Connect with us

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Ședința ordinară a Consiliului Local Cluj-Napoca. Peste 40 de proiecte pe ordinea de zi

Publicat


Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca se întrunește, marți, de la ora 10, în ședință ordinară în sala de sticlă a Primăriei, urmând să fie analizate și votate 41 de proiecte de hotărâre. 

Ședința este prima convocată după alegerile locale din 9 iunie.

La început, primarul Emil Boc prezintă un scurt bilanț de la precedenta ședință a deliberativului local.

”Rezultatele alegerilor locale confirmă că ne-am făcut datoria și ducem orașul acolo unde clujenii așteaptă”, a spus Boc.

Acesta a precizat că lucrările la metrou au început, prin devierea utilităților, iar în toamnă vor fi aduse la Cluj cele două ”cârtițe” și vor intra în subteran.

În ceea ce privește lucrările la căminul pentru vârstnici de pe Calea Baciului, acestea sunt în grafic.

”Programul ANL trebuie să revină și să capete proporții de amploare.

Noi venim cu un program complementar la plata chiriei, de 300 de euro. Am mărit perioada de la 3 la 5 ani și am majorat plafonul de la care se poate obține sprijinul. 540 de familii beneficiază de acest program”, a spus Boc, care a precizat că se va continua programul de construire de locuințe sociale.

În ceea ce privește prelungirea PUG-ului, Emil Boc a precizat că este un act legal.

”Începem procedura unui nou PUG după adoptarea noului Cod Administrativ până la sfârșitul anului de către Parlament, care să fie realizat în 5 ani. PUG-ul nou va fi pentru 2030-2050”, a explicat primarul.

Proiectele de pe ordinea de zi

Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 734/2020 (organizarea comisiilor de specialitate ale Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca), astfel cum a fost modificată prin Hotărârile nr. 808/2020, nr. 847/2020, nr. 31/2021, nr. 175/2021 şi nr. 735/2022. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind prelungirea duratei Contractului de închiriere nr. 143948/9.03.2020, având ca obiect unitatea de locuit situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Platanilor, Modul A3, ap. 2, încheiat cu Ceteraș Ileana. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind transmiterea dreptului de concesiune asupra terenului aferent spațiului comercial nr. 29, situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Primăverii nr. 1, înscris în C.F. 257633 Cluj-Napoca, cu nr. cad. 257633 (nr. C.F. vechi 119604, nr. topo. 23541/2). Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației cadastrale de înregistrare în planul cadastral, actualizare informații tehnice pentru imobilul situat în strada Iuliu Maniu nr. 25, Cămin-Internat aferent Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din municipiul Cluj-Napoca Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind declararea ca bun de interes public local al imobilului situat în municpiul Cluj-Napoca, înscris în C.F. nr. 354750 Cluj-Napoca și trecerea acestuia în domeniul public al muncipiului Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de dezlipire a imobilului identificat prin nr. cadastral 355495, situat în municipiul Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind transmiterea dreptului de concesiune asupra terenului în suprafață de 33,77 mp., reprezentând cota de 33,77/441 parte din terenul în suprafață de 441 mp., situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Paris nr. 68, înscris în C.F. nr. 326210 Cluj-Napoca, cu nr. cad. 326210. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înscrierea imobilului aleea Valeriu Bologa, din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înscrierea imobilului strada Albiei, din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului a unui imobil cu destinație de drum (ce se desprinde din str. Parâng) și însușirea Documentației tehnice pentru înscrierea imobilului în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită a imobilului-teren situat în municipiul Cluj-Napoca, Calea Dorobanților, identificat în CF nr. 355185 Cluj-Napoca, către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind solicitarea de trecere a imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Decebal nr. 126, înscris în CF nr. 351425 Cluj-Napoca, din domeniul public al Județului Cluj, în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind completarea Anexei la Hotărârea nr. 62/2024, astfel cum a fost completată prin Hotărârile nr. 107/2024 și nr. 462/2024 (Lista de repartizare, în vederea atribuirii, prin închiriere, a locuințelor sociale, persoanelor aflate pe Lista de priorități pe anul 2024, aprobată prin Hotărârea nr. 16/2024). Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință semicolectivă cu două unități locative, S+P+E, str. Pablo Picasso nr. 9A; beneficiari: Duca Traian și Duca Viorica. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială, P+M, str. Trandafirilor nr. 3; beneficiari: Cupșa Vasile și Cupșa Sanda Daniela. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială, P, str. Colonia Borhanci nr. 94; beneficiari: Suciu Florin-Cornel și Suciu Maria. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială, P+E, str. Galaction Liviu Munteanu nr. 8; beneficiar: Bojan Ioan. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – Instituire subzonă de activități economice cu caracter terțiar în zonă cu caracter rezidențial, str. Sarmisegetuza nr. 11-13 și nr. 12, de modificare a P.U.Z. aprobat prin Hotărârea nr. 406/2020; beneficiară: Neag Nicoleta. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. de restructurare urbană (platformă industrială TDR), dezvoltare ansamblu mixt str. Oașului-str. Gării (str. Oașului nr. 27); beneficiară: S.C. HEXAGON DISTRICT S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind inițierea demersurilor de prelungire a valabilității documentației „Actualizare Plan Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca” aprobate prin Hotărârea nr. 493/2014, cu modificările și completările ulterioare. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobaerea alocării sumei de 50.000 de lei de la bugetul local pe anul 2024, pentru organizarea evenimentului „Concert de Fanfară în Parcul Central”, cu sprijinul Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea participării municipiului Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar, în proiectul „DataSpace, DataShare 2.0”, acronim DS2, finanțat prin Programul Horizon Europe, precum și a acordului de consorțiu pentru implementarea proiectului. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind încetarea aplicării, începând cu data de 1.01.2025, a Hotărârii nr. 944/2022 (majorarea cu 200% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2023, pentru apartamentele nr. 1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 și 23, din clădirea situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Horea nr. 18-20, înscrise în C.F. nr. 264386-C1, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită). Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Anexelor 1 și 2 din Hotărârea nr. 750/2023 (repartizarea și numirea reprezentanților consiliului local în consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular de pe raza municipiului Cluj-Napoca). Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea metodologiei de acordare a tichetelor sociale în cadrul Programului social „Alimente”. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 596/2021 (aprobarea Programului multianual „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii de stomatologie”), astfel cum a fost modificată prin Hotărârea nr. 765/2023. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind modificarea Anexei la Hotărârea nr. 413/2020 (aprobarea Regulamentului de acordare a ajutorului pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor cu domiciliul sau reședința pe raza municipiului Cluj-Napoca). Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Extinderea rețelei de stații publice de încărcare electrică din municipiul Cluj-Napoca” . Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind acordarea „diplomei de aur” și a câte unui premiu în valoare netă de 1.000 de lei, cuplurilor clujene care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind unele măsuri referitoare la organizarea și funcționarea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, Serviciului public de interes local pentru administrarea parcărilor din municipiul Cluj-Napoca și Serviciului public pentru administrare obiective culturale. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind modificarea Anexelor 1 și 2 la Hotărârea nr. 426/2023 privind stabilirea unor măsuri cu privire la salariile de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din Primăria municipiului Cluj-Napoca și din serviciile publice din subordinea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea nr. 767/2023, Hotărârea nr. 794/2023. Proiect din inițiativa primarului.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Statului de funcții, Organigramei și Regulamentului de organizare și funcționare ale Direcției de Asistență Socială și Medicală, precum și aprobaerea Statului de funcții, Organigramei și Regulamentului de organizare și funcționare ale Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca din structura Direcției de Asistență Socială și Medicală.Proiect din inițiativa primarului.
Informare către Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, privind Plângerea prealabilă formulată de Instituția Prefectului Județul Cluj cu privire la Hotărârea nr. 735/17.10.2023 privind aprobarea unui schimb de imobile și însușirea rapoartelor de evaluare a proprietății imobiliare.
Informare privind Plângerea prealabilă formulată de Avertis SRL înregistrat sub nr. 451267 din 7.05.2024.
Informare privind Plângerea prealabilă formulată de Schebor Ioan Cristian înregistrată sub nr. 476118 din 20.05.2024.
Informare privind Plângerea prealabilă formulată de Chichișan Ciprian și Chichișan Daniela înregistrată sub nr. 477579 din 20.05.2024.
Informare privind Plângerea prealabilă formulată de Condor Lucia, Băgărean Dorel, Ivan Rodica, Miron Vasile-Dorin și Miron Elena-Olimpia înregistrată sub nr. 495076 din 29.05.2024 conex cu nr. 447563 din 30.04.2024.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Incendiu de vegetație în zona lacurilor de la Mărtinești. Flăcările s-au întins pe circa 25 de hectare

Publicat

Un incendiu de vegetație a izbucnit sâmbătă seara, 22 martie, în localitatea Mărtinești, județul Cluj. La fața locului au intervenit două autospeciale de stingere aparținând Detașamentului de Pompieri Turda.

La fața locului au intervenit două echipaje ale Detașamentului de Pompieri Turda cu autospeciale de stingere.

Flăcările s-au extins rapid, cuprinzând aproximativ 25 de hectare de teren, potrivit informațiilor transmise de ISU Cluj. Din fericire, intervenția promptă a echipajelor a împiedicat extinderea incendiului către zone locuite, neexistând pericol pentru case.

Pompierii au reușit să lichideze incendiul, evitând astfel pagube suplimentare.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată în șanț la Izvoru Crișului, pe DN1 Cluj-Oradea. Doi adulți și o minoră, evaluați de paramedici

Publicat

O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile, la Izvoru Crișului, județul Cluj. Doi adulți și o minoră de 10 ani sunt consultați de paramedicii SMURD.

Pompierii din Huedin intervin sâmbătă seară la un accident petrecut pe raza localității Izvoru Crișului. O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, pe raza localității Izvoru Crișului. În accident a fost implicat un autoturism, găsit de către forțele noastre răsturnat în afara părții carosabile. Nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat și o femeie de aproximativ 50 de ani, alături de o minoră de 10 ani, sunt evaluați de către paramedicii SMURD. Toate persoanele sunt conștiente și cooperante”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca, victorioasă în fața Corona Brașov, scor 96-84, pe BT Arena

Publicat

U-Banca Transilvania și-a continuat parcursul solid în Liga Națională, reușind o nouă victorie pe teren propriu. Clujenii au învins sâmbătă, 22 martie, formația CSM Corona Brașov cu scorul de 96-84, într-o partidă disputată la BT Arena, de la ora 18.

Echipa antrenată de Mihai Silvășan a început meciul mai greu, fiind condusă după primul sfert cu 16-25. Totuși, alb-negrii au revenit puternic în al doilea sfert, intrând la pauză cu un avantaj de 48-37.

Diferența a crescut și mai mult în sfertul al treilea, când U-BT a dominat clar jocul și a ajuns la 74-57. Deși Corona Brașov a încercat să recupereze în ultimul sfert, clujenii au gestionat bine finalul de meci și au obținut un succes meritat, scor 96-84.

U-BT Cluj-Napoca, locul doi în clasament

Această victorie consolidează poziția în Liga Națională de Baschet Masculin 2024-2025 a „studenților”, care ocupă în prezent locul 2, cu 19 victorii, 5 înfrângeri și 43 de puncte. Clujenii se află la un singur punct în spatele liderului CSM Oradea, care are 44 de puncte.

În meciul tur, U-BT a câștigat clar cu 107-67, iar și în această confruntare a demonstrat superioritatea în fața adversarilor de sub Tâmpa, care a acumulat 16 rezultate positive și 8 eșecuri.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Viceprimarul Dan Tarcea răspunde atacurilor la proiectele majore ale Clujului, la „Ediția de seară”: „Sunt fake news-uri”

Publicat

Dan Tarcea

Viceprimarul Dan Tarcea, invitatul emisiunii „Ediția de seară”, realizată de Clujlive TV în parteneriat cu Cluj24, a răspuns acuzațiilor lansate de antreprenorii Cristian Ebrașu și Dorin Bob la adresa proiectelor de metrou și centură metropolitană. 

Recent, la conferința Construction & Infrastructure Summit, eveniment Intelglobalis Consulting prin platform X Party & Networking (XPN), constructorul Cristian Erbașu a susținut că firmele turcești au făcut lobby pentru câștigarea unor contracte în România, dând exemplu metroul de la Cluj. Antreprenorul român este de părere că țara noastră se bazează prea mult pe firme turcești pentru proiecte strategice.

Constructorii români, atac la adresa metroului și centurii metropolitane

La rândul său, Dorin Bob a argumentat că metroul necesită un număr foarte mare de pasageri zilnic pentru a fi rentabil, care, în opinia sa, este imposibil de atins. El a dat exemplu mai multe proiecte de metrou care au fost abandonate în alte orașe, ridicând întrebări legate de viabilitatea sa pe termen lung.

Totodată, Cristian Erbașu a arătat că abordarea „proiectare și execuție” a generat probleme în proiectul de centură și că ar fi fost mai logic să se finalizeze întâi proiectul, pentru a estima mai clar costurile și riscurile, și abia apoi să se scoată la licitație execuția.

Viceprimarul Dan Tarcea arată că licitațiile sunt deschise și transparente

În răspuns, viceprimarul Dan Tarcea a subliniat că firmele turcești câștigă licitațiile pentru că sunt mai competitive la preț și eficiente, și nu datorită presupuselor influențe politice.

„Nu am fost nici într-o excursie la Istanbul, nu am fost în nicio vizită și nici nu m-am întâlnit cu nimeni legat de metro, de centură, chit că au încercat unii-alții să se prezinte. Nu, este licitație, aveți toate datele pe site, participați la licitație și mergeți mai departe.

În primul rând, așa cum am spus, cred că discutăm de prețul cel mai mic și de eficiență. Adică sunt companii eficiente. În al doilea rând, din câte știu, statul turc asigură niște dobânzi preferențiale pentru aceste companii, pentru a se putea finanța. Categoric că, o parte din companiile românești sau din Europa au și această problemă de finanțare.

Hai să ne gândim care este salariul mediu în Turcia și care este salariul mediu unei companiei care este în Franța sau în Germania. Să nu uităm că acea vestită companie din Statele Unite ale Americii Bechtel a lucrat cu turci. Să ne aducem aminte că o mare parte din infrastructura din Germania a fost făcută de companii turcești și a fost făcută cu forță de muncă din Turcia”, a arătat Dan Tarcea.

„Cine l-a împiedicat pe domnul Erbașu să vină la licitație la metrou?”

Viceprimarul a menționat că și firme românești, inclusiv firma antreprenorului Cristian Erbașu, au câștigat proiecte de anvergură la Cluj.

„Firme românești au câștigat licitații, cum și domnul Erbașu a câștigat licitații. Păi domnul Erbașu, când a câștigat licitații, să înțeleg că a făcut lobby? Adică aici cred că a trebui domnul Erbașu să răspundă la aceste întrebări, dacă a spus chestiunea asta. Domnul Umbrărescu a câștigat, sunt alte firme românești care au câștigat, domnul Erbașu a câștigat licitații în România. Chiar și la Cluj a câștigat domnul Erbașu licitații foarte mari de peste 60 – 65 de milioane de euro. (..) Cine l-a împiedicat pe domnul Erbașu să vină la licitație la metrou, de exemplu? Sau cine l-a împiedicat pe domnul Erbașu să vină la licitație la centură?”, a explicat Tarcea.

Metroul, justificat prin studii profesioniste

Viceprimarul a mai arătat că proiectul metroului a fost realizat de compania Systra, cu expertiză internațională, cu proiecte în orașe similare, unde metroul a avut succes.

„Noi nu ne-am trezit dimineața și am spus că vrem să facem metro la Cluj. Noi am identificat că avem o problemă aici la Cluj și am cerut unei companii de prestigiu, Systra să facă un studiu de prefezabilitate și de fezabilitate printr-o procedură de licitație publică. Îi rog pe cei care sunt interesați să intre pe net, să caute compania Systra să vadă cine este compania la nivel mondial. Pentru că așa o să vadă că noi nu am lucrat cu ageamii, am lucrat cu companii care știu și care au expertiză să facă asemenea studii. Această companie Systra a făcut metro-ul în Mexico City, în Baku, în Cairo, în Paris, în New York, în Toulouse, în Copenhaga, în Hyderabad”, a declarat Dan Tarcea.

Metroul este conceput pentru a transporta 157.000 de călători pe zi și nu 200.000, cum a arătat Dorin Bob, a mai spus viceprimarul: „În primul rând a folosit niște date eronat, a spus că trebuie să fie 200.000 de călători. Este greșit, este vorba de 157.000 de călători pe zi. Noi gândim astăzi un proiect pentru următorii ani, pentru 2030, 2035, 2050”.

Proiectare + execuție, o variantă mai rapidă de execuție

De asemenea, viceprimarul Dan Tarcea argumentează că scoaterea la licitație la pachet a proiectării și execuției este o metodă folosită pentru a accelera proiectul și a evita întârzieri cauzate de discrepanțe între proiectare și execuție.

„Am avut câteva proiecte în care am făcut prima dată proiectarea, după care am scos la licitație execuția. Am avut întârzieri extrem de mari pentru că executantul a spus domnule, proiectarea nu este bună, lista de cantități nu este în regulă, nu se poate face treaba respectivă, adică el să nu-și asume niciun risc. Au fost situații în care am avut dreptate și dacă ne uităm la Podul Porțelanului (…).

Noi aici suntem presați de timp, pentru că noi trebuie să facem această centură metropolitană în timpul vieții noastre, și atunci, așa cum procedează și Guvernul României și foarte multe alte instituții, ca să comprimi aceste riscuri, să nu fie două tipuri de contestații, se comprimă cele două elemente. (…) Nu este vina primăriei municipiului Cluj-Napoca sau a unui minister că companiile românești nu au fost în stare să-și creeze și această infrastructură de proiectare sau să se asocieze cu companii care pot să facă și această parte de proiectare”, a spus viceprimarul.

Transportul în comun nu mai face față dezvoltării

El a evidențiat că numărul de călătorii efectuate în transportul public din Cluj-Napoca și zona metropolitană este de 235.000.000 pe an, ceea ce sugerează o nevoie reală pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport.

„Am solicitat niște date de la Compania de Transport Public, care mi-a spus că numărul de călătorii în Cluj și în zona metropolitană a ajuns la 235.000.000 de călătorii pe an. Asta înseamnă undeva la 630.000 de călătorii pe zi. Discutăm de niște date care sunt puse pe masă, sunt niște date actuale, nu discutăm din auzite sau din presupuneri”, a mai explicat Tarcea.

„Sunt fake news-uri, date scoase din context”

Viceprimarul a afirmat că opoziția față de proiect nu este bazată pe date reale, ci pe dezinformări și fake news-uri. El a adus în discuție cazul domnului Bob Dorin, menționând că nu a oferit argumente solide care să pună la îndoială viabilitatea proiectului.

„Eu respect punctul de vedere a domnului Bob Dorin. Nu sunt de acord cu el pentru că nu mi-a dus niște argumente solide ca să pot să spun da, are dreptate și ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a merge mai departe cu acest proiect. Din contră, am văzut că toți contestatarii acestui proiect nu se bazează pe date reale. Sunt fake news-uri, sunt date care sunt scoase din context și de aceea eu îi rog pe cei care se uită la noi să se informeze din surse oficiale”, i-a îndemnat Tarcea pe clujeni.

„Toate dealurile din jurul Clujului alunecă”

Totodată, viceprimarul a amintit despre dificultățile geologice din zona Clujului, inclusiv problemele cu alunecările de teren și necesitatea unor măsuri de consolidare, cum ar fi piloții forați de mari dimensiuni.

„Orice companie care lucrează în construcții, fie că face o investiție de 200 de mii de euro sau de 20 de milioane de euro, vede că tot ceea ce se întâmplă în dealurile din jurul Clujului, pune probleme. Toate dealurile din jurul Clujului alunecă. Nu există niciun studiu geo care să poată să vadă cu exactitate ceea ce se întâmplă. Astea sunt elemente care pot să apară pe parcurs. Ce este important, ca orice companie să aibă această capacitate să treacă peste aceste probleme.

În momentul în care s-a făcut săpătura, acolo este vorba de o săpătură care merge între 15 și 20 de metri pentru a putea să fie lansat TBM-ul, s-a văzut că au apărut pe deal niște fisuri. În momentul în care a fost acea fisură a spus stop joc, haideți să vedem ce e de făcut. Au venit specialiștii și au spus că trebuie să facem consolidare. Au găsit o soluție că trebuie să fie puși acolo 94 de pilot sforați. Piloții forați trebuie să fie la o adâncime de 25 de metri și de asemenea cu un diametru de 1,15 m. Nu știu în Cluj să se mai fi folosit asemenea piloți forați. Până acum două zile, erau 30 de piloți forați turnați în zona respectivă. O treime sunt turnați, ritmul de forare este unul destul de bun”, a mai arătat viceprimarul.

Sute de evaluări și foraje pe traseul metroului

El a menționat că proiectul metroului a fost supus unor expertize detaliate, incluzând 650 de evaluări ale clădirilor afectate și peste 160 de foraje pentru a înțelege condițiile subterane.

„Ce pot să-i asigur pe oameni este că blocurile lor nu sunt în pericol. Au fost făcute peste 650 de expertize, nu există clădire care să fie pe traseul metroului care să nu fi fost expertizată. A fost un expert de la București cu echipa lui, care a intrat în toate subsolurile clădirilor pe traseul metroului ca să se uite, să vadă fundații și pe exterior și pe interior, pentru că nu există planurile de la 1850 și atunci a trebuit să vadă la fața locului ce anume este, pentru a putea să fie luate acele măsuri necesare pe când să ajunge acolo, ca să nu pună în pericol clădirile respective.

De asemenea, au fost făcute pe traseu peste 160 de foraje. Au fost făcute forajele până la 60 de metri pentru a putea să vadă ce se întâmplă acolo. Sigur că am identificat zone în care există sare, am identificat zone în care există argilă, am identificat zone în care există granit, am identificat diverse situații. Dar este foarte important și foarte bine că le-am identificat că sunt acolo ca specialiștii să știe ce măsuri trebuie să ia în avans”, a explicat Tarcea.

Lucrările la metrou, în grafic pentru finalizare în anul 2031

În ce privește situația lucrărilor la metrou, viceprimarul spune că acestea sunt în grafic. Dan Tarcea a insistat pe faptul că termenul final rămâne anul 2031 și că eventualele întârzieri pot fi recuperate în fazele ulterioare: „Se lucrează și avem contact, sunt ședințe săptămânale. Suntem în grafic. Noi ne-am fixat termenul anul 2031. În acest moment nu am elemente să spun că 2031 nu va fi gata. Discutăm de niște întârzieri de câteva luni în a intra cârtițele în pământ, dar aceste întârzieri pot fi recuperate în această perioadă lungă de timp, la fel cum foarte bine e posibil să fie și o întârziere. Există situații de genul acesta dar eu sunt optimist și muncim în fiecare zi la chestiunea asta”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate