Connect with us

EDUCATIE

„Șah în Școală” revine la Iulius Mall. Înscrie-te la una dintre cele mai așteptate competiții dedicate sportului minții!

Publicat


Șah la școală

La Iulius Mall Cluj sărbătorim Ziua Internațională a Educației cu un eveniment special, dedicat tuturor celor pasionați de cel mai vechi dintre jocuri, șahul.

Participarea este gratuită și se pot înscrie toți elevii, cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, însă locurile sunt limitate.

Tot ce trebuie să faci este să te înscrii din timp la adresa: contact@lectiadesah.ro sau whatsapp la numărul de telefon: 0758654161.

 

„Șah în Școală” revine la Iulius Mall. Înscrie-te la una dintre cele mai așteptate competiții dedicate sportului minții!

Cea mai captivantă competiție de șah pentru copii se întoarce în Iulius Mall, sâmbătă, 5 octombrie 2024.

Șah la școală

„România 6000 – Ziua Mondială a Educației” este un eveniment marca Șah în Școală, unde elevii clujeni vor pune în practică cele mai bune strategii și vor încerca să anticipeze mișcările adversarilor.

Considerat unul dintre cele mai vechi sporturi, șahul stimulează gândirea critică și le dezvoltă copiilor capacitatea de crea strategii.

La start se pot înscrie 100 de participanți, sistemul de joc este elvețian: 6 runde, individual, timpul de joc este 5 minute și 3 secunde pentru fiecare mutare.

Participarea este gratuită

Premierea va avea loc la ora 13.00. Participarea la concurs este gratuită, iar înscrierile se fac contact@lectiadesah.ro sau whatsapp la numărul de telefon: 0758654161, până pe 3 octombrie.

Arbitrul turneului este Almășan Călin.

Regulamentul este disponibil AICI.

Pregătește-ți mișcările și fii parte din turneul „Șah în Școală”!

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

VIDEO. George Simion CONSTRUIEȘTE case pentru sinistrații de la Pechea

Publicat

simion

Un nou transport cu ajutoare și materiale de construcții a ajuns în această dimineață în localitatea Pechea din județul Galați, unde sute de oameni au rămas fără case în urma inundațiilor. AUR a instalat încă de duminică seară un punct de lucru pentru a-i ajuta pe sinistrați.

Pe parcursul întregii zile de luni, sute de voluntari au mers în casele localnicilor pentru a curăța dezastrul lăsat în urmă de inundații. La rândul său, George Simion a pus mâna pe lopată și i-a ajutat pe oameni să scoată nămolul din casă.
La finalul zilei de luni, voluntarii AUR au făcut o listă cu materialele de construcții de care oamenii au nevoie pentru a-și repara locuințele. Acolo unde nu se pot repara, George Simion a anunțat că le va reconstrui locuințele.

VIDEO. George Simion CONSTRUIEȘTE case pentru sinistrații de la Pechea

Voluntarii AUR au împărțit alimente de bază, saltele, și alte produse care să vină în sprijinul oamenilor amărâți afectați de inundații.

La punctul de lucru al AUR se află și Caravana Medicală, unde asistenții medicali voluntari îi consultă pe localnici și le asigură medicamentele de care au nevoie.

Încă de duminică, liderul AUR a oprit campania electorală. Toți parlamentarii, consilierii locali și județeni aleși, candidații AUR, dar și alți voluntari, se află de duminică seară în județul Galați.

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj întâlnește Cedevita Olimpija Ljubljana în primul meci din noul sezon al BKT EuroCup

Publicat

De

U-BT Cluj-Napoca

Baschetbaliștii de la U-BT Cluj încep miercuri, 25 septembrie, noul sezon din BKT EuroCup.

Alb-negrii joacă pe teren propriu împotriva multiplei campioane a Sloveniei, Cedevita Olimpija Ljubljana.

U-BT Cluj întâlnește Cedevita Olimpija Ljubljana în primul meci din noul sezon al BKT EuroCup

Cedevita Olimpija Ljubljana se deplasează la Cluj-Napoca după ce a pierdut primul meci al noului sezon în Liga Adriatică, arată reprezentanții U-Banca Transilvania.

Trupa din capitala Sloveniei a cedat disputa cu FMP Belgrad, scor 75-62. Cel mai bun marcator al Olimpijei a fost Devin Robinson, autor a 18 puncte.

Zvezdan Mitrović este antrenorul principal al echipei slovene.

U-BT și Cedevita Olimpija Ljubljana s-au întâlnit și în sezonul 2022-2023.

Clujenii s-au impus tur-retur la scorurile de 94-76, respectiv 88-80.

Silvășan: Nu suntem în cea mai bună formă posibilă

Mihai Silvășan, antrenor U-Banca Transilvania, a declarat marți că este mulțumit de modul ân care echipa s-a pregătit în presezon.

„Văd potențial în această echipă și multă dorință…Este mult de muncă, nu suntem în cea mai bună formă posibilă. Mai avem mult de muncit la relațiile dintre jucători și la ceea ce înseamnă baschetul pe care vrem să îl etalăm”, a spus Silvășan.

Acesta a mai spus că D.J. Seeley, va fi în lot miercuri.

„Karel Guzman și Tudor Șomăcescu nu sunt încă refăcuți. Vrem să jucăm un baschet mai rapid, iar prin felul cum am construit lotul putem practica un baschet în viteză”, a mai spus antrenorul U-BT Cluj.

Meciul se dispută de la ora 19.00 pe BT Arena.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Clubul Francofon de Afaceri Cluj a ANIVERSAT 10 ani de activitate

Publicat

centrul cultural francez

În 23 septembrie, Clubul Francofon de Afaceri Cluj a aniversat 10 ani de activitate. Evenimentul a fost marcat printr-o recepție dedicată membrilor și partenerilor la care au participat și Excelența Sa, Ambasadorul Franței în România, domnul Nicholas Warnery și Jean Cornet d’Elzius, Ambasadorul Regatului Belgiei la București.

Creat în 2014, Clubul Francofon de Afaceri (C.FAC) Cluj este unul dintre cluburile de afaceri implicate activ în dezvoltarea economică a Clujului. Anul acesta, clubul a ajuns să numere 65 de membri și să se remarce prin activități care își pun amprenta atât asupra dinamicii mediului de business clujean, cât și asupra comunității clujene în sine, prin acțiuni de responsabilitate socială în care au fost angrenate companiile membre, dar și instituții publice locale.

centrul cultural francez

FOTO. Clubul Francofon de Afaceri Cluj a ANIVERSAT 10 ani de activitate

„Activitățile pe care C.Fac le-a organizat pe parcursul anilor pentru membrii comunității francofone și nu numai au atras atenția și altor companii care și-au dorit să facă parte din asociația noastră. Astfel, anul acesta am ajuns la un număr de 65 de membri, companii și reprezentanți ai unor business-uri care se implică activ în toate inițiativele noastre. Comunitatea C.Fac este una extrem de bine sudată, formată din oameni care înțeleg beneficiile networking-ului și care își doresc o prezență activă în tot ceea ce înseamnă colaborări între diferiți actori ai mediului de afaceri, dar și universitar”, a punctat Maria Mitrea, director executiv al Clubului Francofon de Afaceri Cluj.

Încă de la înființare, clubul și-a propus să contribuie la dezvoltarea economică și la promovarea francofoniei în regiunea Clujului.

Pascal Fesneau, Consul onorific al Franței la Cluj și membru în Consiliul de Administrație al Clubului Francofon de Afaceri din Cluj, a fost cel care format nucleul inițial a ceea ce astăzi este C.Fac, punând bazele unor relații între oamenii de afaceri francofoni și comunitatea locală, încă din 2011.

Odată înființată ca entitate juridică, în 2014, asociația și-a setat o serie clară de obiective. Printre obiectivele sale concrete se numără: crearea și dezvoltarea unei rețele, crearea de strategii comune, cooperarea și încurajarea inovației economice, dezvoltarea sectorului francofon de ocupare a forței de muncă în Transilvania, deschiderea spre perspective economice în spațiul francofon, profesionalizarea studiilor și promovarea limbii franceze și a valorilor francofoniei în business.

centrul cultural francez

„Vom continua generarea de acțiuni benefice tuturor membrilor comunității francofone”

Actualmente, Consiliului Director al Asociației este format din: Charles Roussel, președinte, Bogdan Herea, președinte fondator, Mathieu Widsgowski, vicepreședinte, Alina Pop, vicepreședinte, Ioana Bud și Pascal Fesneau, membrii, și Maria Mitrea, director executiv.

Charles Roussel a fost ales președinte al Clubului Francofon de Afaceri Cluj în primăvara acestui an:

„ M-am alăturat clubului când am ajuns în Cluj, în 2021, iar în primăvara anului 2024 am fost ales președintele C.Fac. A fost o decizie care m-a onorat, pentru că sunt conștient de impactul real pe care îl are acest club de afaceri în comunitatea locală de business și nu numai. Tocmai de aceea, mă implic cât pot de mult în activitatea C.Fac pentru a mă asigura că vom continua generarea de acțiuni benefice tuturor membrilor comunității francofone.”

centrul cultural francez

Clubul Francofon de Afaceri Cluj își continuă calendarul de evenimente stabilit pentru acest an și deja își planifică acțiunile pentru anul 2025 de care vor beneficia membrii, comunitatea de business locală, dar și mediul universitar clujean.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără AMENDATĂ la Cluj, după ce a fost prinsă că transporta lemne fără acte. A rămas și fără mașină

Publicat

De

lemn furat

O tânără de 20 de ani a fost amendată de polițiștii clujeni după ce a fost prinsă transportând lemne fără să aibă acte.

Ea a rămas și fără autoutilitara cu care transporta lemnele.

Tânără AMENDATĂ la Cluj după ce a fost prinsă că transporta lemne fără acte. A rămas și fără mașină

Polițiștii din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Turda au oprit pentru control pe raza comunei Petreștii de Jos o autoutilitară condusă de către o tânără  care transporta material lemnos.

Potrivit polițiștilor, în urma verificării documentelor a reieșit faptul că transportul a fost efectuat fără deținerea avizului de însoțire a materialului lemnos.

1.000 de lei amendă

Tânăra a fost sancționată contravențional conform prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu amendă în valoare de 1.000 lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodia reprezentantului Ocolului Silvic Turda.

De asemenea, pentru faptul că autotutilitara avea elemente lipsă de caroserie, având o stare avansată de degradare, polițiștii i-au reținut certificatul de înmatriculare, conform prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax