Connect with us

EVENIMENT

Mitropolitul Clujului S-A VACCINAT. A fost infectat cu Covid înainte

Publicat


ÎPS Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a vaccinat. Mitropolitul a confirmat informația pentru Cluj24.

Înaltpreasfințitul a anunțat anterior că se va imuniza prin vaccinare după ce în toamna lui 2020 a trecut prin boală și a fost spitalizat timp de 10 zile.

”Eu am suferit de o oboseală cruntă după ce am fost infectat”, declara ÎPS Andrei când a prezentat Pastorala de Paște.

Momentan Înaltpreasfințitul este plecat din România.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Se vinde încă un penthouse din Cluj-Napoca pe un site internațional, la peste jumătate de milion de euro: „E o comoară pe piață”

Publicat

screenshot (643)

Un penthouse cu terase panoramice din Cluj-Napoca se oferă spre vânzare pe un site de imobiliare internațional, la peste jumătate de milion de euro, în cartierul Europa, pe strada Eugen Ionesco.

„Locuirea la bloc într-un oraș mare și dinamic are avantaje certe dar nu rezolvă mai niciodată nevoia de spațiu în aer liber; tocmai de aceea penthouse-ul propus este o comoară pe piața imobiliară clujeană. Terasa panoramică de circa 100 metri nu oferă doar acces la aer, ci permite și amenajarea unei grădini suspendate (ceea ce la Londra se cheamă rooftop garden), o zonă în care doar priveliștea îți amintește că ești la înălțime nu și vegetația abundentă.

Jardiniere imense din lemn oferă umbră și verdeață zonelor de luat masa (dotată cu grătar) sau de relaxare, îmbiind la relocare pe terasă. De la dimineți de primăvară cu cântec cu guguștiuc până la seri de toamnă lângă ciuperca de căldură cu păturici pufoase pe genunchi, terasa devine adevărata inima a casei. Privirea zburdă liberă ca pasărea cerului peste acoperișuri de țiglă roșie și construcții mai noi, cuprinzând panoramic o parte din skyline-ul noului Cluj”, spune agentul imobiliar în descrierea penthouse-ului.

screenshot (634)

screenshot (641)

3 dormitoare, 1 living și 2 băi

Acesta are 190 de metri pătrați, dintre care 98 sunt utili, și dispune de 3 camere situate pe două nivele, unite de o scară de stejar. La primul nivel este 1 living, 1 dressing, 2 dormitoare cu baie, iar la al doilea nivel se află bucătăria cu loc de luat masa, o baie și un dormitor.

Dormitoarele au terase „care aduc răcoarea dimineții în ceașca de cafea”, după cum spune agentul. De asemenea, proprietatea beneficiază de două locuri de parcare exterioară.

screenshot (646)

Potrivit anunțului, locuința are suprafețe vitrate generoase și finisaje de calitate. Piesele de mobilier „în nuanțe coordonate din gama crem-unturiu”, alături de șemineul decorativ și o masă din lemn african vor încânta pe oricine trece pragul penthouse-ului.

Cu toate acestea, nu mulți vor reuși să-l treacă, deoarece prețul este pe măsură. Imobilul se vinde la prețul de 530.000 de euro.

screenshot (647)

screenshot (651)

screenshot (652)

screenshot (632)

screenshot (642)

screenshot (644)

screenshot (645)

screenshot (649)

screenshot (650)

screenshot (653)

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

Clujenii 30+, chemați la SPEED DATING. Întâlniri amoroase de câte 7 minute. Unde, când și cum se desfășoară

Publicat

326426249 761796088893854 118864328947700196 n

Persoanele cu vârsta de peste 30 de ani sunt invitate la un eveniment diferit față de ce se organizează, de obicei, la Cluj. The Coffee Factory le oferă posibilitatea de a cunoaște potențiali parteneri, pentru distracție sau pentru a nu petrece Valentine’s Day singuri anul acesta, în cadrul unei seri de speed dating, care va avea loc sâmbătă, 28 ianuarie, de la ora 19.

„Nu ceri mult, doar îți dorești să cunoști pe cineva mișto, amuzant și de treabă. Avem ceva ce te-ar putea ajuta… Întâlnirile pe grăbite sunt ca să te distrezi și să cunoști oameni noi față în față, în cel mai simplu mod posibil. Distrează-te, nu o lua prea în serios și vei avea parte de o seară grozavă”, spun gazdele evenimentului.

Cum funcționează

Participanții vor fi întâmpinați de către coordonatori la sosire, când aceștia le vor explica structura evenimentului, urmând să se așeze la prima întâlnire.

Vor avea maxim 7 minute la dispoziție pentru a cunoaște fiecare persoană, dar pe parcursul evenimentului vor fi și mici pauze pentru vizite la bar și aer curat.

Fetele vor rămâne așezate la aceeași masă pe parcursul evenimentului, iar băieții se vor roti.

Intrarea costă 15 lei. Pentru a participa, e necesară completarea unui formular de înscriere, disponibil cu un click aici. De asemenea, locul trebuie rezervat pe WhatsApp sau prin apel telefonic, la numărul de telefon: 0745 368 048.

Evenimentul se desfășoară la The Coffee Factory Cluj, pe strada Hasdeu, numărul 19.

Speed ​​dating-ul este un concept devenit din ce în ce mai popular, care încurajează persoanele singure să cunoască mai mulți potențiali parteneri într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Citește mai departe

ANUNȚURI PUBLICE

Tânăr venit la Cluj, diagnosticat cu o boală rară: „Voi rămâne orb și fără diploma în arhitectură”. Donează pentru tratament

Publicat

screenshot (631)

Sebastian e un tânăr de 21 de ani care s-a mutat la Cluj-Napoca pentru a studia arhitectura. În prezent, are nevoie de sprijin financiar, deoarece în toamna anului 2022 a fost diagnosticat cu LHON (neuroretinopatie optică ereditară, cunoscută și sub numele de neuropatie optică Leber), o boală rară, care duce la pierderea nedureroasă, dar sigură, a vederii.

„Vederea centrală, de care ai nevoie când conduci, când citești sau ca să recunoști fețele, a fost prima afectată. În prezent, sunt orb, doar 5% din vederea mea a rămas intactă. Mi-am pus studiile în așteptare pentru că am nevoie disperată de tratament. Fără el voi rămâne orb, incapabil să obțin diploma în arhitectură, să-mi văd frații mai mici crescând și, în cele din urmă, voi pierde complet independența”, spune tânărul, pe pagina sa de donații.

Din fericire, a fost acceptat pentru un studiu clinic în Statele Unite.

Singura speranță e un tratament pentru care are nevoie de 40.000 de dolari

Medicii de la Institutul Vanderbilt Eye au dezvoltat un studiu promițător, numit „REFLECT”, iar potrivit rezultatelor inițiale, tratamentul aduce „o îmbunătățire semnificativă, din punct de vedere statistic, a acuității vizuale”.

„Acest proces mi-a dat speranță pentru un viitor mai luminos, dar familia mea și cu mine nu avem fondurile necesare pentru a călători și a trăi în Statele Unite în timp ce primesc tratament. Acest lucru m-a inspirat să creez o pagină GoFundMe, unde strângem fonduri ca să putem plăti consultațiile pe care le-am avut până acum în România, dar și tratamentul din SUA.

De asemenea, voi avea nevoie de bani și pentru drumurile pe care va trebui să le fac în continuare. Apreciez tot sprijinul! Nu lăsa ca ziua de azi să fie sfârșitul poveștii mele. Vă rog să împărtășiți povestea mea cu prietenii și familia și, dacă vă puteți permite, vă rugăm să donați”, transmite Sebastian.

Donează și tu

În descrierea de pe pagina sa a mulțumit tuturor pentru donațiile deja făcute, fiindcă a reușit să strângă mai mult de jumătate din suma de care are nevoie pentru a lupta cu boala. Până acum, din cei 40 de mii de dolari, s-au strâns aproape 28 de mii.

O rudă de-a băiatului va face actualizări pe pagină pentru cei care doresc să fie la curent cu  lupta sa împotriva LHON. Pentru a-i oferi o șansă lui Sebastian, trebuie doar să faci o donație online, accesând pagina disponibilă cu un click aici. Orice contribuție, oricât de mică, face diferența.

Citește mai departe

EDUCATIE

Când au loc simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Anunțul Ministerului Educației

Publicat

De

bacalaureat

Ministerul Educației a stabilit calendarul simulărilor examenelor naționale pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, în acest an școlar.

Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023 a fost arpobat de Ministerul Educației și trimis spre publicare în Monitorul Oficial.

Când au loc simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Anunțul Ministerului Educației

Astfel, potrivit ordinului, simularea Evaluării Naționale este programată în data de 20 martie la Limba și literatura română, 21 martie la Matematică, 22 martie la Limba și literatura maternă, iar în 29 martie este prevăzută comunicarea rezultatelor.

Simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat se va desfășura în perioada 27 martie – 6 aprilie, astfel:

  • 27 martie- Limba și literatura română,
  • 28 martie- proba obligatorie a profilului,
  • 29 martie- proba la alegere a profilului și a specializării,
  • 30 martie- Limba și literatura maternă
  • 6 aprilie- comunicarea rezultatelor.

Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Ministerul precizează că notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului.

Desfășurarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023, se realizează în baza unei proceduri care va fi comunicată inspectoratelor școlare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax