Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Licitația pentru supravegherea construcției metroului clujean, prelungită încă o lună. Emil Boc: Lucrările nu vor fi afectate

Publicat


Licitația pentru supravegherea lucrărilor la metroul de la Cluj-Napoca a fost prelungită. Primarul Clujului, Emil Boc, spune că este o procedură legală.

Astfel, licitația a fost prelungită cu încă 30 de zile.

Licitația pentru supravegherea construcției metroului clujean, prelungită încă o lună. Emil Boc: Lucrările nu vor fi afectate

„Este o procedură leglă, având în vedere complexitatea lucrărilor. Deci vom mai acorda un termen ca să fim siguri că firmele interesate răspund exigențelor.

Dar e vorba de supravegherea lucrărilor. Lucrările în sine la metrou nu vor fi afectete, urmează toate căile legale”, a spun Emil Boc la Napoca Live.

Astfel, vor începe exproprierile pentru realizarea metroului de la Cluj-Napoca, iar Guvernul va acorda peste 280 de milioane de lei pentru despăguburi.

Citește și: Marea expropriere pentru metroul Clujului. Locuințe, clădiri ale UMF și USAMV, spații comerciale. Vezi LISTA completă și sumele

„Există o Hotărâre de Guvern de aprobare a exproprierilor pentru metrou și va fi aprobată până la sfârșitul anului. Este vorba, în principal, de terenuri. Imobile sunt foarte puține”, a mai spus primarul Clujului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Clujeni inimoși, în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere. Mai sunt necesari 4.000 € pentru mașini de scris speciale

Publicat

De

Licitație caritabilă pentru elevii cu deficiențe de vedere din Cluj
Zeci de clujeni inimoși s-au mobilizat și au venit în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere care au nevoie de mașini de scris speciale. 
Astfel, la o licitație care a avut loc în weekend, și unde au fost scoase la vânzare creații ale câtorva elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, s-au strâns 6.300 de lei. Dar suma strânsă este mult mai mare, datorită unor sponsorizări atrase de Clubul Rotaract Gemina, care a organizat evenimentul.

FOTO. Clujeni inimoși, în ajutorul elevilor cu deficiențe de vedere. Mai sunt necesari 4.000 € pentru mașini de scris speciale

Evenimentul caritabil a avut ca scop achiziția a 6 mașini de scris Braille Tatrapoint Standard pentru elevii liceului clujean.
La strângerea de fonduri au luat parte aproximativ 70 de persoane care au donat și licitat pentru obiectele realizare de către elevii liceului. Astfel s-au strâns 6.300 de lei.
Elevii au realizat câteva tablouri, obiecte de artă, dar și diverse mesaje în alfabetul braille tipărite cu ajutorul mașinilor de scris, care au fost scoase la licitație.
Cei prezenți au avut parte și de o ședință foto gratuită, oferită de fotograful Adalbert Dohotariu, care a și găzduit evenimentul în studioul său.

Mai este nevoie de bani pentru achiziția mașinilor de scris speciale

Clubul Rotaract Gemina a reușit să obțină încă 25.000 de lei din sponsorizări. Pentru a achiziționa mașinile de scris speciale este nevoie de 10.000 de euro.
Din această sumă mai lipsesc acum doar 4.000 de euro și generații de elevi de la liceul clujean vor pitea să aibă aceste mașini de scris.
Cu ajutorul lor vor putea scrie texte, scrisori, dar și să formuleze documente mai complexe, cum ar fi lucrări de licență sau teze de doctorat.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Adolescentă de 17 ani, dispărută din Cluj-Napoca de săptămâna trecută. Nu mai răspunde la telefon

Publicat

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, marți, despre faptul că Casandra Rostaș, de 17 ani, din Cluj-Napoca, a plecat voluntar de la domiciliu, iar din cursul săptămânii trecute nu mai răspunde la telefon.

Semnalmentele fetei: înălțime aproximativă – 1,55 m, aproximativ 45 de kg, ochi căprui, păr brunet.

Nu se cunoaște îmbrăcămintea de la momentul plecării.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112”, transmite IPJ Cluj.

fata

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Meciul 2 FINALA Ligii Naționale de Baschet. U BT învinge pe CSM Oradea: 74-69

Publicat

De

finala

Clubul U BT a câștigat, marți, al doilea meci al finalei Ligii Naționale disputat în BT Arena din Cluj-Napoca împotriva echipei CSM Oradea, scor 74-69, după un final cu emoții. 

Clujenii antrenați de Mihai Silvășan au fost conduși la pauză cu 42 la 36, dar au revenit și s-au impus în final cu 74-69 . Cu 15 de secunde înainte de sfârșitul meciului scorul era 72 la 69.

În prima partidă, care a avut loc duminică, tot în BT Arena, U BT s-a impus cu scorul de 95-64.

Programul finalei Ligii Naționale: U-Banca Transilvania vs CSM CSU Oradea

finala

14 mai, ora 19:00 – BTarena
18 mai – Oradea Arena
20 mai – Oradea Arena
23 mai – BTarena
26 mai – Oradea Arena
29 mai – BTarena
Ultimele trei meciuri se dispută doar dacă este cazul.

Citește mai departe

ECONOMIE

Lucrările la „Lotul Meseș” de pe A3, DEBLOCATE! CNAIR anunță câștigătorul contractului luna aceasta

Publicat

De

La mai bine de trei ani de la lansarea licitației, lotul Poarta Sălajului-Nușfalău de pe Autostrada Transilvania (A3) a fost deblocat. CNAIR va anunța câștigătorul licitației până la finalul lunii mai.

După mai bine de trei ani de blocaje și întârzieri, licitația pentru lotul Poarta Sălajului-Nușfalău de pe Autostrada Transilvania ar putea fi finalizată luna aceasta. Constructorul italian WeBuild și-a retras contestația de la Curtea de Apel București pentru „lotul Meseș”, cel mai mare contract al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de până acum, scrie Economedia.

După mai multe amânări, CNAIR ar putea desemna câștigătorul licitației lansate încă din noiembrie 2020 până la sfârșitul lunii, 31 mai fiind termenul estimat comunicat în SEAP. Evaluarea tehnică s-a finalizat încă din 23 ianuarie 2024.

Șapte oferte pe lotul de 7,5 miliarde de lei

Licitația pentru lotul Poarta Sălajului – Nușfalău cu tunel de 3 kilometri la Meseș a fost lansată în urmă cu mai bine de un an, pe 10 februarie 2023, iar în august au fost depuse 7 oferte:

  • Asocierea SA & PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o (România – Bosnia Herțegovina)
  • WEBUILD SPA – MILANO (Italia)
  • IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. (Turcia)
  • Asocierea MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. – OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (Turcia)
  • MAPA INSAAT VE TICARET A.S. (Turcia)
  • Asocierea NUROL INSAAT VE TICARET A.S. – DUYGU TAAHHÜT VE İNŞAAT A.Ş. (Turcia)
  • Asocierea TEKFEN-Dogus

Valoare estimată este de 7,48 miliarde lei fără TVA, iar finanțare va fi asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile.

Lucrările la segementul Poarta Sălajului-Nușfalău includ și execuția Tunelului Meseș în lungime de 2,89 km și cu 2 benzi de circulație pe sens, precum și construcția a 65 de viaducte, poduri și pasaje. Durata de realizare a contractului este de 78 de luni dintre care 18 luni destinate proiectării și 60 execuției.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax