EVENIMENT
Sezonul răcelilor și gripei. Peste 10.000 de cazuri de infecții respiratorii la Cluj în ultimele săptămâni. Sfaturile medicilor
Mii de cazuri de răceli, sute de cazuri de pneumonie, dar și zeci de cazuri de gripă au fost diagnosticate la Cluj de la începutul lunii octombrie. Mai mult, județul Cluj se află pe primele locuri în țară în ceea ce privește îmbolnăvirile cu Covid-19.
În ceea ce privește numărul celor care suferă de infecții respiratorii și pneumonie, acesta a fost mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, chiar s-a dublat, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj.
Sezonul răcelilor și gripei. Peste 10.000 de cazuri de infecții respiratorii la Cluj în ultimele săptămâni. Sfaturile medicilor
În ceea ce prtivește infecțiile acute ale căilor respiratorii, în județul Cluj au fost diagnosticate, în perioada 2-8 octombrie (săptămâna 40), nu mai puțin de 4.516 cazuri. Potrivit informațiilor oferite de DSP Cluj, anul trecut, în aceeași săptămână, au fost înregistrate 2.111.
Săptămâna trecută, 16-22 octombrie, ultima pentru care s-a făcut raportarea, au fost diagnosticate în județ 3.464 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii.
Sute de pneumonii și zeci de cazuri de gripă
Și numărul celor care s-au îmbolnăvit de pneumonie și gripă a fost mai mare decât anul trecut. Astfel, în perioada 2-8 octombrie, au fost înregistrate la Cluj 505 cazuri de preumonie, față de 276 în aceeași perioadă a anului trecut. Săptămâna trecută au fost diagnosticate alte 355 de cazuri de pneumonie la Cluj.
De asemena, luna octombrie a debutat cu 39 de cazuri de gripă deiagnosticate în județ. Potrivit DSP Cluj, săptămâna trecută au mai fost înregistrate 16 cazuri. În ceea ce privește gripa, numărul îmbolnăvirilor este asemănător cu aceeași perioadă din 2022.
Peste 900 de cazuri de Covid-19 la Cluj
Potrivit ultimei raportări a DSP Cluj, în județul Cluj sunt 908 cazuri de Covid-19. Dintre acestea, peste 500 au fost înregistrate la Cluj-Napoca.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate, în săptămâna 16 – 22 octombrie, 43% dintre cazurile de Covid-19 de la nivel național au fost înregistrate în Bucureşti, Timiş, Cluj, Ilfov şi Sibiu.
Ce trebuie să faceți pentru a preveni îmbolnăvirile
Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute respiratorii, prin gripă și prin infecție cu virusul SARS-CoV-2 (COVID-19) specialiștii recomandă respectarea următoarelor măsuri:
- consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili diagnosticul, indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare sau chiar direcționarea spre unitățile sanitare în caz de necesitate;
- respectarea etichetei tusei și strănutului (acoperiți gura și nasul atunci când tușiți sau strănutați, utilizând batiste de unică folosință pe care le aruncați după utilizare sau, în lipsa batistei, este recomandat ca atunci când tușiți sau strănutați să folosiți plica cotului);
- menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virușilor;
- intensificarea măsurilor de igienizare și dezinfectare a spațiilor interioare, în mod special a spațiilor utilizate în comun;
- evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție de către persoanele care prezintă simptome respiratorii;
- vaccinarea antigripală și /sau vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale acestor afecțiuni respiratorii — persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cornice respiratorii sau cardiace;
- evitarea automedicației și a consumului nejustificat de antibiotic;
- un regim de viață sănătos cu un raport optim între perioadele de efort și perioadele de odihnă, creșterea rezistenței generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume), dietă echilibrată, hidratare corespunzătoare, evitarea stresului, purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate temperaturilor atmosferice.
Foto: pixabay.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. „O să mă schimb de acum încolo”. Primul transplant hepatic de la Cluj, o poveste de speranță și recunoștință
Sâmbătă a avut loc primul transplant hepatic de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj, intervenție ce oferă o nouă șansă la viață unei tinere 25 de ani care suferea de ciroză hepatică.
Alexandra Tănase, o tânără de 25 de ani din București cu insuficiență hepatică acută de etiologie autoimună, a primit o nouă șansă la viață în urma unui transplant hepatic realizat la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie Cluj. Intervenția a marcat o premieră medicală pentru oraș și pentru regiune, fiind prima de acest fel din istoria unității medicale.
Primele cuvinte după operație: „O să mă schimb”
Mariana Tănase, mama pacientei, a vorbit cu emoție despre această experiență, în cadrul unei conferințe de presă organizată la unitatea medicală.
„În momentul acestea îi este foarte foame și cred că este și puțin obosită după anestezie și totul prin ce a trecut. Dar e o luptătoare și e foarte bine din ceea ce ne-au transmis medicii. Ei sunt optimiști, și noi suntem foarte optimiști. (…)
Primele cuvinte, ieri, când am văzut-o, au fost: «O să mă schimb de acum încolo». Urmat de «Mi-e foame». Are mai multe vise, unul dintre ele, îi place să călătorească și și-ar dori să facă asta. (…) Ea era o tipă închisă în ea, cumva antisocială, probabil și conform vârstei, dar și din cauza bolii. În ultima perioadă simțea că nu mai vrea să facă nimic, că nu mai are pentru ce să lupte. Cu toții am încercat să îi ridicăm moralul și să o facem să treacă mai ușor peste”, a mărturisit mama tinerei.
Boala, descoperită în 2016
Greutățile Alexandrei au început în 2016, când tânăra a descoperit întâmplător că suferă de o boală hepatică gravă, în urma unor analize de rutină. După luni de căutări și tratamente ineficiente, starea ei s-a deteriorat.
„În 2016 am depistat întâmplător, în urma unor analize de rutină, faptul că transaminazele au fost foarte crescute. Din păcate am găsit cu greu un diagnostic, după câteva luni. Ulterior, am primit un tratament care s-a dovedit a fi incorect. De aceea, am ajuns la Cluj în această situație. Nu se aștepta nimeni să se degradeze atât de repede într-un timp atât de scurt”, a mai arătat mama pacientei.
Transplantul salvator a apărut „nesperat” de repede
Transplantul a venit însă rapid: Alexandra a petrecut doar câteva luni pe lista de așteptare până când medicii au găsit un organ compatibil.
„După transplant am așteptat nesperat de puțin, doar cinci luni, cred că Dumnezeu așa a vrut. E un lucru care nu poate decât să ne bucure. Știam că aici vom ajunge la un moment dat, toată lumea ne spunea că aici vom ajunge. Suntem încrezători și ea are o șansă la viață”, a mai arătat Mariana Tănase.
Prelevarea a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență București în dimineața aceleiași zile, donator fiind un bărbat de 40 de ani aflat în moarte cerebrală. Familia îndurerată și-a dat acordul pentru donarea organelor și țesuturilor, salvând încă trei vieți, pe lângă cea a Alexandrei.
Mesaj de mulțumire pentru familia donatorului
Cuvintele de mulțumire ale mamei sunt îndreptate atât către echipa medicală, cât și către familia donatorului, care a luat decizia salvatoare de a oferi o nouă viață.
„Nu am cuvinte despre echipa medicală de aici, am avut parte de oameni, în primul rând. Nu am cuvinte. Îi mulțumim din suflet familiei care a fost de acord cu donarea organului și le transmit condoleanțe. Nu îmi găsesc cuvintele. Fără acea persoană, copilul meu nu ar fi avut această șansă la viață. Îmi pare foarte rău pentru pierderea suferită de familie dar ne bucurăm că a luat această decizie”, a mai spus femeia.
Emoțiile sunt puternice, iar mama descrie perioada post-transplant ca un adevărat carusel: „E un întreg carusel de bucurie și de emoție, e o perioadă critică, mai e un hop de trecut. Încerc să îmi fac curaj că o să fie bine”.
EVENIMENT
Florin Danciu (Cluj24): Acum se vede forța unui partid, PNL, când ai un candidat la prezidențiale care nu are tracțiune
Forța unui partid, cum este PNL, se vede acum, când are un candidat la prezidențiale care nu are tracțiune și este nevoie de mobilizare, acesta fiind și mesajul Consiliului Național de duminică în care s-a lansat candidatura lui Nicolae Ciucă, crede jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.
Acesta a declarat, luni, la Prima News, că primarul Clujului, Emil Boc, a fost vedeta reuniunii PNL, singurul lider care a creat emoție și a ridicat oamenii în picioare, acesta era scopul unui astfel de eveniment.
”Singurul care a creat emoție a fost Emil Boc, surpriza fiind Nicușor Dan.
PNL are o singură variantă, să pună lângă Nicolae Ciucă pe unii, pe Nicușor Dan, de exemplu. Eu îl chemam pe Dinescu să facă prezentarea.
Mesajul Consiliului Național PNL
PNL are, pe lângă rețelistica de șefi de județ, de primării, și membri. Acum se vede forța unui partid când ai un candidat care nu are tracțiune. În mod normal, un candidat la președinție, la orice funcție, de primar sau președinte de Consiliu Județean, duce după el, are tracțiune, or dl. Ciucă nu are.
Trebuie să o creeze partidul. O să-i pună roți, motoare, aripioare, să ducă partidul după el.
Acesta a fost mesajul Consiliului Național, că trebuie să ne mobilizăm”, a spus Danciu.
Acesta a precizat că PNL va avea o problemă după alegeri, indiferent dacă Ciucă intră sau nu în turul 2, pentru că liberalii sunt guvernare cu PSD.
EVENIMENT
Emil Boc, apărat de Ion Cristoiu, după ce a recitat câteva versuri de Goga la Consiliul Național al PNL
Analistul politic Ion Cristoiu a disecat Consiliul Național al PNL de duminică, în care a avut loc lansarea lui Nicolae Ciucă la prezidențiale, și a spus că unul dintre momentele importante a fost discursul lui Emil Boc, despre care a spus că a fost singurul care a știut să însuflețească sala.
”A citat niște versuri din Goga. În România există presă. <<Libertatea>> este condusă de unul Chiloțea, fost la sport la TVR, iar la site au venit alții de la <<Adevărul>>.
Unul l-a criticat pe Boc care a recitat câteva versuri din Goga, pentru că este unul dintre politicienii controversați ai anilor 1930, fiind șeful unui guvern de extremă dreaptă care a rezistat mai puțin de două luni. Ați văzut un mai mare imbecil?
Versurile sunt din poetul Goga, nu din premierul Goga. Dar ce să ceri la site-ul condus de Chiloțea. Imediat a sărit de la <<G4Media>>. Înțelegeți cât de imbecili sunt ăștia de la <<Libertatea>> și de la <<G4Media>>, că-s mulți?
Dacă se adună la un loc nu fac nici măcar o unghie din marele poet Octavian Goga. Goga a fost un mare poet, poetul deșteptării naționale în Ardeal. A fost și el un politician de doi lei. Ce treabă are una cu alta? Nu avea voie Emil Boc să citeze? Nu poți să spui că a fost neinspirat că a citat câteva versuri. Politicianul Goga nu a scris versuri, poetul a scris. Este uluitor cât de infantil, de analfabeți și cât de ticăloși sunt. Nu mai avem voie să cităm din Goga? ”, a precizat Cristoiu.
Poezia ”Casa noastră”
În discursul său de pe scenă, Emil Boc a spus, făcând o analogie cu fotbalul, că PNL se află în play-off, dar nu joacă nici pentru Europa League, nici pentru Conference Leagur, ci pentru Liga Campionilor, astfel că vrea să vadă o atitudine de învingători.
”Dau un citat scurt din poezia <<Casa noastră>>: <<Răsare mama-n colțul șurii, așează-ncet merindea-n glugă, înduioșată mă sărută pe părul meu bălai, pe gură, zi Tatăl Nostru seara, dragă, și să te porți la-nvățătură>>. Astea sunt valorile supreme care definesc poporul român”, arăta Emil Boc
EVENIMENT
Istoricului medical, accesat pe dispozitive mobile direct la patul pacientului la Spitalul de Urgență Cluj
Spitalul de Urgență Cluj implementează un proiect de dezvoltare a infrastructurii digitale și a sistemului informatic medical integrat.
Astfel, la spitalul clujean se va pune în practică noul concept de sănătate digitală
Istoricului medical, accesat pe dispozitive mobile direct la patul pacientului la Spitalul de Urgență Cluj
Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și ai Ministerului Sănătății au semnat contractul de finațare prin PNRR aferent proiectului de digitalizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.
Semnarea contractului coincide cu începutul implementării acestui proiect care are o valoare de peste 5,8 milioane de lei și o durată de implementare de 12 luni, arată reprezentanții spitalului.
Soluțiile informatice propuse în cadrul proiectului rezultă din punerea în practică a noului concept de sănătate digitală, prin implementarea unor aplicații care permit utilizarea dispozitivelor mobile în accesarea istoricului medical direct la patul pacientului.
De asemenea, va exista un portal medical pentru consultarea dosarului pacientului, se va putea face programare online, telemedicină, medicina muncii, dar și integrarea modulelor informatice, interoperabilitatea între sisteme/aplicații informatice, agregarea datelor în tablouri de bord, și securizarea datelor.
Digitalizare și pentru aprovizionare sau contabilitate
Proiectul, arată reprezentanții Spitalului de Urgență Cluj, își propune completarea modulelor informatice destinate departamentelor non-clinice cu module noi și upgradarea celor existente cum ar fi: modulul aprovizionare/achiziții, modul gestionare salariați, modulul stocuri și obiecte de inventar, contabilitate și altele.
Servicii medicale de înaltă performanță
Având în vedere uzura fizică și morală a centrului de date existent, proiectul își propune înlocuirea și completarea părți hardware cu servere, UPS-uri, switch-uri, sau dispozitive de stocare date.
“Suntem bucuroși să punem în practică un nou proiect de finanțare nerambursabilă prin PNRR, cel de-al patrulea de la lansarea programului, suma totală asigurată fiind de 289.138.610,91 lei.
Digitalizarea activităților medicale și non-medicale ale SCJU Cluj reprezintă o etapă importantă în procesul de transformare și adaptare a spitalului la noile realități ale medicinei zilelor noastre, alături de celelalte proiecte de dezvoltare a infrastructurii.
Toate aceste proiecte de dezvoltare susținute financiar prin PNRR au un obiectiv comun: oferirea unor servicii medicale de înaltă performanță și creșterea gradului de satisfacție a pacienților“, a declarat prof. dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului de Urgență Cluj.
Foto: Spitalul de Urgență Cluj