EVENIMENT
Consiliul Local reacționează după incidentele de la derby. Boc: Sunt comportamente izolate, atât dinspre „U”, cât și dinspre CFR

Tensiunile de după meciul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, care au degenerat într-un incident violent în care mai mulți tineri au fost agresați, au stârnit reacții din partea autorităților locale și a reprezentanților comunității.
Deși autoritățile au concluzionat că incidentul nu a avut o motivație etnică, Azzola Katalin, consilier local UDMR, a condamnat public actele de violență și a subliniat importanța respectării drepturilor fundamentale, în ședința consiliului local de luni, 7 aprilie.
„(…) Înțelegem și respectăm concluziile preliminare ale autorităților potrivit cărora acest incident nu ar fi avut caracter etnic. Cu toate acestea, considerăm important să reafirmăm că folosirea limbii materne, fie ea română, maghiară sau orice altă limbă, este un drept fundamental, garantat prin legislația națională și europeană. Orice formă de intimidare sau violență, indiferent de motivație, este de neacceptat într-o societate democratică. Face apel la vigilență, la respect reciproc și la dialog constant între comunități. Numai împreună putem construi o societate bazată pe încredere, solidaritate și respect pentru diversitate”, a declarat Azzola Katalin.
Emil Boc: „Violența nu poate fi acceptată și promovată”
Primarul Emil Boc a reiterat angajamentul său față de combaterea oricărei forme de violență și a salutat reacția promptă a autorităților.
„Aș vrea să reiterez că am respins întotdeauna și resping orice formă de violență, indiferent unde se manifestă, în orice domeniu, inclusiv în cel fotbalistic. Sub nicio formă, în nicio situație, în niciun cadru, violența nu poate fi acceptată și promovată, susținută sau încurajată. Acest mesaj public l-am dat de 20 de ani, de când sunt aici, și îl voi da în continuare, și Clujul este ceea ce este pentru că am reușit împreună, clujenii – români, maghiari și ceilalți care sunt aici, să clădim o comunitate bazată pe valorile europene ale toleranței, ale respectului reciproc, ale înțelegerii și ale promovării acelor lucruri care ne unesc și nu ne dezbină”, a declarat edilul.
Primarul apreciază reacția autorităților și a clubului „U” Cluj
Emil Boc a afirmat că apreciază fermitatea intervenției și că felicită clubul Universitatea Cluj pentru că s-a delimitat clar de violență și a reafirmat valorile fairplay-ului.
„Imediat după ce s-a întâmplat acest nefericit act de agresiune, am cerut autorităților statului implicate să se pronunțe cu profesionalism și cu rapiditate pentru a putea să ofere un răspuns administrativ, juridic cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Vreau să apreciez promptitudinea organelor abilitate ale statului, prin reacția rapidă și în care au venit deja cu răspunsuri clare, precise și fără echivoc și cu măsuri juridice adecvate. E un lucru care arată determinarea activității noastre, indiferent ce gândim. Am apreciat profesionalismul autorităților statului care au dat un răspuns prompt, fără echivoc, dur și pe măsura a ceea ce există ca risc să se întâmple în comunitatea noastră.
De asemenea, felicit clubul Universitatea Cluj pentru comunicatul de presă emis, unde din nou, fără echivoc, susține că nu are nimic de-a face, nu susține sub nicio formă și nu încurajează și nu are nicio legătură cu orice element de violență. Dimpotrivă, fairplay-ul rămâne o valoare a acestui club, fanion al fotbalului românesc”, a mai spus primarul.
Incidentul nu a avut motiv etnic
Emil Boc spune că înțelege îngrijorarea comunității maghiare, dar subliniază că autoritățile au confirmat că incidentul nu a avut caracter etnic.
„Înțeleg îngrijorarea legitimă a unei părți a comunității maghiare. De aceea, cred că trebuie să purtăm această discuție deschis, transparent, pentru că cu toții vrem un climat de pace, de liniște, de echilibru european în acest oraș. De aceea, m-am implicat din primul moment să solicit autorităților statului o abordare profesionistă și mă bucur că până la această oră, din toate concluziile organelor abilitate ale statului, nici până acum nu există vreun element care să conducă la ideea că în afară de dimensiunea strict legată de un act de violență ar mai fi vorba de altceva. Autoritățile statului, până la acest moment, ne-au confirmat că nu este vorba sub nicio formă de un act care să vizeze un grup etnic sau cu fundament într-o violență de natură etnică”, a mai subliniat Boc.
Boc cere autorităților să fie mai vigilente
Primarul spune că până acum meciurile U Cluj – CFR s-au desfășurat fără incidente și a cerut autorităților să fie și mai vigilente în organizarea meciurilor, pentru a preveni orice act de violență.
„Apreciez faptul că, din 2022 de când Universitatea Cluj a promovat în Liga Națională, au fost opt meciuri între U și CFR și nu am avut niciun fel de act de violență. La acest al nouălea, a fost acest incident regretabil. Sper, în continuare, că această normalitate pe care am avut-o de opt meciuri va fi în continuare regula de bază a evoluției competițiilor sportive în acest oraș. (…) Am cerut autorităților abilitate ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice cu ocazia meciurilor de fotbal să își accelereze elementele care vizează supravegherea și prevenția. Dacă nu s-a întâmplat în opt meciuri nimic, asta nu înseamnă că nu se vor putea întâmpla, dacă cineva lasă garda jos”, a mai arătat primarul.
Propunere: Campanii anti-violență în cadrul cluburilor sportive
În acest context, Adriana Cristian, consilier local USR, a propus ca finanțările nerambursabile pentru cluburile sportive să fie condiționate de campanii active împotriva violenței, propunere susținută de social-democrata Aurelia Cristea, care a atras atenția și asupra agresivității verbale din tribune:
„Am constatat, din participarea sporadică la meciurile de pe Cluj Arena, că există, în afara violenței fizice, și o violență verbală. Mi-aș dori, domnule primar, ca mesajul nostru și al dumneavoastră în special să fie acela ca legea să fie respectată și aplicată. Mi-aș dori să vedem arenele noastre sportive pline de familii cu copii. Familiile nu pot să își ducă copiii într-un mediu cu o agresivitate verbală greu de descris, o știm împreună. Cred că propunerea colegei Adriana Cristian cred că ar fi utilă pentru a încerca să facem aceste campanii de susținere a echipei sportive a cărei fan ești fără violență fizică și verbală. Este extrem de important să instaurăm acest climat de fairplay, prin pași concreți în acest sens”, a afirmat consilierul PSD.
Boc: „Să nu ne prefacem că unii sunt sfinți și alții demoni”
Boc susține că ambele cluburi și antrenorii lor promovează fairplay și nu încurajează violența. Edilul arată că nu trebuie demonizată nicio tabără, fiind vorba de comportamente izolate care trebuie sancționate indiferent de echipă.
„Ambele cluburi, atât Universitatea, cât și CFR-ul, dau constant asemenea mesaje publice. Uitați-vă la comportamentul antrenorilor, Dan Petrescu și Neluțu Sabău, vedeți cât fairplay, cât echilibru și maturitate dau acești oameni în ceea ce înseamnă fotbalul local. Nu cred că trebuie să punem o anatemă pe cluburi, pentru că nu veți găsi niciun element, vreodată, la niciunul dintre ele, care să denote ideea că ar promova altceva decât valorile sportive. (…)
Ce trebuie să avem grijă este ca aceste comportamente izolate, ați văzut că sunt și de la CFR spre U, și de la U spre CFR, să nu ne prefacem că unii sunt sfinți și alții demoni… nu există nici sfinți, nici demoni în orașul acesta, există oameni care greșesc din când în când și care trebuie să știe că vor fi sancționați indiferent ce culori poartă. Aceste lucruri trebuie să le știe toată lumea: poți să îți susții echipa favorită, dar dacă ai depășit granița și ai trecut la violență, legea va fi aplicată fără echivoc, și cred că aceste mesaje date de către toată lumea în continuare îi vor descuraja pe cei care ar mai dori să intervină într-o direcție sau alta”, a mai afirmat Emil Boc.
Un consilier AUR cere mai mult sprijin pentru CFR
Călin Cosma, consilier local AUR, a lansat un apel la echilibru în percepția publică și la o prezență mai activă a autorităților locale și în susținerea CFR-ului:
„Sunt perfect de acord cu colega de la UDMR, nu trebuie să ajungem la asemenea violențe. Au fost, de-a lungul timpului, probleme de etnie în scandările celor două echipe, dar eu vreau să vin cu o propunere. În momentul acesta, mentalitatea în Cluj este că Primăria susține un singur club, nu pe ambele, și eu cred că Primăria, chiar dacă nu poate financiar, ar trebui să fie puțin mai activă și în susținerea CFR-ului. Domnule primar, aici mă adresez direct dumneavoastră, pentru că sunteți cel mai vizibil și cel mai important om din urbea noastră, mi-aș dori sincer să mai participați și la evenimentele CFR-ului, nu doar când joacă cu U Cluj și să susținem și CFR Cluj în tribună. Cred că prezența dumneavoastră acolo ar putea aduce o liniște între cele două galerii”, .
Boc: „Am fost și la CFR pe stadion”
În replică, Emil Boc a subliniat că Primăria nu favorizează un club față de altul și că finanțarea diferită a celor două echipe este dictată de statutul juridic al acestora. Totodată, menționează că a susținut și CFR-ul prin prezența sa pe stadion.
„Dacă vă uitați la alocări, veți vedea că CFR-ul, pe alte ramuri decât cele care sunt imposibil de finanțat, primește finanțare, oameni buni. Deci marota asta că Primăria are o favorită este o greșeală uriașă și întreținută de cineva, poate, în mod voit. Cât timp este o societate comercială, noi nu avem posibilitatea de finanțare, știți bine acest lucru și cunoașteți legea. Doar o echipă primește bani pentru că la Universitatea Cluj, membrii fondatori ai asociației sunt universitățile și Primăria. (…) CFR are cu totul și cu totul alt statut juridic, nu noi am decis ca CFR să se organizeze sub formă de societate comercială. Nu am avut niciodată în proprietate brandul CFR. Dacă am avea cadru legal, am finanța-o la fel de bine ca pe Universitatea Cluj, în consecință, acolo unde legea ne permite, oferim alocări.
Cred că m-ați văzut, am fost și la CFR pe stadion, aveți imagini cu mine cu fularul vișiniu, nu cred că este o noutate. În rest, îmi fac programul nu după dispoziția dumneavoastră, ci după programul meu mi-l fac, nu am nevoie de aprobare de la dumneavoastră ca să decid ce fac deseară”, a mai spus edilul.
Tânăr de 19 ani, lovit cu o sticlă de un suporter „U” Cluj
Amintim că un bărbat a fost reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj. El este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj. Bărbatul reținut de polițiști era cu un grup de alte 7 persoane când i-au agresat pe cei doi fani ai CFR Cluj în Parcul Central din Cluj-Napoca. Ulterior, pe Spaiul Independenței, acesta a aruncat cu o sticlă care l-a rănit în față pe unul dintre fanii CFR Cluj. Polițiștii continuă cercetările și față de celelalte persoane identificate, 7 la număr, cu vârste între 25 și 35 de ani, respectiv un băiat de 16 ani.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
CFR Cluj pierde derby-ul cu FCSB pe Arena Națională, scor 3-2. Dubla lui Munteanu, insuficientă pentru ardeleni

CFR Cluj a cedat în derby-ul etapei a 5-a din play-off, chiar în ziua de Paști, într-un meci spectaculos disputat pe Arena Națională. FCSB s-a impus cu 3-2 în fața ardelenilor, după o partidă plină de tensiune și răsturnări de situație.
Primul gol al meciului a fost marcat de Juri Cisotti pentru FCSB, în minutul 41, după o pasă foarte bună de la Șut.
În minutul 56, FCSB a reușit al doilea gol al partidei. Vlad Chiricheș a înscris după o fază fixă executată perfect de echipa roș-albastră, mărind avantajul campioanei.
În minutul 63, FCSB a marcat din nou, ducând scorul la 3-0. Juri Cisotti a reușit dubla, profitând de o greșeală gravă a lui Abeid, care a pasat direct la adversar în propriul careu.
Louis Munteanu, două goluri pentru CFR Cluj
În minutul 66, CFR Cluj a marcat primul său gol. Louis Munteanu a ratat inițial un penalty, însă a reluat în plasă din acțiune, după ce mingea a fost respinsă de Târnovanu, scorul devenind 3-1 pentru FCSB.
În minutul 65, FCSB rămâne în zece oameni. Mihai Popescu joacă mingea cu mâna în careu, iar arbitrul dictează penalty pentru CFR Cluj. Deși fundașul protestează, decizia rămâne neschimbată, iar Popescu este eliminat.
Louis Munteanu a marcat și cel de-al doilea gol pentru CFR Cluj în ultimele secunde ale confruntării, însă golul său din minutul 97 nu mai schimbă soarta meciului.
În urma meciului, FCSB a făcut un pas important spre titlu, rămânând pe prima poziție în clasament, cu 39 de puncte. CFR Cluj se clasează pe locul al doilea, cu 34 de puncte.
FCSB – CFR Cluj, echipele de start
FCSB: Târnovanu – Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Șut, Chiricheș – Miculescu, Fl. Tănase, Cisotti – Gheorghiță
Rezerve: Zima, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Lixandru, Edjouma, Toma, Băluță, Pantea, Musi, Gele, Alhassan
Absenți: Dawa, Pantea, Olaru (accidentați), Bîrligea (fără drept de joc)
Antrenor: Elias Charalambous
CFR Cluj: Hindrich – Simao, Bolgado, M. Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Korenica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Popa, Gal, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Emerllahu, Tachtsidis. A. Păun, Gligor, Deac, Postolachi, Juric
Absenți: –
Antrenor: Dan Petrescu
Stadion: Arena Națională
Arbitru: Isvan Kovacs // Asistenți: Ferencz Tunyogi, Alexandru Corb
Arbitru VAR: Andrei Chivulete // Asistent VAR: – Viorel Flueran

În satul Bobâlna din județul Cluj, ziua de Paști nu însemna doar sărbătoare religioasă și mese îmbelșugate, ci și obiceiuri străbune. Un astfel de obicei, astăzi aproape uitat, este „Brișcălitul feciorilor”, păstrat până nu demult.
După-amiaza din prima zi de Paști aduna sătenii în curtea bisericii, unde atmosfera festivă era completată de o „judecată a tinerilor”. Un localnic ales special pentru acest rol pregătea un „mai” de lemn, unealtă folosită în mod obișnuit de femei pentru spălatul rufelor la râu.
În satele din județul Cluj, ziua de Paști era marcată și de momente comunitare pline de umor și coeziune socială. Un asemenea obicei, astăzi aproape uitat, este cel numit „brișcălitul feciorilor”, păstrat până nu demult în satul Bobâlna.
„După-amiaza zilei de Paști aducea localnicii în curtea bisericii, unde atmosfera se transforma într-una de judecată simbolică și veselie colectivă. Un sătean ales dinainte pregătea un „mai” de lemn – unealtă folosită de obicei de femei pentru spălatul rufelor la râu. Alți trei sau patru bărbați prindeau feciorul „vinovat” – adesea un tânăr care greșise în timpul postului sau făcuse vreo poznă cunoscută de comunitate”, arată Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.
Tin erii găsiți „vinovați”, mustrați de comunitate
Cel cu „maiul” îl lovea ușor la tălpi, acompaniind gestul cu versuri satirice rostite în graiul local:
„Tânărul era ridicat pe orizontală, iar cel cu maiul îl lovea ușor la tălpi, însoțind gestul de versuri comice și mustrătoare, rostite în graiul local:
«Una mie, una ție,
Una șî lu’ Vasalie,
C-o-nburdat caru’ cu fân
Cu tătu’ că nu-i bătrân,
Uitându-să, cu ochii cât cepele,
După tăte fetele».”
Sărbătoarea se continua în curtea bisericii
Fiecare „brișcălire” era adaptată situației, iar comunitatea râdea, comentând, dar mai ales înțelegând mesajul: o formă de corecție ludică și socială, prin care valorile morale și normele satului erau întărite cu blândețe și umor.
„Important este că nimeni nu se supăra. Dimpotrivă, întreaga comunitate privea aceste gesturi drept formă de corecție ludică, de reamintire a normelor prin râs și bunăvoință.
În jurul bisericii, femeile așezau ouă roșii, prăjituri, vin și alte bunătăți, contribuind la atmosfera de sărbătoare. „Toatoă lumea aștepta cu nerăbdare brișcălitul”, povestește Felicia Maria Coroi din Bobâlna, mărturie consemnată în volumul Monografia etnografică a județului Cluj I – Zona Dealurile Gilăului, Clujului și Dejului, semnat de Zamfir Dejeu.
ECONOMIE
OPINIE. Dragoș Damian: În următoarele două săptămâni, de sărbători și vacanțe, cumpărați ceva fabricat în România

În cei 15 ani de când am lansat campania „Cumpără Fabricat în România”, pe cont propriu, pe banii mei, pe riscurile mele, fără nici un fel de ajutor de la autorități, s-a pornit o furtună de observații, critici și înjurături.
La început, cel mai dureros de altfel, predominau observațiile, criticile și înjurăturile că ceea ce se fabrică în România este de slabă calitate.
15 ani de „Cumpără Fabricat în România”
Apoi, după ce am inervat pe cineva, au intervenit observațiile, criticile și înjurăturile că fabricile, uzinele și combinatele din România trebuiau oricum închise pentru că nu erau competitive. Fabricile, uzinele și combinatele din Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia nu au fost închise, deși erau contemporane cu ale noastre.
Apoi, între timp, au intervenit observațiile, criticile și înjurăturile care, nu contest, sunt într-o măsură adevărate, anume că nu se mai fabrică mai nimic în România. Internaționalizarea a făcut ca fabricile, uzinele și combinatele care aduc valoare adăugată să se mute în Asia iar lanțurile de aprovizionare cu materii prime și materiale pentru fabricile, uzinele și combinatele care aduc valoare adăugată rămase pe bătrânul continent să devină lungi, costisitoare și primejdioase.
Deși s-a amplificat naționalismul, tot nu s-a cumpărat mai mult fabricat în România
Și, în cele din urmă, în ultimii 5 ani cu pandemie, inflație, război și, mai nou, tarife vamale, chiar că observațiile, criticile și înjurăturile că nu se mai fabrică nimic în România sunt adevărate. Și, paradoxal, deși în aceștia ultimi 5 ani s-au amplificat suveranismul, naționalismul și patriotismul, tot nu s-a cumpărat mai mult fabricat în România.
O țară industrializată este o țară puternică și respectată.
O țară nu poate fi puternică și respectată dacă a rămas fără fabrici, uzine și combinate, oricâte IMM-uri și MÎ ar avea.
O țară nu poate fi puternică și respectată dacă ea creste din inflație și consum de importuri, imobiliare și divertisment.
O țară nu poate fi puternică și respectată atunci când se afla în top 10 țări cu cel mai mare deficit de balanță comercială.
O țară nu poate fi puternică și respectată dacă nu investește în educație, în cercetare, în inovație, în tehnologie, în resursă umana calificată și specializată.
Să cumpăram ceva fabricat în România
Noua ordine mondială economică care a început în aprilie 2025 va arăta dacă merita sau nu să fi o țară industrializată, cu fabrici, uzine și combinate.
Până una-alta, până ce mai-marii planetei se hotărăsc ce vor să facă, românii intră în două săptămâni de sărbători și vacanțe. Și, dacă avem încredere în România, s-o demonstram. În cele două săptămâni care vor urma, de sărbători și vacanțe, să cumpăram ceva fabricat în România.

„În Ungaria, guvernul nu poate exclude pe nimeni de la posibilitatea de a candida”, spune premierul Viktor Orbán, criticând politicile electorale de la București.
Într-un podcast difuzat recent, liderul de la Budapesta a respins categoric ideea ca guvernul ungar să poată elimina partide sau candidați din alegeri, așa cum – susține el – se întâmplă în România.
Partidul Tisza, „condus de la Bruxelles”
Premierul ungar Viktor Orbán a participat recent la un podcast alături de publicistul András Hont, unde a discutat despre contextul politic intern, despre opoziția condusă de Péter Magyar și despre poziția sa față de Uniunea Europeană, relatează hirado.hu.
Întrebat despre ascensiunea Partidului Tisza, aflat pe val în sondaje, Orbán a recunoscut că este un adversar redutabil, dar a susținut că este „finanțat și susținut din străinătate”. „Este un rival serios Partidul Tisza, dar e o chestie finanțată și susținută din străinătate. Deci este condus de la Bruxelles, unde sunt stăpânii. Ei fac ce li se spune acolo”, a comentat Orbán.
„Guvernul nu poate exclude pe nimeni de la posibilitatea de a candida”
Întrebat dacă, „la fel ca în România”, Partidul Tisza, de exemplu, ar putea fi exclus din alegeri din „anumite motive”, el a spus că acest lucru nu este de competența guvernului, ci a sistemului judiciar. El a adăugat că este convins că există condițiile economice pentru ca partidul său de guvernământ (FIDESZ) să câștige alegerile parlamentare.
„În Ungaria, guvernul nu poate exclude pe nimeni de la posibilitatea de a candida în alegeri și nu vreau să aud nimic despre asta”, a mai spus Orbán.
Orbán mizează pe economie
Premierul ungar a vorbit și despre alegerile parlamentare viitoare, exprimându-și încrederea că partidul său, FIDESZ, are suficiente condiții economice pentru a câștiga. Totodată, a punctat o temă-cheie în retorica sa recentă: opoziția față de aderarea Ucrainei la UE.
„Nu este nevoie de stimularea artificială a economiei. (…) Cel mai important lucru este dacă putem împiedica Ucraina să fie admisă în Uniunea Europeană. Dacă acest lucru va reuși,”atunci vom fi salvat perspectivele de dezvoltare ale maghiarilor pentru cel puțin un deceniu. Dacă ucrainenii sunt admiși, iar războiul continuă, vom avea pe cap probleme următorii 10-15 ani”, a mai spus premierul maghiar.