Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc anunță noi măsuri în Cluj-Napoca pentru colectarea medicamentelor expirate. Spitalele preiau responsabilitatea

Publicat


medicamente

Primarul Emil Boc a anunțat măsuri noi pentru colectarea deșeurilor medicamentoase în Cluj-Napoca, în urma schimbărilor legislative care au transferat responsabilitatea colectării medicamentelor expirate de la farmacii către spitale.

În prezent, există aproximativ 40 de locații în Cluj, în principal spitale și clinici, unde cetățenii pot aduce medicamentele expirate pentru a fi colectate într-un program stabilit.

„În acest moment mă ocup de protocoale, de mediatizare, în urma schimbării legislației care nu mai permite colectare deșeurilor medicamentoase în farmacii. Am contactat Colegiul Farmaciștilor, am discutat cu conducerea spitalelor, am analizat prevederile legale și astăzi sunt în jur de 40 de locații în Cluj, îndeosebi spitale, clinici, unde, într-un anumit program orar, pot fi colectate medicamentele expirate”, a declarat primarul Emil Boc.

Locuri special amenajate pentru preluarea medicamentelor expirate

În contextul unor noi reglementări adoptate anul trecut, Boc a explicat că autoritățile locale lucrează la extinderea programului de colectare a deșeurilor medicamentoase a spitalelor din municipiu, astfel încât să devină mai accesibil cetățenilor.

De asemenea, se dorește crearea unor puncte vizibile în spitale unde cetățenii pot aduce medicamentele expirate sau cele de care nu mai au nevoie.

„Am început un proces de discuție cu fiecare unitate spitalicească să extindă programul, după programul de la Clujana, unde este de la 8 la 20, astfel încât pe holul spitalului, în locuri vizibile, special amenajate, să se poată duce deșeuri medicamentoase pe două categorii: cele care nu sunt expirate, dar nu mai ai nevoie de ele, și cele care sunt expirate, potrivit ultimelor norme legale incidente. După ce reușesc să pun de acord spitalele, să fie programul cât mai lung, de 12 ore, cu locații vizibile marcate special, vom ieși cu o campanie de mediatizare și de informare a opiniei publice pe acest subiect”, a adăugat primarul.

Modificările legislative, în vigoare din acest an, stipulează că spitalele și dispensarele sunt responsabile pentru colectarea medicamentelor expirate, care sunt considerate deșeuri periculoase. Aceste deșeuri trebuie eliminate prin incinerare, în unități autorizate, iar medicamentele aflate în recipiente sub presiune trebuie să fie reciclate după depresurizare completă.

Farmaciile, scoase din mecanism

Schimbările din legislație au fost impuse după ce s-au observat diferențe între numărul de medicamente predat de cetățeni și cel redirecționat spre reciclare. Astfel, farmaciile nu mai sunt implicate în procesul de colectare, iar spitalele au preluat acest rol pentru a asigura o gestionare corectă a deșeurilor periculoase. Potrivit primarului Boc, după ce vor fi puse de acord spitalele, se va lansa o campanie de mediatizare pentru a informa opinia publică despre noile reglementări.

„Măsura vine în urma modificării legislației existente care nu mai permite returnarea în farmacii, unde era eficient, dar se pare că din cauză că nu există o corespondență între numărul de medicamente predat de cetățeni și numărul de medicamente redirecționate spre reciclare, au apărut diferențe și s-au scos farmaciile din mecanism și trebuie regândit acest proces”, a mai spus edilul.

Mii de tone de medicamente ajung în gropile de gunoi

Schimbările legislative răspund unei probleme semnificative legate de poluarea cauzată de aruncarea medicamentelor expirate în gunoaie sau în rețelele de canalizare, ceea ce pune în pericol mediul înconjurător și poate contribui la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. În România, se estimează că anual 1.500 de tone de medicamente ajung în gropile de gunoi sau în sistemele de canalizare, conform datelor de pe platforma hartareciclarii.ro, citate de ZF.ro.

Potrivit normelor legale, spitalele sunt obligate să monteze containere speciale pentru colectarea deșeurilor de medicamente, care vor fi gestionate în patru categorii distincte:

  • Deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice;
  • Deșeuri de medicamente (cu excepția celor citotoxice și citostatice);
  • Deșeuri de medicamente lichide, aflate în recipiente cu potențial înțepător (ex. seringi, fiole din sticlă);
  • Deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (ex. spray-uri).



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

George Simion (AUR): Angajamentul meu față de studenți: RESPECT, implicare și transparență

Publicat

george simion

România are nevoie de o generație tânără puternică, educată, susținută și ascultată. Iar când studenții acestei țări îți trimit o scrisoare – nu doar de intenție, ci de speranță și responsabilitate – ai datoria să răspunzi cu seriozitate și onestitate.

Așadar, am primit o scrisoare de angajament din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și o susțin pe deplin. Nu doar din respect pentru miile de tineri care cred în puterea educației, ci și pentru că am fost și eu acolo. În cămine. În biblioteci. Știu ce înseamnă să visezi, dar să nu te audă nimeni. Știu ce înseamnă să vrei să rămâi în România, dar să nu ai încredere că lucrurile se pot schimba.

George Simion (AUR): Angajamentul meu față de studenți: RESPECT, implicare și transparență

Mă angajez public ca, în calitate de președinte al României, să am un dialog permanent și sincer cu ANOSR și cu toți reprezentanții studenților. Vom construi împreună un calendar clar al măsurilor pentru învățământul superior, vom avea întâlniri regulate și vom pune educația unde îi este locul: în centrul strategiei de dezvoltare a țării.

Voi susține transparența în Administrația Prezidențială și voi desemna un consilier prezidențial dedicat educației și cercetării – un profesionist ales pe criterii meritocratice, care va lucra direct cu voi. Voi insista ca educația să fie inclusă în Strategia Națională de Apărare, pentru că o țară fără un sistem educațional solid este o țară vulnerabilă.

Știu că cererile voastre nu sunt doar pentru voi. Sunt pentru o țară mai bună. Pentru viitorul nostru. Pentru părinții voștri, care vor să vă vadă reușind aici, nu în altă parte. Pentru frații și surorile voastre mai mici, care vor învăța într-o Românie pe care noi o vom face demnă și suverană.

Îmi asum să transform aceste idei în realitate. Nu doar prin semnătură. Ci prin fapte. Cu respect. Cu seriozitate. Cu implicare.

Vă mulțumesc că aveți curajul să vă faceți vocea auzită. Și vă promit că și eu voi avea curajul să nu vă dezamăgesc. Așa să-mi ajute Dumnezeu!

 

disclaimer aur

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Imagini șocante. Bărbat găsit mort într-o parcare de pe Calea Moților din Cluj-Napoca

Publicat

Bărbat găsit mort pe stradă

Un bărbat căzut la pământ a fost văzut de mai mulți oameni în zona Platinia, de pe Calea Moților din Cluj-Napoca.

Acesta era, din nefericire, mort, și a fost alertată Poliția.

Bărbat găsit mort 1ntr-o parcare

Polițiștii au fost anunțați cu privire persoana decedată, marți, în jurul orei 06.55. La fața locului a fost direcționată o echipă operativă de polițiști și un echipaj medical, constatând că cele sesizate se confirmă. Bărbatul de 56 de ani era mort.

În urma primelor verificări, nu au fost identificate urme de violență, potrivit reprezentanților IPJ Cluj.

În cauză a fost întocmit un dosar penal privind infracțiunea de ucidere din culpă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care a survenit decesul, iar trupul acestuia a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca pentru efectuarea expertizei medico-legale.

Din informațiile Cluj24.ro, bărbatul ar fi murit din cauze medicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul etapei a cincea. Ce fotbaliști clujeni intră în ”primul 11” prezentat de LPF

Publicat

De

Ioan Ovidiu Sabău

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul U Cluj a fost desemnat antrenorul etapei etapei a cincea din play off/play out.

Sabău a primit acest titlu după după victoria Universității Cluj în fața echipei Rapid și după ce jucătorii lui au ”predat o lecție de fotbal”. În ceea ce privește jucătorii, doi dintre cei care intră în primul 11 sunt de la U Cluj, iar unul de la CFR Cluj.

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul etapei. Ce fotbaliști clujeni intră în ”primul 11” prezentat de LPF

Care este cel mai bun 11, după etapa a cincea, prezentat de Liga Profesionistă de Fotbal:

Portar:

Jesús Fernández (Politehnica Iași) – Victoria ieșenilor din derby-ul cu rivala din Botoșani i se datorează și experimentatului portar spaniol. Acesta a închis excelent poarta, astfel că, după cinci etape din play-out, Poli are doar un gol încasat.

Fundași:

Milen Zhelev (Oțelul Galați) – Titularizarea fundașului bulgar se dovedește a fi una dintre mutările câștigătoare făcute de Laszlo Balint la Oțelul. Integralist în toate cele patru jocuri, a pus umărul la seria formidabilă făcută de gălățeni sub conducerea actualului antrenor.

Lucas Masoero (Universitatea Cluj) – O nouă prestație solidă în centrul defensivei ,,Șepcilor roșii”. Prinde pentru a șaptea oară ,,Echipa etapei”.

Siyabonga Ngezana (FCSB) – Iarăși, fundașul roș-albaștrilor și-a arătat clasa și a făcut față cu brio atacurilor adverse.

Nicușor Bancu (Universitatea Craiova) – Căpitanul oltenilor a pasat excelent pentru golul care a deschis drumul craiovenilor spre o victorie mare.

Mijlocași:

Juri Cisotti (FCSB) – A reușit o dublă care ar putea fi decisivă în lupta pentru titlu.

Vlad Chiricheș (FCSB) – Nu doar golul, unul de-a dreptul spectaculos, ci întreaga evoluție a fost de excepție!

Ovidiu Bic (Universitatea Cluj) – A marcat un gol frumos și a fost fără greșeală în cele 63 de minute în care s-a aflat pe teren.

Atacanți:

Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova) – Gol, al șaselea cu capul din acest sezon, și pasă decisivă. A ajuns la 18 contribuții ofensive în 31 de meciuri.

Louis Munteanu (CFR 1907 Cluj) – Deși echipa sa a pierdut, vârful CFR-ului a punctat de două ori și a ajuns la 22 de reușite în ediția curentă, fiind lider detașat în clasamentul golgheterilor.

Gheorghe Grozav (Petrolul Ploiești) – A marcat o dublă și a ajuns la 50 de goluri în SuperLigă. Și-a trecut în cont și o pasă decisivă.

Antrenorul etapei:

Ioan Ovidiu Sabău (Universitatea Cluj) – Ardelenii au predat o lecție de fotbal în Giulești și au reintrat în lupta pentru podium.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Întârzie PENSIILE distribuite de Poșta Română în mai, din cauza minivacanței

Publicat

talon pensie ministerul muncii

Pensionarii din România ar putea primi cu întârziere pensiile distribuite de Poșta Română pe luna mai din cauza minivacanței.

1 mai va fi zi liberă, 2 mai va fi vineri și se va realiza o punte cu weekendul, astfel că Poșta va mai lucra abia luni, scrie Alba24.

Întârzie PENSIILE distribuite de Poșta Română în mai, din cauza minivacanței

Astfel, în acest an, prima zi lucrătoare a lunii mai este 5 mai, iar Poșta Română va începe distribuirea pensiilor abia din 6 mai, potrivit CNPP.

În mod obișnuit, pensiile sunt virate și distribuite în perioada 1-15 a fiecărei luni, însă în luna mai, întreg procesul va începe cu întârziere.

Aceasta nu înseamnă că pensionarii nu își vor primi banii, ci doar că vor trebui să aibă puțină răbdare în plus.

Un alt aspect important este că în luna mai nu se acordă sprijinul financiar de 400 de lei, care a fost virat în luna aprilie.

„Niciun pensionar nu va primi bani în plus în luna mai”

Potrivit autorităților, acest sprijin va mai fi acordat o singură dată în acest an, în luna decembrie 2025.

Deși mulți seniori așteaptă cu speranță „mica recalculare” care ar trebui să aducă o creștere medie de aproximativ 500 de lei, niciun pensionar nu va primi bani în plus în luna mai.

Casele de Pensii nu dispun încă de softul informatic necesar pentru recalculare, iar procedurile sunt în curs de dezvoltare.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat că „pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă un modul informatic nou. Din cauza numărului mare de cereri și a timpului limitat, finalizarea acestora nu este posibilă momentan.”

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate