului obținut la examen.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Mihai Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri din România, a laudat newsletter-ul realizat de Cluj24.
No, bine Cluj! este cel mai nou produs în portofoliul Cluj24 și prezintă altfel știrile și articolele.
Bloggerul Mihai Vasilescu laudă newsletter-ul Cluj24
Blogger-ului Mihai Vasilescu i-a plăcut newsletter-ul realizat de Cluj24.
Astfel, la categoria “Ce mi-a plăcut”, din ultima săptămână a anului, Mihai Vasilescu amintește pe bloggul său de newsletter-ul No, bine Cluj!.
“Sper să țină acest proiect, e nevoie să mai citim și știri scrise cu umor, nu doar din alea care împrăștie panică”, a scris cunoscutul blogger.
Pentru a primi newsletter-ul No, bine Cluj, vă puteți înregistra AICI.
Foto: Mihai Vasilescu/Facebook
EVENIMENT
VIDEO. Clujean de 32 de ani, acuzat de trafic de DROGURI, extrădat din Spania. Polițiștii l-au dus la închisoare
Un tănăr de 32 de ani din județul Cluj, care era urmărit internațional, a fost extrădat din Spania și încarcerat, marți, de polițiști.
Acesta fusese condamnat în România la închisoare cu executare.
Clujean de 32 de ani, acuzat de trafic de DROGURI, extrădat din Spania. Polițiștii l-au dus la închisoare
Marți, 31 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele unui bărbat de 32 de ani, din Câmpia Turzii, care era urmărit internațional.
Acesta fusese condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
Reținut în vară în Spania
Bărbatul a fost localizat și reținut la data de 17 iulie 2024, în localitatea Alicante, Spania, în urma cooperării dintre Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Serviciul de Investigații Criminale Cluj, cu sprijinul Atașatului de Afaceri Interne al Poliției Spaniole la București și Unitatea specializată în localizarea persoanelor urmărite din cadrul Poliției Naționale Spaniole.
Schimbul de informații cu autoritățile spaniole a fost realizat prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională.
De asemenea, activitățile operative au beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca.
După extrădarea sa din Spania, bărbatul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale si cei ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și încarcerat pentru executarea pedepsei.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc, despre prgramul Primăriei la început de an: Primele căsătorii se vor oficia în 4 ianuarie
Prima zi în care Primăria Cluj-Napoca va avea program de relații cu publicul în noul an va fi 8 ianuarie, a anunțat primarul Emil Boc.
Sunt totuși unele compartimente care își vor relua activitatea mai devreme.
Emil Boc, despre prgramul Primăriei la început de an
“Prima zi în care avem program de relații cu publicul la Primărie este 8 ianuarie. Prima zi în care se pot plăti impozite și taxe locale este 13 ianuarie”, a spus primarul EmilBoc la Ziua Live. Acesta a precizat că până în 31 martie se pot plăti impozite și taxe locale cu bonificația de 10%, online sau la ghișee.
Programări online pentru căsătorii
Primele căsătorii se vor face în data de 4 ianuarie 2025, a mai precizat Emil Boc.
Cei care vor să își planifice nunta în anul care vine, o pot face începând de marți, de la miezul nopții. Pentru luna ianuarie 2025, programările s-au putut face până astăzi, conform primarului.
În privința compartimentului de decese, doar în ziua de 1 ianuarie va fi închis. În rest, a precizat Emil Boc, în fiecare zi programul va fi până la 12:30 sau 13:30 pentru eliberarea certificatelor de deces.
Foto: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
Ce l-a nemulțumit pe primarul Clujului, Emil Boc, în anul care se încheie: A trebuit să mă bat eu, alături de societatea civilă
Emil Boc, primarul Clujului, reales în 2024, a făcut bilanțul la final de an. E mulțumit de multe lucruri pe care le-a realizat Primăria în 2024 și spune că anul care vine va fi cel mai important din punct de vedere al infrastructurii pentru Cluj-Napoca.
Dar Emil Boc are și nemulțumiri, și anume proiecte pentru care a fost criticat de societatea civilă.
Ce l-a nemulțumit pe primarul Clujului, Emil Boc, în anul care se încheie: A trebuit să mă bat eu, alături de societatea civilă
Primarul Emil Boc spune că cel mai mult l-a nemulțumit, în anul care se încheie, modul în care cei care fac unele proiecte pentru oraș și modul în care unii proiectanți aleg să comunice.
“Mă nemulțumește de foarte multe ori calitatea proiectării și faptul că proiectanții a diverse proiecte nu reușesc să creeze proiecte care corespund așteptărilor atât din punct de vedre al calității, cât și din perspectiva îndeplinirii condiționalitătilor tehnice”, a declarat Emil Boc la Ziua Live, amintind de “celebra” poveste cu podul Porțelanului unde, din cauza unui bulgăre de sare, a fost nevoie să se refacă, de mai multe ori, studiile geotehnice.
Boc spune că încă sunt mari probleme în România cu studiile tehnice, iar din această cauză se amână implementarea proiectelor, lucru care îi nemulțumește pe clujeni.
“Aș vrea să-i văd pe proiectanți că-și apără proiectele”
Emil Boc a vorbit și despre modernizarea străzilor din centru, respectiv Mihail Kogălniceanu, Universității, și cele adiacente, care au stârnit mari nemulțumiri printre clujeni.
“Eu aș cere mai multă rigurozitate la partea care ține de proiectarea lucrărilor și de explicare din partea proiectanților a ceea ce fac… Aș vrea să vad proiectanții și arhitecții că-și apăra ei proiectele pentru că, amintiți-vă, a trebui să le țin eu singur spatele la tot proiectul de pe Kogălniceanu pentru că ei s-au ascuns în spatele calculatoarelor… Trebuiau să-l apere ei, că ei l-au făcut.
A trebuit eu să mă bat ca să apar copacii de pe strada Universității, împreună cu societatea civilă… Sigur, e mai ușor să dai vina pe Primărie de parcă primarul este cel care proiectează…”, a mai spus Emil Boc.
Ce îl bucură pe primar
Pentru Emil Boc au fost însă și lucruri bune în acest an, din punct de vedere al administrației.
“Mă bucură faptul că am terminat 4 parcuri mari în 2024, care schimbă calitatea vieții în bine la Cluj-Napoca”, a spus Boc.
El a aminitit de parcul Feroviarilor, cel mai mare din Cluj, parcul Zorilor, “unde am reușit să nu facem blocuri de 12 etaje”, parcul I.L Caragiale, care este gata, cu excepția zonei arheologice, dar și parcul Armătura și în special proiectul de punere în valoare a malurilor Someșului în cartierul Grigorescu.
“Urmează cei mai buni ani pentru Cluj”
Pentru anul 2025, Clujul are destule proiecte în derulare. Sunt proiecte de peste 4 miliarde de euro, spune Emil Boc.
E vorba de metrou, centura metropolitană și trenul metropolitan, care vor duce Clujul la un nou nivel de dezvoltare.
“La metrou se merge acum la detaliu pentru studiile geotehnice. ‘Cârtițele’ vor fi asamblate la începutul anului viitor, iar în 2026 trebuie finalizate cele 9 stații ale metroului. Întregul metroul va fi finalizat în anul 2030”, a mai spus Emil Boc.
De asemenea, la finalul anului viitor, drumul în Florești, centura metropolitană, va fi lărgit de la 4 la 6 benzi. “Urmează ce mai buni ani pentru dezvoltarea infrastructurii Clujului din întreaga lui istorie”, a spus Emil Boc.